30. DP 25m: Rečica pri Laškem – jubilejni 30. »strelski praznik na 25m« prinesel 6 novih državnih rekordov

Strelsko društvo Dušan Poženel iz Rečice pri Laškem je minuli vikend, 4.-5.7.2020, bilo organizator jubilejnega 30. DP na 25m, na katerem je tekmovalo 67 nastopajočih strelcev s pištolami malega in velikega kalibra. Rečičani so pod vodstvom predsednika Andreja Brunška na svojem obnovljenem strelišču bili prvič organizatorji DP na 25m, slednji pa so v veliko zadovoljstvo vseh nastopajočih strelcev poskrbeli za odlične pogoje na modernih in mednarodno priznanih 10 Sius tarčah. Strelci so več kot dostojno izkoristili dobre pogoje streljanja v lepem poletnem vremenu in postavili kar šest novih državnih rekordov. Odlično se je odrezala tudi sodniška ekipa pod vodstvom glavnega sodnika Roberta Mencingerja in pod nadzorstvom delegata SZS Roberta Ferenčaka, predsednika Sodniške komisije SZS.  Največ udeležencev so imeli domačini z 20., sledili so jim Brežičani z 12 nastopajočimi, Grosuplje z osmimi in Kovinar Ormož s sedmimi. Izmed osemnajstih klubov je odličja osvojila polovica, največ pričakovano domačini s kar šestnajstimi medaljami.

Sobota, 4.7.2020, 1. dan tekmovanj:

Denis Bola Ujčič po 27-letih izboljšala lastni državni rekord

Med članicami je zlato odličje in naslov državne prvakinje osvojila izjemna Postojnčanka Denis Bola Ujčič, ki je po 27-letih znova, in to kar za pet krogov, izboljšala svoj »večni« državni rekord in osvojila svoje 15. zlato odličje na DP. Naslov državne podprvakinje je osvojila domačinka Jagoda Tkalec (563), ki je tako osvojila svoje peto srebrno odličje na DP. Brona se je razveselila še ena domačinka Valerija Kufner (547), ki je tako osvojila že enajsto odličje, od tega štirikrat zlata v letih 1999, 2004, 2007 in 2008.

Državni rekorder Jože Čeper do prvega zlata na DP s standardno pištolo

S standardno malokalibrsko pištolo najboljši slovenski strelec, državni rekorder in favorizirani Jože Čeper (udeleženec in finalist olimpijskih iger mladih v Nanjingu 2014) ni dovolil presenečenja in s 571 krogi osvojil svoje prvo člansko zlato odličje na DP. S 556 krogi je srebro osvojil drugi rečiški strelec in dvanajstkratni državni prvak Peter Tkalec. V zelo izenačenem boju za bron pa je svoje prvo bronasto odličje osvojil Brežičan Matej Krajnčič, ki je s 529 krogi dosegel najvišji rezultat na DP in izboljšal svoje 4. mesto iz DP v letu 2014.  V ekipni tekmi so ekipno zlato proslavili domačini (22. lovorika!), ki so s 1653 krogi postavili še nov ekipni državni rekord, srebro so osvojili Brežičani s 1560 krogi in bron Grosupeljčani s 1499 krogi.

Jože Čeper do drugega naslova s pištolo velikega kalibra – središčni vžig

Domačin Jože Čeper je odlično opravil nalogo tudi s pištolo velikega kalibra – središčni vžig in s 575 krogi osvojil svoj drugi naslov državnega prvaka na 25m in ob tem postavil še najvišji rezultat na DP do zdaj ter po letu 2018 osvojil svoje drugo odličje na DP. V premoči mladega in perspektivnega kolega iz kluba se je z drugim srebrnim odličjem moral zadovoljiti dvanajstkratni državni prvak v tej disciplini – Peter Tkalec, ki je dosegel 566 krogov in osvojil svoje 19. odličje na DP. Disciplina se na DP izvaja šele od leta 1999 naprej. Trojno zmagoslavje so Rečičani dosegli še z uvrstitvijo svojega štirikratnega državnega prvaka Rudolfa Renerja na tretje mesto, ki ga je slednji osvojil s 545 krogi in dosegel svoje šesto odličje na DP. Rečiška ekipa je seveda osvojila tudi ekipni naslov državnih prvakov in povrhu vsega izenačila lastni državni rekord s 1686 krogi. Naslov ekipnih državnih podprvakov so osvojili Ormožani Kovinarja s 1517 krogi, pred bronastimi Grosupeljčani s 1494 krogi.

Rečiška mladinka Saška Maček drugič zapored zlata na DP

Odličen nastop je prikazala tudi rečiška mladinka Saška Maček, ki je s 530 krogi dosegla svoj najvišji rezultat na DP in osvojila drugi zaporedni naslov državne prvakinje. Srebrno odličje je osvojila gorenjska strelka Lotriča iz Železnikov - Anja Prezelj (udeleženka in finalistka olimpijskih iger mladih v Buenos Airesu 2018), ki je s 514 krogi osvojila tretje zaporedno srebrno odličje in četrto na DP 25m. Prvega bronastega odličja na DP se je razveselila novinka Tara Bračun iz Olimpije, ki je dosegla 495 krogov in bila za enajst krogov boljša od svojih zasledovalk.

