PRVI DAN

Rabat v Maroku je prvič organizator svetovnega pokala v streljanju s puško šibrenico, ki se ga udeležujeta tudi Slovenca - brat in sestra Maček. Tekmovanje v disciplini skeet je zaključeno in je minilo brez slovenskih udeležencev, današnji dan in še dva sledeča pa bodo v znamenju tekmovanj v disciplini trap. Tekmovanja se udeležuje 115 tekmovalk in tekmovalcev kar je nekoliko manj kot običajno, a je svetovni pokal v januarju tudi redkost za puško šibrenico.

Prvi dan so tekmovalci odstrelili dve seriji po 25 letečih tarč. Pri ženskah je v vodstvu Američanka Tozier, ki je zadela dvakrat po 24 tarč in vodi pred dvema Špankama, ki sta zadeli 47 in 46 tarč. Na visokem sedmem mestu je trenutno Jasmina Maček, ki je zadela 24 in 21 tarč.

Med moško konkurenco je v vodstvu češki olimpijski zmagovalec iz Pekinga 2008 David Kostelecky, ki je zadel 49 tarč. Tudi drugi in tretje uvrščeni imata zadetih po 49 tarč, a sta glede na pravila razvrščanja, uvrščena nižje na lestvici. Naš tekmovalec Boštjan Maček zaseda trenutno 44. mesto z zadetimi 44 tarčami (21,23). Pred strelci so še tri serije in dva dneva tekmovanja. Upajmo, da bo naša tekmovalca spremljala tudi sreča.

 

DRUGI DAN ŠE BOLJE

Drugi dan tekmovanj na svetovnem pokalu je minil v znamenju stabilizacije rezultata naših dveh strelcev, ki sta izboljšala svoj položaj glede na prvi dan tekmovanj. Jasmina Maček je v ženski konkurenci nastreljala ponovno 45 tarč in z 90 tarčami skupno zaseda visoko 5. mesto med 36 tekmovalkami. Jasmina je prvo serijo začela prodorno in zaporedoma zadela 16 tarč. Nato je koncentracija nekoliko popustila in začele so se dogajati napake, ki jih je hitro odpravila in zaključila prvo serijo z 22 zadetki. V drugi seriji, ko je zadela 23 tarč je zgrešila tretjo in 15. tarčo.

 

Boštjan Maček je v moški konkurenci napredoval na 30. mesto. V obeh serijah je suvereno zadel prvih 15 tarč, nato pa so se v obeh serijah dogajale napake med 16. in 20. tarčo, ko je v prvi seriji zgrešil dvakrat v drugi pa enkrat. S 47 zadetki je zbral skupno 91 zadetih tarč.

 

Zadnji dan tekmovanj sledi še ena serija v konkurenci in nato finalna tekmovanja. Trenutno je
Jasmina še dobro v igri za finalne boje, Boštjan pa praktično v krog tistih, ki bodo streljali finale, več ne more.

 

Med ženskami je trenutno v vodstvu Italijanka Stanco s 93 zadetki, med moškimi pa Američan Main z 98 zadetimi tarčami (od 100).

 

TRETJI DAN

EN ZADETEK DO FINALA

Tretji dan tekmovanja na svetovnem pokalu je bilo potrebno odstreljati še eno serijo v konkurenci, nato pa so sledili finalni boji. Pri ženskah smo imeli vroče železo v ognju za uvrstitev v finalni del tekmovanja, Jasmina Maček je bila pred zaključnimi boji na visokem 5. mestu. Zadnjo serijo v konkurenci je začela premalo sproščeno in zgrešila že prvo in tretjo tarčo. Do konca je zgrešila nato še tri tarče in z 20 zadetki zbrala skupno 110 zadetih tarč in za eno tarčo zaostala za finalnimi boji. Z doseženim 10. mestom v tej fazi sezone je seveda lahko zadovoljna, a bodo na naslednjih tekmovanjih prisotne tudi druge tekmovalke, ki jih tu ni bilo in podobno uvrstitev bo težko ponoviti. Med članicami je na koncu zmagala Španka Molne Magrina, ki je premagala Turkinjo Sariturk in Američanko Tozier.

Pri moških je Boštjan Maček prav tako zapravil lepo uvrstitev in v zadnji seriji zadel 21 tarč (zgrešil je že drugo in tretjo). A tudi s popolno serijo 25 tarč ne bi bil blizu zaključnih bojev. Za vstop v finalni del tekmovanja je bilo potrebno zadeti vsaj 119 tarč. Največ zadetkov v osnovnem delu tekmovanja: 123, je zbral Portugalec Rodriguez. Na koncu je zmagal Anglež Coward-Holley, ki je v dvoboju za zlato medaljo premagal Čeha Kosteleckega, tretje mesto pa je osvojil Portugalec Azevedo.

 

MEŠANE EKIPE – JASMINA SPET DOBRO

Pri tekmovanju mešanih ekip, kjer sta brat in sestra Meček na svetovnem prvenstvu, lani v Osijeku, osvojila bronasto odličje, je sodelovalo 12 ekip. Naša tekmovalca sta začela tekmovanje s po 22 tarčami in skupno z 44 zadetki bila nekje na sredini tabele. V drugi seriji sta nadaljevala s skupno 44 zadetki, prav tako v tretji seriji. Žal to ni zadostovalo za več kot 9. mesto v konkurenci. Posamezno je Jasmina zadela 67 tarč, Boštjan pa 65.

 

V boju za medalje sta za zlato medaljo tekmovala para iz ZDA in Poljske. Ekipi sta se menjavali v vodstvu in na koncu sta zmagovalca odločili v razstreljevanju. Več sreče je imel par iz ZDA (Mein, Tozier), ki je osvojil zlato medaljo, srebrna sta bila Poljaka Pasierbski in Bernal, Bronasto medaljo sta si pristreljala Portugalca Ana Rita in Armelim Filipe Rodrigues.

 

Naslednji svetovni pokal za puško šibrenico bo že v začetku marca v Katarju.

Dr. Milan Svetec

 

Rezultati

mediji:

https://siol.net/sportal/drugi-sporti/jasmina-macek-za-las-ob-finalni-nastop-v-rabatu-597386

https://siol.net/sportal/drugi-sporti/jasmina-in-bostjan-macek-deveta-v-rabatu-597439

https://www.sport-tv.si/prvi-dan-rabata-jamini-macek-prinesel-sedmo-mesto/

Joomla templates by a4joomla