2019 - Izbor najboljših tekmovalcev in društva ter športne poteze

 

Priznanja Strelska zveza:  za najboljše strelke in strelce so prejeli



 Strelec leta 2019

Strelka: ŽIVA DVORŠAK, SD Olimpija

Svoj šesti naslov najboljše strelke leta je osvojila Živa Dvoršak, dvakratna olimpijka in članica Strelskega društva Olimpija, za katero je to, s štirimi zaporednimi lovorikami v mladinski konkurenci, jubilejni deseti prestižni naslov najboljše strelke leta. Največje uspehe je Živa v letu 2019 dosegla na tekmovanjih svetovnega pokala, ko se je z malokalibrsko puško na 50m v trojnem položaju v indijskem New Delhiju in brazilskem Riu de Janeiru uvrstila v finale ter osvojila 5. in 7. mesto. Z uspešnima nastopoma pa si je prvič v karieri priborila tudi nastop na Finalu svetovnega pokala v kitajskem Putianu, kjer je dosegla najboljši kvalifikacijski rezultat s 1172 krogi, nato pa v finalu osvojila končno 6. mesto. Čeprav si z naštetimi uspehi Živa v letu 2019 še ni uspela priboriti želene olimpijske kvote za svoj tretji nastop na OI, pa je trenutno z 8. mestom najvišje uvrščena strelka na svetovni jakostni lestvici in tako zelo blizu uresničitvi svojega glavnega cilja – uvrstitvi na Olimpijske igre v Tokio 2020.

Strelec: BOŠTJAN MAČEK, SD Trap Štefan Kovač Murska Sobota

Laskavo lovoriko najboljšega strelca leta 2019 je četrtič osvojil strelec s puško šibrenico v disciplini trap, dvakratni olimpijec Boštjan Maček, član SD Trap Štefan Kovač Murska Sobota. Boštjan je po osvojitvi naslova evropskega prvaka v letu 2018, v letu 2019 najboljše streljanje pokazal na tekmah svetovnih pokalov v mehiškem Acapulcu, emiratskem Al-Ainu ter južnokorejskem Changwonu, kjer mu je s tremi visokimi rezultati s 121 zadetimi tarčami od 125 in uvrstitvami na 25., 12. in 7. mesto le malo zmanjkalo do uvrstitev v finala in boja za olimpijske kvote za Tokio 2020. Uspešen je bil tudi na SP v italijanskem Lonatu, kjer je kot najboljši Slovenec osvojil 27. mesto. S sestro Jasmino Maček pa je v Mehiki postavil še nov kvalifikacijski državni rekord v mešanih parih v trapu. Svoj tretji nastop na olimpijskih igrah pa si bo Boštjan poskusil zagotoviti na EP v Franciji čez slabih šest mesecev.

Mladinka: ANJA PREZELJ, SD Lotrič Železniki

Laskavi naziv najboljše mladinke leta 2019 je drugič zapored osvojila mlada olimpijka Anja Prezelj, članica Strelskega društva Lotrič Železniki. Najboljši dosežek leta je zlata maturantka Anja dosegla na Evropskem prvenstvu v Osijeku, ko je z zračno pištolo na 10m osvojila 19. mesto in z rezultatom 560 krogov le za štiri kroge zaostala za finalistkami. Potrditev odličnega streljanja v letu 2019 pa je dobila tudi na številnih mednarodnih tekmovanjih, na katerih je bila pretežno najboljša slovenska strelka in iz tekmo v tekmo izboljševala kvalifikacijske državne rekorde, tako v mladinski kot tudi v absolutni članski konkurenci. Na koncu sezone je Anja zbrala kar enajst takšnih rekordnih dosežkov, tako v posamični kot tudi v ekipni konkurenci.

