2020 in 2021 - strelec leta, priznanja, ki jih podeljuje Strelska zveza Slovenije

 

Priznanja Strelske zveze za najboljše strelke in strelce so prejeli

 

 

Prejemnici priznanja za najboljšo strelko v letu 2020 in v 2021 sta:

 KLAVDIJA JEROVŠEK iz SD Grosuplje in ŽIVA DVORŠAK iz SD Olimpija

 

Strelka:           KLAVDIJA JEROVŠEK, SD Grosuplje

Laskavo lovoriko najboljše strelke leta je prvič osvojila Klavdija Jerovšek, članica Strelskega društva Grosuplje. Največji uspeh v sezoni je Klavdija dosegla na Evropskem prvenstvu z zračno puško v Vroclavu, ko je osvojila visoko 10. mesto in le za dve desetinki zgrešila uvrstitev v finale. Osvojila je dva naslova državne prvakinje, ko je bila zlata na DP v Ormožu z zračno puško in v Pragerskem z malokalibrsko puško v trojnem položaju na 50m. Klavdija je ob tem osvojila še drugo mesto v skupnem seštevku 1. Državne lige z zračno puško.

 

Strelka:           ŽIVA DVORŠAK, SD Olimpija

Svoj sedmi naslov najboljše strelke leta je osvojila Živa Dvoršak, olimpijka in članica Strelskega društva Olimpija, za katero je to, s štirimi zaporednimi lovorikami v mladinski konkurenci, že enajsti prestižni naslov najboljše strelke leta. Živa je tretjič nastopila na Olimpijskih igrah - v Tokiu in se kot prva slovenska strelka uvrstila v finale z malokalibrsko puško na 50m v trojnem položaju, kjer je osvojila končno 7. mesto. Olimpijski uspeh je dopolnila z 11. mestom z zračno puško. Z uspehi izjemno bogatem olimpijskem letu je osvojila naslov ekipnih evropskih podprvakinj z zračno puško na EP v Osijeku. Prvi mejnik v sezoni pa je dosegla z zgodovinsko prvo slovensko žensko zmago na ISSF svetovnem pokalu v indijskem New Delhiju, s katero je utrdila visoko uvrstitev na ISSF svetovni rang lestvici in se uvrstila na svoje tretje Olimpijske igre. Dodaten uspeh je dosegla tudi na svetovnem pokalu v Osijeku, kjer je z zračno puško osvojila drugo mesto. Visoke uvrstitve na vseh največjih tekmovanjih v sezoni pa so ji omogočile nastop tudi na t.i. finalu svetovnega pokala oz. predsednikovem pokalu v poljskem Vroclavu, kjer je osvojila enajsto mesto z zračno puško in osmo mesto z malokalibrsko puško na 50m. Živa je v letu 2021 osvojila kar trojni naslov državne prvakinje, z zračno puško 10m in z malokalibrsko puško leže in v trojnem položaju na 50m. Ob tem je osvojila še prvoligaški naslov posamične prvakinje z zračno puško in tako postavila piko na i rezultatsko izjemni sezoni.

 

 

Prejemniki priznanja za najboljšega strelca v letu 2020 in v 2021 so:

BOŠTJAN MAČEK iz SD Trap Štefan Kovač Murska Sobota in JOŽE ČEPER iz SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem ter RAJMOND DEBEVEC iz SD Olimpija

 

Strelca:      BOŠTJAN MAČEK, SD Trap Štefan Kovač Murska Sobota, JOŽE ČEPER, SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem

Laskavo lovoriko najboljšega strelca leta 2020 sta prvič v zgodovini osvojila dva strelca. Petič je najboljši strelec postal Boštjan Maček, dvakratni olimpijec in član SD Trap Štefan Kovač iz Murske Sobote, svoj prvi naslov najboljšega strelca leta pa je osvojil Jože Čeper, član SD Dušan Poženel iz Rečice pri Laškem.

Maček – evropski prvak iz leta 2018 je najboljši rezultat leta dosegel na februarskem mednarodnem Grand Prix tekmovanju v ciprski Nikoziji, kjer se je z najboljšim rezultatom uvrstil v finale in na koncu osvojil prestižno zlato odličje, ko je premagal tudi aktualnega olimpijskega prvaka. Uspešen je bil tudi na ISSF svetovnem pokalu, prav tako na Cipru, kjer je osvojil 24. mesto. Sezono pa je sklenil z osvojitvijo trinajstega naslova posamičnega državnega prvaka v trapu v Ilirski Bistrici.

