S 14.10.2021 se zaključuje strelska sezona 2020-2021. V tistih turbulentnih časih ob pričetku sezone v lanskem letu nismo vedeli kako in kdaj pričeti s tekmovanji, saj je epidemije korona virusa SARS_CoV2 že močno zaznamovala javno življenje. Tekmovalni sistem prve lige je bil pripravljen na dvokrožni sistem dvobojev z enajstimi krogi. Tik pred pričetkom sezone v streljanju z zračnim orožjem pa smo bili pahnjeni v zaprtje države in tudi prepoved izvajanja treningov ter tekmovanj. Domača tekmovanja se niso pričela, mednarodna pa so bila tudi odpovedana oziroma prestavljena. Premor od treningov in tekmovanj, dolg skoraj štiri mesece je z izjemo pri posameznikih pustil določene posledice. S februarjem se je na športnem področju malo popustilo, dovoljeni so bili treningi registriranim tekmovalcem v članski kategoriji.

 

Da pa bi se lahko izvedla tudi tekmovanja v državnih ligah je Komisija za puško, pištolo in samostrel pri SZS morala najti način izvedbe tekmovanja, katerega bi lahko izvedli časovno od marca do junija, ob tem pa upoštevali določene omejitve, katere so bile še vedno prisotne. Sprejet je bil sistem izvedbe tekmovanj 1.državne lige z dvoboji ter Državne lige v mladinski konkurenci s tekmovanji po regijah na več različnih streliščih. Z mesecem aprilom so se ligi pridružili tudi kadeti z izvedbo štirih krogov lige za končni rezultat. Prav tako z izvedbo štirih krogov lige pa so se v Pokalu prijateljstva po regijah pomerili tudi starejši dečki in starejše deklice s serijsko zračno puško. Ostala tekmovanja po nacionalnem programu so se v regijah izvajala zelo različno, od izvedbe večine tekmovanj za vse starostne kategorije, pa do skoraj popolnega mrtvila v določenih regijah.

 

Vsa ta tekmovanja so potekala razpršeno na streliščih članic SZS po celotni Sloveniji, zato so bili tekmovalci in organizacijsko osebje manj ogroženi, lažje so se spremljale omejitve in potrebe po testiranjih. To je bilo po eni strani dobro, po drugi pa ni bilo tistega neposrednega tekmovalnega naboja, ki bi ga sicer tekmovalec lahko pokazal na drugačni tekmi. Rezultati so se sicer zbrali iz vseh tekmovališč, vendar to ni isto, kakor kot zmagovalec stopiti na najvišjo stopničko in se tako pokazati sotekmovalcem. Najboljši tekmovalci in ekipe so za dosežke v ligi prejeli pokale in medalje ob zaključku državnega prvenstva z zračnim orožjem za člane in mladince, kadeti in starejši dečki pa bodo ta priznanja prejeli na ustreznem dogodku.

 

Analiza udeležbe v državnih ligah mladinskih, kadetskih in kategorij starejših dečkov pa na koncu za tekoče leto ni pokazala kakšnega upada, zgodilo se je celo povečanje udeležbe v teh ligah. To povečanje gre na račun izvajanja tekmovanj po regijah, saj so sedaj lahko dejansko tekmovali vsi registrirani tekmovalci, kajti s temi tekmovanji skoraj niso imeli stroškov. Glede na preteklo leto je bilo več nastopov s serijsko zračno puško med starejšimi dečki-deklicami. Z zračno puško in pištolo pa te kategorije letos niso nastopile posebej, lahko pa so tekmovali v kadetski konkurenci, kar so tudi izkoristili. V skupni vsoti udeležbe je kadetska konkurenca (skupaj z starejšimi dečki) letos v povečanju za 33 tekmovalcev na tekmo. Udeležba mladinskih kategorij pa je približno enaka preteklim letom, čeprav letošnja statistika zaradi udeležbe tudi kadetov med mladinci v prvih dveh krogih kaže na povečanje.

 

Analiza je v prilogi (Statistika udeležbe državnih lig v mlajših kategorijah)

 

Na državnih prvenstvih največ uspeha za SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem

 

Organizatorji tekmovanj so bili na veliki preizkušnji, saj so morali pri izvedbi tekmovanj ob izvajanju vseh tekmovalnih pravil striktno upoštevati še navodila in usmeritve NIJZ. Lahko smo zadovoljni in ponosni, da smo uspeli izvesti vsa državna prvenstva in kvalifikacijske turnirje po koledarju SZS, kateri je bil sicer kar nekajkrat spremenjen in prilagojen. Pred nami je še sicer državno tekmovanje veteranov z zračnim orožjem, vendar se to v uradno statistiko uspešnosti društev ne evidentira.

 

Izvedena so bila naslednja državna prvenstva: 30.DP z zračnim orožjem za člane in članice; 30.DP z zračnim orožjem za mladince in mladinke; 31.DP s puško in pištolo 50m; 31.DP s pištolo 25m; 4.DP mešanih parov z zračnim orožjem; DP s samostrelom, DP z zračnim orožjem za kadete, st.dečke, dečke in ml.dečke; DP v trapu; DP v dvojnem trapu.

 

Državnih prvenstev, za katere je potrebno izpolniti predpisano normo  se je udeležilo 823 tekmovalcev od 1729 registriranih. Od 111 članic zveze je na državnih prvenstvih sodelovalo 66 strelskih društev in klubov, 45 pa se jih je vpisalo pod prejemnike vsaj ene medalje ali pokala. Statistika pove še, da je največ, 65 tekmovalcev na DP prijavilo SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem, sledi SD Kovinar Ormož s 60 tekmovalci in SD Olimpija s 55 tekmovalci.

 

Med društvi z največ nastopajočimi pa pridemo tudi do najbolj uspešnega društva na državnih prvenstvih. Ta podatek sicer še ni pokazatelj najboljšega društva sezone, katero bo razglašeno na Strelcu leta, vendar velikega odstopanja med temi tremi društvi skoraj ni pričakovati.

 

Najuspešnejše društvo s 13 prvimi, 10 drugimi in 7 tretjimi mesti (posamezno in ekipno) je SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem. SD Olimpija je osvojila na drugem mestu 11 – 4  - 5 uvrstitev in SD Kovinar Ormož na tretjem mestu 7 – 7 – 6. Izpostaviti pa velja sicer samo procentualno udeležba/medalje dober dosežek SD Lendava z enim udeleženim in eno medalje ter SD Slovenske Konjice s tremi nastopi in dvema medaljama. Skoraj 50% izkupiček na udeležence pa imajo tudi SD Škofja Loka, SD Dolič, SD Kisovec, ŠD Črenšovci, SD Marok Sevnica in SD Trap Štefan Kovač Murska Sobota.

 

Statistika je v prilogi (Statistika DP 2021)

 

 

Peter Golob

Komisar tekmovalnih sistemov SZS

Joomla templates by a4joomla