5 medalj, 2 nova in 2 izenačena državna rekorda na Lapua evropskem pokalu v Århusu

V Århusu (Danska) poteka prva tekma Laupa evropskega pokala na 300 m v letošnjem letu. Vodja reprezentance Andreja Vlah je tja odpeljala naše izkušene tekmovalce: Rajmonda Debevca, Roberta Markojo in Dušana Ziška, ki pokazali izjemno pripravljenost in posegli po samem vrhu tako v posamični kot tudi ekipni konkurenci.

Markoja in ekipa rekordna v trojnem položaju s standard puško

V prvi tekmovalni disciplini – standard puška 300m trojni položaj – štiridnevnega tekmovanja so se vsi trije naši tekmovalci uvrstili iz eliminacij v kvalifikacijski del tekmovanja. V eliminacijah so naši trije strelci osvojili ekipno 3. mesto z novim državnim rekordom 1732 krogov (Markoja 581, Debevec 580, Ziško 571). Samo en krog več je zadela švicarska ekipa, ki je osvojila 2. mesto, zmagali pa so Finci s 1739 krogi.

V kvalifikacijah je nato zablestel Robert Markoja. S 585 krogi, kar je nov državni rekord, je osvojil zlato medaljo. Z dvema krogoma manj je 2. mesto osvojil Madžar Peter Sidi, 3. pa je bil s 582 krogi Poljak Robert Kraskowski. Rajmond Debevec je s 579 krogi osvojil 5., Dušan Ziško pa s 556 krogi 17. mesto.

Markoja in ekipa ponovno na zmagovalnem odru

V eliminacijah puške 300 m trojni položaj so ponovno do ekipnega brona prišli naši strelci. Z rezultatom 3450 krogov (Markoja 1165, Debevec 1164, Ziško 1121) so zanesljivo osvojili 3. mesto. Pred njimi sta bili samo zmagovalna švicarska ekipa, ki je zadela kar 3500 krogov, in drugouvrščena finska ekipa s 3474 krogi.

Naslednji dan je v kvalifikacijah v zelo težkih vremenskih razmerah (močan veter, dež, mraz) s 1177 krogi zmagal Gilles Dufuax pred drugouvrščenim Sandrom Greuterjem (oba Švica), ki je imel enak rezultat. Robert Markoja je s samo krogom manj osvojil 3. mesto. Rajmond Debevec je bil 4. s 1172 krogi in Dušan Ziško 13. s 1140 krogi.

Izenačena državna rekorda

Tudi v zadnji disciplini – puška 300 m leže - so bili naši tekmovalci izvrstni. V eliminacijah so z izenačenim državnim rekordom 1781 krogov (Debevec 597, Markoja 593, Ziško 591) osvojili 4. mesto. Pred njimi so bili samo nepremagljivi Švicarji, ki so zmagali s 1793 krogi, Švedi na 2. mestu s 1787 krogi in Danci na 3. mestu s 1784 krogi.

Nato pa smo v kvalifikacijah videli izjemno borbo za medalje, saj so kar štirje strelci zadeli 599 krogov. 1. mesto je osvojil Gilles Dufaux, 2. mesto Steffen Olsen (Danska) in 3. Rajmond Debevec. Zaradi premalo notranjih centrov je 4. mesto osvojil Francoz Rémi Moreno Flores. Debevec je s 599 krogi izenačil državni rekord. V kvalifikacije se je uvrstil tudi Markoja, ki je s 596 krogi osvojil 10. mesto.

Naslednja tekma Lapua evropskega pokala na 300 m bo med 17. in 20. julijem v Lahtiju na Finskem.

Mediji