Jože Čeper je prvi pištolski strelec, ki mu je uspelo osvojili laskavi naslov najboljšega strelca leta 2020. Največji uspeh je dosegel na domačem Državnem prvenstvu v Rečici pri Laškem, ko je osvojil tri naslove državnih prvakov na 25m: s hitrostrelno malokalibrsko pištolo, s standardno malokalibrsko pištolo in s pištolo velikega kalibra oz. s središčnim vžigom. Ob tem je Jože na DP v Ormožu osvojil tudi naslov državnega podprvaka z zračno pištolo, dosegel pa je pet novih državnih rekordov, tako v posamični kot tudi v ekipni konkurenci.

 

Strelec:                       RAJMOND DEBEVEC, SD Olimpija

Laskavo lovoriko najboljšega strelca leta 2021 si je priboril zlati olimpionik Rajmond Debevec, član Strelskega društva Olimpija, za katerega je to že 35. lovorika. Tekmovalno leto 2021 je bilo za 58-letnega olimpijskega in svetovnega prvaka znova zelo bogato s strelskimi uspehi. Največjega v sezoni je Rajmond dosegel na Evropskem prvenstvu v Osijeku s puško velikega kalibra na 300m leže, ko je osvojil bronasto odličje. Posamični uspeh pa je dopolnil še z ekipnim bronastim odličjem s puško velikega kalibra na 300m v trojnem položaju. Nepremagljiv je bil tudi na Državnem prvenstvu z malokalibrsko puško na 50m leže in v trojnem položaju, kjer je osvojil novi dve zlati odličji in naslova državnega prvaka. Odlično sezono pa je sklenil s tremi novimi državnimi rekordi.

 

 

Prejemnici priznanja za najboljšo mladinko v letu 2020 in v 2021 sta:

 ANJA PREZELJ iz SD Lotrič Železniki in KATARINA FEVŽER iz SD Slovenske Konjice

 

Mladinka:       ANJA PREZELJ, SD Lotrič Železniki

 

Tretjo zaporedno lovoriko najboljše mladinke leta 2020 je osvojila Anja Prezelj, članica Strelskega društva Lotrič Železniki in udeleženka mladinskih olimpijskih iger v Buenos Airesu 2018, ki je bila najboljša mladinka tudi v letu 2019 in 2018. Anja je največji uspeh dosegla na Državnem prvenstvu v Ormožu, kjer je osvojila zlato odličje in naslov državne prvakinje z zračno pištolo. Z izjemnim streljanjem in povprečnim rezultatom več kot 568 krogov pa je bila nepremagljiva tudi v Državni mladinski ligi, kjer je dosegla pet posamičnih zmag in slavila tudi naslov ligaške prvakinje z zračno pištolo. Ob tem je Anja postala še državna podprvakinja z malokalibrsko pištolo na 25m in dosegla še sedem novih državnih rekordov, tako v posamični kot tudi v ekipni konkurenci.

 

Mladinka:       KATARINA FEVŽER, SD Slovenske Konjice

 

Lovoriko najboljše mladinke leta 2021 je osvojila Katarina Fevžer, takrat še članica Strelskega društva Slovenske Konjice in zdajšnja članica Športnega strelskega društva Murska Sobota. To je njen tretji naslov najboljše strelke leta, saj je leta 2018 in 2017 osvojila dva naslova najboljše kadetinje leta. Katarina je največji uspeh leta dosegla na Evropskem prvenstvu v Osijeku, ko se je z zračno puško uvrstila na visoko 11. mesto, še uspešnejša pa je bila z malokalibrsko puško v trojnem položaju na 50m, ko se je z novim kvalifikacijskim državnim rekordom uvrstila v finale in osvojila končno 7. mesto. Velik uspeh je Katarina dosegla tudi na Državnem prvenstvu v Ljubljani, ko se je v absolutni članski konkurenci uvrstila v finale in na koncu kot najmlajša finalistka osvojila bronasto odličje. Nato pa je osvojila tudi zlato odličje med mladinkami z malokalibrsko puško v ležečem položaju na Državnem prvenstvu v Pragerskem na 50m in peto mesto med članicami z malokalibrsko puško v trojnem položaju na 50m. Ob tem je s petimi odličji in dvema zmagama postala še mladinska ligaška podprvakinja z zračno puško.

