Red za zasluge trenerki Poloni Sladič

 

V predsedniški palači je dne 2.3.2022 predsednik Republike Slovenije, g. Borut Pahor, podelili državna odlikovanja - Red za zasluge za izjemne dosežke na področju športa. Med petimi izjemnimi prejemniki tega visokega državnega odlikovanja je bila tudi podpredsednica SZS in vodja parastrelske reprezentance, ga. Polona Sladič, ki je prejela priznanje za vrhunske uspehe parastrelske reprezentance.

 Za izjemne dosežke na področju športa, ki jih potrjujejo vrhunski uspehi slovenske parastrelske reprezentance, prejme Polona Sladič red za zasluge. Polona Sladič se je strelstvu in športu na splošno zapisala že v otroštvu. Bila je uspešna tekmovalka, članica državne reprezentance v streljanju in dvakratna državna prvakinja. Potem je morala zaradi težav s hrbtenico zaključiti tekmovalno pot. Takoj se je odločila, da bo trenerka.

                          
                                                                                           

                                               

Že pri 18-ih letih je prevzela organizacijsko in trenersko delo v svojem tedanjem strelskem društvu, čez manj kot deset let, leta 1995, pa je postala glavna trenerka strelske reprezentance invalidov Slovenije. Prvi velik uspeh je prišel skoraj takoj – Franc Pinter je pod njenim vodstvom leta 1996 na paralimpijskih igrah v Atlanti osvojil prvo srebrno paralimpijsko medaljo za Slovenijo. Postal je legenda slovenskega parastrelstva, za Polono Sladič pa je bila njegova medalja prvo znamenje, da je ubrala pravo pot. Po njej zdaj vodi slovenske parastrelce že več kot petindvajset let in od leta 1996 z vsakih paralimpijskih iger prinesejo vsaj eno medaljo. V Riu de Janeiru leta 2016 sta v nepozabnem finalu Veselka Pevec in Franček Gorazd Tiršek osvojila zlato in srebrno medaljo ter poskrbela, da sta se ob zmagovalnem odru dvignili kar dve slovenski zastavi, iz Tokia pa je Tiršek dve medalji, srebrno in bronasto, prinesel kar sam. Za trenerko, ki bolje kot kdor koli ve, s koliko trnja je posut vzpon njenih tekmovalcev do zvezd, so to veličastni trenutki zmagoslavja, za vse druge pa dosežki nepopisnega navdiha, vredni iskrenega spoštovanja.Pod vodstvom Polone Sladič je parastrelska reprezentanca Slovenije na uradnih mednarodnih tekmovanjih osvojila 33 medalj: devet na paralimpijskih igrah, 11 na svetovnih prvenstvih in 13 na evropskih prvenstvih. Med trenerji v Sloveniji bi zelo težko našli uspešnejšega in zato je leta 2021 Polona Sladič prejela Bloudkovo nagrado za življenjsko delo v športu. To je bilo prvikrat, da je najvišje državno priznanje za šport prejel trener v športu invalidov.Polona Sladič je strelstvu posvetila življenje, kot tekmovalka, trenerka, organizatorka, funkcionarka in strokovna sodelavka je v njem že več kot štirideset let. Vmes je diplomirala, postala pravnica in se zaposlila. Ob redni službi mu nameni tako rekoč vsak prosti dan in skoraj ves dopust porabi za delo s tekmovalci na treningih, pripravah in tekmovanjih. V letih, ko vodi reprezentanco, je za parastrelstvo in šport invalidov namenila skoraj 600 dni svojega dopusta in brez števila ur. Vsi, ki jo poznajo in z njo delajo, se strinjajo, da brez nje velikih uspehov slovenskih parastrelcev ne bi bilo. Kot športna funkcionarka, podpredsednica Strelske zveze Slovenije in predsednica Strokovnega sveta Strelske zveze Slovenije je vodila projekt vključitve strelstva invalidov v tekmovalni sistem. Slovenija je tako postala druga država v Evropi, kjer so parastrelci lahko enakovredno vstopili v konkurenco na tekmovanjih zveze.

 

 

Njeni strelci jo opisujejo z največjim spoštovanjem. Je stroga, pravijo, a jih njena navzočnost pomirja. Zna razumeti ovire in se jim prilagajati, predvsem pa jih zna zaobiti in jih premagati. Z izjemnim znanjem in izkušnjami ter s tiho potrpežljivostjo svojim tekmovalcem vliva zaupanje in v njih budi moč in samozavest, ki ju potrebujejo tudi zunaj tekmovališč. Njen odprti značaj in komunikativnost pomagata, da laže izrazijo svoja čustva, tudi strah, in ga skupaj premagujejo. Je trenerka z izjemno avtoriteto, pa vendar je najprej prijateljica, ki s športniki gradi enakovreden odnos: velikokrat pove, da zaradi svojih športnikov lahko na invalidnost gleda bolj odprto in sproščeno ter jim je zato hvaležna.

 


Polona Sladič je popolnoma predana športu invalidov in strelstvu. »Življenje ni dirka, ampak streljanje v tarčo,« pravi in dodaja: »Ni važno, kako hiter si, ampak kako blizu centra si zadel.« Zaradi njene strokovnosti, predanosti in iskrenega razumevanja so slovenski parastrelci že skoraj tri desetletja nepretrgano v samem svetovnem vrhu.Za predanost, srčnost in uspešnost se ji Republika Slovenija zahvaljuje z državnim odlikovanjem.

 

                                               

 

Polonca Sladič: "Spoštovani gospod predsednik, spoštovana gospa ministrica in ostali visoki gostje, dragi sonagrajenci in dragi vsi, ki ste si danes vzeli čas zaradi nas. Moja zahvala gre seveda najprej vam spoštovani predsednik, ker ste prepoznali in pripoznali moje dolgoletno delo v parastrelstvu. Trenerji smo posebna vrsta ljudi. Vso svojo kariero dajemo koščke sebe svojim tekmovalcem, da lahko gradijo neke mozaike uspeha. Včasih je težko, zelo težko, in nam teh koščkov skoraj zmanjka, vendar pa uspehi tekmovalcev in pa tudi dogodki, kot je današnji, nam te koščke vračajo nazaj. In današnje odlikovanje je pomemben košček v mojem mozaiku življenju in na moji športni poti. Hvala vsem, ki me brezpogojno podpirate na tej poti, hvala moji družini, mojim športnikom, ostalim športnim delavcem in prijateljem. Hvala lepa." 

 

                                                 

 

Link: https://www.up-rs.si/up-rs/uprs.nsf/objave/C31597C966634F6BC12587F9004825E6?OpenDocument

 

 

"Iskrene čestitke ob prejemu zasluženega visokega priznanja v mojem in imenu vseh članov Predsedstva SZS in vseh članov SZS. Ponosni smo lahko na tvoja dela in si želimo ustvarjalnega sodelovanja še na mnoga leta." je podpredsednici SZS čestital predsednik Strelske zveze Slovenije, g. Ljubo Germič.

 

Simeon Gönc

Joomla templates by a4joomla