EP Lonato - Odlični Denis Vatovec le za zadetek ob finale

 

 

Verona, 7. septembra - Slovenskega strelca Denisa Vatovca so malenkosti ločile do preboja v veliki finale letošnjega evropskega prvenstva v italijanskem Lonatu. Koprčan je v olimpijski disciplini trap zadel 118 letečih tarč in zasedel končno deveto mesto, do finalnega nastopa šestih najboljših strelcev pa ga je ločil en zadeti glinasti golob.

 

Na članski tekmi sta nastopila še dva slovenska strelca. Lanski evropski prvak iz avstrijskega Leobersdorfa ter nosilec dveh bronastih odličij z evropskih prvenstev v Beogradu 2011 in na Pragerskem 2015 Boštjan Maček je v konkurenci 85 strelcev stare celine zasedel 23. mesto, potem ko je zadel 115 letečih tarč, Matjaž Lepen (113) pa je dvodnevno tekmo končal na 30. mestu.

 

Slovenija je v ekipni konkurenci zasedla peto mesto, potem ko je skupno zadela 346 letečih tarč. V nedeljo jo čakajo izločilne tekme, najprej se bo v četrtfinalu pomerila s Portugalsko (347).

 

Vatovec je imel pred današnjimi zadnjimi tremi serijami sijajno izhodišče. V petek je v dveh serijah in v ekstremnih vremenskih razmerah zadel 48 od 50 letečih tarč in bil na visokem tretjem mestu. V prvi današnji seriji je zanesljivo zadel vseh 25 letečih tarč, zalomilo pa se mu je v četrti seriji. Do 20. strela je bil brezhiben, v zadnjih petih strelih pa je kar štirikrat "ustrelil v prazno". V peti seriji je s svojo puško v zraku razdrobil 24 glinastih golobov, a strelski poligon v mestecu ob Gardskem jezeru zapustil žalosten in razočaran.

 

"Tik pred koncem četrte serije se tarča ni sprožila po mojem klicu. Nato sem naredil grobo napako, tarčo sem prehitro poklical ter jo zgrešil. Zaradi tega zgrešenega strela sem se do konca serije 'sekiral', če se izrazim po domače, ti zadnji zgrešeni streli pa so me stali preboja v finale. Znova sem bil prekratek za eno letečo tarčo, to se mi je v minulih letih že velikokrat zgodilo," je zanj usodno četrto serijo opisal Vatovec.

 

"Ne bom tarnal, čeravno smo na letošnjem EP v Lonatu že marsikaj doživeli. Naši treningi so minili v lepem in sončnem vremenu, v petek smo se spopadli z dežjem in vetrom. Danes so bile razmere na strelišču veliko boljše od petkovih. Odločil sem se za ta šport, še naprej se bom boril po svojih najboljših močeh," je po koncu tekme še dodal Koprčan.

 

Dvodnevna preizkušnja se ni razpletla po željah Mačka, njegove serije strelov - enkrat je zadel po 24 in 22, trikrat pa po 23 letečih tarč - zgovorno pričajo o tem.

 

"Tekma je bila zares stresna. Najbolj sem se bal spremenljivih razmer na strelišču, kar se je tudi zgodilo. Skozi celotno sezono sem imel težave s slabo vidljivostjo, v teh razmerah sem se zelo težko zbral. V današnjih treh serijah sem skušal nadoknaditi zaostanek po prvem dnevu tekmovanja, a sem se vseskozi lovil in nisem našel pravih občutkov. Zadetih 115 letečih tarč ni slab izid, a je premalo za finale in olimpijsko kvoto," je dejal Maček.

 

"Prvi dan tekmovanja sem naredil malce preveč napak, te so me na koncu tudi stale boljše uvrstitve. Današnje tri serije so bile zelo v redu, zaostanka po prvem dnevu tekmovanja pa nisem mogel nadoknaditi," je dejal Lepen; 27-letni Prevaljčan je v Lonatu tretjič nastopil na evropskem prvenstvu in veliko pričakuje od nedeljske ekipne tekme.