Mladinec Jan Hribar do zlatega odličja s športno pištolo

Mladinec Jan Hribar iz SD Jože Kovačič Šentvid pri Stični je odlično sezono, v kateri je presedlal na novo pištolo, kronal z naslovom državnega prvaka z dosežkom 565 krogov in s prednostjo desetih krogov premagal srebrnega Domžalčana Matijo Keclja ter bronastega Grosupeljčana Amadeja Slaka s 547 krogi. Trojica domačih strelcev je tokrat ostala brez posamičnih odličij, v ekipnem seštevku pa so dosegli 1540 krogov in bili brez konkurence.

Drugo zlato odličje za mladinca Hribarja še s standardno pištolo

Z dosežkom 517 krogov se je Jan Hribar odlično odrezal tudi s standardno pištolo in premagal Grosupeljčana Amadeja Slaka s 498 krogi na drugem mestu.

Nedelja, 5.7.2020, 2. dan tekmovanj:

Trojna krona za zlatega Jožeta Čepra – najboljši tudi s hitrostrelno pištolo

V olimpijski disciplini malokalibrske hitrostrelne pištole je izjemno bero treh osvojenih zlatih odličij na 30. DP zaokrožil Jože Čeper, ki je tretjemu naslovu državnega prvaka dodal še izenačen državni rekord s 574 krogi in postavitev najvišjega rezultata na DP, dosegel pa je svoje tretje odličje na DP v zadnjih štirih letih, od tega prvo zlato v letu 2017. Srebrno odličje in naslov državnega podprvaka je osvojil rečiški strelec Peter Jenko, ki je k trem naslovom državnega prvaka v letih 2013, 2016 in 2018 dodal še deseto odličje na DP. Tretje, tokrat bronasto, odličje na DP je osvojil tudi Peter Tkalec, ki je s tem še dodatno izboljšal svojo prepričljivo strelsko statistiko uspehov in osmim naslovom državnega prvaka s hitrostrelno pištolo (izenačenje s Kranjčanom Francem Peternelom ml.) dodal še devetnajsto odličje. SD Dušan Poženel je osvojilo tudi tretji ekipni naslov državnih prvakov z novim ekipnim državnim rekordom s 1656 krogi, kar je njihova devetnajsto zlato odličje in prehitelo drugouvrščene Brežičane s 1462 krogi, ki so do zdaj dvakrat slavili naslov državnih prvakov.

Mladinec Jan Hribar, JKŠ, izboljšal lastni državni rekord in le za las zaostal za članskim odličjem

S hitrostrelno pištolo se je tudi v svojem tretjem nastopu na DP odlično odrezal šentviški mladinec Jan Hribar, ki je z odličnim streljanjem in 532 krogi postavil nov mladinski državni rekord, svojega iz začetka sezone s 521 je tako še izboljšal, ter za odlčjem zaostal za pičlih pet krogov, a kljub temu zelo zadovoljen osvojil četrto mesto.

Rezultati:

Sport-tv.si

SiolNET.

Simeon Gönc

Športno strelstvo s pištolona 25m – nekaj zanimivosti ob 30. državnem prvenstvu v teh disciplinah

Strelstvo je eden od najstarejših olimpijskih športov, saj je na sporedu že vse od prvih OI moderne dobe leta 1896.

Discipline na OI so se skozi vsa ta leta zelo spreminjale, ravno tako tudi njihovo število.

Na 1. OI leta 1896 v Atenah so bile na sporedu 4 strelske discipline: 2x puška (200 in 300 m) ter  2x pištola (pištola proste izbire in polavtomatska pištola, domnevno oboje na 50 yardov, natančnega podatka nimam, op.a.)

Leta 1920 je bilo na OI v belgijskem Antwerpnu  celo 21 strelskih disciplin. Kar nekaj jih je bilo s puško velikega kalibra, ki že dolgo ni več olimpijska disciplina. Leta 1920 se je prvič pojavila pištolska disciplina (revolver) na 30 metrov, leta 1924 v Parizu pa prvič disciplina hitrostrelna pištola na 25 metrov, ki je ostala olimpijska disciplina vse so danes.

Leta 1920 smo dobili skoraj zagotovo za vse čase najstarejšega prejemnika olimpijske medalje. To je bil Šved Oscar Swahn, prejemnik srebrne medalje na ekipni tekmi v streljanju v premično tarčo – bežeči jelen. Star je bil 72 let!!!! Pred tem je bil na OI že trikrat zlat in 2x bronast. V švedski reprezentanci je tega leta nastopil tudi njegov sin.

Na zadnjih OI leta 2016 v Riu de Janeiru je bilo na sporedu 15 strelskih disciplin.

Po OI v Londonu so črtali dve disciplini iz nabora olimpijskih: pištolo na 50 metrov ter puško na 50 m leže (tretje olimpijsko odličje za Rajmonda Debevca z bronom v Londonu!). Obe disciplini sta sodili med najstarejše olimpijske strelske discipline.

