Jože Čeper na GP Vroclav na Poljskem rekordno do novih uspehov

 

V poljskem Vroclavu je od 11. do 14. marca potekalo mednarodno tekmovanje Grand Prix Jozef Zapedsky v streljanju s hitrostrelno pištolo. V močni mednarodni konkurenci, med katerimi so bili številni tekmovalci, ki že imajo kvoto za OI Tokio, sta se pomerila tudi Jože ČEPER in Jan HRIBAR.

ekipa

 

Hitrostrelna pištola – kaj je že to?

 

HITROSTRELNA PIŠTOLA je moška olimpijska disciplina, ki se strelja z malokalibrsko pištolo. Vsak tekmovalec ima pred sabo 5 tarč, tekmuje pa v dveh stopnjah po 30 strelov. Vsaka stopnja je dalje razdeljena na 6 serij po 5 strelov, dve seriji v 8 sekundah, dve v 6 sekundah in dve seriji, v katerih ima tekmovalec za vseh 5 strelov le 4 sekunde časa. Vsakega od petih strelov v seriji mora tekmovalec izstreliti v drugo tarčo, torej »porabiti« vseh pet tarč.

Strelska zveza Slovenije je z novozgrajenim streliščem SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem pridobila odlično infrastrukturo za trening hitrostrelnih disciplin, rečiško društvo pa je z lansko organizacijo Petkove lige, ki se bo nadaljevala tudi letos, ogromno storilo tudi za popularizacijo teh disciplin med slovenskimi strelkami in strelci. Njihov trud se, kot bomo videli v nadaljevanju, že obrestuje.

 

Čeper z novim državnim rekordom 579 krogov v finalu in do končnega 6. mesta

Jože Čeper

 

Prvi tekmovalni dan sta fanta izkoristila za temeljit preizkus odlično opremljenega strelišča v Vroclavu. Čeper, ki predvsem v prvi polovici tekme še ni imel pravih občutkov, je strelišče zapustil na 16. mestu s 567 krogi, Hribar pa na 22. mestu s 530 krogi.

 

Druga tekma pa je slovenski ekipi prinesla več veselja, saj je Jože Čeper z novim kvalifikacijskim državnim rekordom 579 krogov (282 krogov + izjemnih 297 krogov, kar je bila tudi najboljša polovička celotnega tekmovanja!) zasedel 6. mesto in se uvrstil v finale. Kljub samozavestnemu nastopu mu je tam zmanjkalo nekoliko športne sreče in med izvrstnimi svetovnimi športniki-strelci je osvojil končno 6. mesto, za kar mu iskreno čestitamo!

 

Sam je po nastopu povedal, da je po dolgem zaprtju športnih dejavnosti komaj čakal pričetek tekmovanj in se je tudi na strelsko linijo podal izjemno dobro razpoložen, želel je izkoristiti priložnost in odstreljati po najboljših močeh. »Šele po peti od šestih serij sem vedel, da bom imel zares dobro polovičko, vendar se nisem preveč spuščal v kalkulacije. Tudi glede rekorda se mi še sanjalo ni. Kakor ponavadi sem se le zbral in nadaljeval kot prej,« je analiziral rekordni nastop. Domov se je vrnil, kot pravi, s polno košaro energije za nadaljnje treniranje, saj ocenjuje, da je prostora za napredek še veliko.

 

Slovenski trener Andrej Brunšek zadovoljen s prikazanim

 

Trener Andrej BRUNŠEK, sicer tudi član Trenerske komisije SZS in predsednik SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem, ki je vodil perspektivna mlada strelca na tekmovanju, ocenjuje, da je bil njun nastop glede na to, da se sezona pravzaprav šele začenja, dober. »Jožetu se pozna disciplinirano delo na zračni pištoli in kondicija, ki jo je lahko prenesel na hitrostrelno pištolo,« pravi. Tudi o Janu ima vzpodbudne besede, saj se s to disciplino od lani dejansko šele spoznava: »Na stopnji 8, pa tudi 6 sekund je pokazal, da zna zadeti pet desetk v seriji, na stopnji 4 sekunde, ki je res zelo hitra, pa mu manjka še nekaj kilometrine.«

 

V torek 23.3. v Vroclav odpotuje tudi reprezentanca s puško z Rajmondom Debevcem, naša dekleta pa so danes že prispela na ISSF WC New Delhi

Čez teden dni se bo na istem strelišču na naslednjem GP tekmovanju prvič letos v mednarodni konkurenci predstavila tudi reprezentanca s puško z glavnim protagonistom in Olimpionikom Rajmondom Debevcem na čelu, a bo ta oslabljena, saj je najmočnejši - ženski del reprezentance (Živa Dvoršak, Urška Kuharič in Klavdija Jerovšek) včeraj odpotoval na ISSF Svetovni pokal v indijski New Delhi, kjer se bodo Slovenke prvič v sezoni pomerile z najboljšimi strelkami na svetu. Z neposrednimi TV prenosi v živo pa bomo zanje lahko navijali tudi na Šport TV.

 

Rezultati

 

Sonja Benčina

Joomla templates by a4joomla