 

V veliki finale, ki se bo pričel ob 17. uri, so se uvrstili Čeh Jiri Liptak, Slovak Marian Kovacocy (oba 122), Hrvat Josip Glasnović, Italijan Mauro de Filippis (oba 121), Britanec Aaron Heading in Portugalec Armelim Filipe Rodrigues (oba 119).

 

Edina slovenska predstavnica Jasmina Maček je na četrtkovi in petkovi posamični tekmi zasedla 25. mesto, potem ko je zadela 103 leteče tarče. V kvalifikacijah je bila najboljša Italijanka Fiammetta Rossi (118), v velikem finalu pa je slavila Daria Semionova (45) iz Rusije, druga je bila Italijanka Jessica Rossi (44) iz Italije, tretja pa Alessandra Perilli (36) iz San Marina.

 

V mladinski konkurenci se je od treh slovenskih strelcev najbolj izkazal Rene Maček (101). Nosilec bronastega odličja z letošnjega svetovnega prvenstva v Lonatu je zasedel 29. mesto. Žiga Juretič (98) je tekmo končal na 37., Sašo Hrovat (92) pa na 40. mestu. Ekipno tekmo so končali na osmem mestu, v četrtfinalu jih čakajo Italijani.

 

Jasmini Maček težave povzročale sredinske tarče

 

Slovenska strelka v trapu Jasmina Maček je na letošnjem evropskem prvenstvu v italijanskem Lonatu osvojila končno 25. mesto. Edina slovenska predstavnica je zadela 103 od 125 letečih tarč. V današnjih zahtevnih vremenskih razmerah je v polnem sijaju zablestel Denis Vatovec, ki je po dveh serijah na sijajnem tretjem mestu.

 

Mačkova že po prvem dnevu tekmovanja ni bila zadovoljna s svojimi nastopi. V četrtkovih treh serijah je po enkrat zadela 22, 21 in 20 glinastih golobov, v današnjih izjemno zahtevnih vremenskih razmerah pa še 19 in 21 letečih tarč.

 

"Današnje razmere na strelišču so bile čisto nasprotje prvemu dnevu tekmovanja. V četrtek smo streljale v toplem vremenu in dobri vidljivosti, danes pa nas je v prvi seriji spremljal dež, v drugi pa močan veter," je uvodoma dejala Prekmurka.

 

"Želela sem si boljšega izida. V četrtek so mi težave povzročale sredinske leteče tarče, danes pa zelo slabe vremenske razmere. Z mojim nastopom nisem zadovoljna, zadnji treningi doma in tukaj v Lonatu so kazali, da sem bolje pripravljena. Tekma je zahtevala svoj davek, na strelskem poligonu sem bila preveč nervozna," je še dodala Mačkova.

 

Boštjan Maček bo še dolgo sanjal rusko mladenko

 

Verona, 9. septembra - Jasmino in Boštjana Mačka so malenkosti ločile od odličja na letošnjem evropskem prvenstvu v italijanskem Lonatu. Na današnji mešani ekipni tekmi v olimpijskem trapu sta osvojila sijajno šesto mesto, končni boj za tretje mesto pa jima je ušel po dodatnem razstreljevanju z italijansko in finsko navezo.

 

Družinska naveza Maček je kvalifikacijski del končala na četrtem mestu, potem ko je zadela 139 letečih tarč, od tega Boštjan Maček 70, njegova mlajša sestra pa 69 glinastih golobov.

 

V dodatnem razstreljevanju za eno prosto mesto za bronasto kolajno - vanj sta se po kvalifikacijskem delu uvrstila Italijana Jessica Rossi in Mauro de Filippis, ki sta zadela 140 letečih tarč - se je "udarila" z drugo italijansko navezo Silvana Stanco-Giovanni Pellielo ter drugo finsko kombinacijo Satu Makela-Nummela-Eemil Pirttisalo, ki sta prav tako zadeli po 139 golobov, po hudem in ogorčenem boju pa sta izpraznjeno mesto zasedla Italijana.

 

V veliki finale današnje mešane ekipne tekme, ki bo premierno na programu poletnih olimpijskih iger prihodnje leto v Tokiu, so se prebili Španca Fatima Galvez in Albert Fernandez (143) ter Francoza Carole Cormenier in Antonin Desert (142).

