EP 10m Vroclaw POL najvišje Klavdija Jerovšek z 10. in mladinka Teja Medved s 14. mestom

 

Napoved

Pred slovensko strelsko reprezentanco je eno najbolj pomembnih tekmovanj v letošnji sezoni. Na evropskem prvenstvu z zračnim orožjem med 23. februarjem in 2. marcem bo nastopilo deset strelcev in strelk, od tega šest v članski in štirje v mladinski konkurenci.

Člani puška: Nejc Klopčič (Trzin) 

Članice puška: Živa Dvoršak (Olimpija), Urška Kuharič (Kovinar Ormož), Klavdija Jerovšek (Grosuplje)

Člani pištola: Jože Čeper (Dušan Poženel Rečica), Sašo Stojak (Ptuj)

Mladinke pištola: 35. Anja Prezelj (Lotrič Železniki) 552

Mladinci puška: 30. Luka Lukič (Trzin) 618.0

Mladinke puška: 14. Teja Medved (Trzin) 623.4, 54. Sara Slak (Grosuplje) 612.7

Vodstvo reprezentance: Vodja reprezentance Andreja Vlah s trenerji pomočniki Polona Sladič, Damijan Klopčič in Andrej Brunšek.

Na EP bo kot predsednik žirije za pištolo svoje dolžnosti opravljal naš Robert Ferenčak, predsednik Sodniške komisije SZS

EP v Vroclavu se bo udeležilo več kot 600 nastopajočih strelcev iz 46 držav. 

Dvoršakovi opomin zaradi brisače, Kuharičevi pa zaradi žepa

 

Vroclav, 1. marca - Slovenska ženska reprezentanca je na letošnjem strelskem evropskem prvenstvu v Vroclavu osvojila osmo mesto na ekipni tekmi z zračno puško. Živa Dvoršak, Klavdija Jerovšek in Urška Kuharič so v četrtfinalu zadele 622,4 kroga in si niso izborile večerni tekmi za zlato oziroma bronasto kolajno.

Slovenski strelski tabor je izjemno slabe volje začel današnjo preizkušnjo v Šleziji. Za nemir je poskrbel eden od sodnikov, ki je tik pred prehodom iz poskusne serije v samo tekmo osmih najboljših ekip iz sobotne kvalifikacijske tekme najprej pristopil do Dvoršakove in od nje pikolovsko zahteval, da spremeni položaj brisače na njenem stojalu za puško.

 

Le nekaj sekund zatem je "mož v rdečem brezrokavniku" pristopil še do Kuharičeve, menda ga je zmotila vsebina žepa na desni strani njenega strelskega suknjiča (bil je povsem prazen; op. STA).

 

Zbranost slovenskih strelk je po tem povsem nepotrebnem sodniškem posredovanju padla na najnižjo možno točko. V prvi seriji sta bila zavoljo tega dosežena tudi dva izjemno slaba 9,3 kroga (Jerovškova ga je nastreljala v drugem, Dvoršakova pa v četrtem strelu) in že v zgodnjem obdobju "sprinterske strelske discipline" je bilo zelo kmalu jasno, da bodo ostale brez boja za odličja.

 

V prvi seriji so zadele 309,0, v drugi pa 313,4 kroga, skupnih 622,4 kroga pa jim je navrglo osmo mesto. Za zlato kolajno se bodo v današnjih večernih urah pomerile Rusinje (627,6) in Norvežanke (625,9), za bronasto pa Francozinje (625,3) in Poljakinje (624,9).

 

Slovenke so izjemno slabe volje zapustile strelsko črto, med najbolj razočaranimi in nejevoljnimi je bila Dvoršakova, ki so se ji nastopi v Stoletni dvorani v Vroclavu povsem izjalovili.

 

"Vse je bilo slabo. Ne vem, zakaj bi sploh še vadila," je bila takoj po tekmi vidno nerazpoložena Dvoršakova, ki ji je po sodniški intervenciji povsem padla zbranost na strelišču. "Škoda, da se je to zgodilo. Dobra dva strela pred koncem poskusne serije sem ravno ujela pravi ritem, sodniško posredovanje pa me je povsem zmedlo. Ne pravim, da je to krivo za moj slab nastop v prvi seriji, a po sobotni posamični tekmi, na kateri sem imela ogromno težav s puško, sem iskala prave občutke. A očitno si nekdo ne želi, da bi kaj dosegla," je razočarano dodala Dvoršakova.

