Ta konec tedna se je pričela nova strelska sezona 2022-2023 v streljanju z zračnim orožjem. Po dveh letih prilagojenega sistema tekmovanj državnih lig, ko smo 1.državno ligo izvajali z dvoboji, mladinske lige pa po regijah, tokrat začenjamo po starem ligaškem sistemu. V organizaciji SD Trzin je v Ljubljani izveden prvi krog državnih lig. V soboto so tekmovanje odprli mladi s serijsko zračno puško, v nadaljevanju pa mladi v Pokalu Slovenije z zračno puško in pištolo. Nedelja je bila rezervirana za tekmovalce najmočnejše državne lige in sicer člansko konkurenco 1.A in 1.B lige z zračno puško in zračno pištolo.

 

 

Nedelja, 30.10.2022

 

1.A pištola, finale po dolgem času

 

Po dveh letih, ko se v državnih ligah niso izvajala finala smo bili tokrat ponovno priča zanimivemu finalu. Od osmih finalistov, so odpadali Kolmanova, Simonič, Stojak in Tkalec, v vodstvu pa je bil vseskozi prepričljivo Venta. V borbi za medalje, ko so ostali samo še štirje pa je vodstvo prevzel Kunšek, Venta pa je med streli občasno že padel na tretje mesto. Po petih serijah je tako četrto mesto osvojil Tomaševič, bronasto medaljo pa Jože Čeper (Rečica). V boju za zlato medaljo je do 13.točke vodil Kunšek Blaž ( Velenje), nakar je popustil in do 17 točk je prvi prišel Kevin Venta (Kovinar).

Ekipno so bili najboljši člani iz SD Dušan Poženel Rečica, tudi lanski zmagovalci lige, ekipi SK Brežice je pripadlo drugo in ekipi SD Mrož Velenje tretje mesto.

 

1.A puška, tokrat v finalu nekaj več moških

 

Navajeni smo bili, da je bil pri puški v prvi ligi finale v domeni ženskega spola, saj je bil udeležen le po kakšen član. Tudi lansko sezono so skupno na prvih sedmih mestih zaključile ženske. Tokrat so s svojim prvim nastopom v finalu državne lige bili trije člani. Kvalifikacije je dobila Klavdija Jerovšek pred Nušo Žnidarič in Suzano Lukić. Ekipni zmagovalci so iz SD Kovinar Ormož, drugo mesto so z dvema desetinkama prednosti osvojili tekmovalci SD Olimpija in tako organizatorja današnjega tekmovanja SD Trzin potisnili na tretje mesto. Ekipi, četrto uvrščeni Rušani in peti Grosupeljčani, sta bili izenačeni saj sta zadeli isto vrednost krogov. Na zadnjem dvanajstem mestu pa se ni najbolje odrezala nova članica najvišje elite ekipa ŠSD Murska Sobota.

 

V finalu sta se po treh serijah prva poslovila Kalman Balint, mladinec iz Madžarske, ki tekmuje za Jezero Dobrovnik in Simon Potrč iz SD I.Pohorski bataljon Ruše. Vodilni iz kvalifikacij Klavdija Jerovšek (Grosuplje) in Nuša Žnidarič (Kovinar) sta finale z enakim rezultatom zapustile naslednje, skoraj dva kroga prednosti pa si je v teh serijah pridelal na vodilnem mestu Petelinek Jakob, katera pa je z zadnjim strelom pete serije skopnela. Sonja Benčina (Olimpija) je osvojila četrto in Suzana Lukić (Trzin) tretje mesto. V tekmo za zlato medaljo sta se tako iz ničle podala Dvoršakova in Petelinek. Dokaj hitro je Dvoršakova povedla s 14:4, nakar se je Jakob Petelinek (Cerkniško društvo strelk in strelcev) zbral, dosegel nekaj lepih zadetkov in se približal na 15:9. Slabši stel 9,9 ga je nato stal nadaljnje tekme in tako osvojil drugo mesto, Živa Dvoršak (Olimpija) pa je pripisala prvih 30 točk na poti k skupni zmagi v ligi.

 

1.B pištola, zmaga ekipe SD Gorenja vas

 

Po lanskem desetem mestu in tesnem obstanku v ligi je tokrat ekipa SD Gorenja vas pričela z ekipno zmago. Lani tretja SD Olimpija je bila tokrat druga, na tretje mesto so se uvrstili tekmovalci iz SD Gorjanci. Posamezno je zmagal Matija Kecelj (DOM) pred Manjo Slak (Gorenja vas) in Sebastjanom Kordišem (Škofja Loka).

