Pester strelski vikend s petimi tekmovanji

27. in 28. aprila je bil pester strelski vikend, saj so naši strelci tekmovali na kar petih tekmovanjih: Svetovnem pokalu v Pekingu, 1. KT na 25 in 50 m, kvalifikacije za nastop v 1.B državni ligi in 3. krog Pokala SZS v trapu.

Čeper v Rečici izboljšal državni rekord

Na 1. kvalifikacijskem tekmovanju na 25 m, ki so ga organizirali v SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem, je blestel Jože Čeper. V disciplini standardna pištola je zadel kar 581 krogov in s tem izboljšal 19 let star državni rekord za 15 krogov. Drugo mesto je osvojil Andrej Brunšek s 546 krogi in tretje Peter Jenko (vsi SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem) s 536 krogi. Za primerjavo: s 581 krogi je na Svetovnem prvenstvu v Changwonu 2018 Ukrajinec Pavlo Korostylov osvojil naslov svetovnega prvaka.

V disciplini hitrostrelna pištola je bil s 551 krogi najboljši Peter Jenko, drugo mesto je ponovno osvojil Andrej Brunšek (538 krogov) in tretje mesto Miha Vojvoda (SD Olimpija) s 487 krogi.

Andrej Brunšek je med člani s pištolo s središčnim vžigom zadel 550 krogov.

Med članicami v disciplini pištola 25 m je bila Denis Bola Ujčič (SD Postojna) brez konkurence, saj je bila 571 krogi za skoraj 40 krogov boljša od tekmic. Drugo mesto je s 534 krogi osvojila Valerija Kufner, tretje pa z enakim rezultatom Helena Kostevc (obe SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem).

V isti disciplini je v konkurenci kadetov najbolje streljal Tilen Trkulja, ki je zadel 512 krogov, Timon Lukež je bil drugi s 493 krogi in Aleks Korun tretji s 454 krogi (vsi SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem). V konkurenci mladink je Saška Maček zadela 491 krogov.

Dva rekorda v kadetski konkurenci na Pragerskem

SD Svečina je organiziralo 1. kvalifikacijsko tekmovanje na 50 m na strelišču Strelskega centra Gaj. V disciplini puška 50 m leže smo videli dva nova državna rekorda. V konkurenci kadetov so tekmovalci SD Olimpija (Kušar, Lepen, Kutin) s 1780,2 kroga za kar 36 krogov izboljšali tri leta star državni rekord. Tudi vsi trije tekmovalci so bili zelo izenačeni, saj je bil s 595,5 kroga najboljši v posamični konkurenci Jurij Lepen, z enakim rezultatom je bil Jernej drugi in Matevž Kutin s 589,2 kroga tretji.

Kadetinje SD Grosuplje (Katarinčič, Kolenc, Slak) so streljale še nekoliko bolje od svojih moških kolegov in zadele kar 1802,6 kroga, s čimer so za kar 21,5 kroga izboljšale svoj državni rekord, ki so ga v isti postavi dosegle na lanskem državnem prvenstvu. V posamični konkurenci je bila s 605,3 kroga najboljša Ana Nuša Detela (SD 1956 Trbovlje), drugo mesto je osvojila Sara Slak (601,8 kroga) in tretje Olja Kolenc (600,5 kroga).

Ni veliko manjkalo in bi videli še en državni rekord. Rajmond Debevec (SD Olimpija) je med člani v disciplini puška 50 m leže zadel kar 627,6 kroga in za svojim državnim rekordom zaostal za samo 1,3 kroga ter z vsakim strelom zadel v center oziroma desetko. Drugi je bil Robert Markoja (SD Štefan Kovač Turnišče) s 622 krogi, tretji pa Dušan Ziško (SD "Koloman Flisar" Tišina) s 611,4 kroga.

Debevec je bil s 1167 krogi najboljši tudi med člani v disciplini puška 50 m trojni položaj. S 5 krogi manj je bil drugi Robert Markoja, tretji pa s 1145 krogi Jakob Petelinek (Cerkniško društvo strelk in strelcev).

V isti disciplini med članicami je bila s Urška Kuharič (SD Kovinar Ormož) s 1151 krogi najboljša tekmovalka. Klavdija Jerovšek je bila z 10 krogi manj druga, Lia Lazar pa s 1124 krogi tretja.

Med članicami v disciplini puška 50 m leže Vesna Mele (SD Tovarne Sladkorja Ormož) zadela 610 krog.

Med mladinkami na 50 m leže je bila Katarina Fevžer (SD Slovenske Konjice) najboljša s 603,9 kroga, Urška Hrašovec (SD 1. Pohorski bataljon Ruše pa druga s 596,7 kroga). Fevžerjeva je bila s 1139 krogi najboljša mladinka tudi v trojnem položaju, Hrašovčeva je bila s 1112 krogi druga in Olja Kolenc s 1096 krogi tretja.

