Med 29. aprilom in 2. majem je v Osijeku potekal IV Grand Prix Osijek, tekmovanje z malokalibrskim orožjem na 25 in 50 m, ki se ga je v konkurenci 11 držav udeležila tudi slovenska strelska reprezentanca pod vodstvom selektorice Andreje Vlah in trenerji Andrejem Brunškom, Martinom Fevžerjem in Polono Sladič. Dneve pred tekmovanjem so strelke in strelci izkoristili tudi kot priprave na bližajoče se evropsko prvenstvo, ki bo konec meseca potekalo prav na tem strelišču.

 

Tri medalje v disciplinah s puško

Na strelsko linijo so prvi stopili mladinci z malokalibrsko puško v trojnem položaju. Slovenijo je zastopal Jernej KUŠAR, novinec na večjih tekmovanjih, ki se je z rezultatom 1112 kroga uvrstil v finale. Tam je nastopil zelo suvereno in umirjeno ter osvojil končno 4. mesto.

 

Za mladinci so bile na vrsti mladinke v isti disciplini. Kvalifikacijski nastop je najbolje uspel Katarini FEVŽER, ki se je z rezultatom 1153 krogov kot 4. uvrstila v finale in tam zasedla končno 8. mesto. Sara SLAK je bila s 1122 krogi 12., Ana Nuša DETELA pa s 1115 krogi 14.

 

GP OsijekDan za mladinci so se v kraljevski disciplini pomerili člani in članice. Tako Robert MARKOJA kot Rajmond DEBEVEC sta bila po dveh tretjinah tekme, po klečečem in ležečem položaju, v boju za finale, ki pa ga je odneslo slabše streljanje stoje. Markoja je tekmo tako zaključil s 1163 krogi na 14. mestu, Debevec pa s krogom manj na 16. mestu. Erik KANDARE je sicer pokazal dober nastop v ležečem položaju, a je bilo končnih 1142 krogov dovolj le za 23. mesto.

Katarina Fevžer 1.m

Gledalci smo največ pričakovali v ženski disciplini trojni položaj in članice so pričakovanja uresničile. V finale se je s kvalifikacijskim rezultatom 1174 krogov kot 5. uvrstila Živa DVORŠAK, ki je v nadaljevanju tekmovanja očitno znala ponoviti dobre občutke z zadnjega svetovnega pokala in s finalnim rezultatom 458,9 kroga osvojila zlato medaljo. Nekoliko športne smole je imela Urška KUHARIČ, ki je z rezultatom 1168 zasedla 9. mesto; do finala jo je ločila le slabša zadnja serija. Klavdija JEROVŠEK kaže čedalje boljše rezultate tudi na malokalibrski puški; z rezultatom 1159 krogov je zasedla 16. mesto. Z odličnim rezultatom leže (395 krogov) in skupnimi 1144 krogi je Urška HRAŠOVEC končala na 23. mestu.

 

V neolimpijski disciplini malokalibrske puške 50 m leže je najbolje nastopil Robert MARKOJA, ki je v težki konkurenci s 624,9 kroga zasedel 4. mesto. Erik KANDARE je s 613,4 kroga zasedel 20. mesto, nastop v paradni disciplini pa se je tokrat žal ponesrečil Rajmondu DEBEVCU, ki je s 612,9 kroga osvojil 22. mesto.

 

V mladinski konkurenci 50 m leže je ponovno nastopil Jernej KUŠAR, ki je z dvema slabšima serijama zaključil na 600,7 kroga in ni mogel upati na uvrstitev, višjo od 5. mesta.

 

V tej neolimpijski disciplini so se pomerile tudi članice in mladinke. Med članicami je najbolje oddelala Urška KUHARIČ, ki se je s 619,4 kroga zavihtela na 2. mesto. Njen uspeh je s 618,0 kroga in osvojenim 4. mestom dopolnila Živa DVORŠAK. Klavdija JEROVŠEK je bila s 612,3 kroga 17., Urška HRAŠOVEC pa s 609,2 kroga 19.

 

V mladinski konkurenci pa je Katarina FEVŽER (na fotografiji) še enkrat pokazala izvrstno formo in s 611,5 kroga pometla s konkurenco ter osvojila zlato medaljo. Sara SLAK je bila s 603,4 kroga 6., Ana Nuša DETELA pa s 599,6 kroga 9.

 

Štiri medalje pri pištoli

Sledili so nastopi pištolašic in pištolašev na 25 m, ki so tekmovanje odprli v disciplini pištola s središčnim vžigom. Ponovno se je pokazalo odlično delo rečiških trenerjev, saj je Jože ČEPER z rezultatom 570 krogov osvojil 2. mesto, Jan HRIBAR, ki je prvič nastopil v članski konkurenci, pa s 566 krogi 4. mesto.

 

GP Osijek, tekmovalci s pištolo

Sledili so nastopi pištolašic in pištolašev na 25 m, ki so tekmovanje odprli v disciplini pištola s središčnim vžigom. Ponovno se je pokazalo odlično delo rečiških trenerjev, saj je Jože ČEPER z rezultatom 570 krogov osvojil 2. mesto, Jan HRIBAR, ki je prvič nastopil v članski konkurenci, pa s 566 krogi 4. mesto.

 

V edini ženski disciplini s pištolo na 25 metrov (moški imajo tu tri različne discipline; 2 v članski in 1 v mladinski kategoriji) je slovenske barve najbolje zastopala Denis BOLA UJČIČ. Z rezultatom 574 krogov se je kot 6. uvrstila v finale, kjer je osvojila končno 7. mesto. Kvalifikacije je na 11. mestu z rezultatom 561 krogov končala Jagoda TKALEC.