 

"V dodatnem razstreljevanju nisem bil dovolj zbran, bržkone bo potrebno tudi temu posvetiti več pozornosti v trenažnem procesu," je uvodoma dejal Maček.

 

"Srečna sva, da sva na ekipni tekmi prišla tako daleč, Jasmini pa kapo dol za njen današnji prispevek. Borila se je kot lev, s kančkom sreče bi se lahko izognila dodatnemu razstreljevanju," je še dodal prekmurski strelec.

 

Na strelišču ob Gardskem jezeru je bilo zelo zanimivo dogajanje že v kvalifikacijskem delu, lanski evropski prvak iz avstrijskega Leobersdorfa pa bo bržkone še dolgo časa "sanjal" rusko mladenko Darjo Semianovo.

 

Nosilka zlatega odličja z letošnje posamične tekme v Lonatu je v vseh treh serijah kvalifikacijskega dela povzročale prave zastoje na strelišču, izjemno popustljivim sodnikom pa je vendarle dvakrat "prekipelo" in so ji zaradi tega pokazali dva rumena kartona.

 

Maček, ki je imel svoje nastope prav po že zelo zvezdniški 17-letni Rusinji, je bil zaradi tega na robu obupa, nekajkrat se je celo obrnil proti njej in čakal na njene počasne sprožitve, ob tem pa izgubljal zbranost na strelskem poligonu, ki so ga na koncu stale neposrednega preboja za bronasto kolajno, čeravno je bil dosegljiv tudi boj za zlato.

 

Zavoljo nekorektnega obnašanja ruske strelke niso besneli le v slovenskem taboru, po tretji seriji je glasno protestiral tudi finski trenerski štab, glavni sodnik pa je le skomignil z rameni in dejal, da je Rusinja za svoje početje prejela ustrezno kazen.

 

"Rusi veljajo za bolj 'umazane" strelce v našem športu, škoda, da je tako mlada in nadarjena punca šla po njihovi poti. V normalnih okoliščinah me bržkone ne bi iztirila, današnja tekma pa je bila moja četrta v zadnjih štirih dneh. Moja zbranost je že malce načeta po napornih tekmah v posamični in ekipni tekmi. Upam, da na naslednjih tovrstnih tekmah ruske naveze ne bo v moji skupini," je v zvezi s tem dejal Maček.

 

Na današnji tekmi je "eksplodirala" tudi njegova mlajša sestra Jasmina, ki je po tekmi dejala: "Po dokaj slabi posamični tekmi sem se vendarle zbrala, nekaj je temu prispeval tudi dvodnevni premor. Danes sem nastopila povsem sproščena, zelo sem vesela, da nama je ob koncu sezone uspel tako odmeven izid."

 

To je bil hkrati tudi zadnji slovenski strelski nastop v mestecu ob Gardskem jezeru. Za najboljši posamični izid je poskrbel Denis Vatovec, ki je zasedel deveto mesto, do finalnega nastopa šestih najboljših strelcev pa ga je ločil en zadeti glinasti golob.

 

Na članski tekmi sta nastopila še dva slovenska strelca. Maček je v konkurenci 85 strelcev stare celine zasedel 23. mesto, Matjaž Lepen pa je dvodnevno tekmo končal na 30. mestu.

 

Slovenija je v ekipni konkurenci v četrtfinalu izpadla proti Portugalski, edina slovenska predstavnica Jasmina Maček pa je osvojila 25. mesto.

 

V mladinski konkurenci so slovenske barve zastopali trije strelci: Rene Maček je zasedel 29., Žiga Juretič 37., Sašo Hrovat pa 40. mesto.

 

Slovenija v Lonatu brez olimpijske kvote, zadnja priložnost spomladi

 

Verona, 9. septembra - Slovenska strelska reprezentanca na letošnjem evropskem prvenstvu v Lonatu ni posegla po zvezdah, tako kot na lanskem v Leobersdorfu, ko je Boštjan Maček osvojil zlato v trapu. Za najboljši izid je poskrbel Denis Vatovec, ki je v posamični konkurenci osvojil deveto mesto, Slovenija pa še vedno nima kvote za olimpijske igre v Tokiu 2020.