 

"Današnja ekipna tekma je bila zame veliko težja kot včerajšnja posamična, obremenitve na tovrstnih tekmah so zame veliko večje," je takoj po ekipni tekmi dejala Jerovškova in optimistično dodala: "Danes se nismo prebile v boj za kolajne, a še bomo imele priložnosti za to. Prepričana sem, da jo bomo enkrat izkoristile, tega smo gotovo sposobne."

 

"Danes je bil seštevek vseh nas enostavno preskromen, za 2,5 kroga smo izpadle iz boja za kolajno. Vse punce smo v teh dvajsetih minutah dale vse od sebe, a med tekmo nikakor nismo našle pravega strelskega občutka," je dejala Kuharičeva.

 

Za najboljši slovenski posamični izid v Šleziji je poskrbela Jerovškova, ki je na sobotni tekmi z zračno puško s 627,8 kroga osvojila deseto mesto, do preboja v veliki finale osmih najboljših strelk pa sta jo ločila 0,2 kroga.

 

Reprezentančni kolegici 23-letne grosupeljske strelke, ki je bila že drugo leto zaporedoma najboljša slovenska tekmovalka na evropskih prvenstvih z zračnim orožjem, nista bili tako blizu finalnemu nastopu, Kuharičeva je s 626,0 kroga osvojila 24., Dvoršakova pa s 623,7 kroga končno 40. mesto.

 

Edini slovenski predstavnik z zračno puško Nejc Klopčič je s 615,6 kroga zasedel 68. mesto, na petkovi tekmi z zračno pištolo pa sta nastopila Jože Čeper in Sašo Stojak. Prvi je s 575 krogi zasedel 27., drugi pa z desetimi krogi 66. mesto.

 

Klavdija Jerovšek 0,2 kroga prekratka za veliki finale

 

Vroclav, 29. februarja - Malo je manjkalo, da bi triperesna slovenska strelska deteljica z zračno puško na letošnjem evropskem prvenstvu v Vroclavu posegla po zvezdah. Klavdija Jerovšek je v konkurenci 91 strelk iz 38 držav zadela 627,8 kroga, pičlih 0,2 kroga pa sta jo ločila do preboja v veliki finale. Slovenija se je v ekipni konkurenci prebila v nedeljski četrtfinale.

 

Poleg Jerovškove, ki je na Poljskem zasedla sijajno deseto mesto, se je izkazala tudi Urška Kuharič, ki je s 626,0 kroga osvojila 24. mesto, povsem pa se izjalovil nastop Živi Dvoršak.

 

Nosilka bronastega odličja iz Odenseja 2013 ter štirikratna finalistka na evropskih prvenstev z zračnim orožjem je zadela zanjo skromnih 623,7 kroga in zasedla končno 40. mesto.

 

"Današnja preizkušnja je bila izjemno napeta. Skozi celotno tekmo sem se borila po svojih najboljših močeh. Do finala mi je zmanjkalo 0,2 kroga, a v našem športu je tako, da imaš včasih 0,2 kroga preveč, včasih pa ti 0,2 kroga zmanjka. Žal mi je, da sem na koncu tekme naredila eno manjšo napako, v drugem strelu zadnje serije sem zadela le 9,7 kroga, kar me je na koncu tudi stalo preboja v veliki finale," je po naporni preizkušnji dejala Jerovškova, absolutna slovenska junakinja današnje tekme v Šleziji.

 

Slovenija je žensko ekipno tekmo - nastopilo je 24 reprezentanc - končala na šestem mestu, potem ko je zadela 1877,5 kroga, a najbolj pomembno je, da se je v konkurenci 22 ekip prebila v nedeljski četrtfinale, kjer bodo nastopile še Rusija, Norveška, Romunija, Poljska, Madžarska, Francija in Belorusija.

 

"Vesela sem, da smo se znova prebile v četrtfinale, kar je bil eden od naših ciljev pred prihodom v Vroclav. Upam, da bomo na nedeljski tekmi dosegle visoko uvrstitev, tega smo gotovo sposobne," je še dodala 23-letna grosupeljska strelka.

 

Kuharičeva je solidno opravila svoj nastop v Stoletni dvorani v Vroclavu in zasedla 24. mesto, po psihološko izjemno zahtevni tekmi pa je dejala: "Od današnje tekme sem več pričakovala. Moj nastop ni bil najboljši, zadovoljila me je le zadnja serija, ko sem zadela 105,6 kroga," je dejala Kuharičeva.

