Pokalni prvak Slovenije v streljanju z zračnim orožjem SD Kovinar Ormož, COVID-19 preprečil dokončanje državnih lig

To je kruta realnost, ki jo moramo sprejeti. Koronavirus je postal globalni problem in za zajezitev širjenja so potrebni veliki napori. Šport moramo zdaj postaviti na stran in sodelovati z oblastmi.

Zadnji vikend v marcu je bil po koledarju SZS načrtovan še zadnji, šesti turnir državnih lig s predvidenimi podelitvami za končne uvrstitve.  Že takoj po izvedenem državnem članskem prvenstvu v streljanju so bila tekmovanja prestavljena za nedoločen čas. Ker se stanje ne izboljšuje, pred vrati pa bo sezona za streljanje z MK in VK orožjem je predsedstvo SZS na predlog Strokovnega sveta SZS, 9.4.2020 na svoji 54. korespondenčni seji sprejelo SKLEP o zaključku tekmovanja Pokal prijateljstva SZS in tekmovanja z zračno puško in pištolo za Pokal Slovenije po izvedenih petih kolih. Za končno razvrstitev posameznikov se upošteva seštevek n-1 najboljših točkovnih rezultatov, pri čemer n pomeni število turnirjev v sezoni, kot to določa 25. člen Pravilnika o tekmovanju z zračno puško in pištolo za Pokal Slovenije.

S posebnim dopisom bodo članice seznanjene o načinu in terminu podelitve pokalov in medalj za končne uvrstitve v državnih ligah in Pokalu Slovenije, razvidnem iz točkovanja.

SD Kovinar Ormož obranil naslov Pokalnega prvaka Slovenije v streljanju z zračnim orožjem

Po točkovanju disciplin zračna puška in zračna pištola v 1. A in 1.B državni ligi ter državni ligi mladih je z zbranimi 100 točkami naslov Pokalnega prvaka Slovenije tako kot v pretekli sezoni pripadlo Strelskemu društvu Kovinar Ormož. Pri zračni puški so zbrali 87 točk in pri zračni pištoli 13 točk. Dvajset točk manj so za uvrstitev na drugo mesto zbrali člani društva SD Grosuplje (50 točk s puško in 30 s pištolo). Le s točko manj pa so tretje mesto osvojili člani SD Olimpija (68 točk s puško in 11 s pištolo).

Na listo društev z dobljenimi točkami v ekipnem tekmovanju se je vpisalo 40 društev, leto predtem pa 44.

Mali prehodni pokal z zračno pištolo v Železnike

Nesojeni izvajalci zadnjega kroga državnih lig SD Lotrič Železniki bi lahko na domačem terenu ob obletnici praznovanja ustanovitve društva visoko dvignili mali prehodni pokal tekmovanja z zračno pištolo. To bodo seveda lahko storili, mogoče celo na istem prizorišču v naslednji sezoni. Drugo mesto so osvojili strelci SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem in tretje SK Brežice z istim številom točk, vendar manj prejetih v 1.ligi.

S sodelovanjem ekip v vseh štirih »kategorijah« mali prehodni pokal z zračno puško osvojilo SD Kovinar Ormož

Kako pomembno je sodelovanje v čim več starostnih kategorijah že vrsto let razume vodstvo SD Kovinar Ormož zato ob udeležbi v prvi ligi tudi sodelujejo v ligi mladih s puško z ekipo starejših dečkov, kadetov in mladincev, kar jim je ponovno prineslo zmago in naslov Pokalnega prvaka za disciplino zračna puška. Drugo mesto je osvojilo Strelsko društvo Olimpija in tretje SD Trzin.

1.A državna liga

Ekipni zmagovalci 1.A DL s puško so člani SD Olimpije, sledijo SD Trzin in SD Kovinar Ormož. Iz lige izpadeta ekipi SD Mesto Ljutomer in SD Postojna.

Zmagovalka lige je Urška KUHARIČ (KOR) pred Klavdijo JEROVŠEK (GRO) in Nejcem KLOPČIČEM (TRZ).

