Živa Dvoršak na svetovnem pokalu v New Delhiju do zmage in kvote za olimpijske igre

 

24.03.2021

Vsak, ki trdi, da je streljanje dolgočasen in netelevizijski šport, se je v današnji ženski tekmi z malim kalibrom v trojnem položaju lahko prepričal v nasprotno.

 

Tekmovalke v kvalifikacijah precej izenačene

Napeto je bilo že v kvalifikacijah, ki so se pričele ob 11.15 po lokalnem času. Malokalibrsko strelišče v New Delhiju je zunanje, kar pomeni, da je izpostavljeno vremenskim razmeram, in te so bile za polovico tekmovalk bolj neugodne kot za drugo. Desna stran, na kateri je streljala tudi Živa DVORŠAK, je bila pod precejšnjim vplivom vetra, na levi pa vetra skoraj ni bilo čutiti.

 

Živa Dvoršak je bila že po klečečem položaju uvrščena visoko. Sledil je ležeči položaj, v katerega strelka ljubljanske Olimpije ni bila nikoli preveč prepričana, danes pa je tudi tu pokazala izvrstno predstavo in z lepo oddelanim stoječim položajem se je na 5. mestu z rezultatom 1170 krogov suvereno uvrstila v finale.

 

Urška Kuharič

Nekoliko slabše je začela Urška KUHARIČ, ki pa je v 120 strelih in z najboljšim rezultatom stoje (389 krogov) med vsemi tekmovalkami je zbrala dovolj zaleta, da je v finale z rezultatom 1167 prišla kot šestouvrščena. Za njo so imele kar štiri tekmovalke 1166 krogov; za vstop v finale so tako odločali notranji centri. Grosupeljčanka Klavdija JEROVŠEK, ki treninge sicer usmerja prvenstveno v zračno puško, je pokazala dober boj in se z rezultatom 1154 uvrstila na 29. mesto.

 

V kvalifikacijah je največ zbranosti sicer pokazala Poljakinja Aneta STANKIEWICZ s 1179 krogi.

 

Kalkulacije glede kvote v finalu

Čeprav se na tem svetovnem pokalu niso podeljevale olimpijske kvote, pa so se podeljevale točke za svetovno lestvico. Tekmovalka, ki bo pred olimpijskimi igrami namreč najvišje uvrščena tekmovalka brez kvote na lestvici ISSF, bo prav tako prejela vozovnico za Tokio.

 

Seveda pa so bile stvari za slovenski strelki vse prej kot enostavne. Čeprav sta obe že imeli nekaj točk (največ Dvoršak: 429), pa je dejstvo, da je prvouvrščeno v finalu čakalo kar 1000 točk, drugouvrščeno 750, tretjeuvrščeno pa 500, pomenilo, da se bosta morali pošteno potruditi. Med osmimi finalistkami jih je bilo namreč kar pet še brez kvote. Medtem ko sta se Živa in Urška pripravljali za finale, je v podporni ekipi tako potekal izračun vseh možnih scenarijev.

Pa se je izkazalo, da so bile vse kalkulacije brez potrebe.

 

Živa po ležečem položaju tekmicam ni pustila dihati

zmaga New Delhi

Po obotavljivem začetku nekaterih strelk sta se obe Slovenki precej dobro znašli, v ležečem položaju pa je bilo že jasno, da sta obe v igri za medalje. Živa je z odličnim streljanjem povedla, v stoječem pa je imela po desetem strelu že skoraj 5 krogov prednosti. Po finalu je povedala, da je uradno napovedovalko na strelišču slišala le na pol, oz. le zadnji del prednosti, »cela devet«, zato je trmasto grizla dalje in ni dovolila, da bi ji popustila zbranost.

Urška je z obvladanim streljanjem dokazala, da prenese silovit pritisk finala, v katerem se je borila vse do 41. strela in tekmovanje zaključila na 6. mestu.

 

NewDelhi

Tekmovalke so nato izpadale po vsakem strelu in Živa je priznala, da je v trenutku, ko je šlo za boj za medalje, že vedela, da ima pred Švicarko Nino CHRISTEN (končno 2. mesto) in Poljakinjo Aneto STANKIEWICZ (3. mesto) precejšnjo prednost. V zadnjih dveh strelih ji tako ni bilo treba iskati popolnosti in z zadnjim strelom 8,8 je s prednostjo polnih 2 krogov s širokim nasmehom na obrazu ponosno stopila z linije kot zmagovalka. Tako je pregnala tudi vsakršne dvome glede uvrstitve na svetovni lestvici, saj je suvereno premagala vse konkurentke in si s tem pristreljala tudi vstopnico za olimpijske igre v Tokiu.

