01.08.2021

V trojnem položaju do finala na olimpijskih igrah

 

Živa DVORŠAK je v svoji drugi in hkrati zadnji tekmi na letošnjih olimpijskih igrah v Tokiu, tekmi z malokalibrsko puško v trojnem položaju na 50 m, poskrbela za zares vznemirljive kvalifikacije in izjemno napet finale, na koncu pa si je s 7. mestom priborila svojo najboljšo uvrstitev na olimpijskih igrah v karieri.

 

Pa poglejmo, kako je potekal njen kraljevski maraton. Živi je v poskusni seriji puško uspelo dobro umiriti in se pripraviti na tekmovanje, ki pa se ni začelo po načrtih. Prvi dve seriji v položaju kleče sta bili nižji od pričakovanj, zadela je 95 in 97 krogov, nato pa položaj zaključila še s serijama 98 in popolno stotko. Po prvem položaju je bila z izkupičkom 390 krogov tako v drugi polovici lestvice 37 tekmovalk.

 

Sledil je položaj leže, v katerem je imela Živa v preteklosti največ težav, v Tokiu pa je pripravila pravo strelsko poslastico, na katero bi bil (in verjetno je!) ponosen tudi Rajmond Debevec. V štirih serijah sta le 2 njena strela pristala izven kroga desetke in s 398 krogi je na lestvici napravila ogromen skok navzgor, na mesta, ki so vodila v finale.

 

Kdor nekoliko bolj sledi Živinemu streljanju, je bil po dveh položajih tako že pomirjen, saj se Živa v stoječem položaju običajno izvrstno znajde. Na strelišču v Tokiu pa se je visokim temperaturam in vlagi v tem trenutku pridružil še veter in Živa je stoje ponovno začela slabše, s serijama 95 in 94. Na tej točki je že vedela, da si velikih napak enostavno ne sme več dovoliti, saj se je bližala rezultatu, ki je na vseh večjih tekmovanjih nekako meja za uvrstitev v finale. Iz sebe je iztisnila vse moči, s tremi zadnjimi zadetimi centri pristreljala rezultat 1173 krogov, se uvrstila na 7. mesto in s tem v finale. V kvalifikacijah je sicer z 1182 krogi zmagala Rusinja Julija ZIKOVA pred Američanko Sagen MADDALENA, Nemko Jolyn BEER, Rusinjo Julijo KARIMOVO, Srbkinjo Andreo ARSOVIĆ, Švicarko Nino CHRISTEN, Živo in Norvežanjo Jeanette Hegg DUESTAD.

 

Po kvalifikacijah je Živa povedala, da je v tej slabe tri ure trajajoči tekmi v streljanje vložila vse, kar je imela, kar je bilo očitno tudi gledalcem, saj si je po oddanem 120. strelu morala že na liniji vzeti trenutek za oddih. Tega pa si v nadaljevanju dneva ni mogla več privoščiti, saj je bil finale le uro in pol za kvalifikacijami. To je pomenilo, da je morala v eni uri pospraviti opremo in jo prenesti v kakih 200 metrov oddaljeno finalno dvorano, se nekoliko okrepčati, pol ure pred finalnim nastopom pa biti že pripravljena za sodniški pregled.

 

Finale se za 30-letno članico ljubljanske Olimpije ni začel obetavno. Osmi strel je zletel v osmico in po klečečem položaju je zavzemala zadnje, osmo mesto. Nato pa so sledili izjemni štirje streli leže (10,8, 10,7, 10,8 in 10,7), kar je Živo in slovenska pričakovanja dvignilo na 2. mesto. Na žalost pa strelska sreča zatem ni trajala in nanizala je serijo slabih desetk, kar pred položajem stoje ni delovalo obetavno, saj je za tretjim mestom zaostajala že 2,6 kroga. S slabimi desetkami je nadaljevala tudi stoje, te pa so se kmalu prevesile v devetke. »Enostavno ni prijelo,« je povedala Živa, ki se je morala po štiridesetih finalnih strelih posloviti kot sedmouvrščena strelka. Zlate medalje se je po bronu z zračno puško veselila Švicarka Nina Christen, ki je pokazala izvrstno predstavo stoje in tako premagala obe Rusinji, Zikovo in Karimovo.

 

Čeprav so bile njene želje uvrstitev v finale, je Živa potihem upala tudi na medaljo. »Ko si enkrat v finalu, želje zrastejo. Ob tem sem v zadnjih dveh, treh sezonah nizala vrhunske izide z malim kalibrom. Seveda sem se zato spogledovala tudi s kolajno. V finalu je bilo osem vrhunskih strelk in vedela sem, da bo treba od začetka do konca oddelati brez večjih napak. Jaz sem jih žal nekaj imela,« je za RTV SLO povedala po tekmi.

