Rekordi

Strelska zveza Slovenije vodi evidenco rekordov, doseženih v programih ISSF – Mednarodne strelske športne zveze, IAU – Mednarodne samostrelske zveze in po pravilih Strelske zveze Slovenije.

S sprejetjem Pravilnika o državnih rekordih so normativno urejeni pogoji na podlagi katerega se lahko doseže oz. izenači državni rekord, tako v posamični kakor tudi ekipni konkurenci. Državni rekordi se lahko dosegajo na tistih državnih prvenstvih, kvalifikacijskih turnirjih ter na mednarodnih tekmovanjih, ki jih v koledar tekmovanj za tekoče leto uvrstijo SZS, ISSF, Evropska strelska konfederacija, ali IAU in na katerih tekmovalci zastopajo članice SZS, za katere so registrirani, oz. državno reprezentanco Slovenije. Za kategorije tekmovalcev, mlajših od 18 let, veljajo pravilniki SZS, državni rekordi pa se lahko dosegajo tudi na tekmovanjih za Pokal Slovenije ter za Pokal prijateljstva. Tekmovanja morajo biti organizirana v skladu s pravili ISSF oz. pravilniki SZS za mlajše kategorije.

S spremembo pravil ISSF se od 1.1.2013 dalje vodijo tudi novi rekordi eleminacij in kvalifikacij merjeni na decimalne vrednosti ter finalni državni rekordi. Rekordi, ki so bili doseženi po starih pravilih so v evidenci še tri sezone. Pri šibrenici se dosegajo novi državni rekordi v disciplini dvojni trap in skit, za trap pa se finalni rekord arhivira.

Sprememba pravil ISSF 1.1.2018. Ukinila so se finalna tekmovanja določenih disciplin. Spremembe števila strelov v nekaterih disciplinah za ženske in mladinke....

Pravilnik o Državnih prvenstvih Republike Slovenije z dnem 19.07.2018 uvaja novi disciplini za kategorijo pionirjev/pionirk (zračna puška in zračna pištola).

Na podlagi zapisnika o državnih rekordih Obr.SZS 1-07 strokovna komisija pri SZS obravnava in potrdi rekord.

Rekordi se objavljajo na spletni strani SZS. Za spletni ogled rekordov po vrsti orožja izberite spodnjo povezavo (pdf je izvod za tiskanje).

ISSF vodi seznam svetovnih rekordov, za ogled kliknite tukaj.

ESC - European Shooting Confederation , vodi evidenco evropskih rekordov, za ogled kliknite tukaj.