  

 

Prejemnika priznanja za najboljšega mladinca v letu 2020 in v 2021 sta:

JAN HRIBAR iz SD Jože Kovačič Šentvid pri Stični in MATIJA KECELJ iz SD Domžale

 

Mladinec:       JAN HRIBAR, SD Jože Kovačič Šentvid pri Stični

Naslov najboljšega mladinca leta 2020 je prvič osvojil Jan Hribar, član Strelskega društva Jože Kovačič Šentvid pri Stični. Jan je največji uspeh dosegel na Državnem prvenstvu v Rečici pri Laškem, ko je osvojil naslov državnega prvaka med mladinci z malokalibrsko pištolo na 25m. Zelo uspešen pa je bil tudi s hitrostrelno pištolo, ko je postavil dva nova mladinska kvalifikacijska državna rekorda in v absolutni kategoriji s člani na DP osvojil visoko četrto mesto. Nepremagljiv je bil tudi na DP med mladinci s standardno pištolo na 25m.

 

Mladinec:       MATIJA KECELJ, SD Domžale

 

Naslov najboljšega mladinca leta 2021 je prvič osvojil Matija Kecelj, član Strelskega društva Domžale. Matija je največji uspeh dosegel na Državnem prvenstvu v Ljubljani, ko je osvojil zlato odličje med mladinci in naslov državnega prvaka z zračno pištolo. Svoj drugi naslov državnega prvaka v sezoni je osvojil tudi z malokalibrsko pištolo na 25m. Dobro je nastopal tudi na Evropskem prvenstvu v Osijeku, kjer je osvojil 15. mesto z malokalibrsko pištolo na 25m. Uspešen je bil tudi v Državni mladinski ligi in s tremi zmagami v zaključku sezone osvojil naslov ligaškega podprvaka v skupnem seštevku.

 

 

Prejemnici priznanja za najboljšo kadetinjo v letu 2020 in v 2021 sta:

 SARA SLAK iz SD Grosuplje in ZOJA KALIN iz SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem

 

Kadetinja:       SARA SLAK, SD Grosuplje

Lovoriko najboljše kadetinje leta 2020 je prvič osvojila Sara Slak, članica Strelskega društva Grosuplje. Sara je svoj prvi naslov najboljše strelke osvojila v letu 2017, ko je bila najboljša pionirka. Osvojila je dve zlati odličji na Državnem prvenstvu z zračno puško in malokalibrsko puško v trojnem položaju ter tako postala dvakratna kadetska državna prvakinja. Uspeh je dopolnila z zračno puško v državni kadetski ligi, ko je dosegla pet zaporednih zmag in osvojila tudi naslov ligaške prvakinje.

 

Kadetinja:       ZOJA Kalin, SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem

Lovoriko najboljše kadetinje leta 2021 je prvič osvojila Zoja Kalin, članica Strelskega društva Dušan Poženel Rečica pri Laškem, ki je dva naslova najboljše strelke leta osvojila v najmlajši kategoriji deklic oz. pionirk v letu 2019 in 2018. Zoja je najboljše rezultate dosegla na Državnem prvenstvu z malokalibrsko puško, ko je v disciplini leže med kadetinjami osvojila naslov državne podprvakinje, v trojnem položaju pa je osvojila bronasto odličje. Uspešna je bila tudi na Državnem prvenstvu z zračno puško, kjer je osvojila četrto mesto in v kadetski državni ligi, kjer je bila prav tako četrta.

 

 

Prejemnika priznanja za najboljšega kadeta v letu 2020 in v 2021 sta:

LUKA LUKIĆ iz SD Trzin in MITJA DOLŠINA iz SD Gorjanci

 

Kadet:             LUKA LUKIĆ, SD Trzin

Drugo zaporedno lovoriko najboljšega kadeta leta 2020 je osvojil Luka Lukić, član Strelskega društva Trzin. Luka je največji uspeh dosegel na Državnem prvenstvu v Ormožu, kjer je slavil naslov mladinskega državnega prvaka. Odlično je streljal tudi v Državni mladinski ligi, kjer je slavil štiri zmage na petih turnirjih in osvojil tudi skupni seštevek ter naslov ligaškega prvaka med mladinci. Ob tem pa je uspešno nastopal tudi na mednarodnih tekmovanjih v Smederevu, Trzinu in Rušah.

Kadet:             MITJA DOLŠINA, SD Gorjanci

Lovoriko najboljšega kadeta leta 2021 je osvojil Mitja Dolšina, član Strelskega društva Gorjanci. Mitja je največji uspeh dosegel na Državnem prvenstvu v Ljubljani, ko je osvojil zlato odličje in se veselil naslova kadetskega državnega prvaka z zračno pištolo. Uspešen je bil tudi v Državni kadetski ligi, kjer je z enim posamičnim bronom na koncu osvojil četrto mesto v skupnem seštevku.

