Živa Dvoršak 16. v Münchnu

Tretja možnost v letošnjem letu za najboljše strelke in strelce s puško in pištolo za osvojitev olimpijske kvote je bila tekma za Svetovni pokal v Münchnu. Za razliko od ostalih tekem, kjer je nastopalo manjše število slovenskih tekmovalcev, nas je v Münchnu med 919 športniki zastopala mešanica izkušenih tekmovalcev in tekmovalcev, ki so imeli prvič možnost nastopati na tekmi za svetovni pokal: s puško so tekmovali Živa Dvoršak, Urška Kuharič, Klavdija Jerovšek, Sonja Benčina, Katarina Fevžer, Rajmond Debevec, Robert Markoja, Erik Kandare in Nejc Klopčič ter s pištolo Jagoda Tkalec, Denis Bola Ujčič, Jože Čeper in Peter Tkalec.

Najbližje je bila uvrstitvi v finale Živa Dvoršak, kateri so v trojnem položaju zmanjkali samo 3 krogi za uvrstitev v finale, kjer bi se lahko potegovala za olimpijsko kvoto.

29. 5. 2019:

Živi Dvoršak zmanjkali 3 krogi za finale

Živa Dvoršak, edina slovenska predstavnica v kvalifikacijah članic s puško 50 m trojni položaj, je zadela 1172 krogov, kar je zadostovalo za 16. mesto in samo trije krogi so ji zmanjkali do uvrstitve med najboljšo osmerico, ki se je nato pomerila v velikem finalu. Še bližje finalu je bila Norvežanka Jenny Stene, ki je v eliminacijah s 1185 krogi postavila nov svetovni rekord. Za finale ji je zmanjkal 1 krog.

V napetem finalu je z zadnjim strelom v 10,6 zmagala Rusinja Yulia Zykova, mladinska evropska prvakinja v trojnem položaju iz leta 2015. S 461,6 kroga je bila za 0,2 kroga boljša od Britanke Seonaid McIntosh, aktualne svetovne prvakinje s puško 50 m leže. Tretje mesto je osvojila Norvežanka Katrine Lund. Vse tri tekmovalke so tokrat prvič osvojile medaljo na tekmah svetovnega pokala, olimpijski kvoti pa sta osvojili Zykova in Lundova.

Jagoda Tkalec 123 z zračno pištolo

V kvalifikacijah članic z zračno pištolo smo videli kar dva svetovna rekorda. Ukrajinka Olena Kostevych je s 587 krogi izenačila svetovni rekord, Urugvajka Julieta Jimenez Mautone pa s 585 krogi izboljšala mladinski svetovni rekord. Na žalost Jagodi Tkalec ni šlo tako dobro, saj je s 544 krogi osvojila 123. mesto.

V finalu smo videli napet boj med Grkinjo Anno Korakaki, Kitajko Wei Qian, Korejko Kim Minjung in Indijko Manu Bhaker. Te tekmovalke so bile zelo izenačene, na koncu pa je bila najbolj natančna Korakakijeva, aktualna svetovna prvakinja v tej disciplini, ki je zadela 241,4 kroga. S ponesrečenima zadnjima streloma in rezultatom 239,6 kroga je drugo mesto osvojila Kitajka Weijeva, tretja pa je bila Korejka Kimova, zmagovalka tekme za svetovni pokal v Pekingu. Olimpijski kvoti sta pripadli zmagovalki in drugouvrščeni tekmovalki.

Tkalec 73., Čeper 74. s hitrostrelno pištolo

Drugi dan kvalifikacij članov s hitrostrelno pištolo sta Peter Tkalec in Jože Čeper nekoli zdrsnila po lestvici. Tkalec, državni rekorder s 574 krogi, se tokrat ni približal temu rezultatu in je s 574 krogi osvojil skupno 73. mesto. Jože Čeper pa je s 542 krogi osvojil 74 mesto. V finalu je z 32 zadetki še drugič zapored na tekmah svetovnega pokala zmagal svetovni prvak Junmin Lin (Kitajska). Z dvema zadetkoma manj je drugo mesto osvojil Francoz Clement Bessaguet, tretji pa je bil njegov rojak Jean Quiquampoix.

28. 5. 2019:

Klopčič 93. z zračno puško

V torek so prišli na tekmovališče člani z zračno puško, kjer je dobil svojo prvo priložnost na tekmah za svetovni pokal Nejc Klopčič. V izjemno močni konkurenci, kjer je bilo potrebno za uvrstitev v finale zadeti kar 629,5 kroga, se je naš mladinec s 620,2 kroga uvrstil na 93. mesto med 144 tekmovalci. V finalu je z 250,8 kroga zmagal Čeh Filip Nepejchal, aktualni mladinski evropski prvak. Z 1,3 kroga manj je drugo mesto osvojil Hrvat Petar Gorša, tretji pa je bil Kitajec Haoran Yang. Olimpijski kvoti sta osvojila Ukrajinec Oleh Tsarkov na petem in Italijan Marco Suppini na šestem mestu.

V kvalifikacije samo Dvoršakova

Torek je bil tudi dan, ko so pričele s tekmovanjem članice s puško 50 m trojni položaj. V eliminacijah smo tokrat imeli kar tri tekmovalke: Živo Dvoršak, Urško Kuharič in Katarino Fevžer, v MQS konkurenci pa je tekmovala Klavdija Jerovšek. V kvalifikacije se je uspela uvrstiti samo Dvoršakova, ki je v drugi skupini s 1173 krogi osvojila 16. mesto. V isti skupini je Fevžerjeva s 1147 krogi osvojila 49. mesto, v prvi eliminacijski skupini pa je Kuharičeva zadela 1157 krogov in osvojila 40. mesto. V MQS konkurenci je Klavdija Jerovšek zadela 1148 krogov.

