Medalja za Slovenijo na Svetovnem prvenstvu v streljanju na leteče tarče

 

 

V Osijeku na Hrvaškem, poteka svetovno prvenstvo v streljanju na leteče tarče v olimpijskih disciplinah trap in skeet. Tekmovanj v disciplini trap se udeležujejo tudi naši tekmovalci. Mladinci so že zaključili s tekmovanji, člani pa pravkar končujejo svoja tekmovanja. Rezultati naših predstavnikov so le deloma zadovoljili, najbolj odmevna pa je seveda medalja v mešanih parih, ki sta jo osvojila brat in sestra Boštjan in Jasmina Maček, a poglejmo po vrsti.

 

 

Predstavniki v mladinskih kategorijah – prostora za napredek še ogromno

Na tekmovanju smo imeli tri predstavnike v mladinski kategoriji in eno mladinko. Za Reneja Mačka je bilo to zadnje veliko tekmovanje v mladinski konkurenci in glede na dosedanje izkušnje, je streljal zadovoljivo. Rene Maček je zasedel 39. mesto med 64 nastopajočimi in zadel 105 (23,23,18,20,21) tarč. Njegov brat Lan je na svojem prvem velikem tekmovanju mogoče želel preveč ter zadel 83 (17,15,15,18,18) tarč in zasedel 61. mesto, Anže Puc pa je bil z 68 (11,12,17,15,13) zadetki na 63. mestu.

 

Za uvrstitev med 8 najboljših je bilo potrebno ustreliti 113 tarč, najboljši rezultat pa je dosegel Francoz Agez, ki je zadel 121 tarč. Na koncu sta prvi dve mesti odšli v Italijo, tretji pa je bil predstavnik Finske.

 

Med mladinkami je Tea Topolovec zadela 90 (18,14,17,20,21) tarč in med 32 tekmovalkami zasedla 30. mesto. Za vstop med 8 najboljših je bilo potrebno zadeti 106 tarč, najvišji rezultat je dosegla finska tekmovalka Nummela, ki je zadela 116 krat. V boju za najvišja mesta sta prvo in tretje mesto zasedli avstralski mladinki, druga pa je bila predstavnica Kitajske.

 

 

Mladinski mešani par – prijetno presenečenje

Prijavljenih je bilo 24 mešanih mladinskih parov. Slovenija je nastopala s parom Rene Maček in Tea Topolovec. Naša predstavnika sta se odrezala dobro in zasedla 12. mesto. Boljše je streljal Rene in zadel 65 (23,21,21) tarč, Tea pa ni veliko zaostala, saj je nastreljala 61 (20,19,22) zadetkov. Skupno torej 126 tarč. Za uvrstitev med ekipe, ki so tekmovale za medalje, je bilo potrebno zadeti vsaj 131 tarč, kar za naš par ni bilo nedosegljivo. Prvih dveh mest sta se na koncu veselila italijanska para, tretji mesti pa sta zasedla mešana para Finske in Španije.

 

Mladinci ekipno

V ekipni tekmi, kjer so tekmovali Rene in Lan Maček ter Anže Puc, je naša trojica žal zaostala za vsemi ekipami in zasedla 16. mesto. Svetla točka je bil ponovno Rene Maček, ki je zadel 67 (23,22,22) tarč in tako na svojem zadnjem mladinskem prvenstvu zapustil dober vtis. Žal mu ostala dva nista zmogla slediti. Lan Maček je zadel 51 (16,15,20) tarč, Anže Puc pa 48 (17,15,16). Boj za medalje je zahteval vsaj 204 zadetke, 38 več kot so jih dosegli naši fantje. Na koncu so zlato medaljo osvojili strelci iz Indije pred Italijani, ki so bili drugi, tretje mesto pa je pripadlo mladincem iz ZDA.

 

Člani posamezno – po ena neuspela serija

Člani in članice so začeli s tekmovanji v ponedeljek 26. septembra. Naša trojica članov je začela spodbudno. Tadej Kostanjevec s 24, Boštjan Maček in Denis Vatovec pa po 23 zadetkov. Pri članicah je Jasmina Maček začela z 18 kar ni nakazovalo vrhunskega rezultata. V drugi seriji je rezultatsko spodrsnilo Denisu Vatovcu, ki je zadel samo 16 tarč, Boštjan Maček je zadel 24, Tadej Kostanjevec pa 23 tarč. Jasmina Maček je streljala bolje in zadela 20 tarč. Naslednji dan je Boštjan začel s 25 zadetki in mu razsvetlilo obraz, Tadej je zadel 23, Denis pa 24 tarč. Jasmina je začela prav tako z visokim rezultatom 24 zadetkov. V drugo je Boštjan pristal na 23 zadetkih, Tadej je zadel 24, Denis pa 20. Tudi Jasmina je zadela 20 tarč. Zadnji dan je bila na vrsti samo ena serija in boji najboljših za medalje. Najbolje je streljal Denis, ki je zgrešil samo eno tarčo in zabeležil končnih 107 zadetkov, kar je zadostovalo za 115. mesto med 154 nastopajočimi. Boštjan in Tadej sta streljala slabše in oba končala z 21 zadetki. Za Boštjana je to pomenilo skupno 116 zadetkov in 55. mesto, Tadej pa je bil s 115 zadetki 64. Tudi Jasmina je na koncu zadela še 21 tarč in s 103 zadetki končala tekmovanje na 58. mestu med 79 tekmovalkami.

 

Med člani je bilo potrebno za vstop v polfinalni del tekmovanja, zadeti 120 tarč in kar 11 tekmovalcev je razstreljevalo za še dve prosti mesti. Na koncu je zmago slavil Američan Mein, drugi je bil Britanec Hales, tretji pa tekmovalec iz Kitajskega Tajpeja Yang.

 

Med članicami je bilo potrebno za vstop v polfinalni del zadeti 116 tarč. Na koncu je zmagala Francozinja Cormenier, druga je bila Španka Galvez, tretja pa Slovakinja Rehak Štefečekova, ki je v polfinalu zadela vseh 25 tarč.

 

Mešani pari – MEDALJA

Jasmina in Boštjan Maček tekmujeta v mešanih parih pravzaprav že od začetka. Edino v času Boštjanove poškodbe, je Boštjana zamenjal Tomaž Blazinšek, s katerim sta na evropskem prvenstvu 2017, ko je bila disciplina premierno na sporedu, osvojila srebrno medaljo. Bratu in sestri pa žal do sedaj nikoli ni bilo naklonjeno, da bi posegla po najvišjih mestih. Tako sta se odpravila na tekmovanje neobremenjeno, a z upanjem, da enkrat mora priti tudi njun dan. In končno je prišel. Ob pravem času. Že prva serija je kazala zelo dobro. Boštjan je zadel vseh 25 tarč, Jasmina pa je zgrešila samo enkrat. In takoj sta se znašla v vodstvu. Navijači doma smo samo upali, da bosta zdržala. Boštjan je tudi v drugo opravil suvereno in zadel vseh 25 tarč. Jasmina žal ni uspela slediti in je končala serijo z 21 zadetki. In že smo začeli dvomiti. Tretja serija je do 15. tarče kazala odlično. Oba sta zadela vse tarče. Nato pa zgrešek Boštjana. Vendar pa to ni zmotilo Jasmine, še naprej je zadevala. Ko sta začela serijo zadnjih pet tarč smo bili že skoraj prepričani o izrednem uspehu, saj v zadnjih petih strelih Boštjan običajno ne zgreši. A spet rahel šok, ko je Boštjan zgrešil še drugič, pa potem tretjič. A Jasmini to ni prišlo do živega in zadela je vseh 25 tarč. Nato smo lahko samo čakali kaj bodo naredili drugi. In na koncu se je le izšlo za tekmo za bronasto medaljo. Tukaj sta ju čakala Kitajca, ki sta že tekmovala v finalih na velikih tekmovanjih in čeprav mlajša, imata kar nekaj tovrstnih izkušenj. A sta imela tudi naša tekmovalca skritega jokerja. To je bila podpora s tribun, saj so praktično vsi domačini navijali za našo dvojico. Tekmovanje se je začelo uspešno za oba para. Prvi dve tarči so zadeli vsi. Nato je Jasmina dvakrat zaporedoma zgrešila desno tarčo, Boštjan je zadeval. Proti koncu sta tudi Kitajca zgrešila vsak po enkrat in prvi krog se je končal izenačeno s točko za oba para. Tudi drugi krog je prinesel vsakemu paru po točko. Rezultati so bili visoki, vsak par je zgrešil samo enkrat. V tretjem krogu je Jasmina spet zgrešila že prvo tarčo, a sta tudi Kitajca hitro začela grešiti in tretji krog je pripadel našima tekmovalcema, ki sta vodila s 4:2. Potrebovala sta zmago za dosego 6 točk. Začela sta z zadetkoma, pri Kitajcih pa je Wangova že prvo tarčo zgrešila. Nato je streljal Boštjan in prvič zgrešil, a je zgrešila tudi Wangova. Nato so vsi do konca zadeli vse tarče in ko je Jasmina zadela svojo zadnjo tarčo ju Kitajca nista mogla več dohiteti in veselje slovenskih tekmovalcev in navijačev se je lahko začelo.

 

Člani ekipno

Zadnje dejanje za našo ekipo na svetovnem prvenstvu je bila članska ekipna tekma. Boštjan Maček, Denis Vatovec in Tadej Kostanjevec so pričeli tekmovanje na krilih bronaste medalje pri mešanih parih. Boštjanu se je to poznalo, saj je v prvi seriji zgrešil samo enkrat – predzadnjo tarčo. Tudi Tadej je začel dobro, zadel je 23 tarč. Denis je zgrešil že prvo tarčo in na istem stojišču nato še tri. Prvo serijo je tako končal z 20 zadetki. Naši tekmovalci so se tako znašli v spodnjem delu lestvice. Drugo serijo so odstreljali bolje, Denis je zadel 23 tarč, enako Boštjan, Tadej pa je zadel tarčo več. S tem so se naši nekoliko dvignili na lestvici in čakala jih je še zadnja serija. Tu je Boštjan pokazal vso svoje mojstrstvo in zadel vseh 25 tarč, Denis je zgrešil enkrat, Tadej pa je streljal nekoliko nervozno in na koncu zbral 20 zadetkov. Tako je naša vrsta zbrala 206 zadetkov in tekmovanje končala na 21. mestu. Boj za medalje je zahteval 10 tarč več. Na koncu so zmagali strelci Velike Britanije pred Čehi in Italijani.

 

 

Milan Svetec

 

 

 PRISPEVKI

https://www.facebook.com/watch/?v=358976479702705

https://www.24ur.com/sport/ostalo/druzinska-naveza-macek-tretja-na-svetu.html

https://www.facebook.com/watch/?v=412584137616444

https://www.rtvslo.si/rtv365/arhiv/174902772?s=tv

https://www.rtvslo.si/rtv365/arhiv/174902487?s=tv

 

Šport TV

https://www.sport-tv.si/ekipna-etapa-slovencem-pristreljala-21-mesto/

https://www.sport-tv.si/jasmina-in-bostjan-macek-tretja-na-svetovnem-prvenstvu-video/

https://www.sport-tv.si/bostjan-macek-s-toplo-hladno-predstavo/

https://www.sport-tv.si/sp-v-trapu-macek-po-dveh-tekmovalnih-dnevih-napredoval-za-pet-mest/

https://www.sport-tv.si/sp-v-trapu-macek-v-tretji-seriji-z-brezhibnim-nastopom-mocno-napredoval/

https://www.sport-tv.si/na-sport-tv-prihaja-svetovno-prvenstvo-v-trapu/

https://www.sport-tv.si/bostjan-macek-prvi-dan-svetovnega-prvenstva-s-47-zadetimi-tarcami/

https://www.sport-tv.si/na-strelskem-sp-v-osijeku-stirje-clani-druzine-macek/

 

MMC RTV SLO: 

https://www.rtvslo.si/sport/preberite-tudi/slovenski-strelci-21-na-sp-ju-v-osijeku/642131

https://www.rtvslo.si/sport/preostali-sporti/jasmina-in-bostjan-macek-tretja-na-svetu/642008

 

Sportal:

https://siol.net/sportal/drugi-sporti/slovenski-strelci-21-na-ekipni-tekmi-sp-v-osijeku-589117 

https://siol.net/sportal/drugi-sporti/druzinska-naveza-macek-do-bronaste-kolajne-na-sp-589043

https://siol.net/sportal/drugi-sporti/sp-v-trapu-588945 

 

24ur.com

https://www.24ur.com/sport/ostalo/druzinska-naveza-macek-tretja-na-svetu.html

 

Vestnik:

https://vestnik.si/clanek/sport/bostjan-in-jasmina-macek-osvojila-bron-na-svetovnem-prvenstvu-997499

 

Joomla templates by a4joomla