Visoki uvrstitvi Urške Kuharič in Denisa Vatovca na 2. Evropskih igrah!

21. junija so se z uradno otvoritvijo, na kateri je zastavo nosila lokostrelka Toja Ellison, pričele 2. Evropske igre, ki so potekale v Minsku, glavnem mestu Belorusije. Na tekmovanjih v 15 športih (3x3 košarka, lokostrelstvo, atletika, badminton, nogomet na mivki, boks, kajak sprint, cestno kolesarstvo, športna in ritmična gimnastika, judo, karate, sambo, strelstvo, namizni tenis in rokoborba) oziroma v 23 športnih disciplinah je med 21. in 30. junijem nastopalo več kot 4000 športnikov in športnic iz 50 držav.

V streljanju je zastopalo Slovenijo tako kot pred 4 leti v Bakuju 6 strelcev. V trapu so tekmovali Jasmina in Boštjan Maček ter Denis Vatovec, z zračno in malokalibrsko puško pa Živa Dvoršak, Urška Kuharič ter z malokalibrsko puško Rajmond Debevec. Poleg visokih uvrstitev so tekmovalci lovili tudi kvote v olimpijskih disciplinah za nastop na Olimpijskih igrah 2020, saj je bila v vsaki olimpijski discipli na voljo ena kvota. Najbližje osvojitvi kvot sta bila Urška Kuharič s 7. mestom z zračno puško in Denis Vatovec z 8. mestom v trapu.

27. 6. 2019

Predzadnji dan strelskih tekmovanj na evropskih igrah so se tekmovalci pomerili še v zadnji posamični olimpijski disciplini - puška 50 m trojni položaj članice. To je bila hkrati tudi zadnja disciplina pred odhodom domov za Živo Dvoršak in Urško Kuharič in hkrati še zadnja možnost na teh igrah, da bi osvojili olimpijsko kvoto. V kvalifikacijah je tako kot dan prej strelcem nagajal veter, tako da je bilo za uvrstitev v finale potrebno dovolj zadeti 1161 krogov. Žal se slovenski predstavnici z vetrom nista najbolj razumeli, tako da je Kuharičeva osvojila 30. mesto s 1149 krogi, Dvoršakova pa 32. s 1147 krogi.

V finalu je bila za ostale tekmovalke premočna Rusinja Yulia Zykova, zmagovalka zadnje tekme v trojnem položaju na svetovnem pokalu. Tokrat je zmagala s 459,6 kroga oziroma s skoraj 6 krogi prednosti pred Čehinjo Nikolo Mazurovo, ki je tako dodala bronu iz zračne puške še srebro v trojnem položaju. Tudi 3. mesto je šlo v nekdanji vzhodni blok, saj ga je osvojila ruska predstavnica Polina Khorosheva.

26. 6. 2019

Danes je na evropskih igrah Rajmond Debevec tekmoval v strelskem maratonu – disciplini puška 50 m trojni položaj, v kateri je leta 2000 postal olimpijski prvak. Tokrat se v vetrovnih razmerah ni najbolje znašel in je s 1149 krogi osvojil 32. mesto. Nagajiv veter pa ni delal preglavic Rusu Sergeyu Kamenskiyu, srebrnemu iz Olimpijskih iger v Riu. Najprej je bil najboljši v kvalifikacijah s 1182 krogi, nato pa še v finalu z novim rekordom evropskih iger, ki sedaj znaša 461,6 kroga. S samo 0,7 kroga manj je srebrno medaljo osvojil Belorus Yury Scherbatsevich, evropski prvak leta 2017 v tej disciplini, bronast pa je poslal madžarski tekmovalec Istvan Peni, eden izmed najboljših strelcev na svetu.

25. 6. 2019

Na slovenski dan državnosti sta v Minsku tekmovala Živa Dvoršak in Rajmond Debevec v disciplini puška 50 m leže mešani pari. Skupaj sta zadela 408,6 kroga, s čimer sta osvojila 21. mesto med 25. pari. Za uvrstitev med najboljših 8 parov oziroma za uvrstitev v polfinale je bilo potrebno zadeti vsaj 412 krogov. V finalu sta zanesljivo zmagala Švicarja Nina Christen/Jan Lochbihler, ki sta bila z 209,5 kroga za skoraj 3 kroge boljša od avstrijskega para Franziska Peer/Bernhard Pickl, ki je osvoji 2. mesto. Bron sta osvojila Rusa Polina Khorosheva/Kirill Grigorian, ki sta bila vodilna v kvalifikacijah.

24. 6. 2019

Urška Kuharič 7. v finalu zračne puške

V kvalifikacijah članic z zračno puško sta tekmovali Urška Kuharič in Živa Dvoršak. S sedmim rezultatom kvalifikacij (625,6) se je med najboljšo osmerico uvrstila Urška Kuharič, Živa Dvoršak pa je med 40 tekmovalkami s 623,7 kroga osvojila 22. mesto. V finalu je naslovu evropske prvakinje Laura-Georgeta Coman (Romunija) dodala tudi naslov prvakinje evropskih iger, saj je zmagala z 251,3 kroga. Drugo mesto je z 1,3 kroga manj osvojila evropska podprvakinja Švicarka Nina Christen, tretja pa je bila Čehinja Nikola Mazurova. Urška Kuharič je v tako močni konkurenci osvojila odlično 7. mesto.

Mačka 15. v mešanih parih

V mešanih parih v trapu sta Slovenijo zastopala Jasmina in Boštjan Maček, ki sta s 127 zadetki osvojila 15. mesto. V finalu, kamor je vodilo vsaj 135 zadetih tarč, je zmagal španski par Fatima Galvez/Antonio Bailon pred Italijanoma Jessico Rossi/Giovanniem Pellielom na drugem in Rusoma Dario Semenovo/Alexeyem Alipovim na tretjem mestu.

23. 6. 2019

Vatovcu zmanjkala tarča za finale

V trapu je odlično tekmoval Denis Vatovec, ki je bil po prvem tekmovalnem dnevu s 71 zadetki na 11. mestu, drugi dan pa je še dvignil formo in s 117 zadetki osvojil 8. mesto. Samo ena zadeta tarča ga je ločila do dodatnega razstreljevanja, kjer so se trije tekmovalci pomerili za zadnji prosti mesti med šesterico najboljših. Boštjan Maček je bil po prvem dnevu s 63 zadetki na 30. mestu, nato pa se je drugi dan s 44 zadetki povzpel na 25. mesto.

V finalu je zmagal s 44 zadetki Čeh David Kostelecky, olimpijski prvak iz Pekinga, ki je bil za dva zadetka boljši od Italijana Valeria Grazinija, mladinskega svetovnega prvaka iz leta 2009, ter od Britanca Aarona Headinga, bronastega v mešanih parih na lanskem svetovnem prvenstvu.

Tudi Jasmina Maček je bila s 104 tarčami oziroma z 9. mestom blizu uvrstitve v finale. Do najboljše šesterice so ji zmanjkale samo 3 tarče. V finalu je bila najboljša Italijanka Silvana Stanco s 46 zadetki, kar je novi evropski rekord in rekord evropskih iger. Tudi drugo mesto je odšlo v Italijo, saj ga je osvojila Jessica Rossi, olimpijska prvakinja iz Londona. Tretje mesto je osvojila Španka Fatima Galvez, ki je pred štirimi leti osvojila zlato medaljo na evropskih igrah.

Foto: facebook stran Slovenia Olympic Team in A.Vlah