V rezidencah Dvoršak in Sladič je ta teden pestro. Priprave na olimpijske igre so v negotovih razmerah še toliko bolj zahtevne. Živa in njena trenerka Polona morata že pred odhodom opraviti obilico birokratskih postopkov, dva PRC testa, beležita svoje zdravstveno stanje in se navajata na japonsko aplikacijo, ki bo sledila njunemu gibanju in dejavnostim v olimpijski vasi.

 

Čeprav vse to še dodatno povečuje pritisk, ki jih imajo olimpijske igre že same po sebi, Polona Sladič poudarja, da je pomembno, da se s temi stvarmi sprijazniš in jih ne gledaš kot dodatno obremenitev. Vse to bo poleg zahtevnih tekmovalnih razmer – v Tokiu lahko pričakujemo izjemno vročino in vlago, v katerih bo COVID-ukrepe še težje izvajati – namreč vplivalo na vse tekmovalke in tekmovalce enako. »Ja, pogoji bodo za vse enaki, odvisno bo le od prilagoditve posameznika in tega, kako je to vkomponiral v svojo pripravo. Moramo pa se zavedati, da so na olimpijskih igrah ljudje, ki so osvojili kvoto – to so zmagovalci največjih tekmovanj. Med njimi ni prednosti. Vprašanje je samo, kdo bo v tistem trenutku in v tistih pogojih uspel na tekmo prenesti rezultate s treningov,« razmišlja Polona Sladič, ki se bo s svojo varovanko na olimpijske igre tokrat podala drugič.

 

Japonska je pred kratkim sprejela odločitev, da bodo tekme potekale brez gledalcev. Čeprav za strelstvo to pravzaprav pomeni prednost, saj velikega občinstva na tekmah nismo vajeni, pa si dekleti želita, da bi si lahko ogledali vsaj ostale strelske tekme. Še bolj pa si želita, da bi njuno potovanje potekalo brez zapletov in da jima ob pristanku ne bi bilo treba v karanteno, kot se je to na primer zgodilo trem slovenskim trenerjem v kajaku in kanuju na divjih vodah (na njihovem letalu je bilo pozitivnih nekaj potnikov, zaradi česar so trojico označili kot bližnje kontakte – so pa po pritožbi karanteno že lahko zapustili).

 

Živa Dvoršak je v mislih v Tokiu že od poleta iz Ria. Po zadnjih olimpijskih igrah si je vzela dva meseca časa za počitek in razmislek, nato pa se načrtno lotila dela, ki ga je bila, kot vsi ostali, prisiljena podaljšati za celo leto. V zadnjih petih letih sta s trenerko največ delali na stabilizaciji rezultatov in njihovem prenosu na tekmo, Živo pa smo vprašali, kje je v tem času naredila največji napredek. »Prvi koronski val mi je zagotovo pokazal to, da imamo dolge in naporne sezone, ki jim ne sledi dovolj časa za počitek, odklop in grajenje dobre baze fizične pripravljenosti. Tako da bi rekla, da sem gotovo na tem naredila korak naprej. V tem času pa sem tudi začela bolj načrtno uporabljati EFT, to je neke vrste metoda čustvenega osvobajanja (po domače tapkanje), ki mi pomaga, da se lažje spopadam s stresom in čustvenimi odzivi pred, med in po tekmovanjih. Imela sem tudi dovolj časa, da sem več juter tedensko začela posvečati dihalnim tehnikam, kar je pa tudi dokaz, da je dober in globok dih predpogoj za vse, česar (stresnega) se lotimo.«

 

Živa in Polona se v Tokio odpravljata že ta petek. Tradicionalno prva tekma olimpijskih iger bo v jutru tik po svečanem odprtju ponovno ženska tekma z zračno puško, tj. 24. julija ob 8.30 po lokalnem, oziroma ob 1.30 po našem času. Finale bo sledilo ob 10.45 (3.45 po našem času). Živin drugi nastop bo z malokalibrsko puško v trojnem položaju, ki si ga bomo lahko ogledali 31. julija ob 12.00, po lokalnem oziroma ob 5.00 po našem času, finale pa ob 16.00 (ob 9.00 po našem času).

 

Podrobnejši urnik in rezultate boste lahko spremljali na tej povezavi.

 

Sonja Benčina

Joomla templates by a4joomla