V Katarju poteka drugi svetovni pokal v letu 2023 za puško šibrenico, ki se ga udeležujejo tudi trije slovenski predstavniki. Tekmovanja v disciplini skeet so že zaključena, a tam Slovenci nismo imeli tekmovalcev na štartu. Danes so se začeli boji v disciplini trap, kjer imamo tri predstavnike, med ženskami Jasmino Maček in med moškimi Boštjana Mačka ter Denisa Vatovca, ki, skupaj z novim selektorjem Igorjem Macurjem, poskušajo doseči čim boljše rezultate.

 

Na splošno so rezultati izjemno visoki, saj tudi vreme omogoča dobro vidnost tarč. Pri ženskah je trenutno v vodstvu Avstralka Smith, ki je zgrešila samo eno tarčo v tretji seriji in je zbrala 74 zadetkov. Druga je Američanka Tozier, sledi pa pet tekmovalk s po 72 zadetki. Tokrat naša predstavnica ni tako visoko uvrščena kot na prvem letošnjem svetovnem pokalu, čeprav je začela tekmovanje s 24 zadetki in je zgrešila samo drugo tarčo. V drugi seriji je zadela 22 tarč, ker je bila na začetku premalo sproščena, v tretji seriji pa je zadela le 20 tarč. Trenutni rezultat 66 zadetkov jo tako uvršča na trenutno 44. mesto izmed 62 tekmovalk. V ožjem boju za 8 finalistk je trenutno 14 tekmovalk.

 

Med moškimi imata trenutno dva tekmovalca vse zadete tarče. Zmagovalec prvega svetovnega pokala Britanec Coward Holley in Turek Tuzun sta v vodstvu s po 75 zadetki. Sledi 13 tekmovalcev s po 74 zadetki in nato 11 tekmovalcev s po 73 zadetki. Naš najboljši je trenutno Boštjan Maček na 42. mestu z 71 zadetki (24,23,24). Denis Vatovec je zbral 69 zadetkov in trenutno zaseda 72. mesto izmed 118 nastopajočimi.

 

Jutri bosta na vrsti še dve seriji v konkurenci, nato pa boji za odličja. Naši praktično možnosti bojev za mesta v finalu nimajo več, a imajo še vedno možnosti za dosego dobrih rezultatov.

 

DRUGI TEKMOVALNI DAN

 

V zadnjih dveh serijah za konkurenco in nato bojih za medalje, je prišlo do nekaterih presenečenj in v finalnih bojih smo videli tekmovalke in tekmovalce, ki jih do sedaj nismo videvali na tem kvalitetnem nivoju. Pri ženskah sta se med osem najboljših uvrstili Indijka Singh in Američanka Gough, ki ju do sedaj v finalnih bojih na svetovnih pokalih še nismo gledali. Obe sta zadeli po 118 tarč. Pred finalnim delom je bila v vodstvu Italijanka Stanco, ki je zadela 121 tarč, druga je bila Avstralka Smith, vodeča po prvem dnevu. Tretja je bila Italijanka Rossi, obe pa sta zadeli po 120 tarč. Naša predstavnica Jasmina Maček je drugi dan zadela 22 in 23 tarč ter skupno s 111 zadetki zasedla končno 31. mesto. Spomnimo, na prvem svetovnem pokalu, bi ta rezultat pomenil razstreljevanje za vstop v finale. Na koncu je zmagala Avstralka Smith, ki je po razstreljevanju premagala olimpijsko zmagovalko Štefečekovo iz Slovaške. Tretja je bila Američanka Gough.

 

Pri moških so se v boje najboljše osmerice prebili trije novinci, ki jih na tako kvalitetnem nivoju nismo vajeni. Maltežan Chetcuti je zadel 122 tarč, enako tudi Indijec Tondaiman in Jordanec Altrabeishi. Slednji doslej ni bil boljši kot 68. na svetovnih pokalih. Pred finalnimi boji je bil v vodstvu Britanec Coward Holley, drugi pa je bil Kuvajtčan Meqlad, oba s po 124 zadetki. Nato je imelo pet tekmovalcev po 122 zadetkov in za zadnje mesto v finalu je razstreljevalo 14 strelcev, ki so zadeli 121 tarč. Največ uspeha med njimi je imel Turek Tuzun, ki se je kot osmi uvrstil v finale in na koncu tudi zmagal. Drugo mesto je zasedel Britanec Coward Holley, tretji pa je bil Indijec Tondaiman.

 

Naša predstavnika sta tekmovanje zaključila z dobrim rezultatom, a žal ni zadostovalo za preboj med najboljše. Boštjan Maček je drugi dan zadel dvakrat po 24 tarč in s 119 zadetki zasedel končno 34. mesto. Denis Vatovec je zadel 22 in 25 tarč in s 116 zadetki končal na 63. mestu.

 

Jasmino in Boštjana čaka še tekmovanje mešanih dvojic, upajmo da jima bo sreča naklonjena.

 

 

TEKMOVANJE MEŠANIH DVOJIC

 

V tekmovanju mešanih dvojic je sodelovalo 24 dvojic iz 16 držav. Naša predstavnika, Jasmina in Boštjan Maček, nosilca bronastega odličja s svetovnega prvenstva v Osijeku, sta dosegla rezultat, ki je nekje ustrezen povprečnemu rezultatu na posamični tekmi na tem svetovnem pokalu. V prvi seriji je Boštjan zgrešil samo prvo tarčo, Jasmina pa je bila nezgrešljiva do 17. tarče, nato pa je koncentracija nekoliko popustila in prikradle so se ji tri napake, ki so ju potisnile nekje na polovico razpredelnice. V drugi seriji sta se odrezala slabše (Boštjan 22 in Jasmina 23 zadetkov), kar ju je potisnilo med drugo polovico nastopajočih. Tega pa v zadnji, tretji seriji, ko je Boštjan ponovno zadel 24 tarč, Jasmina pa 21, nista mogla več izboljšati. Skupno sta tako zbrala 136 zadetkov in zaostala za tistimi, ki so se borili za medalje za 7 zadetkov. Na koncu sta zmagala Američana Hinton in Gough, ki sta premagala Kuvajtski par s 6:0. Bronasto medaljo sta osvojila Poljaka Kowalczyk   in Bernalova, ki sta premagala Turški par s 6:4.

 

Naslednja priložnost za dober rezultat bo že konec meseca marca na Cipru, kjer bo naslednje tekmovanje za svetovni pokal.

 

 

Dr. Milan Svetec

 

 

Rezultati: https://www.issf-sports.org/competitions/venue/results.ashx?cshipid=3108

Joomla templates by a4joomla