Že drugo leto zapored v posebnih razmerah zaradi epidemije korona virusa SARS_CoV2 smo v začetku aprila s prilagojenimi pravili tekmovanj v državnih ligah dokončali šesti krog in tako zaključili sezono 2021/2022.

Vsa državna tekmovanja so potekala razpršeno na streliščih članic SZS po celotni Sloveniji. To je bilo po eni strani dobro, po drugi pa ni bilo tistega neposrednega tekmovalnega naboja, ki bi ga sicer tekmovalec lahko pokazal na drugačni tekmi. Rezultati so se sicer zbrali iz vseh tekmovališč, vendar to ni isto, kakor kot zmagovalec stopiti na najvišjo stopničko in se tako pokazati sotekmovalcem. Najboljši tekmovalci in ekipe bodo za dosežke v ligi prejeli pokale in medalje ob zaključku državnega prvenstva z zračnim orožjem.

 

Pokalni prvak je že četrtič zapored SD Kovinar Ormož

S prednostjo devetih točk je Velik prehodni pokal v streljanju z zračno puško in zračno pištolo ter s tem naslov Pokalnega prvaka osvojilo Strelsko društvo Kovinarja iz Ormoža, kateri so pridno zbirali točke v disciplini puška (72) in pištola (21) v skoraj vseh starostnih kategorijah. Na drugo mesto so se uvrstili tekmovalci iz SD Grosuplje s 84.točkami (puška 64 in pištola 2 točk), nadaljnje štiri kroge pa so zaostali tekmovalci iz SD Dušan Poženel Rečica (29 točk puška in 51 točk pištola).

 

pokalni_prvak22.png

 

Mali prehodni pokal zračna pištolo v Rečico

Društvu SD Dušan Poženel iz Rečice je uspelo v drugo obraniti naslov Pokalnega prvaka Slovenije v disciplini pištola 10m. SD Juršinci so osvojili drugo in SD Marok Sevnica tretje mesto.

 

pokalni_prvak22-pistola.png

 

SD Kovinar tretjič zapored z osvojenim malim prehodnim pokalom zračna puška

Tekmovalci SD Kovinar so v treh kategorijah s puško zbrali dovolj točk, da so že tretjič zapored osvojili mali prehodni pokal zračna puška. Za uvrstitev na drugo mesto pa je ob istem številu osvojenih točk odločala le boljša ekipna uvrstitev v prvi državni ligi, kjer so bili tekmovalci Cerkniškega društva strelk in strelcev uspešnejši od SD Grosuplje

 

pokalni_prvak22-puska.png

 

 

Pokalni prvak Tomaševič, Ptujčana do dveh medalj

Zmagovalec v posamezni konkurenci discipline pištola 10m je Klemen Tomaševič (LŽE), ter si s tem prislužil naslov pokalnega prvaka. Ptujčana Sašo STOJAK in Majda RAUŠL sta osvojila srebrno in bronasto medaljo.

V ekipni razvrstitvi so zmagovalci iz SD Dušan Poženel Rečica, pred SK Ptuj in SD Marok Sevnica.

V 1.A DL zračna puška na prvih sedmih mestih članice

S tremi zmagami je največ točk in s tem naslov Pokalne prvakinje z zračno puško osvojila Živa DVORŠAK (OLI). Tudi naslednji mesti sta pripadli članicama in sicer Urški KUHARIČ (KOR) in Sonji BENČINA (OLI).

Ekipno je lovoriko osvojilo SD Trzin pred SD Olimpija in SD I.Pohorski bataljon Ruše.

Ormožani in Rušani s pištolo v A.ligo

V 1.A ligo se vračajo tekmovalci lige SD Kovinar Ormož, po lanskem osmem mestu pa so kadrovsko okrepljeni v višjo ligo napredovali tudi tekmovalci iz SD I.Pohorskega bataljona Ruše. Tretje mesto je osvojila SD Olimpija. Iz lige se poslavljata SD 1956 Trbovlje in SD Štefan Kovač Turnišče.

Posamezno sta na prvih dveh mestih zamenjala lanski uvrstitvi Denis BOLA UJČIČ (POS) z osvojenim prvim mestom in Sebastjan KORDIŠ (ŠLO) z drugim mestom. Bronasto medaljo je osvojil Sašo POROK (1PB).

Kidričani s puško v I.ligi samo eno sezono

Tekmovalci SD Kidričevo so le eno sezono nabirali izkušnje v I.DL, sedaj pa se iz nje skupaj s SD Rudnik Hrastnik poslavljajo. Uvrstitev v najvišjo ligo pa se z zmago veselijo tekmovalci ŠSD Murska Sobota, družbo v ligi pa jih bo delala tudi ekipa iz iste regije SD Jezero Dobrovnik. SD Dušan Poženel Rečica je osvojila tretje mesto.

Tekmovalca ŠSD Murska sobota sta bila najboljša v I.B ligi s puško, z več zmagami pa je bil uspešnejši Jure SOČIČ pred Katarino FEVŽER. Vesna MARKELJ (LŽE) je osvojila tretje mesto.

Državna liga mladih

Sara Ščuri in Martin Memon najboljša mladinca s pištolo

V konkurenci mladincev s pištolo je zmagovalec Martin MEMON (IZO), ki si je prednost pred zasledovalcema Matijem KECELJ (DOM) in Mitjo DOLŠINA (GOR) priboril s tremi zmagami, dvema drugima in enim tretjim mestom.