 

V mladinski konkurenci je nastopil le Matija KECELJ in z rezultatom 564 krogov zasedel 2. mesto. Posebej je treba omeniti njegov izjemen nastop v hitrostrelnem delu, saj je zadel kar 293 od možnih 300 krogov.

 

Tekmovanje so zaključili člani s standardno pištolo – neolimpijsko disciplino, sestavljeno iz 3 serij po 4×5 strelov. V prvi stopnji je časovna omejitev za vsako serijo (torej 5 strelov v isto tarčo) 150 sekund, v drugi 20 sekund, v tretji pa mora tekmovalec po 5 strelov izstreliti v 10 sekundah. Najboljšo pripravljenost je ponovno pokazal Jože ČEPER, ki je s 562 krogi posegel po 2. mestu. Za presenečenje v članski konkurenci pa je s 556 krogi in osvojenim 3. mestom poskrbel Mitja KECELJ. Jan HRIBAR je tekmovanje zaključil s 525 krogi in 8. mestom.

 

Podrobnejše rezultate si lahko ogledate TUKAJ.

 

 

Sonja Benčina

 

 

 

Spodbudni rezultati na »generalki« pred evropskim prvenstvom v Osijeku

 

V Osijeku je minule dni potekalo »pripravljalno« tekmovanje za evropsko prvenstvo v disciplinah s puško in pištolo na 50 in 25 m ter v disciplinah s puško šibrenico, ki bo tam med 20. majem in 6. junijem.

V disciplini trap se je tekmovanja udeležilo 117 članov, 18 članic in mladink ter 25 mladincev, med njimi tudi slovenski predstavniki. Skupno so se tekmovanja udeležili predstavniki desetih držav.

 

Člani v stiku z najboljšimi

trap Osijek GP

V članski konkurenci je bilo največ tekmovalcev in doseženi so bili vrhunski rezultati. Za vstop v finale je bilo potrebno zadeti vsaj 120 tarč, kar ni bil primer na nobenem letošnjem svetovnem pokalu. V finalu so streljali predstavniki treh držav, med njimi bivši svetovni prvak ter aktualni olimpijski prvak. Zmagal je Josip Glasanovič (Hrvaška), trenutni olimpijski prvak, drugi je bil slovaški tekmovalec Marian Kovačocy, bivši svetovni prvak, tretji pa Anton Glasnovič (Hrvaška), nosilec srebrne medalje s svetovnega prvenstva leta 2013 in letošnji zmagovalec svetovnega pokala v Egiptu. Slovenski tekmovalci so bili blizu uvrstitve v finale, saj je Tadej Kostanjevec (Radgona) zadel 120 zadetkov, a se v razstreljevanju v finale žal ni mogel uvrstiti. Enako se je zgodilo tudi češkemu šampionu Liptaku ter hrvaškemu strelcu Kancelarju, ki sta prav tako zadela 120 tarč in se uvrstila na 8. in 9. mesto, takoj za našim predstavnikom. Naš dvakratni olimpijec Boštjan Maček (Š. Kovač M. Sobota) je zasedel 18. mesto s 116 zadetki, dober nastop je uspel Alešu Hozjanu (Vrhnika), ki je zadel 115 tarč, eno več od klubskega kolega Denisa Vatovca, ki je zasedel 25. mesto. Takoj za njim je bil Ivan Krkač (Kunšperk), ki je zadel 113 tarč.

 

Mačkova ponovno na strelni črti

Število prijavljenih članic in mladink je bilo relativno nizko, zato so prireditelji kategoriji združili in v finale se je uspelo uvrstiti tudi mladinki ki je imela pred finalom peti rezultat, na koncu pa je zmagala. Rezultati tekmovalk, ki so streljale v finalu je bil na nivoju letošnjih svetovnih pokalov, zato o slabi konkurenci ne moremo govoriti. V finalu je zmagala Zina Hrdličkova (Češka), ki je hči olimpijskega zmagovalca v disciplini trap iz Olimpijskih iger v Barceloni 1992, sledita pa Alessandra Perilli iz San Marina in Jana Spotakova (Slovaška). Slednja je dosegla najvišji rezultat predtekmovanja s 119 zadetki. Naša državna rekorderka Jasmina Maček (Š. Kovač M. Sobota) je nastopila na prvem mednarodnem tekmovanju po lanskoletnem premoru in zadela 109 tarč ter se uvrstila takoj za finalistkami na 7. mesto. Nekoliko nervoze je bilo prvi dan, ko je zadela 62/75 tarč, drugi dan je zgrešila samo trikrat. Tei Topolovec (Kungota) se žal nastop ni posrečil in je zasedla 17. mesto.

 

Mladinci med finalisti

V mladinski konkurenci smo imeli tri predstavnike in celo dva sta se uspela zavihteti med finaliste. Rene Maček (Š. Kovač M. Sobota) in Sašo Hrovat (Kunšperk) sta zadela po 109 tarč in pred finalom zasedla četrto in peto mesto. Mesti sta zadržala tudi po finalu in tako je bil Rene Maček četrti, Sašo Hrovat pa peti. Naš tretji predstavnik Anže Puc (Svoboda) je na svojem prvem večjem mednarodnem tekmovanju zadel 103 tarče in zasedel 10. mesto. Po prvem dnevu je kazalo še na več, a je pomanjkanje izkušenj prineslo svoje.

 

V splošnem lahko strnemo, da slovenski predstavniki lahko z optimizmom pričakujejo sledeča velika tekmovanja, kjer bodo spet malenkosti odločale o njihovi usodi. S predanim in strukturiranim delom bodo čim manj prepustili naključju.

 

Rezultati

 

Milan Svetec

 

Joomla templates by a4joomla