Mladinec: RENE MAČEK, SD Trap Štefan Kovač Murska Sobota

Laskavi naslov najboljšega mladinca leta 2019 je prvič osvojil Rene Maček, strelec s puško šibrenico v disciplini trap in član SD Trap Štefan Kovač Murska Sobota. Rene je po kadetski lovoriki najboljšega strelca v letu 2017 osvojil že drugo takšno priznanje. Največji uspeh v svoji mladi 5-letni strelski karieri je dosegel na mladinskem Svetovnem prvenstvu v italijanskem Lonatu, kjer se je z odličnim dosežkom v kvalifikacijah s 118 zadetki uvrstil v finale, nato pa nadaljeval z odličnim zadevanjem tarč tudi v finalu in osvojil zgodovinsko prvo bronasto odličje za Slovenijo na mladinskem SP. Rene je tako dosegel jubilejno 40. slovensko odličje za strelce v samostojni Sloveniji na največjih tekmovanjih (OI, SP in EP) oz. 60. odličje v vsej slovenski strelski zgodovini.

Rene pa je drugi velik uspeh na SP v Lonatu dosegel še v ekipni konkurenci, kjer je z reprezentančnima kolegoma osvojil rekordno visoko 4. mesto, kar je najboljši slovenski mladinski ekipni dosežek na SP do zdaj, in le malo je Reneju zmanjkalo še do drugega velikega odličja. Z ekipnim dosežkom 339 zadetih letečih tarč na SP pa je ekipa postavila tudi nov kvalifikacijski ekipni državni rekord.

Kadetinja: PIA SRPČIČ, SK Brežice

Lovoriko najboljše kadetinje leta 2019 je prvič osvojila Pia Srpčić, članica Strelskega kluba Brežice. Največji uspeh v sezoni je Pia dosegla na Državnem prvenstvu z zračno pištolo in postala kadetska državna prvakinja. Uspeh je dopolnila še z malokalibrsko pištolo na 25m in s srebrom osvojila še drugo odličje na DP v letu 2019. V državni kadetski ligi je osvojila naslov ligaške podprvakinje, ob tem pa je tako s klubskima strelkama kot tudi reprezentančnima postavila še dva ekipna državna rekorda.

Kadet: LUKA LUKIĆ, SD Trzin

Lovoriko najboljšega kadeta leta 2019 je prvič osvojil Luka Lukić, član Strelskega društva Trzin. Največji uspeh je Luka dosegel na Evropskem prvenstvu v Osijeku, kjer je z zračno puško na 10m pokazal odlično streljanje in s 621,4 krogi osvojil visoko 14. mesto, do uvrstitve v finale pa mu je zmanjkalo le 1,3 kroga. Na domačem Državnem prvenstvu v Mengšu je Luka postal kadetski državni prvak, s petimi zmagami in enim drugim mestom pa je bil tudi najboljši strelec skupnega seštevka državne kadetske lige. Odlično sezono je potrdil še z dvema državnima rekordoma, v posamični in ekipni konkurenci.

Pionirka: ZOJA KALIN, SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem

Svoj drugi naslov najboljše pionirke leta 2019 je osvojila Zoja Kalin, članica Strelskega društva Dušan Poženel Rečica pri Laškem. Zoja nadaljuje z osvajanjem odličij na Državnih prvenstvih, saj si je po dveh posamičnih in dveh ekipnih odličjih v letu 2018, v letu 2019 nadela trojno krono in postala državna prvakinja s serijsko zračno puško, državna prvakinja s serijsko malokalibrsko puško 50m leže in serijsko malokalibrsko puško 50m v trojnem položaju. K trem posamičnim zlatim odličjem pa je dodala še naslov ekipne državne prvakinje z malokalibrsko puško v obeh disciplinah in ekipne državne podprvakinje s serijsko zračno puško. Zelo uspešna pa je bila tudi v državni pionirski ligi, kjer je v izjemno izenačenem boju za vrh z dvema zmagama in dvema tretjima mestoma osvojila še skupni naslov ligaške prvakinje za leto 2019.