 

1.B puška, zmaga Hane Strakušek

 

Po izpadu iz 1.A državne lige so tekmovalci Kamnika pokazali svoje sposobnosti in zabeležili prvo zmago v tej sezoni. Člani ekipe SD 1956 Trbovlje so bili drugi in SD Dušan Poženel tretji. Svoj krstni nastop v prvi ligi je z zmago proslavila mlada Hana Strakušek (Trbovlje), z rezultatom, ki je le za pol kroga slabši od lanskega povprečja najboljšega tekmovalca v ligi. Anamaria Cvikl (Dolič) je po lanskem skupnem četrtem mestu bila druga, tretje mesto pa je pripadlo Zoji Kalin (Rečica).

 

Posnetek prenosa v živo - rezultatov si lahko pogledate

 

Sobota, 29.10.2022

 

 

V državni ligi mladih in Pokalu prijateljstva je bilo prijavljenih 250 tekmovalcev v 46-ekipah. S tem številom udeležencev smo se približali povprečju pred koronske sezone 2018-2019 z  273-nastopi v 47-ekipah. Tistega leta so pričeli tekmovati tudi starejši dečki/ce s puško in pištolo. V tej sezoni smo se le na enem turnirju približali številu tristo udeleženih s skupno 297-tekmovalci, kar je bilo do takrat tudi največ. Pred tem je bila sezona 2016-2017 s povprečjem 284 tekmovalcev in 59 ekip po udeležbi največja. Lanska sezona je bila razred zase. V ligi je bilo 2137 nastopov, kar pomeni v povprečju 356 tekmovalcev na ligo v 56-ekipah vseh disciplin mladih. Temu moramo pripisat dejstvo, da se je liga odvijala po regijah in bila tako časovno kot finančno dostopna vsem mladim tekmovalcem oz. njihovim društvom.

 

Lukić med mladinci ni dovolil presenečenja

 

Mladinski reprezentant Luka Lukić (Trzin), pred dnevi dvanajsti na svetovnem prvenstvu v disciplini zračna puška ni dovolil presenečenja in prepričljivo zmagal pred Tankovics Tomasom (Coal) sicer madžarskim tekmovalcem. Tretje mesto je osvojil Nejc Kuhar iz Kamnika. Mladinka Eva Petek (Kovinar) je bil uspešnejša od Zoje Kalin (Dušan Poženel Rečica) in Anamarie Cvikl (Dolič). Ekipno so zmagali mladinci iz SD Dušan Poženel Rečica pred SD Grosuplje in ŠSK Coal Petišovci.

 

S pištolo najboljša Memon in Ščuri

 

Lanski zmagovalec lige Martin Memon (Izola) je tudi prvi letošnji turnir pričel z zmago. S tremi krogi zaostanka je drugo mesto osvojil Matija Kecelj (Domžale), z bronom pa se je okitil Valter Drašler (Juršinci). Tudi v tej sezoni je s pištolo skromna udeležba mladink. Z znatno prednostjo enainštiridesetih krogov pred drugo uvrščeno klubsko kolegico Laro Zorko je zmagala Sara Ščuri (obe Brežice). Tretji rezultat je zadela Anastazija Gorše (Moris). Mladinci so imeli le dve ekipi, zmagala je SK Ptuj pred SD Domžale.

 

Tjaša Kužnik z izenačenim državnim rekordom

 

Lani druga v skupni razvrstitvi pokala Tjaša Kužnik (Grosuplje) je tudi tokrat pričela z zmago in rezultatom 414,4 kroga, kar je tudi izenačenje državnega rekorda. Hana Strakušek (Trbovlje) je bila druga in Nika Skubic (Kisovec) tretja. Tine Mihailović Krpan (Lendava), ki je lansko sezono zaključil s povprečjem pod 390 krogov je tokrat za zmago dosegel 401,9 kroga. Marko Rašula je bil drugi in Maksimilijan Žarić tretji (oba Olimpija). Ekipno so bili najuspešnejši kadeti SD I.Pohorski bataljon Ruše, pred ŠD Črenšovci in SD Olimpija.

 

S pištolo največ uspeha kadeti iz SD Dušan Poženel Rečica

 

Ekipna zmaga je ob zelo dobrih posameznikih šla v Rečico, drugo mesto so osvojili kadeti iz Juršincev in tretje iz Železnikov. Lanska zmagovalka med starejšimi deklicami Anja Jager (Rečica) je s krogom prednosti zmagala pred Manjo Slak (Gorenja vas). Eva Vodopivec iz Rečice je bila tretja. Tilen Zidanšek (Rečica) je bil uspešnejši od lani drugo uvrščenega Reneja Cverle (Mala Breza). Mark Mohorič (Železniki) je bil tretji.

 

Udeležba starejših dečkov in deklic s puško in pištolo se povečuje

 

Vsako leto je več udeleženih v tej disciplini, kar pa ima za posledico tudi upadanje v najnižji disciplini s serijsko zračno puško v Pokalu prijateljstva.

 

Več o rezultatih v biltenu tekmovanj.

 

Rezultati

 

Peter Golob

Joomla templates by a4joomla