Rene Maček osvojil bronasto medaljo na Svetovnem prvenstvu!

Z 2. julijem se je v Lonatu del Garda pričelo tekmovanje najboljših strelcev s puško šibrenico, ki se bodo do 11. julija pomerili v trapu, dvojnem trapu in skeetu. Med več kot 580 tekmovalci iz 83 držav je nastopala tudi slovenska ekipa, ki je bila sestavljena iz mešanice izkušenih tekmovalcev in mladincev. V članski konkurenci so tekmovali Jasmina in Boštjan Maček, Denis Vatovec, Matjaž Lepen, Tomaž Blazinšek in Ivan Krkač, v mladinski konkurenci pa Sašo Hrovat, Žiga Juretič in Rene Maček. Jasmina in Boštjan Maček pa sta se pomerila ne samo v posamični konkurenci temveč tudi v mešanih parih v trapu.

Rene Maček 3. najboljši mladinec na svetu

Slovenska mladinska ekipa je že na zadnji tekmi v Porpettu pokazala, da je letos izjemno dobro pripravljena, tokrat pa so presenetili vse, saj je Rene Maček osvojil izjemno 3. mesto. Maček je bil že po prvem tekmovalnem dnevu med najboljšimi strelci, saj je bil z 72 zadetimi tarčami na visokem 3. mestu, pred njim sta bila samo Brazilec Lustoza s 74 in Finec Koivu s 73 zadetimi tarčami. Tudi drugi dan je nadaljeval s takšnim tempom, se z lahkoto uvrstil med najboljšo šesterico in po dodatnem razstreljevanju osvojil 4. mesto v kvalifikacijah. V napetem finalu je nato s 36 zadetki osvojil 3. mesto, boljša od njega sta bila samo zmagovalec Leonardo Lustoza, ki je zadel 45 tarč, in drugouvrščeni Matias Koivu z 42 zadetki. Vsem trem so bile to hkrati tudi prve medalje na velikih tekmovanjih.

Uspeh Reneja Mačka sta dopolnila Sašo Hrovat, ki je s 112 zadetki osvojil 24. mesto, in Žiga Juretič, ki je s 109 zadetimi tarčami osvojil 33. mesto. Mladeniči so bili tudi v ekipni konkurenci izvrstni, saj so s 339 zadetimi tarčami osvojili 4. mesto med osmimi ekipami. Pred njih so se uvrstili samo Italijani, ki so zmagali s 352 zadetki, drugouvrščeni Finci s 346 zadetki in tretjeuvrščeni predstavniki ZDA s 344 zadetki. Hkrati je slovenska ekipa za 9 zadetkov izboljšala devet let star državni rekord.

Člani osvojili 8. mesto med ekipami

V kvalifikacijah članov v trapu se je od naših strelcev najvišje uvrstil Boštjan Maček, ki je bil 27. s 117 zadetimi tarčami. Denis Vatovec je bil z eno zadeto tarčo manj 36., Tomaž Blazinšek pa je iz 21. mesta po prvem dnevu zdrsnil na končno 82. mesto s 113 zadetki. V ekipni konkurenci so s 346 zadetki osvojili visoko 8. mesto med 40 ekipami. Žal pa niso več solastniki ekipnega svetovnega rekorda, saj ga imajo sedaj s 367 zadetki v lasti Italijani, ki so hkrati osvojili tudi naslov ekipnih svetovnih prvakov.

V MQS konkurenci sta tekmovala Matjaž Lepen, ki je zadel 114 tarč, in Ivan Krkač, ki je zadel 109 tarč.

Jasmina Maček 42. na svetu

Jasmina Maček, edina slovenska predstavnica med članicami v trapu, je v kvalifikacijah z 106 zadetimi tarčami osvojila 42. mesto. Do najboljše šesterice oziroma do dodatnega razstreljevanja za finale pa ji je zmanjkalo 11 zadetkov. V finalu je naslov svetovne prvakinje osvojila Američanka Ashley Carrol, ki je za en zadetek premagala Kitajko Xiaojing Wang, ki je s tem osvojila drugič zapored srebrno medaljo na svetovnih prvenstvih.

Mačka v mešanih parih 23.

Zadnji slovenski nastop na svetovnem prvenstvu je pripadel Jasmini in Boštjanu Mačku v kvalifikacijah mešanih parov v trapu, kjer sta v konkurenci 47 parov s 135 zadetki osvojila 23. mesto. V boju za bronasto medaljo je bila ekipa Avstralija 1 prepričljivejša od ameriške ekipe in je osvojila bron, v boju za zlato medaljo pa je druga avstralska ekipa premagala ekipo Rusije, za katero je na prizorišču navijal sam predsednik ISSF.

mediji

https://4d.rtvslo.si/arhiv/tele-m/174625591 (Prispevek se začne na 12:05)