Pionir: NINO BENJAMIN KOVAČEC, SD Kovinar Ormož

Prvi naslov najboljšega pionirja leta 2019 je osvojil Nino Benjamin Kovačec, član Strelskega društva Kovinar Ormož. Največji uspeh je dosegel na Državnem prvenstvu v Mengšu, ko je s serijsko zračno puško na 10m osvojil naslov državnega prvaka. Velik uspeh je dosegel tudi v državni pionirski ligi s serijsko zračno puško, kjer je zmage slavil na treh turnirjih in si priboril še naslov ligaškega prvaka v letu 2019. Izjemno uspešno sezono je Nino Benjamin sklenil na Državnem prvenstvu s serijsko malokalibrsko puško na 50m in si tako v ležečem, kot tudi v trojnem položaju pristreljal še dva naslova državnega podprvaka.

Priznanje za najboljše društvo v letu 2019:

Društvo: Strelsko društvo DUŠAN POŽENEL REČICA PRI LAŠKEM

Naslov najboljšega strelskega društva leta je dvanajstič doslej osvojilo Strelsko društvo Dušan Poženel Rečica pri Laškem. Rečiški strelci so prvič ta laskavi naslov osvojili leta 1998 in na vrhu kraljevali osem zaporednih let, vse do leta 2005. Nato pa so nov naslov znova osvojili leta 2007, in nato še v letih 2011 in 2012. Rečiško strelsko društvo je letos doživelo nekaj pomembnih mejnikov v svojem častitljivem 68-letnem delovanju. V mesecu novembru je društvo namenu predalo prenovljeno strelišče, ki po novem nudi možnost treninga na 12 mestnem zračnem strelišču, na 12 mestnem strelišču na 25m in 12 mestnem strelišču na 50m, kar predstavlja več kot podvojitev kapacitete strelišča. Uspešno delo društva pa se v vseh teh letih kaže z dobrimi, velikokrat tudi rekordnimi, dosežki rečiških strelcev in številnimi osvojenimi priznanji na letni razglasitvi najboljših strelcev. Največje uspehe na mednarodnem prizorišču pa rečiško društvo beleži z visokimi uvrstitvami svojega mladega strelca Jožeta Čepra na največjih strelskih tekmovanjih kot so evropska in svetovna prvenstva, zadnji v nizu velikih uspehov pa je Jožetova zmaga na Finalu evropskega pokala s pištolo na 25m v mesecu oktobru v Franciji. S posodobljenim streliščem, kot si ga želijo številne strelske sredine v Sloveniji, s kompetentnimi strokovnimi kadri in številčnim strelskim podmladkom Strelsko društvo Dušan Poženel Rečica pri Laškem tlakuje uspešno pot v strelsko bodočnost.

Priznanja za športne dosežke:

Bronasto plaketo:

 

SD KISOVEC

 

za EDR cicibanke s serijsko zračno puško 10 m (Nika Piskar, Tessa Drnovšek, Leja Piskar) s 547 krogi

 

SD JURŠINCI

 

za EDR pionirji z zračno pištolo 10 m (Valter Drašler, Jernej Bec, Matic Kuhar) s 413 in s 422 krogi

 

SD LESKOVEC

 

za EDR pionirji z zračno pištolo 10 m (Matija Felicijan, Vid Štefanič, Timotej Sršen) s 466 krogi

 

SD KOVINAR ORMOŽ

 

za DR člani/ce, mešani pari z zračno puško 10 m (Urška Kuharič, Jan Šumak) s 494,5 kroga

 

za KDR člani/ce, mešani pari z zračno puško 10 m (Urška Kuharič, Jan Šumak) z 828,9 kroga

 

za EDR pionirji z zračno puško 10 m (Gregor Majhen, Adam Ciglar, Enej Majerič) s 419 krogi

 

za EDR pionirke z zračno puško 10 m (Nika Zidarič, Eva Petek, Tina Prejac) s 517, 535, 547 in s 554 krogi

