Natisni
Nadrejena kategorija: Informacije
Ogledov: 1747

 

 2018 - strelec leta, priznanja, ki jih podeljuje Strelska zveza Slovenije

IZBOR


NAJBOLJŠIH TEKMOVALCEV,

NAJBOLJŠEGA DRUŠTVA

IN

ŠPORTNE POTEZE

LETA 2018

 

 

 

 

Priznanja za najboljše strelke in strelce so prejeli :

 

Strelec leta 2018

 

Strelka: ŽIVA DVORŠAK, SD Olimpija

Svoj peti naslov najboljše strelke leta je osvojila Živa Dvoršak, dvakratna olimpijka in članica Strelskega društva Olimpija, za katero je to, s štirimi zaporednimi lovorikami v mladinski konkurenci, že deveti prestižni naslov najboljše strelke leta. Največji uspeh v sezoni je Živa dosegla na ISSF svetovnem pokalu v južnokorejskem Changwonu, kjer se je z malokalibrsko puško z najboljšim rezultatom kvalifikacij kot vodilna uvrstila v finale in osvojila svoje prvo bronasto odličje. Zelo uspešna je bila tudi na ISSF svetovnem pokalu v mehiški Guadalajari, kjer se je v finale uvrstila v obeh disciplinah, z zračno in malokalibrsko puško ter osvojila končno 8. in 6. mesto. Svojo tekmo v Mehiki pa je Živa zaznamovala še s postavitvijo novega evropskega kvalifikacijskega rekorda s 1169 krogi. Nato je kasneje v sezoni svoj rekordni dosežek še izboljšala na izjemnih 1181 krogov. Na SP v južnokorejskem Changwonu je osvojila 41.mesto z zračno puško in 24. mesto z malokalibrsko puško v trojnem položaju. V svojem tretjem nastopu na Sredozemskih igrah pa si je Živa v Tarragoni priborila tudi prvo bronasto odličje z zračno puško. Odlični so bili njeni dosežki tudi na močnih mednarodnih tekmovanjih v Trzinu, Rušah, Wroclawu in Plznu, kjer je osvojila številne zmage in odličja. Na domačih prizoriščih je Živa osvojila svoj peti naslov državne prvakinje z malokalibrsko puško v trojnem položaju in srebro v ležečem položaju. Z zračno puško pa je s srebrom osvojila še tretje odličje na DP in nov naslov državne podprvakinje.

Strelec: RAJMOND DEBEVEC, SD Olimpija

Laskavo lovoriko najboljšega strelca leta 2018 si je priboril zlati olimpionik Rajmond Debevec, član Strelskega društva Olimpija, za katerega je to že 34. lovorika. Leto 2018 je bilo za 55-letnika izjemno, saj si je Rajmond v južnokorejskem Changwonu priboril svoj drugi naslov svetovnega prvaka s puško velikega kalibra na 300m leže, 17 let po osvojitvi prvega naslov svetovnega prvaka s puško velikega kalibra na 300m v trojnem položaju v letu 2001. Velik uspeh na SP je dopolnil še s standardno puško velikega kalibra, s katero je osvojil 10. mesto, in v trojnem položaju na 300m, kjer je osvojil 16. mesto. Z malokalibrsko puško v trojnem položaju je Rajmond na SP osvojil 49. mesto in 51. mesto leže. Na tekmah ISSF svetovnega pokala pa si je najvišjo uvrstitev pristreljal v mehiški Guadalajari, kjer je osvojil 14. mesto. Uspešno sezono je Rajmond imel tudi na evropskih pokalih na 300m, saj si je v danskem Aarhusu pristreljal dve srebrni odličji v trojnem položaju in s standardno puško, še dve odličji pa je za las zgrešil na tekmah evropskega pokala v Lahtiju, kjer je osvojil dve četrti mesti. Na domačih tekmovanjih je Rajmond Debevec osvojil svoj 15. naslov državnega prvaka z malokalibrsko puško na 50m leže, v trojnem položaju pa je osvojil srebrno odličje in z naslovom državnega podprvaka ostaja pri 21. naslovih prvaka. Povrhu vsega pa je Rajmond v letošnji sezoni izenačil ali izboljšal še pet posamičnih oziroma ekipnih državnih rekordov.