 

Nastop se je povsem izjalovil Dvoršakovi, ki je takoj po današnji tekmi odkorakala do servisnega oddelka svojega opremljevalca puške. V zadnjih treh mesecih je imela dvakratna udeleženka poletnih olimpijskih iger velike težave s sproženjem, saj se petelin na njeni puški ni odzival po njenih ukazih.

 

"Na današnji preizkušnji se mi je povsem zalomilo. Tekmo sem odprla z 9,7 kroga, v tistem trenutku bi bilo najbolje, da bi puško kar odložila in odšla," je bila po tekmi jezna Ljubljančanka, sicer vodilna tekmovalka brez olimpijske kvote na lestvici Mednarodne strelske zveze (ISSF). "Po zelo nespodbudnem uvodu sem se v nadaljevanju borila po svojih najboljših močeh. V minulih letih sem znala prebroditi tovrstne težave in dosegla vrhunski rezultat, v Vroclavu pa mi ni uspelo," je med drugim dejala Dvoršakova, ki se je zelo razveselila dosežka Jerovškove in preboja v četrtfinale na ekipni tekmi, ki se bo v nedeljo pričela ob 12.30.

 

 

Jože Čeper v boju za finale, na koncu do 27. mesta

 

Vroclav, 28. februarja - Slovenski strelec Jože Čeper je današnjo preizkušnjo z zračno pištolo na evropskem prvenstvu v Vroclavu končal v prvi tretjini nastopajočih. V konkurenci 84 strelcev iz 38 držav je s 575 krogi zasedel 27. mesto, njegov reprezentančni kolega Sašo Stojak pa je z desetimi krogi manj osvojil 66. mesto.

 

Nadarjeni strelec iz Gornjih Ležeč v največje mesto v Šleziji ni prišel optimalno pripravljen. Zavoljo poškodbe mišice na desni roki je 23-letni Čeper izpustil dobršen del priprav, v zadnjih desetih dneh je sestavil le en pravi trening, na današnji izjemno pomembni tekmi pa se je dobro spopadel s svojimi težavami in iz sebe iztisnil najboljše.

 

Zavoljo pomembnosti tekme je bila današnja preizkušnja v tukajšnji Stoletni dvorani izjemno živčna in napeta, kar je na lastni koži najbolj občutil nekdanji slovenski in zdaj nemški reprezentant Kevin Venta, ki mu je finale ušlo v zadnjih treh strelih šeste serije, na koncu je Ormožan zasedel 11. mesto.

 

Tudi Čeper se je do zadnje serije spogledoval z uvrstitvijo v finale. V uvodnih petih serijah je trikrat zadel po 96, po enkrat pa 98 in 95 krogov. V primeru popolne zadnje serije in 100 zadetih krogov bi se prebil v veliki finale (v tem primeru bi skupno zadel 581 krogov, opomba STA), a se mu je zalomilo in zadel zgolj 94 krogov.

 

"Definitivno sem sposoben zadeti vseh 100 krogov, tudi imel sem jo 'v glavi' pred današnjo zadnjo serijo, a se mi ni izšlo," je takoj po tekmi dejal Čeper. "V zadnjem tednu in pol praktično nisem vadil. Na današnji tekmi nisem čutil tako močnih bolečin kot dan pred tem, poškodba ni bila tako izrazita in moteča, tako da sem lahko zadovoljivo opravil svoje delo," je še dodal Čeper.

 

Od današnje tekme je veliko pričakoval tudi 24-letni Ptujčan Sašo Stojak. Z izidom se ni obremenjeval, upal pa je na "sproščen" in tehnično dovršen nastop, ki pa se mu ni najbolj posrečil. "Na začetku tekme je prevladala trema, preveč sem se ubadal z njo. Na strelski črti vselej želim biti perfekcionist, zato me je slab uvod kar malce vrgel iz tira," je takoj po tekmi razočarano dejal Stojak. "Po krajšem premoru sem se vrnil v svoj ritem, a prepozno, da bi dosegel boljši izid. Vsaka tekma je drugačna, od današnje pa sem se tudi nekaj naučil. Upam, da bom svoje napake popravil že na naslednji preizkušnji," je dodal Stojak.

 

V slovenskem taboru največ pričakujejo od sobotne ženske tekme z zračno puško. Na njej bo nastopila v zadnjih letih najboljša slovenska strelka Živa Dvoršak, ki še vedno "lovi" kvoto za letošnje poletne olimpijske igre v Tokiu. Poleg Ljubljančanke, trenutno vodilne tekmovalka na lestvici Mednarodne strelske zveze (Issf), ki še nima olimpijske kvote, bosta nastopili še Urška Kuharič in Klavdija Jerovšek, v moški konkurenci pa še Nejc Klopčič.