 

SD LOTRIČ ŽELEZNIKI

 

za DR mladinci/ke, mešani pari z zračno pištolo 10 m (Anja Prezelj, Nejc Medved) s 449,9 kroga

 

za EDR pionirji z zračno pištolo 10 m (Anto Pratljačić, Maj Prezelj, Tian Dolšak) s 326 krogi

 

SD DUŠAN POŽENEL REČICA PRI LAŠKEM

 

za EDR člani s hitrostrelno pištolo 25 m (Jože Čeper, Peter Jenko, Peter Tkalec) s 1653 krogi

 

za EDR pionirke s serijsko MK puško 50 m trojni položaj (Zoja Kalin, Iza Kalin, Nika Zupanc) s 701 krogi

 

za EDR pionirke s serijsko MK puško 50 m leže (Zoja Kalin, Iza Kalin, Nika Zupanc) s 779 krogi

 

SD GROSUPLJE

 

za EDR kadetinje z zračno puško 10 m (Olja Kolenc, Sara Slak, Laura Erjavec) s 1215,7 kroga

za EDR kadetinje s puško 50 m trojni položaj (Olja Kolenc, Sara Slak, Zala Katarinčič) s 1637 krogi

za EDR kadetinje s puško 50 m leže (Sara Slak, Olja Kolenc, Zala Katarinčič) s 1802,6 kroga

 

SK BREŽICE

 

za EDR kadetinje z zračno pištolo 10 m (Sara Ščuri, Pia Srpčič, Nasiha Žilić) s 1076 krogi

 

SD OLIMPIJA

za EDR kadeti s puško 50 m leže (Jurij Lepen, Jernej Kušar, Matevž Kutin) s 1780,2 kroga

 

SD TRZIN

 

za KDR mladinci/ke, mešani pari z zračno puško 10 m (Suzana Lukić, Maj Kadunc) z 827,2 kroga

 

 

OLIVIA VOČANEC

DR

Cicibanke

Serijska zračna puška 10 m

192

LUCAS VOČANEC

DR

Ml. pionirji

Serijska zračna puška 10 m

191

GABER CAPL

DR

Pionirji

Zračna pištola 10 m

167

TIANA JOSIĆ

DR

Pionirke

Zračna pištola 10 m

168 / 173

IDR

Pionirke

Zračna pištola 10 m

168

VALTER DRAŠLER

DR

Pionirji

Zračna pištola 10 m

172

 

NIKA ZIDARIČ

DR

Pionirke

Zračna puška 10 m

181 / 182

TINA PREJAC

DR

Pionirke

Zračna puška 10 m

177 / 179 / 183

   

KLEMEN GRMEK

DR

Pionirji

Zračna pištola 10 m

152 / 169

TJAŠA KANDARE

DR

Pionirke

Zračna puška 10 m

190

LUKA ŠOPER

DR

Pionirji

Zračna puška 10 m

177 / 179 / 181

IDR

Pionirji

Zračna puška 10 m

177

ANTO PRATLJAČIĆ

DR

Pionirji

Zračna pištola 10 m

135

  

LUKA LUKIĆ

DR

Kadeti

Zračna puška 10 m

415,6

NAJA PREZELJ

DR

Kadetinje

Zračna puška 10 m

414,4

  

TEA TOPOLOVEC

DR

Kadetinje

Trap

91 / 97

KDR

Mladinke

Trap

91 / 97

  

KATARINA FEVŽER

IKDR

Mladinke

Puška 50 m trojni položaj

1155

ANJA PREZELJ

DR

Mladinke

Zračna pištola 10 m

233,9

KDR

Mladinke

Zračna pištola 10 m

568 / 570 / 574

KDR

Članice

Zračna pištola 10 m

570 / 574

IKDR

Mladinke

Zračna pištola 10 m

574

IKDR

Članice

Zračna pištola 10 m

568 / 574

NEJC KLOPČIČ

KDR

Mladinci

Zračna puška 10 m

622,8 / 623,3

 