 

Mladinka: ANJA PREZELJ, SD Lotrič Železniki

Anja Prezelj, članica Strelskega društva Lotrič Železniki, je prvič osvojila laskavi naziv najboljše strelke leta. Njena strelska sezona 2018 je bila zaznamovana z Mladinskimi olimpijskimi igrami v Buenos Airesu, kjer se je v posamični konkurenci z zračno pištolo na 10m uvrstila v finale in osvojila končno 5. mesto, z minimalnim zaostankom za odličjem tega prestižnega tekmovanja. V drugi disciplini, v mešanih parih z zračno pištolo, je Anja s turškim strelcem osvojila 18. mesto. Pot na MOI si je tlakovala z odlično uvrstitvijo na kvalifikacijskem tekmovanju v madžarskem Györu, kjer se je prav tako uvrstila v finale in osvojil končno 5. mesto in znova le za las zgrešila prestižno odličje. Anja je bila nato odlična tudi v posamični konkurenci na EP v Györu, kjer ji je do uvrstitve v finale zmanjkal le krog, osvojila je 12. mesto. Uspešno je tekmovala tudi na SP v južnokorejskem Changwonu, kjer je osvojila 37. mesto, dobro pa ji je uspel tudi članski debi na največjem ISSF svetovnem pokalu v Münchnu, kjer je osvojila 74. mesto. Kot najmlajša v slovenski reprezentanci pa je Anja prvič nastopila tudi na Sredozemskih igrah v španski Tarragoni, kjer je osvojila 10. mesto in znova le za krog zgrešila finale. Na domačih tekmovanjih je Anja največji uspeh dosegla na DP mladink z zračno pištolo na 10m, kjer je osvojila naslov državne prvakinje z rekordnim kvalifikacijskim dosežkom. Naslov državne prvakinje je osvojila tudi v disciplini mešanih parov z zračno pištolo v paru s klubskim kolegom Klemnom Tomaševičem, na DP z malokalibrsko pištolo na 25m pa je Anja osvojila naslov državne podprvakinje. Ob vseh navedenih uspehih je Anja zmagala tudi v državni mladinski ligi s pištolo, ob tem pa je dosegla še devet posamičnih oziroma ekipnih državnih rekordov.

Mladinec: MAJ KADUNC, SD Trzin

Maj Kadunc, član Strelskega društva Trzin, je po letu 2015 drugič do zdaj osvojil lovoriko najboljšega strelca v sezoni, vendar po kadetski lovoriki, zdaj še prvič v mladinski konkurenci. Maj uspešno tekmuje z zračno in malokalibrsko puško. Največji uspeh v sezoni je dosegel na DP z zračnim orožjem na 10m, ko je med mladinci postal posamični in ekipni državni prvak. Z osvajanjem odličij pa je nadaljeval tudi na DP z malokalibrsko puško na 50m, kjer je osvojil dvojni naslov državnega podprvaka s puško v trojnem položaju in leže. Četrto odličje je dosegel še na DP mešanih parov na 10m, kjer je v paru s klubsko kolegico Suzano Lukić prav tako osvojil srebrno odličje in naslov državnega podprvaka. V državni mladinski ligi z zračno puško je v skupnem seštevku osvojil srebrno odličje s petimi drugimi mesti, s trzinsko ekipo mladincev pa je bil najboljši. Ob tem je dosegel še posamični in ekipni državni rekord. Na mednarodni ravni je Maj najboljši rezultat dosegel na mladinskem mednarodnem tekmovanju mladih upov v srbskem Smederevu, kjer je osvojil četrto mesto, posamičnega odličja pa se je veselil na domačem mednarodnem tekmovanju v Trzinu oziroma Mengšu, kjer je osvojil drugo mesto.