 

Zadnjo priložnost za to bodo imeli slovenski strelci spomladi prihodnje leto na evropskih kvalifikacijah, v primeru ugodnega razpleta bi si Slovenija četrtič izborila nastop na poletnih olimpijskih igrah.

 

Premierno je Slovenijo na olimpijskih igrah v trapu zastopal Andraž Lipolt, ki je v Sydneyju 2000 zasedel 36. mesto, dvakrat pa Maček. Na svojem prvem nastopu v Londonu 2012 je zasedel nehvaležno sedmo, na drugem v Rio de Janeiru 2016 pa 22. mesto.

 

Selektor slovenske izbrane vrste Nikolaj Mejaš po koncu evropskega prvenstva v Lonatu ni bil razočaran, iztekajoči sezoni je namenil zelo dobro oceno.

 

"Na letošnjem evropskem prvenstvu, ki je bila ena zadnjih priložnosti za pridobitev kvote za Tokio, se nam resda ni izšlo, tako kot na minulih tekmovanjih, kljub temu pa bi celotno sezono ocenil za uspešno. Maček je bil skorajda na vseh tekmah svetovnega pokala v samem vrhu, tako konstantne sezone doslej še ni imel," je uvodoma dejal Mejaš.

 

"Boštjan je v Lonato prispel dobro pripravljen in poln pričakovanj, tudi na tukajšnjih zadnjih treningih je bil praktično 100-odstoten, a se na prvem dnevu dvodnevne tekme ni najbolje znašel. V deževnih in vetrovnih razmerah ni imel pravega občutka, tako da je ostal brez tako želene olimpijske kvote," je o Mačku dejal Mejaš.

 

"Obžalujem, da Vatovcu ni uspel preboj v finale. Pri njem se je ponovila zgodba z minulih tekmovanjih, do vrhunskega izida so ga ločile malenkosti. To njegovo razočaranje, ki ga sicer ni kazal in ga ni želel deliti z nami, se je poznalo na ekipni tekmi, ko je streljal nekoliko slabše," je o Vatovcu dejal Mejaš, ki je zelo pozitivno ocenil delo najmlajšega člana.

 

"Matjaž Lepen je bil že lani v ekipi, ki je dosegla nov evropski kvalifikacijski rekord. Njegova volja in energija kažeta, da smo dobili zelo perspektivnega strelca. Z njegovim delom sem zelo zadovoljen, čeravno vem, da njega osebno tukajšnji nastop v Lonatu ni najbolj zadovoljil in si močno želi nadgradil svoje delo," je o koroškem strelcu dejal Mejaš.

 

Edina slovenska predstavnica Jasmina Maček je nastopila na dveh tekmah. Na posamični je zasedla 25., na mešani ekipni tekmi pa skupaj s starejšim bratom Boštjanom sijajno šesto mesto.

 

"Jasmina je v zadnjem obdobju precej napredovala, kar je dokazala dve leti nazaj na EP, ko je na mešani ekipni tekmi osvojila srebro kolajno in se uvrstila tudi med najboljših deset na tekmah za svetovni pokal. V tej sezoni ji je malce nihala kakovost streljanja in zagotovo ni pokazala vseh svojih sposobnosti," je še na koncu dodal Mejaš.

 

Aleksandar Đurić, STA

 

Rezultati

 

Mediji:

 

4d.rtvslo.si/arhiv/tele-m/174636448

 

https://4d.rtvslo.si/arhiv/tele-m/174637139

 

https://4d.rtvslo.si/arhiv/tele-m/174637371

 

https://4d.rtvslo.si/arhiv/tele-m/174637615

Strelska zveza Slovenije

Dolenjska cesta 11

1000 Ljubljana

 

01 427 10 09

01 428 05 82

info[@]strelska-zveza.si

Obvestilo

- Veliko datotek na naši strani je v PDF formatu. V kolikor jih ne morete odpirati, si namestite Adobe Reader.

- Imate novico za našo spletno stran? Pišite nam na info[@]strelska-zveza.si. Ne pozabite priložiti tudi fotografije.

- Pripombe, predloge in pobude posredujte na info[@]strelska-zveza.si