Sara ŠČURI (BRE) po petih zaporednih zmagah v zadnjem krogu zaradi prepričljive skupne zmage več ni nastopila ter tako prepustila zmago v zadnjem krogu Nini BOGŠA (JKM) in osvojitvijo skupnega drugega mesta. Urška LUNDER (MKR) je osvojila tretje mesto.

Ekipno so bili najboljši mladinci iz SD Gorjanci Novo mesto, pred SD Marok Sevnica in SD Domžale.

 

Na prvih treh mestih mladinci z enakim številom točk

Letošnja sezona je postregla z zanimivo situacijo pri mladincih s puško, saj so vsi trije prvo uvrščeni dosegli enako število točk. Z enakim odbitkom neupoštevanih točk na prvih dveh mestih je z razliko povprečja rezultata 1,3 kroga na prvo mesto zavihtelo Luko LIKIĆA (TRZ), Jure SOČIĆ (MSO), tudi zmagovalec 1.B lige pa se je moral zadovoljiti s srebrno medaljo. Tretje mesto je brez enega nastopa pripadlo Kalmanu BALINT iz SD Jezero Dobrovnik

V številni udeležbi petnajstih ekip mladincev s puško je s prepričljivo zmago osvojila ekipa ŠSD Murska Sobota pred SD Trzin in SD Jezero Dobrovnik.

S pištolo najboljša kadeta Josić Tiana in Valter Drašler

Državna rekorderja kategorije starejših dečkov in deklic sta tudi v konkurenci kadetom najboljša posameznika. Valter DRAŠLER (JUR) je bil uspešnejši od Reneja CVERLETA (CČM) in Lana BREZNIKA (PTU), Tiana JOSIĆ (GRO) pa od Manje SLAK (GVA) in Nike SITAR (PTU).

Ekipna zmaga je pripadla Juršincem, na drugo mesto so se uvrstili Kamničani, na tretje pa tekmovalci iz Rečice.

Cerkniško društvo strelk in strelcev v kadetski ligi puška s 11 tekmovalci

Številčna udeležba tekmovalcev iz Cerknice je gotovo pripomogla, da tudi tekmovalci med sabo tekmujejo, kateri bo v ekipi. Ta tekmovalnost jim je tudi prinesla zmago med ekipami, na drugem mestu so za sabo pustili tekmovalce iz Kisovca in Gorjancev na tretjem mestu.

Posamezno je najboljši kadet Tim KOREN (ŠKT), srebro je osvojil Aljaž NOVAK (KFT) in bron Tomaž BAHOR (GOR). Eva PETEK (KOR) je s tremi zmagami zbrala več točk kot drugo uvrščena Tjaša KUŽNIK (GRO) in tretje uvrščena Nika SKUBIC (KIS).

Nova disciplina se je odlično uveljavila

V mladi disciplini streljanja z zračno puško starejših dečkov in deklic je v veselje pogledati številčno udeležbo 65 tekmovalcev in tekmovalk iz trinajstih društev, zato je bila usmeritev v to disciplino pravilna. S tem se sicer nekoliko zmanjšuje udeležba s serijsko zračno puško, vendar je za napredek ta disciplina pomembnejša.

Med starejšimi deklicami je zmagala Tjaša RADUHA (ČRE) pred Lano KUŽNIK (GRO) in Niko NOVAK (KFT). Maksimiljan ŽARIČ (OLI) je bil najboljši med starejšimi dečki, premagal pa je na drugem mestu uvrščenega Luko GABER (ŠLO) in tretje uvrščenega Adama ŠAMPERLA (PDD).

Tekmovalci SD Kovinar Ormož so ekipni zmagovalci lige, SD Grosuplje je osvojilo pokal za drugo mesto in SD Koloman Flisar Tišina pokal za tretje mesto.

S pištolo po prvi dve mesti v ista društva

Med starejšimi dečki je s pištolo slavil Nino ŠOŠTARIČ (JUR) pred klubskim sotekmovalcem Majem PAK. Medaljo za tretje mesto je osvojil Nik BENKIČ (CČM). Tudi med tekmovalkama sta prvi dve mesti osvojili iz Dušana Poženela Rečica, že reprezentantka Anja JAGER ter drugo uvrščena Zala KAJTNA POŽENEL. Bron je osvojila Lana TOPLAK (LIB).

Ekipno so uspešnejši tekmovalci iz Juršincev, pred mladimi iz Rečice in Železnikov.

Pokal Prijateljstva

Še vedno številna udeležba v Pokalu prijateljstva

Že je kazalo, da bo v tej disciplini s serijsko zračno puško upad udeležbe, vendar tekmovanja izvedena na regijskem nivoju ohranjajo zelo veliko udeležbo, saj posamezna društva sodelujejo z velikim številom svojih tekmovalcev.

Med starejšimi dečki je v konkurenci 73.tekmovalcev v razvrstitvi posamezno zmagal Jan URBAS (CER) ter za sabo pustil Gala ALJANČIČA (VRH) in Jaka BOŽIČA (KIS). Ekipno so slavili tekmovalci iz Cerkniškega društva strelk in strelcev, pred SD Vrhnika in SD Kovinar Ormož.

Laura LESKOVŠEK (RHR) je bila najboljša med starejšimi deklicami, premagala je Niko PISKAR (KIS) in Greto GALAMBOS ( CPE). Starejše deklice iz SD Železniki so bile uspešnejše od deklice iz SD Ljubo Šercer Ljubljana in SD Mrož Velenje.

Peter Golob

Joomla templates by a4joomla