 

V Vroclavu neizprosen boj za vsako strelsko desetinko

 

Vroclav, 27. februarja - Šestčlanska slovenska strelska članska reprezentanca je v polni zasedbi prispela na Poljsko, ki bo do konca tega tedna prizorišče evropskega prvenstva z zračnim orožjem na 10 metrov. V Vroclavu se bosta najprej predstavila Sašo Stojak in Jože Čeper, pred njima je v petek preizkušnja z zračno pištolo.

 

V slovenskem taboru največ pričakujejo od sobotne tekme z zračno puško, na njej bosta poleg prve slovenske strelske violine v mogočni Stoletni dvorani v Vroclavu Žive Dvoršak z zračno puško nastopile še Klavdija Jerovšek in Urška Kuharič, v moški konkurenci pa še Nejc Klopčič.

 

"Predvsem upam, da bomo v Vroclavu dobro delovali kot orkester oziroma trio. Naša ženska ekipa z zračno puško je zares močna, vse tri smo sposobne doseči vrhunski izid, kar močno krepi in motivira ekipni duh znotraj naše ekipe," je uvodoma dejala Dvoršakova. "V vsakem primeru se bomo na sobotni tekmi potrudile tako za sebe kot za ekipo, naš cilj je, da se prebijemo na nedeljsko ekipno tekmo in na njej posežemo po visokih mestih. Strelstvo je izjemno zapleten šport, a menim, da smo v pripravljalnem obdobju izjemno trdno in pridno vadile ter upam, da se nam bo vse to poplačalo na izjemno pomembni tekmi," je dodala Dvoršakova, nosilka bronaste kolajne iz Odenseja 2013 ter še trikratna finalistka finalnih tekem na evropskih prvenstvih.

 

"Pričakovanja in želje so pred izjemno pomembno tekmo visoka. Zadnji treningi so me zadovoljili in veselim se sobotne preizkušnje. Napetost je iz dneva v dan večja, a zdrava trema je vselej dobrodošla pred velikimi tekmami," je ob prihodu v Vroclav dejala Kuharičeva, ki je od prejšnjega meseca tudi zaposlena v športni četi v slovenski vojski.

 

Na lanskem evropskem prvenstvu v Osijeku je bila najboljša slovenska strelka Jerovškova, pred sobotno tekmo pa je grosupeljska strelka dejala: "Moja trenutno pripravljenost je na višji ravni kot lani pred Osijekom. V tej sezoni dosegam kar visoke izide, moja pripravljenost je konstantna in upam na visoka mesta."

 

Na lanskem evropskem prvenstvu z malokalibrskim orožjem v Bologni je v polnem sijaju zablestel Jože Čeper. Obetaven strelec iz Gornjih Ležeč je na tekmi s standardno pištolo osvojil sijajno šesto mesto, v Vroclav pa je prišel poškodovan.

 

"Izjemno se veselim petkove tekme v Vroclavu. Moja pričakovanja so zaradi poškodbe mišice na desni roki nekoliko manjša kot pred lansko tekmo v Bologni, a navkljub pomanjkanju treninga se bom potrudil po svojih najboljših močeh," je dejal Čeper, medtem ko je Stojak dodal: "Od začetna sezone sem povsem osredotočen na tekmo v Vroclavu. V pripravljalnem obdobju sem veliko bolj intenzivno delal kot v minulih letih, s pozitivnimi mislimi pričakujem petkovo tekmo."

 

Na veliko sceno bo stopil tudi Nejc Klopčič, po dveh predhodnih nastopih v mladinski bo premierni nastop doživel še v članski konkurenci. "Konkurenca med člani je večja. Na zadnjih treningih mi je šlo zelo dobro, ob dobri tehniki streljanja in sproščenem nastopu je morda dosegljivo tudi finale," je pred veliko tekmo neustrašen mladi strelec iz Črnuč.

 

Izredne razmere v nekaterih delih stare celine po izbruhu epidemije novega koronavirusa zaenkrat ni okrnilo strelskega programa na Poljskem, prireditelji tekmovanja so izpeljali vse dosedanje preizkušnje v mladinskih kategorijah.

 

Med mladinci najvišje novinka Teja Medved s 14. mestom

Od štiričlanske slovenske zasedbe se je najbolj izkazala Teja Medved, ki je na tekmi z zračno puško s 623,4 kroga zasedla 14. mesto, medtem ko je Sara Slak (612,7) osvojila 54. mesto. V moški mladinski konkurenci v tej disciplini je Luka Lukič (618,0) osvojil 30. mesto, edina slovenska predstavnica z zračno pištolo Anja Prezelj pa je s 552 krogi zasedla 35. mesto.