 

Odličnih rezultatov slovenskih strelk sta se seveda razveselili tudi trenerka Polona SLADIČ in selektorica reprezentance Andreja VLAH, ki se po finalu še ni popolnoma zavedala pomena zlatega nastopa. Povedala je: »Mislim, da moram še prespati. Sem pa zelo ponosna in srečna. Vse smo si zaslužile to medaljo.«

 

Ob ženski ekipi si pohvale zasluži tudi Robert FERENČAK, ki je tekmovanje spremljal kot strokovni komentator na Šport TV, sproščeno natresel številne zanimivosti in napetost tekme približal tako strelcem kot tudi gledalcem, ki športa morda sploh ne poznajo.

 

Strelke Strelska zveza Slovenije v New Delhiju jutri čaka še zaključno tekmovanje – ekipna tekma v malem kalibru, na kateri jim po današnji predstavi dobro kaže.

 

Rezultate kvalifikacij si lahko ogledate TUKAJ, rezultate finala pa TUKAJ.

 

25.03.2021

 

Ekipni boj kazal na še eno medaljo, na koncu 7. mesto

Pred slovenskimi strelkami je bila v četrtek zjutraj še ekipna tekma z malokalibrskim orožjem v trojnem položaju, kamor so se uvrstile kot četrta ekipa kvalifikacij dan poprej. Kvalifikacije najboljših osmih ekip potekajo tako, da vsaka tekmovalka ustreli po deset strelov na položaj in skupaj tako naberejo 90 strelov.

Slovenkam je po prvih dveh položajih, kleče in leže, kazalo odlično: Klavdija JEROVŠEKUrška KUHARIČ in zlata Živa DVORŠAK so bile v tekmi za uvrstitev v finale. Nato pa je ponovno udarilo prekletstvo desne polovice strelišča, ki je bila v primerjavi z levo (tam so streljale ekipe, ki so se uvrstile v finale) podvržena sunkovitemu vetru. Selektorica Andreja VLAH, ki hitrost te discipline primerja s formulo 1, je povedala, da enostavno ni bilo časa čakati na ugoden trenutek za oddajo strela. Slovenska ekipa se je po zadnjih 10 strelih tako morala posloviti od sanj o ekipni medalji. Posebej dobro, še zlasti stoje, je tokrat streljala Urška KUHARIČ, ki je pokazala, da lahko v prihodnosti odlične nastope od nje pričakujemo tudi v malokalibrski disciplini.

Odmevi zlate medalje

V Indijo so včeraj deževala sporočila. Med njimi naj omenimo le čestitko indijske ambasadorke v Sloveniji, gospe Namrate S. Kumar, ki je dekletom čestitala za prebijanje spolnih meja v športu.

Po razburljivem včerajšnjem dnevu smo za izjavo povprašali tudi trenerko Polono SLADIČ: »Glede na to, da smo se za pot v Indijo v teh razmerah odločili, da bi dekleta imela možnost priti do kvote glede na točke na svetovni lestvici, lahko rečem, da je bil cilj dosežen. Seveda pa je prva zmaga v svetovnem pokalu že sama po sebi velik dosežek. Pri Živi so se pokazale edino težave na zračni puški, kjer je bila forma pred odhodom odlična. Po drugi strani pa je tu povsem korektno odstreljala Klavdija.«

Dekleta so že opravila tudi testiranja na COVID-19, ki so pogoj za uspešen začetek poti nazaj. Vračajo se v petek zvečer, za počitek pa bodo pred nedeljsko tekmo 1. državne lige imela le dober dan.

 

 

21.03.2021

Slovenke začele s tekmami, Urška Kuharič 14.