 

Živa se s Tokia tako vrača z 11. mestom z zračno in 7. mestom z malokalibrsko puško, kar je vsekakor dosežek, na katerega je slovensko strelstvo izjemno ponosno. Ponosna je tudi njena trenerka Polona SLADIČ, ki je za konec povedala: »Hvala za vso podporo iz strelskih krogov in naj bodo ti rezultati Žive vzpodbuda predvsem mladim, da bodo še bolj zavzeto trenirali in šli po njenih poteh.«

 

V Slovenijo se vračata jutri, v ponedeljek 2. avgusta, in na Brniku pristaneta ob 22.15.

 

 

Živa Dvoršak z zračno puško v Tokiu do 11. mesta

 

24. 07. 2021

Slovenci smo morali zgodaj vstati ali pozno iti spat, če smo želeli spremljati kvalifikacijsko tekmo žensk z zračno puško na tokijskih olimpijskih igrah. Ob 8.30 po lokalnem in ob 1.30 po našem času je na strelsko linijo stopila tudi slovenska strelka Živa DVORŠAK.

 

Pred olimpijskimi igrami se je Živina forma na zračnem orožju stopnjevala, kar je pokazala tudi konec junija z osvojeno srebrno medaljo na svetovnem pokalu v Osijeku in naslovom državne prvakinje le par dni prej. V Tokio se je tako upravičeno podala z visokimi pričakovanji in željo po finalu, česar ni skrivala. Na strelsko linijo je stopila pripravljena in osredotočena, a se je morala prvi dve seriji pošteno boriti, da je prišla do pravih občutkov, kar se je pokazalo v rezultatih 104,1 in 103,7. V nadaljevanju tekme je Živa pokazala, kaj zmore, in tekmovanje zaključila z rezultatom 627,2 in 11. mestom, na kar je lahko ponosna.

 

Ko je stopila z linije, je povedala, da trenutno na svoj nastop gleda še precej črno-belo. »Seveda je doseženo 11. mesto super dosežek, tudi 627,2 ni slab rezultat. Tega se zavedam. Ker pa me je do finala ločil le dober krog – čisto dosegljiv rezultat – pa vendarle ostaja grenak priokus. Čez nekaj dni bom verjetno s tem zadovoljna.«

 

Trenerka Polona Sladič je z njenim nastopom na zračnem orožju zadovoljna: »treba se je zavedati, da je bilo med petdeseterico tekmovalk brez pretiravanja vsaj 30, 35 takih, ki bi se zlahka uvrstile v finale in posegle po medaljah. Med njimi je seveda tudi Živa. Situacija tu je bila popolnoma drugačna kot v Riu pred petimi leti. Tam sem že na uradnem treningu videla, da ni nič kazalo na visoke rezultate. Uradni trening tukaj, včeraj, pa je bil druga zgodba. Napovedala sem, da bo za v finale potrebnih 628,4 kroga. Treba je bilo zadeti še desetinko več; kar pa je res presenetljivo, je to, da je kar pet tekmovalk zadelo več kot 630 krogov.«

 

V kvalifikacijah je sicer najvišje posegla Norvežanka Jeanette Hegg DUESTAD z osvojenimi 632,9 kroga. Res neverjetno visoki rezultati – pretežno zelo mladih tekmovalk. V finale sta se uvrstili dve 18-letnici, dve 20-letnici in ena 21-letnica. Najstarejša tekmovalka, Švicarka Nina CHRISTEN, ki je posegla po bronu, je bila s 27 leti najstarejša finalistka. Srebro je osvojila 24-letna Rusinja Anastasija GALAŠINA, ki je vodila vse do zadnjega strela. Tu je bilo pritiska očitno preveč (med tekmovalkama je bilo le 0,2 kroga razlike) in s strelom v 8,9 je morala zlato medaljo prepustiti 21-letni Kitajki Yang QIAN, ki je prav tako zadela le 9,8 in tako nekaj časa sploh ni dojela, kaj se je zgodilo.

 

Pred Živo je sedaj vsaj dan mirovanja – strelišče je rezervirano za tekme z zračnim orožjem – nato pa se bo umirjeno pričela pripravljati še na svoj drugi nastop, trojni položaj z malokalibrsko puško. Kvalifikacije bomo lahko spremljali tukaj, v soboto 31. julija ob 12.00 po lokalnem in ob 5.00 po našem času, finale pa ob 16.00 (ob 9.00 po našem času).

 

Mediji:

https://siol.net/sportal/oi-tokio/oi-strelstvo-zracna-puska-10-m-zenske-557595

https://www.rtvslo.si/sport/oi-2020/ziva-dvorsak-blizu-finala-tokic-suvereno-v-2-krog/588575

 

 

Sonja Benčina

Joomla templates by a4joomla