Dvoršakova za las izven finala na Svetovnem pokalu v Pekingu

Druga tekma svetovnega pokala s puško in pištolo v letošnjem letu je potekala med 21. in 29. aprilu v Pekingu. Med tekmovalci iz kar 67 držav so kvote za nastop na Olimpijskih igrah prihodnje leto lovili tudi naši tekmovalci: Rajmond Debevec v disciplini puška 50 m trojni položaj in triperesna deteljica Klavdija Jerovšek, Urška Kuharič (zračna puška) in Živa Dvoršak (zračna puška in puška 50 m trojni položaj). Ponovno je bila najbližje kvoti Živa Dvoršak, ki je v kvalifikacijah članic puška 50 m trojni položaj osvojila 11. mesto. Že četrtič letos smo si lahko finala olimpijskih disciplin ogledali v živo na Šport TV-ju, kjer so pomagali pri komentiranju Damijan Klopčič, Andrej Brunšek in Robert Ferenčak.

Skupaj s tekmo v Pekingu je bilo podeljenih že 113 od 300 kvot za nastop na Olimpijskih igrah. Trenutno najuspešnejša država je Kitajska s 15 kvotami, sledijo ji ZDA s 13, Rusija s 7 in Kitajska s 5 kvotami. V mešanih ekipah so ruski tekmovalci osvojili 6 kvot in kitajski 4 kvote.

Dvoršakova za las ob finale

Najbližje osvojitvi kvote za nastop na Olimpijskih igrah je med tekmovalci s puško in pištolo Živa Dvoršak, ki trenutno zaseda 11. mesto med strelkami v trojnem položaju na jakostni lestvici ISSF. Dvoršakova je bila v svoji eliminacijski disciplini najboljša s 1173 krogi, medtem ko je v prvi eliminacijski skupini blestela mlada beloruska tekmovalka Maria Martynova s 1181 krogi. V kvalifikacijah je nato Dvoršakova zadela 1172 krogov, kar je bilo za samo en krog premalo za uvrstitev med najboljših osem tekmovalk. S tem rezultatom je osvojila 11. mesto, v primeru ponovitve eliminacijskega rezultata pa bi se z lahkoto uvrstila v finale.

Zmagovalka v tej disciplini je postala z izjemnim streljanjem v finalu Snježana Pejčić (Hrvaška). Z rezultatom 464 krogov je za skoraj 4 kroge premagala Korejko Sang Hee Bae, ki je s tem osvojila kvoto. Drugo kvoto je osvojila s tretjim mestom Norvežanka Jeanette Hegg Duestad.

Članice z zračno puško v prvi tretjini

Med 107 strelkami z zračno puško so odlično tekmovale Klavdija Jerovšek, Živa Dvoršak In Urška Kuharič, saj so se vse tri uvrstile v prvo tretjino nastopajočih. Najbolje je kazalo Kuharičevi, saj se ji je po štirih serijah nasmihala celo uvrstitev v finale, nato pa je nekoliko popustila in s 626,2 kroga osvojila 23. mesto. S 625,3 kroga je 27. mesto osvojila Živa Dvoršak, svojo najboljšo uvrstitev na tekmovanjih svetovnega pokala pa je s 624,8 kroga in 35. mestom dosegla Klavdija Jerovšek.

V finalu, kamor je vodilo 628,4 kroga, je zmagala Yulia Karimova, aktualna svetovna prvakinja v trojnem položaju. Z 251,9 kroga je bila za skoraj krog boljša od drugouvrščene Eunji Kwon, tretje mesto pa je osvojila Jiheyeon Keum (obe Južna Koreja). Kvoti za nastop na Olimpijskih igrah sta osvojili petouvrščena Khedmati Najmeh (Iran) in osmouvrščena Anna Nielsen (Danska).

Debevec po tehnični napaki ostal v eliminacijah

Naš najuspešnejši strelec vseh časov je v drugi eliminacijski skupini puške 50 m trojni položaj osvojil 39. mesto s 1140 krogi. Tehnična napaka mu je povsem pokvarila prvo serijo v klečečem položaju, kjer je zadel zanj skromnih 85 krogov. Po odpravi napake je dvignil rezultat, vendar je bil na koncu vseeno za 10 krogov "prekratek" za uvrstitev v kvalifikacije.

V finalu je z mladinskim svetovnim rekordom 458,7 krogov prvo mesto in kvoto osvojil odlični mladi češki tekmovalec Filip Nepejchal, ki je za 0,6 kroga premagal olimpijskega podprvaka Sergeya Kamenskiyja. S tretjim mestom je svojo najboljšo uvrstitev na tekmah svetovnega pokala in kvoto osvojil Kitajec Zhonghao Zhao.

Naslednja možnost za osvojanje kvot za nastop na Olimpijskih igrah bo med 24. in 31. majem na Svetovnem pokalu v Münchnu.

Mediji

Strelci v Peking po olimpijske vozovnice

Dvoršakova za las ob finale