 

Najboljše slovenske strelke z zračno in malokalibrsko puško Živa Dvoršak, Urška Kuharič in Klavdija Jerovšek se s trenerko Polono Sladič in selektorico Andrejo Vlah te dni mudijo na svetovnem pokalu v indijskem New Delhiju. Po evropskem prvenstvu konec lanskega februarja je to zanje prva mednarodna preizkušnja, zaradi negotove organizacije pa se po enem letu premora na tekmovalno prizorišče niso vrnili vsi strelci. Precej držav se svetovnega pokala sploh ni udeležilo, manjka pa tudi nekaj najboljših strelk in strelcev, ki že imajo zagotovljeno kvoto za nastop na poletnih olimpijskih igrah v Tokiu. Čeprav v Indiji ne bo podeljena nobena dodatna kvota, pa je za slovenske strelke to vendarle priložnost, da ohranijo ali izboljšajo svoj položaj na lestvici Mednarodne strelske zveze ISSF, s čimer si tudi lahko priborijo nastop na OI.

 

Z zračno puško ekipno 5., Urška Kuharič posamično na 14. mestu

Ob negotovosti glede samega potovanja, pa tudi stalnega testiranja so imela dekleta v New Delhiju na voljo le nekaj dni, da so se privadile na spremembo klime. V soboto jih je čakala prva preizkušnja, tekma z zračno puško. Pri vseh 48 strelkah, ki so nastopile, je bilo opaziti znake enoletnega premora, saj tudi prvouvrščena po kvalifikacijah, Madžarka Eszter DENES, z rezultatom 629,8 ni uspela prebiti magične meje 630 krogov. Kljub temu smo videli nekaj fantastičnih serij, najboljšo je s 107,0 zabeležila Danka Rikke Maeng IBSEN.

 

Slovenke so po tekmi povedale, da je bila po tako dolgi odsotnosti z največjih svetovnih tekem trema nekoliko drugačna in se z njo niso znale najbolje spopasti. Med njimi se je najbolje odrezala Urška KUHARIČ, ki je bila nekaj časa celo v boju za finale, kar pa sta ji preprečili dve slabši seriji. Z rezultatom 626,4 je tako pristala na 14. mestu. Čeprav je rezultat nižji od povprečja, ki ga dosega na treningih, je zadovoljna s tem, kar je v primežu treme uspela iztisniti iz sebe. Deset mest za njo je z rezultatom 624,6 pristala Klavdija JEROVŠEK, ki je z linije prišla brez večjih napak, a žal tudi brez nekaj več vrhunskih strelov. Še osem mest nižje je z rezultatom 620,6 tekmo zaključila Živa DVORŠAK, ki v glavi že vizualizira tekmo z malim kalibrom.

 

Finale je bil sicer v barvah ameriške zastave, saj je zmagala Mary Carolynn TUCKER, druga pa je bila po razburljivem razstreljevanju, v katerem je z 10,9 premagala Madžarko Eszter DENES, Alison Marie WEISZ.

 

Kvalifikacijski rezultati pa so pomenili še eno priložnost za slovenske strelke, saj so se s skupnim rezultatom 1871,6 kroga kot pete uvrstile v drugi kvalifikacijski krog ekipne tekmo, ki je potekal dan za kvalifikacijami, torej v nedeljo. Da spomnimo, v drugi krog se uvrsti najboljših 8 ekip treh tekmovalk, ki ustrelijo vsaka po 20 strelov, skupno 60 na ekipo. Prvi dve ekipi iz tega kroga se nato v finalu pomerita za zlato medaljo, tretja in četrta ekipa pa za bronasto.

 

Slovenska ekipa je v zgodnjih jutranjih urah imela nekoliko neugoden potek priprav, v katerih so zaradi organizacijskih zapletov (nenazadnje jih kot popolnoma žensko ekipo v močno patriarhalnem okolju povsod, od administracije do restavracije, obravnavajo zadnje) zamujale na vsakem koraku. Ob tem je na ekipni tekmi izredno kratek tudi pripravljalni (5 minut, v primerjavi z običajnimi 15 minutami na posamični tekmi) in poskusni čas (prav tako le 5 minut), nato pa imajo za 20 strelov 20 minut časa. Slovenska dekleta so v tovrstnih okoliščinah le za 1,5 kroga zaostale za četrtouvrščeno ekipo Indije in tako osvojile končno 5. mesto. Prvo mesto je osvojila danska ekipa, ki je v finalu s 16 proti 8 premagala Američanke, tretje so bile Poljakinje.

 

V vročih poletnih razmerah (temperatura podnevi je krepko nad 30 °C) so Živa, Urška in Klavdija že opravile tudi treninge z malokalibrsko puško. Tekma v trojnem položaju jih čaka v sredo ob 6.45 po našem času.

 

Rezultati

 

Sonja Benčina

 

mediji:

 

 

Joomla templates by a4joomla