Kadetinja: KATARINA FEVŽER, SD Slovenske Konjice

Katarina Fevžer, članica Strelskega društva Slovenske Konjice, ima za sabo novo odlično sezono, naslov najboljše kadetinje leta pa je osvojila drugič zapored. Katarina je največji uspeh v sezoni dosegla v obeh disciplinah z malokalibrsko puško na 50m, v katerih se je znova veselila dvojnega naslova državne prvakinje v trojnem položaju in leže. Uspeh pa je dopolnila še s posamičnim naslovom državne podprvakinje z zračno puško na 10m in izjemno kvalifikacijsko zmago na mednarodnem tekmovanju v Novem Sadu, kjer je bila Katarina najboljša v trojnem položaju tudi v zahtevni mednarodni konkurenci, v ležečem položaju pa je bila četrta. Njena sezona pa je bila znova zaznamovana z državnimi rekordi, saj jih je dosegla kar pet, dva v trojnem položaju na GP tekmovanju v poljskem Wroclawu, nato še tretjega v isti disciplini na Kvalifikacijskem turnirju na 50m ter na istem tekmovanju še dva državna rekorda za kadetinje in mladinke z malokalibrsko puško leže. Zraven tega pa je osvojila še četrto mesto v skupnem seštevku državne kadetske lige z zračno puško, na šestih turnirjih pa je osvojila dve srebrni odličji.

Kadet: JURE SOČIČ, ŠSD Murska Sobota

Tudi v letu 2018 je lovoriko najboljšega kadeta leta, enako kot v letu 2017, osvojil strelec iz Murske Sobote. V tesnem boju z lanskim zmagovalcem s puško šibrenico - Renejem Mačkom iz Trap kluba Štefana Kovača, pa je svoj prvi naslov najboljšega strelca leta osvojil Jure Sočič, član Športno strelskega društva Murska Sobota. Slednji je največji uspeh v sezoni dosegel z zračno puško na 10m, s katero je osvojil posamični in ekipni naslov državnega prvaka. Na mednarodni ravni je Jure največji uspeh dosegel na Evropskem prvenstvu v madžarskem Györu, kjer je v kvalifikacijski tekmi za Mladinske olimpijske igre Buenos Aires osvojil 15. mesto in finale zgrešil za poltretji krog. S kolegi iz društva je Jure postavil tudi dva nova ekipna državna rekorda z zračno puško ter enega posamičnega. Jure je bil prepričljivo najboljši v skupnem seštevku državne kadetske lige, v kateri je slavil štiri posamične zmage in eno drugo mesto, z ekipo pa si je priboril še bronasto odličje v skupnem ekipnem seštevku.  

Pionirka: ZOJA KALIN, SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem

Med pionirkami je svoj prvi naslov najboljše strelke leta osvojila članica Strelskega društva Dušan Poženel Rečica pri Laškem. Zoja Kalin strelja z zračno in malokalibrsko puško, največji posamični uspeh v sezoni pa je dosegla s serijsko malokalibrsko puško na 50m, ko je v ležečem položaju osvojila naslov državne prvakinje in bron v trojnem položaju. Posamičnemu naslovu pa je s klubskima kolegicama dodala še ekipna naslova državnih prvakinj s serijsko zračno puško na 10m ter serijsko malokalibrsko puško na 50m leže. Zelo blizu odličja je Zoja bila tudi v skupnem seštevku državne pionirske lige, kjer je osvojila četrto mesto, na dveh turnirjih v sezoni pa si je priborila bronasto odličje.

Pionir: TIMOTEJ PLAHUT, ŠSD Murska Sobota

Med pionirji je svoj prvi naslov najboljšega strelca leta osvojil član Športno strelskega društva Murska Sobota. Timotej Plahut uspešno tekmuje s serijsko zračno in malokalibrsko puško, največji uspeh v sezoni pa je dosegel na DP na 50m, kjer je osvojil dvojni posamični naslov državnega prvaka v trojnem položaju in leže ter ekipni naslov državnega prvaka leže. K obema posamičnima lovorikama pa je dodal še naslov državnega podprvaka s serijsko zračno puško na 10m. V skupnem seštevku državne pionirske lige je osvojil peto mesto.

Priznanje za najboljše društvo v letu 2018:

Društvo: Strelsko društvo GROSUPLJE

Naslov najboljšega strelskega društva leta je devetič osvojilo Strelsko društvo Grosuplje, ki je nepremagljivo vse od leta 2013, s šesto zaporedno lovoriko, preostale tri naslove pa je osvojilo v letih 2008, 2009 in 2010. Naša velika želja je, da bi odličnim dosežkom grosupeljskih strelcev v vseh starostnih selekcijah v naslednjih letih v Grosupljem sledilo tudi izboljšanje prostorskih pogojev za vadbo, saj zdajšnji niso več primerni za eno izmed največjih slovenskih strelskih društev. 

