Na Pragerskem so se na 50-metrski razdalji v organizaciji Strelskega društva Svečina zadnji avgustovski in prvi septembrski dan  strelke in strelci merili za naslove državnih prvakov za leto 2024. Prvi dan je bil namenjen disciplinam puška trojni položaj, drugi dan pa puška leže in disciplini pištola 50m.

Največ uspeha za SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem

Po osvojenih medaljah (posamezno in ekipno) so se na prvo mesto uvrstili tekmovalci iz SD Dušan Poženel Rečica s skupaj osvojenimi 11-medaljami, od tega šest zlatih, dve srebrni in tri bronaste. Pri tem uspehu gre za omenit, da so deset medalj prispevali člani Strelskega društva Tone Bostič Zidani most, kateri niso člani Strelske zveze Slovenije, zato imajo njihovi tekmovalci tekmovalno licenco za SD Dušan Poženel. SD Olimpija se z devetimi (5-1-3) medaljami uvršča na drugo mesto, tretje pa z štirimi (2-2-0) zaseda SD Štefan Kovač Turnišče.

Od 120 članic Strelske zveze Slovenije jih je le iz 27-članic izpolnilo pogoje - normo, da so lahko nastopili na tem državnem prvenstvu, ki so prijavili rekordnih 207 štartov. Več kot polovica članic oz. šestnajst članic zveze je bilo deležno, da so se uvrstili na oder za zmagovalce.

P.G.

Prvič na državnem prvenstvu finale v trojnem položaju

S prvim kompletom kolajn so se ovenčali kadeti U17 v disciplini trojni položaj. Posamično si je zlato s 574 krogi pristreljal Maksimilijan Žarić, Strelsko društvo Olimpija, srebro je šlo v roke Gala Potrča, Strelsko društvo I. Pohorski bataljon Ruše , bron pa še drugemu strelcu SD Olimpija Marku Rašuli. Ekipno je slavila SD Olimpija pred Strelsko Društvo Grosuplje in ŠD Črenšovci.

Za državne naslove so se pomerile tudi članice. Pričakovano je zmagala Urška Kuharič iz SD Kovinar Ormož, s srebrno kolajno je tekmice nekoliko presenetila Teja Medved, SD Trzin, bron pa je osvojila Klavdija Jerovšek, SD Grosuplje.

Med kadetinjami v U17 je pričakovano v trojnem položaju slavila Nika Skubic, SD Kisovec, pred Laro Kužnik, SD Grosuplje in Emo Breskvar, SD Olimpija.

Z zlatom je svojo mladinsko kategorijo U21 zaključila Sara Slak, SD Grosuplje, ki bo prihodnje leto že članica. Srebro je osvojila Vita Jakše, Strelsko društvo I. Pohorski bataljon Ruše, bron pa Ema Lampič, SD Grosuplje.

Zmagovalke in zmagovalce smo dobili tudi med starejšimi dečki in deklicami U15. Med deklicami je slavila Tara Potrč, SD 1.Pohorski bataljon Ruše, drugo mesto je osvojila Pia Matek, Strelsko društvo Dušan Poženel Rečica , tretje pa Klara Konečnik, prav tako iz Ruš. Med dečki je zmagal Matjaž Lipovšek iz Rečice pred Žakom Gjuro iz Ruš in Maksom Koritnikom, prav tako iz Rečice. Med dvema ekipama je slavila Rečica pred Črenšovci.

Prvi dan Državnega prvenstva na 50m v Pragerskem se je končal z disciplino moški trojni položaj, v kateri je bilo dovolj nastopajočih strelcev, ki jih zahteva pravilnik, da smo lahko prisostvovali tudi finalnim obračunom.

Zlato je pričakovano osvojil Robert Markoja, SD Štefan Kovač Turnišče, ki je rezultatsko izstopal že v kvalifikacijah, za srebro in bron pa so se karte iz kvalifikacij premešale na novo. Do srebrnega odličja je tako prišel lanski najbolj perspektivni mladi slovenski strelec Luka Lukić, Strelsko društvo Trzin, do brona pa izkušeni Erik Kandare, Cerkniško društvo strelk in strelcev, medtem ko je drugouvrščeni iz kvalifikacij Kerlatec, SD Trzin, zdrsnil na 4. mesto.

Ekipne kolajne so šle v Trzin, Turnišče in Strelsko društvo Kovinar Ormož.

Urška Kuharič in Pia Matek z novim državnim rekordom

Drugi tekmovalni dan Državnega prvenstva s puško na 50m v Pragerskem so bile na sporedu vse kategorije v disciplini 60 leže.

Vsekakor moramo izpostaviti dva odlična rezultata, ki sta zaznamovala dan. S 627,1 kroga je Urška Kuharič, Strelsko društvo Kovinar Ormož, postavila nov državni rekord za članice in s tem osvojila še drugi naslov državne prvakinje v dveh dneh. Drugi državni rekord današnjega dne je z 278 krogi dosegla Pia Matek, SD Dušan Poženel Rečica, ki je po včerajšnjem 2. mestu v trojnem položaju postala nova državna prvakinja v kategoriji starejših deklic U15.

V kategoriji kadetov U17 je slavil Maksimilijan Žarić, Strelsko društvo Olimpija, ki si je tako pristreljal dvojno krono, enako pa tudi Nika Skubic, SD Kisovec, v kategoriji kadetinj U17. V ekipni konkurenci kadetov U17 je ponovno slavila, letos premočna za vse ostale konkurente, ekipa SD Olimpije.

Pri mladinkah U21 je z zmago pozitivno presenetila svoje nasprotnice Zoja Kalin, Strelsko društvo Dušan Poženel Rečica.

V kategoriji starejših dečkov U15 je zmagal Samo Kustura, SD D. Poženel Rečica, isto društvo pa je slavilo tudi v ekipni konkurenci.

Z največjo udeležbo se lahko pohvalijo v članski kategoriji, ne pa tudi z rezultati, saj nihče med njimi ni dosegel rezultata, ki bi dosegel nivo prvih štirih članic. Lansko zmago je sicer za las ubranil veteran Rajmond Debevec, SD Olimpija. V konkurenci 7 ekip je zmago vknjižila SD Štefan Kovač Turnišče.

Rekordna udeležba tekmovalcev s pištolo brez vidnih rezultatov

S pištolo proste izbire na 50m so nastopili tudi kadeti U17. Z zmago in naslovom državnega prvaka se lahko pohvali Renee Lenzi, SD Vremščica.

V zadnji disciplini DP s puško in pištolo na 50 m so strelsko črto zasedli člani s pištolo proste izbire. Vsem, ki aktivno spremljajo strelski šport, še zdaj ni jasno, zakaj je ISSF skupaj z MOK po letu 2016 poleg puške leže in dvojnega trapa tudi to disciplino umaknil s sporeda Olimpijskih iger, saj množična udeležba tudi na našem DP priča o priljubljenosti le-te.

Med 43 strelci je državni prvak za leto 2024 postal Blaž Kunšek, SD Mrož Velenje, 12 krogov je za zmagovalcem na 2. mestu zaostal Jože Čeper, Strelsko društvo Dušan Poženel Rečica, z bronom pa je pozitivno presenetil Nenad Vignjević, SD Proarmis.

SD Proarmis v ekipnem deli ni dovolil presenečenja, sledilo mu je Strelsko društvo Grosuplje, bron pa so si med 10 ekipami pristreljali člani SD Mrož Velenje.

Rezultati:

Slovenian Shooting News/Slovenske strelske novice