Naši strelci blizu uvrstitve v finale Evropske lige mladih, Čeper in Bola Ujčič izenačila državna rekorda

Tudi ta vikend je bil strelsko zelo pester, saj so naši strelci s puško in pištolo tekmovali na kvalifikacijah za finale Evropske lige mladih v švicarskem Magglingenu in na hrvaškem kvalifikacijskem turnirju v Zagrebu. Bili so zelo uspešni, saj so mladi strelci blizu uvrstitve v finale EYL, Denis Bola Ujčič in Jože Čeper pa sta izenačila državna rekorda.

Mladi strelci blizu uvrstitve v finale EYL

V švicarskem mestu Magglingen so med 10. in 12. majem 2019 potekale kvalifikacije zahodne skupine za nastop v finalu Evropske lige mladih. Na letošnje tekmovanje sta trenerja Damijan Klopčič in Martin Fevžer povabila Tejo Medved, Katarino Fevžer, Saro Slak, Jureta Sočiča, Luko Lukića in Leona Režonjo, ki so se tudi takoj odzvali na povabilo. Naša ekipa se je pomerila z vrstniki iz Francije, Italije, Češke in Madžarske.

Prvi tekmovalni dan so najprej zabeležili visok poraz proti madžarski ekipi (20:12), nato pa premagali češko s 17:15. Tudi drugi dan so naši tekmovalci začeli s porazom (20:12), tokrat proti izvrstnim Italijanom, na koncu pa so se znesli nad francosko ekipo (22:10). Neposredno se uvrstita v finale najboljši ekipi, ki sta bili tokrat ekipa Italije na prvem mestu in ekipa Madžarske na drugem mestu. Slovenija je osvojila 3. mesto in 63 točk. Med 19. in 23. aprilom pa so bile na Danskem kvalifikacije severne skupine za nastop v finalu EYL, kjer sta prvi mesti osvojila ekipa Švedske in Poljske, tretja pa je bila ekipa Finske s 64 točkami. Tretje kvalifikacije pa bodo ta vikend v Srbiji. Glede na to, da v finalu nastopita poleg prvo- in drugouvrščene ekipe posameznih kvalifikacij še dve ekipi, ima naša ekipa trenutno s 63 točkami zelo velike možnosti za nastop v finalu.

Denis Bola Ujčič in Jože Čeper izenačila državna rekorda

V soboto 11. maja je na zagrebškem strelišču "Vrapčanski potok" potekalo 2. hrvaško kvalifikacijsko tekmovanje za nastop na EP, katerega so se udeležili tudi slovenski tekmovalci.

Pištola:

Denis Bola Ujčič (SD Postojna) je v kvalifikacijah zadela 576 krogov in s tem izenačila svoj 26 let star državni rekord. Hkrati je bila s tem rezultatom tudi daleč najboljša posameznica, saj je Vlatka Pervan s 571 krogi osvojila 2. in Matea Omazić (obe Hrvaška) s 570 krogi 3. mesto. Nastopala je tudi Jagoda Tkalec (SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem), ki je bila po preciznem delu na visokem 4. mesto, nato pa zaradi tehničnih težav ni uspela dokončati tekme.

Jože Čeper (SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem) kaže, da je letos v zelo dobri formi. Po državnem rekordu, ki ga je v aprilu postavil v disciplini standardna pištola, je tokrat v disciplini pištola središčni vžig s 576 krogi izenačil državni rekord in zanesljivo osvojil 1. mesto. Drugo mesto je s 569 krogi osvojil Saša Špirelja in 3. mesto Vatroslav Držić s 565 krogi. Blizu zmagovalnih stopničk je bil Peter Tkalec (SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem), ki je s 560 krogi osvojil 4. mesto, Andrej Brunšek (SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem) pa je bil s 543 krogi 7.

Čeper je bil s 566 krogi najboljši tekmovalec tudi v disciplini standardna pištola. 2. mesto je osvojil Vatroslav Drmić s 541 krogi, 3. Peter Tkalec s 538 krogi, 4. Andrej Brunšek s 534 krogi in 5. mesto Peter Jenko (SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem) s 532 krogi.

Po dveh prvih mestih je Jože Čeper osvojil še 2. mesto s 558 krogi v disciplini hitrostrelna pištola. Pred njim je bil samo Saša Špirelja s 570 krogi. Peter Jenko je osvojil 3. mesto (532 krogov), Peter Tkalec 5. mesto (521 krogov) in Andrej Brunšek 6. mesto (509 krogov).

Puška:

Med članicami s puško 50 m leže je bila najboljša Urška Kuharič (SD Kovinar Ormož) s 616,3 kroga. S samo 0,2 kroga manj je 2. mesto osvojila Ivana Babić in s 614,2 kroga 3. mesto Marta Zeljković (obe Hrvaška). Vesna Mele (SD TSO Ormož) je s 599,4 kroga osvojila 7. mesto.

Med člani je v isti disciplini zmagal s 625,1 kroga zmagal Andrija Mikuljan pred Bojanom Đurkovićem (623) in Borno Petanjkom (621,7). Najboljši slovenski tekmovalec je bil Rajmond Debevec (SD Olimpija) na 4. mestu (619,9), Jakob Petelinek je osvojil 9. mesto (609,9) in Erik Kandare (oba Cerkniško društvo strelk in strelcev) 11. mesto (603,5).

Urška Kuharič je v trojnem položaju osvojila 3. mesto z enakim rezultatom kot drugouvrščena Marta Zeljković, zmaga pa je šla v roke Snježani Pejčič (Hrvaška), ki je zadela 1170 krogov. Ana Nuša Detela (SD 1956 Trbovlje) je s 1101 krogom osvojila 9. mesto med 11. strelkami.

Med člani je v trojnem položaju zmagal Petar Gorša (Hrvaška) s 1163 krogi, s krogom manj pa je 2. mesto osvojil Borna Petanjek. Robert Markoja (SD Štefan Kovač Turnišče) je s 1160 krogi osvojil 3. mesto, Rajmond Debevec s 1158 krogi 4. mesto, Jakob Petelinek s 1133 krogi 9. mesto in Erik Kandare s 1117 krogi 11. mesto.