Priznanja za športne dosežke:

 

                    Bronasto plaketo:

SD GROSUPLJE

za EDR kadetinje z zračno puško 10m (Zala Katarinčič, Sara Slak, Olja Kolenc) s 1195,8 in 1199,0 kroga

za EDR kadetinje z zračno puško 10m (Hana Predalič Pulko, Sara Slak, Olja Kolenc) s 1201,0 in 1209,9 kroga

za EDR kadetinje s puško 50m  leže (Zala Katarinčič, Sara Slak, Olja Kolenc) s 1781,1 kroga

ŠSD MURSKA SOBOTA

za EDR kadeti z zračno puško 10m (Blaž Makari, Jure Sočič, Patrik Farkaš) s 1189,3 in s 1189,9 krogi

SD OLIMPIJA

za EDR članice z zračno puško 10m (Živa Dvoršak, Sonja Benčina, Nina Juvan) s 1244,7 in 1862,5 kroga

za EDR kadeti z zračno puško 10m (Blaž Lužar, Jernej Kušar, Matevž Furlan) s 1190,5 in s 1192,8 kroga

za EDR kadeti s puško 50m  trojni položaj (Jernej Kušar, Jurij Lepen, Matevž Kutin) s 1577 krogi

 SD I. POHORSKI BATALJON RUŠE

za EDR mladinke z zračno puško 10m (Urška Hrašovec, Nikita Lenarćič, Klara Osrajnik) s 1814,9 in s 1824,6 kroga

 SD GORENJA VAS

za EDR članice z zračno pištolo 10m (Olga Justin, Silva Jeram, Barbara Benedečič) s 1542 krogi

 SD MESTO LJUTOMER

za EDR mladinke z zračno puško 10 m  (Nuša Špindler, Antonija Kosi, Sandra Kaučič) s 1829,8 kroga

za EDR mladinke s puško 50 m trojni položaj  (Nuša Špindler, Antonija Kosi, Brina Stajnko) s 3215 krogi

SUZANA LUKIČ

za DR mladinke z zračno puško 10m s 250,4 krogi

za KDR mladinke z zračno puško 10m s 416,1; 418,3; 624,9  krogi

za KDR mladinke/mladinci mešani pari z zračno puško 10m s 822,7 krogi

JAN KOLENC

za DR člani z zračno puško 10m s 247,2 krogi

URŠKA HRAŠOVEC

za KDR mladinke z zračno puško 10m z 618,9 in s 622,7 krogi

za DR mladinke/mladinci mešani pari z zračno puško 10m s 486,9 krogi

JAGODA TKALEC

za DR članice z zračno pištolo 10m z 233,6 kroga

za KDR članice z zračno pištolo 10m z 563, 565 in 568 krogi

za KDR članice/člani  z zračno pištolo 10m mešani pari  z 757 krogi

KLARA SMOLIČ

za KDR mladinke z zračno pištolo 10m s 550 in 559 krogi

 

za IKDR mladinke z zračno pištolo 10m s 559 krogi

 MAJDA RAUŠL

za IKDR članice z zračno pištolo 10m s 563 krogi

 DEJAN JAGER

za IDR kadeti z zračno pištolo 10m z 379 krogi

 NIKA SKUBIC

za DR cicibanke s serijsko zračno puško 10m z 187 krogi

 MIŠO HARI

za DR ml. pionirji s serijsko zračno puško 10m z 189 krogi

 KATARINA FEVŽER

za DR mladinke in kadetinje s puško 50m leže s 618,0 krogi

 

za KDR mladinke s puško 50m trojni položaj s 1128; 1139 in 1155 krogi

 MAJ KADUNC

za DR mladinci z zračno puško 10m z 245,8 krogi

 

za KDR mladinke/mladinci mešani pari z zračno puško 10m s 822,7 krogi

 PETER TKALEC

za KDR hitrostrelna pištola člani 25m s 574 krogi

 PETER JENKO

za DR hitrostrelna pištola člani 25m s 23 zadetki

 JKERNEJ KUŠAR

za DR kadeti puška 50m trojni položaj s 558 krogi

 JASMINA MAČEK

a KDR članice trap 125 tarč s 95; 103; 105;  114 in 116 tarčami

 

