STRELSTVO: Živa Dvoršak je na evropskem prvenstvu v Hamarju osvojila peto mesto v disciplini zračna puška

 

Oslo, 25. marca (STA) - Slovenska strelka Živa Dvoršak je na evropskem prvenstvu v norveškem Hamarju osvojila peto mesto v disciplini zračna puška. Ljubljančanka je v kvalifikacijskem delu s 628,5 kroga osvojila sedmo mesto, v prvi polfinalni skupini pa je zadela 39,5 kroga, kar je bil boljši izid od tretjeuvrščene tekmovalke iz druge polfinalne skupine.

 

Slovenska selektorica Andreja Vlah je na zadnji novinarski konferenci pred odhodom na evropsko prvenstvo dejala, da bodo njeni varovanci in varovanke za vrhunski izid na Norveškem potrebovali tudi kanček sreče. In "boginja fortuna" je bila tokrat na strani 30-letne Dvoršakove, ki je na današnji dopoldanski kvalifikacijski tekmi s 628,5 kroga najprej zasedla nehvaležno deveto mesto v skupni razvrstitvi in za las ostala brez polfinalnega nastopa.

 

Medtem ko so v slovenskem taboru objokovali peto uvrstitev Dvoršakove med najboljših osem na evropskih prvenstvih - v Odenseju 2013 je osvojila tretje, v Vierumaekiju 2012 sedmo, v Moskvi 2014 in Györu 2016 pa osmo mesto - pa je iz pisarne Evropske strelke zveze prišla vesela novica. Četrtouvrščena Norvežanka Milda Marina Haugen in osmouvrščena Čehinja Lucie Brazdova sta na današnji kvalifikacijski tekmi nastopili izven konkurence, tako da njuna izida nista štela za uvrstitev v polfinale.

 

Dvoršakova se je tako po pravi srhljivki na kvalifikacijski tekmi - po uvodnih petih serijah je bila na drugem mestu, potem ko je v desetih strelih nanizala po 105,3, 105,0, 104,2, 105,6 in 105,6 kroga, nato pa v zadnji seriji desetih strelih zadela le 102,8 kroga in nazadovala po razpredelnici - le prebila med osem in dobro uro kasneje znova stopila na strelsko črto.

 

V prvi polfinalni skupini je nato osvojila tretje mesto, pred njo sta se uvrstili v kvalifikacijskem delu najboljša Francozinja Oceanne Muller (42,0) in Belgijka Jessie Kaps (41,5), v drugi skupini pa sta bili najboljši Norvežanka Jaenette Hegg Duestad (36,0) in Srbkinja Teodora Vukojević (35,0), medtem ko je tretjeuvrščena Španka Paula Grande zadela 27,5 kroga in tako zaostala za Dvoršakovo.

 

Na današnji kvalifikacijski tekmi sta nastopili še dve Slovenki. Ormožanka Urška Kuharič je zasedla 41. mesto, potem ko je zadela 623,5 kroga, Grosupeljčanka Klavdija Jerovšek pa s 618,6 kroga 65. mesto.

 

Slovenske strelke bodo v nedeljo nastopile še na ekipni tekmi z zračno puško, na lanskem evropskem prvenstvu v Osijeku so v tej disciplini osvojile srebrno kolajno.

 

 

Med člani z zračno pištolo Jože Čeper do najvišje uvrstitve na EP - do 23.mesta

 

V današnji popoldanski tekmi je na veliko sceno stopil tudi pištiolski strelec Jože Čeper, ki je streljal dobro in s 574 krogi osvojil 23. mesto, kar je njegova najvišja uvrstitev na EP z zračno pištolo. Čestitke Jožetu in njegovemu trenerju Andreju Brunšku.

 

Brežiška mladinka Sara Ščuri v finalu EP in do končnega 8. mesta

 

Na EP v Hamarju so bili zelo uspešni tudi slovenski mladinki in mladinca. 

 

Najvišjo uvrstitev je z izenačenjem osebnega rekorda s 564 krogi v kvalifikacijah dosegla Brežičanka Sara Ščuri, ki se je na 8. mestu uvrstila v polfinale, po katerem je v dodatnih 10 strelih osvojila 4. mesto in dosegla svojo najvišjo uvrstitev na EP s končnim 8. mestom. Brežičanka Ščurijeva je tako po lanskem visokem 15. mestu na EP v Osijeku dosegla še prvi preboj v finale EP, za kar čestitamo Sari in njenemu trenerju Robertu Ferenčaku.

 

Mladinca s puško Luka Lukić in Jure Sočič zelo blizu finala na EP

 

Zelo natančna pa sta bila s puško tudi Luka Lukić (621.8) in Jure Sočič (620.6), ki sta osvojila 9. in 13. mesto in finale zgrešila za vsega 0.4 desetinke oz. 1.2 kroga.

 

Med mladinkami tokrat trzinska strelka Teja Medved ni posegla najvišje, s 618.3 krogi je osvojila 45. mesto. Slednja ima na EP tako še naprej najboljši mladinski dosežek z 14. mestom na EP 10m v Vroclavu leta 2020. S 14. mestom in najboljšim rezultatom na EP pa se lahko pohvali tudi Tejin klubski kolega Luka Lukić, ki mu je to uspelo na EP 10m v Osijeku 2019. Čestitke za dobre nastope in visoke uvrstitve tako gredo tudi vsem trem strelcem s puško in njihovim trenerjem Damijanu Klopčiču in Andreji Vlah.

 

Rezultati

 

Aleksander Đurič, STA

Simeon Gönc

Joomla templates by a4joomla