16.05.2021

Za konec – 22. mesto

Zadnji dan tekmovanja za svetovni pokal v Lonatu so bili na sporedu mešani pari. Naša dvojica – sestra in brat Jasmina in Boštjan Maček, sta svetovni pokal zaključila na 22. mestu, daleč od boja za medalje. Utrujenost Boštjana po dolgem tednu je opravila svoje, zato je bila sestra Jasmina tokrat rezultatsko boljša polovica. Zadela je 68 tarč (od 75 možnih), Boštjan pa 66. Skupno tako 134. Največ zadetkov sta zbrala predstavnika Velike Britanije, ki sta zadela skupno 145 tarč, enako kot predstavnika San Marina, ki sta imela slabšo zadnjo serijo. V boju za zlato medaljo sta slavila Britanca. Bronasto medaljo sta osvojila Španca, pred Italijanoma.

 

15.05.2021

 

Ekipno tekmovanje – naši na sredini

Tretji dan tekmovanj na svetovnem pokalu v Lonatu so končali tekmovanja v ekipni konkurenci. Pri moških je bilo v konkurenci 24 ekip in Slovenija je na koncu zasedla 13. mesto z istim številom zadetkov kot dvanajsta Portugalska. Za bojem za medalje so zaostali za 14 zadetkov. Najboljši posameznik pri naših je bil Denis Vatovec, ki je zadel 168 zadetkov. To pomeni, da je med 175 tarčami zgrešil samo sedemkrat. Boštjan Maček je zadel 162 tarč, Tadej Kostanjevec pa 153.

 

Med najboljšimi je slavila Francija, ki je v finalu za zlato medaljo premagala Rusijo. Bronasto medaljo so osvojili naši južni sosedje Hrvati, ki so v tekmovanju za bronasto medaljo premagali Kuvajt.

 

Pri ženskah so prvo mesto osvojile Španke pred Italijankami, tretje pa so bile predstavnice Združenih držav Amerike, ki so v tekmovanju za bronasto medaljo premagale Finke.

 

V nedeljo sledi še tekmovanje mešanih dvojic. Jasmina in Boštjan Maček bosta stopila na tekmovališče takoj v prvi seriji, zjutraj ob 9.00, skupaj s tekmovalcema iz Združenih držav Amerike in Kuvajta.

 

14.05.2021

 

Po drugem dnevu – posamezno v bližini najboljših

 

Drugi dan tekmovanj v disciplini trap na svetovnem pokalu v Lonatu smo upali na preboj v finale vsaj enega od dveh naših najvišje uvrščenih tekmovalcev. V vodstvu pred finalom je ostal hrvaški tekmovalec Giovanni Cernogoraz s 123 zadetki, za preboj v finale pa je bilo potrebnih 120 zadetkov. Za eno mesto v finalu je razstreljevalo kar 11 tekmovalcev z rezultatom 120 zadetih tarč. Naš najvišje uvrščeni tekmovalec je bil Denis Vatovec na 25. mestu, ki mu je do 120 zadetkov zmanjkal samo en zadetek. Olimpijec Boštjan Maček je zadel 118 tarč in zasedel 32. mesto, takoj za dvakratnim svetovnim prvakom Vargo iz Slovaške. Ostali naši so krepko zaostali za najboljšima. Tadej Kostanjevec je zasedel 95., Aleš Hozjan pa 96. mesto. Oba sta zadela 109 tarč, Tomaž Blazinšek je zadel 105 tarč in zasedel končno 115. mesto.

 

V konkurenci MQS tekmovalcev je Rene Maček zadel 105 tarč, Sašo Hrovat pa 93. Med ženskami je najvišji rezultat dosegla Alessandra Perilli iz San Marina s 122 zadetki. Naša Jasmina Maček je s 107 zadetki zasedla 40. mesto.

 

V finalu je pri moških zmagal Al Rashidi iz Kuvajta, drugi je bil Mamkin iz Rusije, tretji pa Mehelba iz Egipta. Pri ženskah je prvo mesto zadržala Perillijeva, druga je bila Američanka Bernau, tretja pa Španka Galvez.

 

Ekipno še dve seriji

 

Tekmovanje v ekipni konkurenci še ni končano. Pred tekmovalci sta še po dve seriji, ki bosta na sporedu v soboto. Trenutno so v vodstvu Američani pred Rusi in Kuvajtčani. Naši so deseti z devetimi zadetki zaostanka za mestom, ki še vodi do boja za medalje. Upajmo, da se bo našim uspelo čim bolj približati najboljšim. Naši bodo tekmovali še v mešanih parih, kjer bosta v nedeljo na tekmovališču brat in sestra Boštjan in Jasmina Maček.

 

 

13.05.2021

 

SP Lonato 2021V italijanskem Lonatu poteka svetovni pokal s puško šibrenico. Na startu je nekaj več kot 400 tekmovalcev iz celega sveta, kar je rekordna udeležba v zadnjih nekaj letih. Na tekmovanju sodeluje tudi Slovenija z osmimi predstavniki, vsi v disciplini trap.

 

Po prvem dnevu, naši v okviru pričakovanj

Svoje nastope so danes začeli vsi naši tekmovalci. Na sporedu so bile tri serije po 25 tarč. Pri moških je v vodstvu olimpijski zmagovalec iz Londona, Hrvat Giovanni Cernogoraz. Zadel je vseh 75 tarč. Med našimi, je trenutno najviše naš dvakratni olimpijec Boštjan Maček (Š. Kovač M. Sobota), ki je zadel 71 tarč z eno »polno« serijo. Za šestim mestom, ki vodi v finale, trenutno zaostaja za dva zadetka. Denis Vatovec (Vrhnika) je takoj za njim z zadetimi 70 tarčami. Tretji član ekipe Slovenije (tekmovanje poteka tudi ekipno) Tadej Kostanjevec (Radgona) nekoliko zaostaja in ima zadetih 68 tarč. Enak izkupiček ima Aleš Hozjan, Tomažu Blazinšku se je ponesrečila druga serija, zato je še nekoliko nižje na lestvici z zadetimi 63 tarčami.

 

Za MQS tekmujeta Rene Maček (Š. Kovač M. Sobota) in Sašo Hrovat (Kunšperk). Rene je trenutno boljši s 63 zadetki, Sašo je zadel 55 tarč.

 

Tudi v ženski konkurenci imamo svojo tekmovalko. Jasmina Maček (Š. Kovač M. Sobota) je po začetnih dveh dobrih serijah, v tretji nekoliko popustila in je z zadetimi 65 tarčami na sredini lestvice.

 

Ekipno v vodstvu ZDA

V ekipni razvrstitvi je trenutno v vodstvu ekipa Združenih držav Amerike, ki so skupno zgrešili samo sedem tarč, drugi so naši južni sosedi iz Hrvaške, ki so zadeli 215 tarč in imajo boljšo zadnjo serijo od tretjega Kuvajta. Slovenija je trenutno na 11. mestu in za bojem za medalje trenutno zaostaja za štiri zadetke. Spomnimo, da so Slovenci na svetovnem pokalu v Egiptu osvojili četrto mesto.

 

Milan Svetec

 

Rezultate lahko spremljate na sledeči povezavi: https://www.issf-sports.org/competitions/venue/results.ashx?cshipid=2991

Joomla templates by a4joomla