Strelska zveza Slovenije je ob sproščanju ukrepov glede preprečevanja širjenja okužb z virusom Sars-Cov-2 v Novem mestu na prireditvi "Strelec leta" podelila priznanja za športne dosežke posameznikov in ekip, priznanja za organizacijsko delo in priznanje za najuspešnejše društvo. Tokrat so se priznanja podeljevala za dve leti, saj je lanska prireditev odpadla.

 

Živa Dvoršak in Rajmond Debevec sta najboljša strelca v letu 2021

 

Svoj sedmi naslov najboljše strelke leta je osvojila Živa Dvoršak, olimpijka in članica Strelskega društva Olimpija, za katero je to, s štirimi zaporednimi lovorikami v mladinski konkurenci, že enajsti prestižni naslov najboljše strelke leta. Živa je tretjič nastopila na Olimpijskih igrah - v Tokiu in se kot prva slovenska strelka uvrstila v finale z malokalibrsko puško na 50m v trojnem položaju, kjer je osvojila končno 7. mesto. Olimpijski uspeh je dopolnila z 11. mestom z zračno puško. Z uspehi izjemno bogatem olimpijskem letu je osvojila naslov ekipnih evropskih podprvakinj z zračno puško na EP v Osijeku. Prvi mejnik v sezoni pa je dosegla z zgodovinsko prvo slovensko žensko zmago na ISSF svetovnem pokalu v indijskem New Delhiju, s katero je utrdila visoko uvrstitev na ISSF svetovni rang lestvici in se uvrstila na svoje tretje Olimpijske igre. Dodaten uspeh je dosegla tudi na svetovnem pokalu v Osijeku, kjer je z zračno puško osvojila drugo mesto. Visoke uvrstitve na vseh največjih tekmovanjih v sezoni pa so ji omogočile nastop tudi na t.i. finalu svetovnega pokala oz. predsednikovem pokalu v poljskem Vroclavu, kjer je osvojila enajsto mesto z zračno puško in osmo mesto z malokalibrsko puško na 50m. Živa je v letu 2021 osvojila kar trojni naslov državne prvakinje, z zračno puško 10m in z malokalibrsko puško leže in v trojnem položaju na 50m. Ob tem je osvojila še prvoligaški naslov posamične prvakinje z zračno puško in tako postavila piko na i rezultatsko izjemni sezoni.

 

Laskavo lovoriko najboljšega strelca leta 2021 si je priboril zlati olimpionik Rajmond Debevec, član Strelskega društva Olimpija, za katerega je to že 35. lovorika. Tekmovalno leto 2021 je bilo za 58-letnega olimpijskega in svetovnega prvaka znova zelo bogato s strelskimi uspehi. Največjega v sezoni je Rajmond dosegel na Evropskem prvenstvu v Osijeku s puško velikega kalibra na 300m leže, ko je osvojil bronasto odličje. Posamični uspeh pa je dopolnil še z ekipnim bronastim odličjem s puško velikega kalibra na 300m v trojnem položaju. Nepremagljiv je bil tudi na Državnem prvenstvu z malokalibrsko puško na 50m leže in v trojnem položaju, kjer je osvojil novi dve zlati odličji in naslova državnega prvaka. Odlično sezono pa je sklenil s tremi novimi državnimi rekordi.

 

Klavdija Jerovšek ter Jože Čeper in Boštjan Maček najboljši v letu 2020

 

Laskavo lovoriko najboljše strelke leta je prvič osvojila Klavdija Jerovšek, članica Strelskega društva Grosuplje. Največji uspeh v sezoni je Klavdija dosegla na Evropskem prvenstvu z zračno puško v Vroclavu, ko je osvojila visoko 10. mesto in le za dve desetinki zgrešila uvrstitev v finale. Osvojila je dva naslova državne prvakinje, ko je bila zlata na DP v Ormožu z zračno puško in v Pragerskem z malokalibrsko puško v trojnem položaju na 50m. Klavdija je ob tem osvojila še drugo mesto v skupnem seštevku 1. Državne lige z zračno puško.

 

Laskavo lovoriko najboljšega strelca leta 2020 sta prvič v zgodovini osvojila dva strelca. Petič je najboljši strelec postal Boštjan Maček, dvakratni olimpijec in član SD Trap Štefan Kovač iz Murske Sobote, svoj prvi naslov najboljšega strelca leta pa je osvojil Jože Čeper, član SD Dušan Poženel iz Rečice pri Laškem.

 

Maček – evropski prvak iz leta 2018 je najboljši rezultat leta dosegel na februarskem mednarodnem Grand Prix tekmovanju v ciprski Nikoziji, kjer se je z najboljšim rezultatom uvrstil v finale in na koncu osvojil prestižno zlato odličje, ko je premagal tudi aktualnega olimpijskega prvaka. Uspešen je bil tudi na ISSF svetovnem pokalu, prav tako na Cipru, kjer je osvojil 24. mesto. Sezono pa je sklenil z osvojitvijo trinajstega naslova posamičnega državnega prvaka v trapu v Ilirski Bistrici.

 

Jože Čeper je prvi pištolski strelec, ki mu je uspelo osvojili laskavi naslov najboljšega strelca leta 2020. Največji uspeh je dosegel na domačem Državnem prvenstvu v Rečici pri Laškem, ko je osvojil tri naslove državnih prvakov na 25m: s hitrostrelno malokalibrsko pištolo, s standardno malokalibrsko pištolo in s pištolo velikega kalibra oz. s središčnim vžigom. Ob tem je Jože na DP v Ormožu osvojil tudi naslov državnega podprvaka z zračno pištolo, dosegel pa je pet novih državnih rekordov, tako v posamični kot tudi v ekipni konkurenci.

 

 

Na današnji 41. razglasitvi Strelske zveze Slovenije v Novem mestu je v ekipni konkurenci za leto 2020 in 2021 že štirinajstič slavilo SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem.

 

 

Več o ostalih nagrajencih.

 

mediji:

https://www.sport-tv.si/debevec-za-stv-koncujem-kariero-a-slovensko-strelstvo-ima-lepo-prihodnost/

https://www.sport-tv.si/video-jerovsek-in-ceper-prihodnost-slovenskega-strelstva/

 

 

Peter Golob

Joomla templates by a4joomla