 

 

Prejemnici priznanja za najboljšo deklico v letu 2020 in v 2021 sta:

TIANA JOSIĆ iz SD Grosuplje in HANA STRAKUŠEK iz SD 1956 Trbovlje

 

Deklica:          TIANA JOSIĆ, SD Grosuplje

Naslov najboljše deklice leta 2020 je osvojila Tiana Josić, članica Strelskega društva Grosuplje. Tiana je bila najboljša z osvojitvijo zlatega odličja na Državnem prvenstvu z zračno pištolo med starejšimi deklicami. Ob tem pa je bila na petih turnirjih nepremagljiva tudi v Državni ligi z zračno pištolo, s čimer si je pristreljala tudi skupno zmago. Odlično streljanje v sezoni je dopolnila še z dvema državnima rekordoma z zračno pištolo.

Deklica:          HANA STRAKUŠEK, SD 1956 Trbovlje

Naslov najboljše deklice leta 2021 je osvojila Hana Strakušek, članica Strelskega društva 1956 Trbovlje. Hana je najboljši rezultat sezone dosegla z osvojitvijo zlatega odličja in naslova kadetske državne prvakinje z zračno puško na DP v Ljubljani. Zlato odličje in naslov državne prvakinje je osvojila tudi z malokalibrsko puško na 50m leže med kadetinjami, državna podprvakinja pa je postala z malokalibrsko puško v trojnem položaju na 50m.

 

 

Prejemnika priznanja za najboljšega dečka v letu 2020 in v 2021 sta:

VALTER DRAŠLER iz SD Juršinci in RENE CVERLE iz SD Celjska četa Mala Breza

 

Deček:            VALTER DRAŠLER, SD Juršinci

Naslov najboljšega dečka leta 2020 je osvojil Valter Drašler, član Strelskega društva Juršinci. Valter je največji uspeh dosegel na Državnem prvenstvu v Ljubljani, ko je z zračno pištolo osvojil naslov državnega prvaka v kategoriji starejših dečkov. Uspeh je dopolnil v državni ligi zračno pištolo, kjer je na treh turnirjih slavil tri posamične zmage in si priboril še naslov ligaškega prvaka med starejšimi dečki. Ob tem pa je postavil še dva posamična in en ekipni državni rekord.

 

Deček:            RENE CVERLE, SD Celjska četa Mala Breza

Naslov najboljšega dečka leta 2021 je osvojil Rene Cverle, član Strelskega društva Celjska četa Mala Breza. Rene je največji uspeh dosegel na Državnem prvenstvu v Ljubljani, ko je z zračno pištolo v kategoriji starejših dečkov osvojil bronasto odličje. Uspešen je bil tudi v ligaškem tekmovanju z zračno pištolo, saj je s tremi posamičnimi odličji in eno zmago osvojil naslov kadetskega ligaškega podprvaka.

 

 

Društvo:          Strelsko društvo DUŠAN POŽENEL REČICA PRI LAŠKEM

Naslov najboljšega strelskega društva leta je še trinajstič in štirinajstič doslej osvojilo Strelsko društvo Dušan Poženel Rečica pri Laškem. Rečiški strelci so prvič ta laskavi naslov osvojili leta 1998 in na vrhu kraljevali osem zaporednih let, vse do leta 2005. Nato pa so nov naslov znova osvojili leta 2007, in nato še v letih 2011, 2012 in 2019. Rečiško strelsko društvo je v svojem 70-letnem delovanju uspešno nadaljevalo z nizom odličnih dosežkov svojih varovancev na številnih tekmovanjih, prvenstvenih, ligaških, kot tudi največjih mednarodnih. Njihovi strelci imajo odlične pogoje za trening na prenovljenem strelišču v Rečici pri Laškem, ki nudi 12-mestno zračno strelišče, 12-mestno strelišče na 25m in 12-mestno strelišče na 50m. S posodobljenim streliščem, kot si ga želijo številne strelske sredine v Sloveniji, s kompetentnimi strokovnimi kadri in številčnim strelskim podmladkom tako Strelsko društvo Dušan Poženel Rečica pri Laškem tlakuje uspešno pot v strelsko prihodnost.

 

 

 

Predsedstvo Strelske zveze Slovenije in Komisija za organizacijo, kadre in promocijo SZS izrekata iskrene čestitke vsem prejemnikom priznanj in njihovim trenerjem.

 

 

 

Attachments:
Download this file (2020 - strelec-ka leta 2020.pdf)Statistika strelec leta 2020[10.11.2021]673 kB
Download this file (2021-strelec-ka leta 2021.pdf)Statistika strelec leta 2021[12.11.2021]601 kB
Joomla templates by a4joomla