Na Univerzijadi trije finalisti!

Univerzijada, največje študentsko tekmovanje na svetu in hkrati olimpijada v malem, ki poteka vsaki dve leti, letos praznuje 60 let in se vrača v državo, kjer je bila izvedena prvič – Italijo. V Neaplju, mestu z malo manj kot miljonom prebivalcev, med 3. julijem in 14. julijem poteka že 30. univerzijada, na kateri v 18 športih nastopa več kot 6000 športnikov iz 128 držav. Slovenijo zastopa 65 športnic in športnikov, ki nastopajo v 9 različnih športnih panogah. Strelski šport so zastopali Urška Kuharič, Klavdija Jerovšek, Nejc Klopčič, Erik Kandare, Jagoda Tkalec, Sašo Stojak in Jože Čeper. Čeper je s 6. mestom v finalu zračne pištole najuspešnejši slovenski strelec na tej Univerzijadi, sledita mu Klavdija Jerovšek s 7. in Urška Kuharič z 8. mestom v finale zračne puške.

Klavdija Jerovšek in Urška Kuharič v finalu zračne puške

Dan po otvoritvi, kjer je slovensko zastavo nosila Urška Kuharič, sta tekmovali v kvalifikacijah zračne puške med študentkami Urška Kuharič in Klavdija Jerovšek. Jerovškova se je v finale uvrstila kot 5. najboljša tekmovalka v kvalifikacijah (626 krogov), Kuharičeva pa kot 8. (625,1 kroga). V finalu ju je nato izdala trema, tako da je Jerovškova osvojila 7. mesto, Kuharičeva pa 8. Zmagala je Čehinja Lucie Brazdova, ki je z 250,3 kroga postavila nov rekord univerzijad. 2. mesto je osvojila Indijka Valarivan Elavenil, srebrna iz lanskega svetovnega prvenstva v tej disciplini, 3. pa je bila Ying-Shin Lin iz Tajvana, ki je zmagala lani na svetovnem pokalu v Münchnu.

Jože Čeper 6. v finalu zračne pištole

V kvalifikacijah študentov z zračno pištolo sta nastopala Sašo Stojak in Jože Čeper. Stojak je s 564 krogi osvojil 22. mesto, Čeper pa se je s tretjim rezultatom kvalifikacij (576) uvrstil v finale. Finale je začel odlično, bil po prvi seriji celo na 4. mestu, nato pa zadel nekaj strelov v 8, ki so ga spustili po lestvici. Z Italijanom Di Martinom sta se borila za končno 5. mesto, vendar je imel domačin nekoliko bolj mirno roko in je osvojil 5., Čeper pa 6. mesto. Z novim rekordom univerzijad je zmagal izvrstni Korejec Daehun Park, ki je letos že na dveh svetovnih pokalih osvojil 4. mesto z zračno pištolo. Drugo mesto je osvojil Kitajec Bowen Zhang, bronasti mladinec iz svetovnega prvenstva v Granadi 2014, tretje pa Iranec Sajad Poorhosseini Lafmejani.

Klopčič in Kandare tokrat daleč od finala

Z zračno puško sta med študenti tekmovala Nejc Klopčič in Erik Kandare. V njunem nastopu jima ni šlo vse po načrtih in sta s 614,3 kroga osvojila 40. mesto (Klopčič) in s 606,7 kroga 47. mesto (Kandare).

Tako v kvalifikacijah kot tudi kasneje v finalu smo videli nova rekorda univerzijad. V kvalifikacijah ga je s 630,1 kroga postavil Rus Evgeny Panchenko, nosilec bronaste medalje iz letošnjega evropskega prvenstva, v finalu pa z 249,2 kroga Slovak Jany Patrik. 2. mesto je osvojil devetnajstletni Korejec Hajun Park in 3. mesto Evgeny Panchenko.

Jagoda Tkalec 27. kvalifikacijah

V kvalifikacijah zračne pištole med študentkami je Jagoda Tkalec s 557 krogi osvojila 27. mesto. Za uvrstitev finale bilo potrebno zadeti 568. V kvalifikacijah je bila s 582 krogi najboljša Korejka Minjung Kim, ena najboljših strelk z zračno pištolo na svetu in zmagovalka tekme svetovnega pokala v Pekingu.

Foto: SUSA

Preglednica udeležbe študentov na univerzijadah 1959 - 2019

Preglednica udeležbe študentov na univerzitetnih svetovnih prvenstvih 2003 - 2018

Mediji: