Polonca SLADIČ prejemnica Bloudkove nagrade za življenjsko delo v športu

 

Strelska zveza Slovenije izreka iskrene čestitke in globok poklon podpredsednici Polonci Sladič - prejemnici najvišjega priznanja za delo v športu - Bloudkovi nagradi za življenjsko delo.

 

Prispevek Polonce Sladič k razvoju slovenskega strelstva in parastrelstva je izjemen, saj zadnjih 40 let življenja posveča strelskemu športu. Svojo strelsko pot je začela leta 1981. Obiskovanje strelskega krožka v osnovni šoli je preraslo v resen strelski trening, ki jo je pripeljal do dveh naslovov državne prvakinje z zračno puško in v državno reprezentanco. Leta 1995 je zaradi težav s hrbtenico sicer zaključila svojo uspešno tekmovalno kariero, vendar se je z enako strastjo in odgovornostjo posvetila trenerskemu in tudi organizacijskemu delu.

Polona Sladič

Polona Sladič je strelstvo in parastrelstvo zaznamovala s svojim trenerskim in strokovno organizacijskim delom. V okviru Strelske zveze Slovenije (SZS) je trenerka v državni reprezentanci, kjer sta redni članici ekipi tudi njeni varovanki Živa Dvoršak in Klavdija Jerovšek. Živa Dvoršak je najboljša slovenska strelka, dvakratna udeleženka olimpijskih iger. Njuni največji uspehi so: bronasto odličje na evropskem prvenstvu z zračno puško 10m Odense DEN 2013, finale in 8. mesto na evropskem prvenstvu z zračno puško 10m Moskva RUS 2014, finale in 8. mesto na evropskem prvenstvu z zračno puško 10m Györ HUN 2016, 11. mesto na svetovnem prvenstvu z zračno puško 10m Granada ESP 2014, finale in 6. mesto na finalu svetovnega pokala s puško 50m v trojnem položaju Putian CHN 2019, bronasto odličje na svetovnem pokalu s puško 50m v trojnem položaju Changwon KOR 2018, finale in 5. mesto na svetovnem pokalu z zračno puško 10m Gaj-Pragersko SLO 2014, finale in 5. mesto na svetovnem pokalu s puško 50m v trojnem položaju New Delhi IND 2019, finale in 6. mesto na svetovnem pokalu s puško 50m v trojnem položaju Guadalajara MEX 2018, finale in 7. mesto na svetovnem pokalu s puško 50m v trojnem položaju Gaj-Pragersko SLO 2014, finale in 7. mesto na svetovnem pokalu s puško 50m v trojnem položaju Rio de Janeiro 2019, bronasta medalja na mediteranskih igrah v Tarragoni ESP 2017. Tudi njena druga varovanka – Klavdija Jerovšek se iz perspektivne mladinke razvija v odlično tekmovalko v članski kategoriji in je v letu 2020 z 10. mestom na EP 10m v Wroclavu POL dosegla najboljšo slovensko uvrstitev in le za 0,2 kroga zgrešila uvrstitev v finale in boj za olimpijsko kvoto.

 

Nepogrešljivo je tudi strokovno organizacijsko delo Polone Sladič. Je podpredsednica Strelske zveze Slovenije in članica Predsedstva SZS v mandatu 2001 – 2005 in od leta 2013 dalje. Od leta 2017 je tudi predsednica Strokovnega sveta SZS. Bila je predsednica Trenerske komisije SZS od leta 2001 do leta 2005. Bila je vodja interne delovne skupine za posodobitev statuta SZS, strelskih pravil in aktov v letu 2013. Je članica Strokovnega sveta za vrhunski šport OKS-ZŠZ že drugi mandat. V obdobju od 2017-2018 je bila tudi članica Strokovnega sveta Republike Slovenije za šport.

 

Polona Sladič

Največje sledi je Polona Sladič zagotovo pustila na področju strelstva invalidov. Leta 1995 je postala trenerka parastrelske reprezentance in to vlogo opravlja že več kot 25 let. Na vseh Paralimpijskih igrah, od Atlante leta 1996 do Ria de Janeira leta 2016, so pod njenim trenerskim vodstvom strelci invalidi osvojili 7 paralimpijskih medalj (1-zlata, 5-srebrnih in 1-bronasta), kar jo uvršča med najbolj uspešne trenerje v slovenskem športu. Na zadnjih igrah v Riu 2016 sta njena varovanca osvojila zlato in srebrno medaljo v isti disciplini. Njeni varovanci so ob tem osvojili še 11 medalj na svetovnih prvenstvih in 14 medalj na evropskih prvenstvih, kar samo dopolnjuje to neverjetno bero 32 medalj na vseh velikih tekmovanjih v zadnjih 25-ih letih. Leta 2015 je skupščina SZS sprejela njen pomemben projekt integracije strelstva invalidov v tekmovalni sistem SZS, kar je Slovenija naredila kot druga država v Evropi in kar je strelcem v kategoriji SH1 omogočilo, da enakovredno nastopajo v konkurenci na tekmovanjih SZS. Dejstvo je, da je celoten razvoj parastrelstva in vsi uspehi strelcev invalidov neizpodbitno povezani z imenom in delom Polone Sladič.

 

Dosežki za predlaganje Bloudkove nagrade

 

Dosežki, na podlagi katerih je SZS predlagala Polonco Sladič za podelitev Bloudkove nagrade, so sledeči:

- 25 let vodenja državne reprezentance invalidov v strelstvu in 40 let dela v strelstvu (kot tekmovalka, trenerka in funkcionarka)

- pod njenim vodstvom so parastrelci osvojili 32 medalj na uradnih mednarodnih tekmovanjih:

  • · 7 paraolimpijskih medalj (srebro Atlanta 1996, srebro Sydney 2000, srebro Atene 2004, bron Peking 2008, srebro London 2012 in zlato ter srebro Rio de Janeiro 2016)
  • · 11 medalj na svetovnih prvenstvih
  • · 14 medalj na evropskih prvenstvih

- pod njenim vodstvom so strelci osvojili 3 medalje na uradnih mednarodnih tekmovanjih:

  • · 1 medaljo na evropskih prvenstvih (bron Živa Dvoršak 2013)
  • · 1 medaljo na svetovnih pokalih (bron Živa Dvoršak 2018)
  • · 1 medaljo na sredozemskih igrah (bron Živa Dvoršak 2018)
  • · 11 uvrstitev v finale najboljših osem tekmovalcev na EP, WC in SI

 

Vse naštete aktivnosti Polona Sladič opravlja ob svoji redni službi, na volonterski bazi, ki predstavlja veliko vrednoto v slovenskem športu in nasploh v slovenski družbi, kjer je prostovoljstvo cenjena oblika družbene aktivnosti. Njen prispevek k razvoju slovenskega športa – zlasti športa invalidov, strelstva in parastrelstva nasploh, je zato izjemen, tako kot so izjemni uspehi njenih varovancev, saj presegajo okvire običajnega.

 

Simeon Gönc

Joomla templates by a4joomla