URŠKA KUHARIČ

KDR

Članice

Zračna puška 10 m

629,2

JASMINA MAČEK

KDR

Članice

Trap

119

ROBERT MARKOJA

DR

Člani

Standardna puška 300 m trojni položaj

585

RAJMOND DEBEVEC

IDR

Člani

Puška 300 m leže

599 / 599 / 599 / 599

Srebrno plaketo:

 

SAŠO HROVAT

 

 

4. mesto mladinci ekipno na Svetovnem prvenstvu 2019 Lonato (ITA) trap

ŽIGA JURETIČ

 

 

4. mesto mladinci ekipno na Svetovnem prvenstvu 2019 Lonato (ITA) trap

JOŽE ČEPER

 

6. mesto na Evropskem prvenstvu 2019 Bologna (ITA) standardna pištola 25 m

 

DR

Člani

Standardna pištola 25 m

581

 

DR

Člani

Pištola s središčnim vžigom 25m

580

ŽIVA DVORŠAK

 

6. mesto na Finalu svetovnega pokala 2019 Putian (CHN) puška 50 m trojni položaj

 

DR

Članice

Zračna puška 10 m

251,2

DR

Članice

Puška 50 m trojni položaj

461,3

DR

Članice

Puška 50 m leže

623,8

FRANC PINTER

 

 

6. mesto na Svetovnem prvenstvu v parastrelstvu 2019 Sydney (AUS) R1 zračna puška 10 m stoje SH1

 

 

 

 

 

Zlato plaketo:

RENE MAČEK

 

 

3. mesto mladinci na Svetovnem prvenstvu 2019 Lonato (ITA) trap

 

4. mesto mladinci ekipno na Svetovnem prvenstvu 2019 Lonato (ITA) trap

FRANČEK GORAZD TIRŠEK

 

3. mesto na Svetovnem prvenstvu v parastrelstvu 2019 Sydney (AUS) R4 zračna puška 10 m stoje SH2

V strelski sezoni 2018/19 je bilo doseženo 82 (od tega 11 izenačenih) državnih rekordov.

Slovenska reprezentanca je v ekipni razvrstitvi dosegla 10 (od tega 1 izenačen) državnih rekordov:

  • za KDR člani/članice, mešani pari v trapu (Jasmina Maček, Boštjan Maček) s 144 tarčami
  • za EDR člani s puško 50 m leže (Rajmond Debevec, Robert Markoja, Jakob Petelinek) s 1868,1 kroga
  • za EDR člani s puško 300 m leže (Rajmond Debevec, Robert Markoja, Dušan Ziško) s 1787 krogi
  • za IEDR člani s puško 300 m leže (Rajmond Debevec, Robert Markoja, Dušan Ziško) s 1781 krogi
  • za EDR člani s standardno puško 300 m trojni položaj (Robert Markoja, Rajmond Debevec, Dušan Ziško) s 1732 krogi
  • za EDR članice s puško 50 m trojni položaj (Živa Dvoršak, Urška Kuharič, Klavdija Jerovšek) s 3471 krogi
  • za EDR mladinci z zračno puško 10 m (Nejc Klopčič, Luka Lukić, Jure Sočič) s 1851,3 kroga
  • za EDR mladinci v trapu (Rene Maček, Sašo Hrovat, Žiga Juretič) s 339 tarčami
  • za EDR mladinke z zračno pištolo 10 m (Anja Prezelj, Sara Ščuri, Pia Srpčič) s 1666 krogi
  • za EDR mladinke s puško 50 m trojni položaj (Katarina Fevžer, Ana Nuša Detela, Olja Kolenc) s 3393 krogi

 

(YouTube)

 

 

Attachments:
Download this file (20191207_strelec-ka_leta-2018-19.pdf)Statistika Strelec leta 2018-2019[ ]598 kB
Joomla templates by a4joomla