za KDR članice/člani trap mešani pari s 137; 138 in 139 tarčami

 TEJA TOPOLOVEC

za DR kadetinje trap s 82 in 87 tarčami

 

za KDR mladinke trap s 82 in 87 tarčami

 RENE MAČEK

za DR kadeti in mladinci dvojni trap s 106 tarčami

 

za DR mladinci trap s 39 in 42 tarčami

 JURE SOČIČ

za DR kadeti z zračno puško 10m s 411,4 krogi 

 JOŽE ČEPER

za KDR mladinci z zračno pištolo 10m s 579 krogi

 PATRIK JAKOPIČEK

za DR mladinci/mladinke mešani pari  z zračno puško 10m s 486,9 krogi

 JAN ŠUMAK

za DR člani/članice mešani pari  z zračno puško 10m s 488,1 krogi

KLEMEN TOMAŠEVIČ

za DR člani/članice mešani pari  z zračno pištolo10m s 465,5 krogi

TOMAŽ BLAZINŠEK

za 2.mesto na Evropskem prvenstvu 2017 Baku mešani pari trap

za KDR člani/članice mešani pari trap z 137 tarčami

JAKOB PETELINEK

za KDR člani/članice mešani pari  z zračno puško 10m s 828,5 kroga

ANŽE GMAJNIČ

za KDR mladinci/mladinke mešani pari  z zračno pištolo 10m s 746 krogi

BENJAMIN JODL

za KDR člani/članice mešani pari  z zračno puško 10m s 824,2 kroga

                    Srebrno plaketo:

ANJA PREZELJ

5. mesto na Mladinskih olimpijskih igrah 2018 Buenos Aires (ARG) zračna pištola 10m

 

5. mesto na Evropskem prvenstvu 2018 Gyor (HUN) zračna pištola 10m

za DR članice/člani mešani pari z zračno pištolo 10m z 465,5 krogi

za KDR mladinke zračna pištola 10m s 551; 556; 556 in 567 krogi

za IKDR mladinke zračna pištola 10m s 559 krogi

a KDR mladinke/mladinci mešani pari zračna pištola 10m s 746 krogi

URŠKA KUHARIČ

6. mesto na Sredozemskih igrah 2018 Tarragona (ESP) zračna puška 10m

 

za DR članice/člani mešani pari zračna puška 10m s 488,1 kroga

FRANČEK GORAZD TIRŠEK

4. mesto na Svetovnem prvenstvu 2018 Cheongju (KOR) zračna puška 10m stoje SH2

 

5. mesto na Svetovnem prvenstvu 2018 Cheongju (KOR) puška 50m leže SH2

6. mesto na Svetovnem prvenstvu 2018 Cheongju (KOR) zračna puška 10m leže SH2

                     Zlato plaketo:

RAJMOND DEBEVEC

1.mesto na Svetovnem prvenstvu 2018 Changwon (KOR) puška 300 m leže

 

za DR člani standardna puška 300, trojni položaj s 584 krogi

za IDR člani puška 300m leže s 599 krogi

BOŠTJAN MAČEK

1.mesto na Evropskem prvenstvu 2018 Leobersdorf (AUT) trap

 

6.mesto na Evropskem prvenstvu 2018 Leobersdorf (AUT) trap ekipno

za KEER člani trap s 360 tarčami

za IDR člani trap s 124 tarčami

za KDR člani/članice mešani pari trap s 139 tarčami

KEVIN VENTA

2.mesto na Sredozemskih igrah 2018 Tarragona (ESP) zračna pištola 10m

 

za DR člani zračna pištola 10m s 240,1 in 241,7 kroga

za KDR člani/članice zračna pištola 10m s 757 krogi

ŽIVA DVORŠAK

3.mesto na Sredozemskih igrah 2018 Tarragona (ESP) zračna puška 10m

za KER članice puška 50m trojni položaj s 1169 krogi

 