Lani drugouvrščeni SK Ptuj v 1.A DL s pištolo se je v tej sezoni povzpel na najvišjo stopničko. Drugo mesto je osvojilo SD Lotrič Železniki, tretji pa so lanski zmagovalci iz SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem. Iz lige izpadeta SD Gorjanci in SD Kovinar Ormož.

V konkurenci posamezno je zmagovalec Klemen TOMAŠEVIČ (LŽE), sledi Jože ČEPER (DPR) in na tretjem mestu Sašo STOJAK (PTU).

1.B državna liga

V A.ligo s puško napredujeta SD Triglav Javornik Koroška Bela in ŠSD Murska Sobota, tretje mesto je pripadlo SD 1956 Trbovlje. Iz B. lige izpadeta SD Gorjanci in SD Kidričevo.

Vedno nepremagljiv Somogy je zaradi odsotnosti na dveh turnirjih dal priložnost ostalim, da so se borili za zmagovalca B lige. Tako je zmaga pripadla Juretu SOČIČU (MSO), Klavdija PUFIČ (FLV) je osvojila drugo in Mitja ČERNI (GAN) tretje mesto.

BOLA UJČIČ Denis (POS) le za las obranila lansko zmago, saj je le po boljšem odbitku neupoštevanih točk ohranila prednost pred drugouvrščenim Aleksandrom OŠEPOM (MVE). Miha GROHAR (DOM) je osvojil tretje mesto.

SD Liboje in SD Dolič izpadeta in bosta dala prostor ekipama, ki bosta najboljša v kvalifikacijah, zmagovalka SD Domžale in drugouvrščena SD Olimpija gresta v A ligo, s tretjim mestom se je morala zadovoljiti ekipa SD Mrož Velenje.

Liga Mladih z zračno puško

Štiri zmage in eno drugo mesto so do prvega mesta med mladinci s puško popeljale Luko LUKIĆA (TRZ), med mladinkami pa Tejo MEDVED (TRZ). Ekipna zmaga je šla seveda v Trzin.

Anton KORBAR (TJK) je s puško najboljši med kadeti z zmago na vseh turnirjih, prav tako ima vse zmage Sara SLAK (GRO) v konkurenci kadetinj. Člani ekipe SD Kovinar Ormož so ekipni zmagovalci.

Med starejšimi dečki je zmagovalec Tine MIHAILOVIČ KRPAN (LEN), med starejšimi deklicami Eva PETEK (KOR).

Liga Mladih z zračno pištolo

S pištolo je med mladinci je najuspešnejši Amadej SLAK (GRO), med mladinkami državna rekorderka Anja PREZELJ (LŽE). Tudi ekipna zmaga gre SD Lotrič Železniki.

Sara ŠČURI (BRE) je brez z vsemi zmagami najboljša v konkurenci kadetinj, prav tako ima štiri zmage zmagovalec med kadeti Timon LUKEŽ (DPR). Ekipni zmagovalci so iz SK Brežice.

Letošnje leto že lepo zastopana disciplina starejših dečkov z zračno pištolo je prinesla končno zmago državnemu rekorderju te kategorije Valterju DRAŠLER (JUR). Tiana JOSIĆ (GRO), prav tako nosilka državnega rekorda in zmagovalka vseh turnirjev si je končno zmago prislužila med starejšimi deklicami. Z ekipnim prvim mestom se bodo ponašali najmlajši iz SD Grosuplje.

Pokal prijateljstva SZS

V letošnjem letu se že pozna nekoliko manjša zastopanost te kategorije s serijsko zračno puško zaradi vse večje udeležbe v disciplini zračna pištola in zračna puška. V konkurenci 59 udeležencev je zmagovalec postal Rok MAKOVEC (ANK). Ekipna zmaga gre starejšim dečkom iz SD Kisovec.

Nika SKUBIC (KIS) je z lepo prednostjo zbranih točk osvojila skupno zmago v konkurenci starejših deklic, medtem ko so si ekipno zmago prislužile starejše deklice iz SD »Koloman Flisar« Tišina.

Več v rezultatih

Peter Golob