Prvi in doslej edini Slovenec na OI na razdalji 25 m je bil pred 45 leti umrli Kranjčan Franc Peternel st. Na OI v Montrealu leta 1976 je s hitrostrelno pištolo zasedel 15. mesto. Zadel je  587 krogov od 600 možnih, kar je bil res odličen dosežek. V Moskvi je bil štiri leta pozneje 23. s 585 krogi.

Zanimivo – ženske so šele na OI v Moskvi 1980 prvič tekmovale ločeno od moških.

Sicer smo imeli s pištolo, vendar na 50 m, pred njim še dva Slovenca. 1952 je v Helsinkih nastopil Edo Delorenzo (21.mesto) in 1960 v Rimu brežiški rojak Karlo Umek (22.) Umek je leta 2010 pri 93. letih umrl kot najstarejši slovenski olimpijec. Trenutno je s 100. leti najstarejši olimpijec njegov nekdanji sosed iz Šiške, bivši atlet Marko Račič, ki je aprila letos slavil 100. rojstni dan.

Pištolske discipline na razdalji 25 metrov veljajo za najbolj dinamične in gledljive discipline športnega strelstva. Zaradi neželenih zastojev, ko se pri hitrem streljanju včasih kakšen naboj zatakne ali se ne sproži, so mogoči tudi veliki preobrati v vrstnem redu.

V času samostojne Slovenije število tekmovalcev in tekmovalk v teh disciplinah ne dosega želene množičnosti, kar je razumljivo, saj premore samo eno društvo (SD Dušan Poženel iz Rečice pri Laškem) primerno (letos posodobljeno) strelišče, v ostalih sredinah pa se zatekajo k raznim improvizacijam. Takšne razmere so tudi krivec, da slovenski strelci in strelke v teh disciplinah na najvišjih tekmovanjih, kot so Olimpijske igre ter svetovna in evropska prvenstva zaradi prevelikih rezultatskih zaostankov za konkurenco praktično ne nastopajo. Veseli pa, da je v zadnjih letih zelo napredoval mlad strelec, Primorec Jože Čeper, udeleženec Olimpijskih iger mladih Nanjing 2014, ki zdaj  nastopa za omenjeno društvo iz Rečice pri Laškem in kot za stavo podira državne rekorde. Od teh mu manjka samo še samostojni DR v disciplini hitrostrelna pištola, s 574 krogi ga je danes izenačil z rekordom Petra Tkalca iz leta 2018.

Pregled državnih rekordov (DR) v disciplinah 25 m in kaj ti pomenijo v svetovnem merilu

HITROSTRELNA PIŠTOLA (do leta 2004 silhuete, od leta 2005 manjše krožne tarče)

DR: Peter Tkalec 574 krogov leta 2018 in Jože Čeper 574 krogov leta 2020, oba člana SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem. Tkalec bi bil s tem rezultatom na OI 2016 v Riu 16., na EP lani v Bologni pa 15. V Bologni smo imeli Slovenci na EP v tej disciplini tekmovalca prvič po eri Franca Peternela. Mladi in perspektivni Jože Čeper (letnik 1997) je s 547 krogi osvojil  44. Mesto.

STANDARDNA PIŠTOLA (ni olimpijska disciplina)

DR: Jože Čeper (SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem) 581 krogov leta 2019. S tem bi na EP lani gladko zmagal, saj je zmagovalec dosegel »le« 574 krogov od 600 možnih. Čeper  ni nastopil. Svetovni rekord znaša  584, evropski pa 583 krogov.

PIŠTOLA 25m ženske

DR: Denis BolaUjčič (Postojna, prej Olimpija LJ) 581 krogov. Ta dosežek ji je uspel ravno na letošnjem državnem prvenstvu 4. julija 2020 v Rečici. Njen prejšnji rekord 576 krogov je bil star že polnih 27 let! S tem dosežkom bi bila na OI v Riu deseta, na lanskem evropskem prvenstvu pa sedma in bi se uvrstila v finalne boje za medalje.

==========================================================

Kot je razbrati iz zgornjih podatkov imamo nekaj posameznikov, ki so v mednarodni konkurenci sposobni narediti korak naprej, korak med elito, nimamo pa jih zadosti za sestavo tričlanskih reprezentanc, ki bi se recimo na evropskih prvenstvih lahko borile za uvrstitev v najboljšo deseterico. Razlogov je več, na prvem mestu gotovo pomanjkanje potrebne infrastrukture (strelišč), strokovnega kadra in sistema njihovega nagrajevanja.

Vsekakor pa veseli in navdaja z optimizmom, da je kljub vsemu letošnje 30. jubilejno državno prvenstvo v 25-metrskih disciplinah postreglo s kar nekaj novimi državnimi rekordi.

Pripravil:

Ernest Sečen, trener športnega strelstva in upokojeni novinar časnika Dnevnik, do pred kratkim dolgoletni funkcionar v strokovnih telesih Strelske zveze Slovenije ter več desetletij trener in predsednik strelskega kluba Brežice

Brežice, 5.7.2020

Joomla templates by a4joomla