Državna liga z zračnim orožjem 2020 - 2021

19.02.2021

ČLANICAM SZS

Komisija za puško, pištolo in samostrel SZS (KPPS) je v času 4-mesečnega trajanja epidemije Covid-19 in v pričakovanjih sprostitve tekmovalnih omejitev Vlade RS pripravila nov predlog sprememb pravil SZS za izvajanje ligaških tekmovanj v sezoni 2020/2021 z zračno puško in pištolo 10m. Ker smo že zakorakali v spomladanski del sezone in nam ni uspelo izpeljati še nobenih tekmovanj, je KPPS predlagala spremembo ligaškega tekmovalnega sistema, da bi lahko z manjšim številom tekmovanj in kolikor bi nam Covid-19 razmere to dopuščale, v prilagojeni obliki izpeljali tekmovanje za pokal Slovenije v 1. A in 1.B DL z zračno puško in pištolo. Povzetek bistvenih sprememb:

Vsaka od štirih prvih lig se razdeli v tri "kvalifikacijske" skupine s po štirimi ekipami, katere bi bile enakomerno razvrščene v skupine po kvaliteti glede na dosežen povprečni ekipni rezultat v pretekli sezoni. Žreb se opravi iz štirih bobnov (to je že opravljeno in je priloženo). V vsakem bobnu so po tri enakovredne ekipe, iz katerih se žreba v vsako skupino po eno ekipo. V "kvalifikacijskih" skupinah se izvedejo po tri kola dvobojev. Po treh kolih se formirajo tri nove skupine na podlagi doseženih rezultatov v teh t.i. kvalifikacijah, kot je opisano v priloženem čistopisu posodobljenih pravil. V novih skupinah se ponovno izvedejo tri kola dvobojev in tako dobimo po skupno šestih kolih razvrstitev za 1. DL.

Predlog sprememb je bil, po predloga predsednika KPPS Bogdana Slanška, usklajen in soglasno sprejet 12.2.2021 na 26. korespondenčni seji KPPS, nato enako še na 28. korespondenčni seji Strokovnega sveta dne 15.2.2021. Predlogi predlaganih sprememb pa so bili danes 19.2.2021 soglasno potrjeni in sprejeti tudi na 64. korespondenčni seji Predsedstva SZS.

Priloženo gradivo v Priponki:

- Pravilnik-Sprememba pravil SZS za izvajanje 1.A in 1.B državne lige 10m po sprostitvi ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa št. 37-21;

- Jakostna lestvica ekip 1. DL v sezoni 2020/21,

- Žreb skupin 1.DL 2020/21,

- Pari 1.DL 2020/21 ter

- Polletni koledar SZS s termini za izvedbo vseh šestih kol 1.DL 10m.

Ob tem vse udeležence tekmovalnega sistema SZS obveščamo, da je Vlada RS 17.2.2021 sprejela Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov ter ga 18.2. objavila v Uradnem listu SZS, danes 19.2. je stopil v veljavo. Spremembe in dopolnitve odloka se nanašajo na jasnejšo opredelitev obveznosti testiranja na koronavirus. S ciljem zagotavljanja varnosti pri športni vadbi športnikov, športnih tekmovanjih in športno rekreativni dejavnosti je predpisano obvezno testiranje.

Športniki, člani njihovih ekip in drugo organizacijsko osebje, ki sodeluje pri izvedbi tekmovanj, se tekmovanj lahko udeležijo, če  predložijo negativni rezultat testa na virus SARS-CoV-2 z metodo verižne reakcije s polimerazo ali hitrega antigenskega testa, ki ni starejši od 24 ur (sprememba 25.2.2021 v 48 ur).

Strokovni delavci, ki vodijo proces športne vadbe športnikov in voditelji športno rekreativne dejavnosti, ki se lahko izvaja v skladu z 2. členom odloka, se testirajo tedensko s hitrim antigenskim testom, razen če predložijo negativni rezultat testa (PCR ali HAG).

Prav tako je spremenjena določba, ki opredeljuje dokazovanje izjem za osebe, ki so bile že cepljene. Tako testiranja ni treba opraviti, če imajo:

– dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazujejo, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni ali proizvajalca Moderna najmanj 14 dni, oziroma od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni,

– dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR ali testa HAG, ki je starejši od 21 dni, vendar ni starejši od šest mesecev, ali

– imajo potrdilo zdravnika, da so preboleli COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev

Odlok velja do 26. februarja 2021.

Vlada RS je z aktualnim odlokom individualnim športnim panogam dovolila izvajanje najvišjega nivoja domačih ligaških tekmovanj, pokalnih tekmovanj oz. državnih prvenstev za člane in mladince. To v praksi za SZS pomeni, da lahko začnemo izvajati 1. DL, 2. DL in Državno mladinsko ligo samo za kategorijo mladincev. Mlajše selekcije trenutno še ne smejo tekmovati, kar pa se ob izboljšani epidemiološki situaciji lahko hitro spremeni. Ker bodo organizacijskih sprememb deležna tudi mladinska tekmovanja, ki se bodo v letošnji sezoni izvajala po regijah, vas bomo o tem obvestili v nadaljevanju. Vsekakor pa se bo začetek izvajanja teh tekmovanj zamaknil in ne bo potekal hkrati s 1. DL.

Članice SZS obveščamo, da je potrebno spoštovati vse aktualne predpisane ukrepe, ki jih določajo odloki Vlade RS oz. NIJZ, in dosledno izvajati testiranja tako za trenerje pri izvajanju vadbe, kot tudi za vse udeležence tekmovanj v nadaljevanju. V primeru ugotovljene goljufije prirejanja rezultatov testiranja (obveščanje preko SMSa o negativnem rezultatu) bo ekipa takšnega posameznika takoj izključena iz prvoligaškega tekmovanja. O vseh aktualnih spremembah in novih predpisih bo SZS redno obveščala svoje članice.

Simeon Gönc

16.10.2020

Na spletni strani je objavljen seznam Tekmovalcev z licenco SZS. V kolikor je bila registracija podaljšana z ePrijavo in kljub večkratnim opozorilom v pretekli sezoni niso bili dostavljeni novi prijavni obrazci (GDPR) teh tekmovalcev ni v seznamu.

Posamezni tekmovalci imajo nove BIB številke (niso enake številke kot na izkaznici). Na SZS naj dostavijo fotografijo za izdelavo nove izkaznice.

V priponki vzorec izpolnjevanja obrazca za vodenje rezultatov dvoboja ekip (v excelu se rezultat dvoboja posreduje na e mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ) Nov obrazec poslan po elektronski pošti 14.10.2020.

V priponki: Zapisnik dvoboja I.DL zračna puška in zračna pištola. Izpolni se ga v excelu (tudi ob morebitnem vodenju rezultatov preko programa tarč) in se ga po epošti pošlje Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. . Podpisan izvod se hrani v arhivu organizatorja.

Kontakti za sodelujoče ekipe I. Državne lige ( v priponki)

Kakovostna lestvica tekmovalcev za prijavo I.DL za prvo tekmovanje (v priponki). V kolikor tekmovalca ni na seznamu se mu vpiše povprečni rezultat in določi jakostna lestvica glede na kriterije iz pravil.