S hitrostrelno pištolo po prvem dnevu Tkalec 61. in Čeper 70.

Tudi na 25 metrskem strelišču je bilo danes živahno, saj je potekal prvi kvalifikacijski dan strelcev s hitrostrelno pištolo. Po prvem dnevu je v vodstvu Christian Reitz z 297 krogi, z enakim rezultatom je na drugem mestu Oliver Geis (oba Nemčija), tretji pa je Francoz Clement Bessaguet z 295 krogi. Peter Tkalec je trenutno z 279 krogi 61., Jože Čeper pa s petimi krogi manj na 70. mestu.

27. 5. 2019:

Čeper 34. z zračno pištolo

Drugi tekmovalni dan smo imeli tekmovalce v več disciplinah. Z zračno pištolo je tekmoval Jože Čeper, Denis Bola Ujčič in Jagoda Tkalec sta tekmovali v disciplini pištola 25 m ter s puško 50 m trojni položaj sta tekmovala Rajmond Debevec in Robert Markoja.

Jože Čeper je v kvalifikacijah zračne pištole s 576 krogi ustrelil enega svojih boljših rezultatov in osvojil 34. mesto. Tokrat je kar 16 tekmovalcev zadelo vsaj 580 krogov, tako da je bilo potrebno za vstop med najboljših osem tekmovalcev zadeti vsaj 582 krogov. V finalu smo ponovno videli izjemno predstavo, ki jo je uprozoril sedemnajstletni Indijec Chaudhary Surabh, saj je ponovno izboljšal lastni svetovni rekord za kar 1,3 kroga. Tako je s 246,3 kroga ponosni lastnik tako svetovnega kot tudi mladinskega svetovnega rekorda. Drugo mesto je z 243,8 kroga osvojil Rus Artem Chernousov, ki je bil s 589 krogi najboljši v kvalifikacijah, tretji pa je bil Kitajec Wei Pang, olimpionik iz Pekinga 2008, ki je s tem rezultatom osvojil olimpijsko kvoto. Drugo kvoto je s četrtim mestom osvojil njegov sotekmovalec Jiayu Wu.

Izjemne rezultate smo videli tudi v kvalifikacijah članov s poško 50 trojni položaj. Tokrat je kar osem tekmovalcev zadelo 1180 krogov ali več. Rajmondu Debevcu je po prvih dveh položajih kazalo izvrstno, saj je bil med najboljšimi 15 strelci, nato pa je v prvi seriji stoječega položaja naredil nekaj napak preveč in s 1167 krogi osvojil 51. mesto. Robert Markoja je s 1160 krogi osvojil 67. mesto. V eliminacijah je tekmoval tudi Erik Kandare, ki je v prvi eliminacijski skupini s 1155 krogi osvojil 55. mesto in se žal ni uvrstil v kvalifikacije.

V finalu je bil poglavje zase Kitajec Zhonghao Zhao, ki je imel prednost po ležečem položaju dva kroga in pol, nato pa je svojo prednost povečal na skoraj šest krogov. S takšno prednostjo si je lahko privoščil napako ali dve in rutinirano zmagal z rezultatom 461,8 kroga. Drugo mesto in olimpijsko kvoto si je pristreljal Korejec Jonghyun Kim s 455,6 kroga, tretje mesto pa je osvojil Kitajec Zicheng Hui. Drugo kvoto si je s četrtim mesto priboril Srb Milutin Stefanović.

V disciplini pištola 25 m članice sta bili po prvem tekmovalnem dnevu oziroma po preciznem delu Denis Bola Ujčič na 60. mestu in Jagoda Tkalec na 83. mestu. Hitrostrelni del jima ni šel tako dobro, tako da sta s 564 krogi osvojili 78. (Bola Ujčič) in s 550 krogi 97. mesto (Tkalec). V finalu, kamor je vodilo vsaj 583 krogov, je zmagala s 37 krogi Indijka Rahi Sarnobat in si s tem priborila kvoto za svoje druge olimpijske igre. S krogom manj je drugo mesto osvojila aktualna svetovna prvakinja Olena Kostevych, tretja pa je bila Bolgarka Antoaneta Boneva, ki je s tem rezultatom osvojila drugo olimpijsko kvoto.

26. 5. 2019:

Živa Dvoršak 30. z zračno puško

V kvalifikacijah članic zračne puške so tekmovale Živa Dvoršak, Klavdija Jerovšek in Urška Kuharič, poleg tega pa sta v MQS konkurenci streljali še Sonja Benčina in Katarina Fevžer. Najvišji rezultat je dosegla Živa Dvoršak, ki je s 626,3 kroga osvojila 30. mesto. Klavdija Jerovšek je bila s 625,1 kroga 47. in Uška Kuharič s 624,1 kroga 62. V MQS konkurenci je Sonja Benčina zadela 624,5 kroga in Katarina Fevžer 614,5 kroga.

Tako v kvalifikacijah s 633 krogi kot tudi v finalu z rezultatom 251 krogov je bila že drugič v tej sezoni na tekmah svetovnega pokala z zračno puško najboljša Indijka Chandela Apurvi. Drugo mesto je osvojila Kitajka Luyao Wang, ki je bila v finalu po 20 strelih v vodstvu, nato pa z zadnjimi štirimi streli izgubila zlato medaljo za 0,2 kroga. Tretje mesto je tokrat osvojila izvrstna mlada kitajska tekmovlka Hong Xu, ki je lani v Changwonu osvojila naslov mladinske svetovne prvakinje v trojnem položaju.

Olimpijski kvoti sta osvojili petouvrščena Romunka Laura-Georgeta Coman in šestouvrščena Madžarka Eszter Meszaros.