V konkurenci mladincev je tekmoval samo Patrik Jakopiček (SD 1. Pohorski bataljon Ruše). V disciplini puška 50 m leže je zadel 599,4 kroga, v trojnem položaju pa 1087 krogov.

Najboljša kadetinja v trojnem položaju je bila s 564 krogi Sara Slak, Ana Nuša Detela pa je bila s 7 krogi manj druga.

Seveda so na tem kvalifikacijskem turnirju nastopali tudi tekmovalci s pištolo. V disciplini pištola 50 m je bila najboljši Rok Ivanc (SD Grosuplje), ki je zadel 525 krogov. Miroslav Moleh je bil s 495 krogi drugi in Niko Pšajd (oba SD Juršinci) s 479 krogi tretji.

V ekipni konkurenci so člani SD Juršinci (Pšajd, Moleh, Vesenjak) skupaj zadeli 1385 krogov.

Tudi dva mladinca sta tekmovala v tej disciplini. Amadej Slak (SD Grosuplje) je bil s 497 krogi boljši od Jana Hribarja (SD Jože Kovačič Šentvid pri Stični), ki je zadel 485 krogov.

Strelci iz Kidričevega in Novega mesta napredovali v 1.B državno ligo

27. aprila so na strelišču SD 1956 Trbovlje potekale kvalifikacije za nastop v 1.B državni ligi. Udeležile so se ga ekipe, ki so želele v prihodnji sezoni nastopiti v višjem rangu tekmovanja z zračno puško: SD Kidričevo, SD Gorjanci in SD Mrož Velenje.

Ekip z zračno pištolo ni bilo, saj sta se za dve prosti mesti v 1.B ligi prijavili ekipi SD 1. Pohorski bataljon Ruše in SD Dolič ter se posledično avtomatsko uvrstili v 1.B ligo.

Z zračno puško se je v 1.B ligo uspelo uvrstiti ekipama SD Kidričevo (Cicmanovič Zimet, Pernat, Soto Vargas), ki je bila s 1172,5 kroga najboljša, in SD Gorjanci (Pavlin, Pokorny, Kudić), ki je s 1159,1 kroga osvojila drugo mesto.

V posamični konkurenci je bil najboljši s 400,9 kroga Andrej Pavlin (SD Gorjanci), samo 0,2 kroga manj je bil Ivo Cicmanovič Zimet drugi najboljši posameznik, tretji pa je bil s 389,8 kroga Aleš Pernat (oba SD Kidričevo).

Blazinšek in Juretič najboljša v trapu

TSK ZLD Gorica je 27. in 28. aprila na strelišču v Novi Gorici organiziral 3 tekmovanje za Pokal Slovenije. Tekmovanja se je udeležilo 25 tekmovalcev v članski in 3 v mladinski konkurenci.

Med člani je bil v kvalifikacijah najboljši s 119 zadetki Denis Vatovec (SD Vrhnika), drugi je bil Tomaž Blazinšek (SD Trap Ormož) s 113 zadetki in tretji Ivan Krkač (SK Kunšperk) s 111 zadetki. Ti trije tekmovalci so bili poglavje zase tudi v finalu, poleg tega pa so bili tudi izjemno izenačeni. Zmagovalca smo namreč dobili šele po dodatnem razstreljevanju, saj sta imela Tomaž Blazinšek in Denis Vatovec enak rezultat – 40 zadetih tarč. Po razstreljevanju je z osmimi zadetki osvojil prvo mesto Blazinšek, Vatovec pa s sedmimi zadetki drugo mesto. Tretji je bil Ivan Krkač.

V konkurenci mladincev ob odsotnosti Reneja Mačka (SD Trap Štefan Kovač Murska Sobota) in Tee Topolovec (SD Kungota) je bil najboljši Žiga Juretič (TSK ZLD Gorica), ki je s 107 zadetki zanesljivo zmagal. Drugo mesto je osvojil Sašo Hrovat (SD Olimpija) z 91 zadetki in tretje mesto Miha Nahtigal (SD Trap Ormož) z 81 zadetimi tarčami.

Po tretjem turnirju je v članski konkurenci v vodstvu Denis Vatovec z 21 točkami, na drugem mestu pa je Tomaž Blazinšek z 12 točkami. Na tretjem mestu je trenutno Miroslav Podpadec (SD Rudar Globoko) z 10 točkami, vendar mu sledita z enakim številom točk Boštjan Maček (SD Trap Štefan Kovač Murska Sobota) na četrtem in Mihael Ajtnik (SD Kamnik) na petem mestu.

Med mladinci je na vrhu bolj napeto, saj ima vodilni Sašo Juretič s 25 točkami samo 3 točke prenosti pred Sašom Horvatom na drugem mestu. S 13 točkami je zanesljivo na tretjem mestu Miha Nahtigal.