za DR članice puška 50m trojni položaj s 458,1 in 459,0 krogi

za DR članice puška 50m leže s 620,6 krogi

za KDR članice zračna puška 10 m s 628,8 kroga

za KDR članice puška 50m trojni položaj s 1169 in 1181 krogi

za KDR člani/članice mešani pari zračna puška 10m s 824,2 in 828,5 krogi

DENIS VATOVEC

6.mesto na Evropskem prvenstvu 2018 Leobersdorf (AUT) trap ekipno

za KEER člani trap s 360 tarčami

za KDR člani/članice mešani pari trap s 138 tarčami

MATJAŽ LEPEN

6.mesto na Evropskem prvenstvu 2018 Leobersdorf (AUT) trap ekipno

za KEER člani trap s 360 tarčami

Priznanja za organizacijsko delo v Strelski zvezi Slovenije prejmejo:

           Srebrno plaketo:

MILAN VERNIK,               SD I.Pohorski bataljon Ruše

za dolgoletno uspešno strokovno delo v strelstvu

GIULIANO RITOŠA,        SD Izola

za dolgoletno uspešno strokovno delo v strelstvu

MIRAN KODELJA,        SD "Salonit" Anhovo

za dolgoletno uspešno strokovno delo v strelstvu

ELVIRA VALANT,             SD Olimpija

za dolgoletno uspešno strokovno delo v strelstvu

               Zlato plaketo:

PAVEL JEZERŠEK,              SD Triglav Javornik - Koroška Bela

za dolgoletno uspešno strokovno delo v strelstvu

ANTON JOŽE MAJHENIČSD Svečina

za dolgoletno uspešno strokovno delo v strelstvu

MARJAN HEBAR,                SD Postojna

za dolgoletno uspešno strokovno delo v strelstvu

V strelski sezoni 2017/18 je bil dosežen 101 nov (od tega 7 izenačenih) državni rekord.

Slovenska reprezentanca je v ekipni razvrstitvi dosegla 15 novih (od tega 1 izenačen) ekipnih državnih rekordov in sicer pri:

za EDR članice z zračno puško 10 m (Urška Kuharič, Živa Dvoršak, Sonja Benčina) s 1867,7 kroga

za EDR članice z zračno puško 10 m (Živa Dvoršak, Urška Kuharič, Klavdija Jerovšek) s 1873,3 kroga

za EDR članice z zračno pištolo 10 m (Jagoda Tkalec, Klara Smolič, Denis Bola Ujčič) s 1663 krogi

za EDR članice z zračno pištolo 10 m (Klara Smolič, Jagoda Tkalec, Denis Bola Ujčič) s 1664 krogi

za EDR mladinke z zračno pištolo 10 m (Anja Prezelj, Sara Ščuri, Pia Srpčič) s 1606 krogi

za EDR mladinke z zračno pištolo 10 m (Anja Prezelj, Sara Ščuri, Teja Barašin) s 1616 krogi

za EDR mladinke z zračno puško 10 m (Urška Hrašovec, Nuša Žnidarič, Suzana Lukić) s 1857,2 kroga

za EDR člani s standardno pištolo 25 m (Peter Tkalec, Jože Čeper, Andrej Brunšek) s 1647 krogi

za EDR članice s puško 50 m trojni položaj (Živa Dvoršak, Urška Kuharič, Klavdija Jerovšek) s 3470 krogi

za EDR člani s pištolo s središčnim vžigom 25 m (Jože Čeper, Peter Tkalec, Rudolf Rener) s 1686 krogi

za EDR člani s standardno puško 300 m trojni položaj (Rajmond Debevec, Robert Markoja, Dušan Ziško) s 1729 krogi

za EDR člani s puško 300 m trojni položaj (Robert Markoja, Rajmond Debevec, Dušan Ziško) s 3489 krogi

za EDR člani s puško 300 m leže (Rajmond Debevec, Robert Markoja, Dušan Ziško) s 1781 krogi

za KEDR člani v trapu (Boštjan Maček, Denis Vatovec, Matjaž Lepen) s 360 tarčami

za IEDR člani v trapu (Boštjan Maček, Denis Vatovec, Matjaž Lepen) s 360 tarčami

 

 

Attachments:
Download this file (Strelec leta 2018.pdf)Statistika Strelec leta 2017-2018[ ]3619 kB