STA

 

 

V vrhuncu priprav na EP 10m Vroclav 2020 je bila novinarska konferenca in druženje s strelsko reprezentanco Slovenije na Strelišču v Ljubljani.

 
Spored Livestream prenosov na: https://www.google.com/url?q=http://esc-shooting.org/live/poland2020/&source=gmail&ust=1582920813230000&usg=AFQjCNEE9wIOfBYmG-zh4aXDhIeehpOnzg" data-mce-href="http://esc-shooting.org/live/poland2020/">http://esc-shooting.org/live/poland2020/ 
 
Petek 28.2. 
15.50 Zračna puška mešani pari
17.35 Zračna pištola ženske
19.05 Zračna pištola moški
Sobota 29.2. 
15.50 Zračna pištola mešani pari
17.35 Zračna puška ženske
19.05 Zračna puška moški
Nedelja 1.3.
14.20 Ekipna tekma zračna pištola ženske 
15.50 Ekipna tekma zračna puška moški
17.20 Ekipna tekma zračna pištola moški   
18.50 Ekipna tekma zračna puška ženske 
Rezultati kvalifikacij so objavljeni na sledeči povezavi: https://www.google.com/url?q=https://results.sius.com/Events.aspx?Championship%3DEuropeanChampionship10m20200223WroclawPOL&source=gmail&ust=1582920813231000&usg=AFQjCNHcfe2fJPVAYQJMg5h5dduNtJE1bg" data-mce-href="https://results.sius.com/Events.aspx?Championship=EuropeanChampionship10m20200223WroclawPOL">https://results.sius.com/Events.aspx?Championship=EuropeanChampionship10m20200223WroclawPOL
Mediji
https://www.google.com/url?q=https://4d.rtvslo.si/arhiv/sport/174675787&source=gmail&ust=1583330354835000&usg=AFQjCNFmQkuB-BmbEfb_DJyDoSueqOH9Aw" data-mce-href="https://4d.rtvslo.si/arhiv/sport/174675787">https://4d.rtvslo.si/arhiv/sport/174675787

https://www.google.com/url?q=https://www.facebook.com/watch/?v%3D2584233718478814&source=gmail&ust=1583330354835000&usg=AFQjCNGOcWvzqYJk0JuCwfwxlqTa4Wk3UQ" data-mce-href="https://www.facebook.com/watch/?v=2584233718478814">https://www.facebook.com/watch/?v=2584233718478814

https://www.google.com/url?q=https://4d.rtvslo.si/arhiv/sport/174675374&source=gmail&ust=1583330354835000&usg=AFQjCNEey-BQRV6TjX3oMv7nz0xg9Fu3lw" data-mce-href="https://4d.rtvslo.si/arhiv/sport/174675374">https://4d.rtvslo.si/arhiv/sport/174675374 - na 5:04

https://www.google.com/url?q=https://www.facebook.com/TelevizijaMaribor/videos/2464050220526840/UzpfSTE0OTA0NTE0ODU6MTAyMjIzNTkxNjQ1MTY1NDY/&source=gmail&ust=1583330354835000&usg=AFQjCNFiUfW2Fv1sv7iry0MUmK96VM-ljg" data-mce-href="https://www.facebook.com/TelevizijaMaribor/videos/2464050220526840/UzpfSTE0OTA0NTE0ODU6MTAyMjIzNTkxNjQ1MTY1NDY/">https://www.facebook.com/TelevizijaMaribor/videos/2464050220526840/UzpfSTE0OTA0NTE0ODU6MTAyMjIzNTkxNjQ1MTY1NDY/

https://www.google.com/url?q=https://www.facebook.com/TelevizijaMaribor/videos/495254518093067/UzpfSTE0OTA0NTE0ODU6MTAyMjIzNDg3NjM4MTY1MzU/&source=gmail&ust=1583330354835000&usg=AFQjCNFVXT51LTWh3Pr55KZbjkxx-_vglg" data-mce-href="https://www.facebook.com/TelevizijaMaribor/videos/495254518093067/UzpfSTE0OTA0NTE0ODU6MTAyMjIzNDg3NjM4MTY1MzU/">https://www.facebook.com/TelevizijaMaribor/videos/495254518093067/UzpfSTE0OTA0NTE0ODU6MTAyMjIzNDg3NjM4MTY1MzU/

 
Joomla templates by a4joomla