Strelci ponovno uspešni v Plznu

Med 1. in 5. majem je v Plznu potekal že 50. mednarodni turnir Liberation Plzen in kot vsako leto so nas tudi letos uspešno zastopali slovenski strelci, saj so osvojili srebrno medaljo v posamični in srebrno ter bronasto medaljo v ekipni konkurenci.

Debevec osvojil srebrno medaljo, ekipno drugi z državnim rekordom

V disciplini 50 m leže med člani je med 147 strelci Rajmond Debevec osvojil 2. mesto s 628,7 krogi in za 0,2 kroga zgrešil državni rekord. S 630,6 kroga je zmagal mladi nemški tekmovalec Max Braun. Robert Markoja je osvojil 19. mesto (622,7 kroga), Jakob Petelinek 75. mesto (616,7 kroga) in Erik Kandare 95. mesto (614,2 kroga).

V ekipni konkurenci so Debevec, Markoja in Petelinek s 1868,1 kroga izboljšali dve leti star državni rekord za skoraj osem krogov in s tem rezultatom osvojili drugo mesto. Od naših strelcev je bila boljša samo ekipa Nemčije, katere strelci so zadeli 1871,4 kroga.

Med članicami v isti disciplini je Urška Kuharič osvojila 25. mesto (617,2 kroga), Katarina Fevžer je bila 44. (614,1 kroga), Lia Lazar 57. (612 krogov) in Klavdija Jerovšek 83. (603,8 kroga).

V trojnem položaju med člani je Robert Markoja osvojil 40. mesto s 1163 krogi, Rajmond Debevec je bil 78. s 1151 krogi, Jakob Petelinek 84. in Erik Kandare 86. (oba 1148 krogov). V finalu, kamor je vodilo vsaj 1174 krogov, je zmagal Poljak Tomasz Bartnik, svetovni prvak iz Changwona 2018, drugo mesto je osvojil izvrstni češki tekmovalec Filip Nepejchal in tretje mesto Srb Milenko Sebić.

Med članicami je v trojnem položaju 28. mesto osvojila Urška Kuharič (1159 krogov), 39. mesto Katarina Fevžer (1155 krogov), 84. mesto Klavdija Jerovšek (1135 krogov) in 97. mesto Lia Lazar (1121 krogov). V finalu smo videli trojno nemško zmago – zlato medaljo je osvojila Melissa Ruschel, srebrno Lisa Müller in bronasto Sabrina Hössl.

Kuharičeva in Jerovškova v finalu zračne puške, ekipno tretje

V finale zračne puške med članicami sta se uvrstili dve slovenski tekmovalki -  Urška Kuharič kot četrta s 626,2 kroga in Klavdija Jerovšek kot osma s 625,5 kroga. Medtem, ko je bila v finalu z 252,8 kroga nepremagljiva Julia Simon iz Nemčije, je Kuharičeva osvojila 6., Jerovškova pa 7. mesto. V kvalifikacijah so tekmovale še Sonja Benčina, ki je osvojila 39. mesto (619,2), Katarina Fevžer na 100. mestu  (609,7) in Lia Lazar, ki je osvojila 113. mesto (603 krogi).

Med člani je zmagal Filip Nepejchal pred Indijcema Patilom Rudrankkshem na drugem in Hridayem Hazariko na tretjem mestu. Jakob Petelinek se ni uspel kvalificirati za finale in je s 619,5 kroga osvojil 52. mesto.

Čeper s 7. mestom blizu medalje

Jože Čeper je zadel 561 krogov v disciplini standardna pištola in s tem osvojil 7. mesto. Če bi se mu uspelo približati državnemu rekordu, ki ga je postavil nekaj dni prej na 1. KT, bi bil lahko uvrščen precej bolje, saj je za medaljo zadostovalo 575 krogov. Peter Tkalec je s 551 krogi osvojil 26. mesto in Andrej Brunšek s 525 krogi 55. mesto.

Čeper je bil naš edini predstavnik v disciplini zračna pištola člani. Z zelo dobrim rezultatom 570 krogov je v kvalifikacijah osvojil 25. mesto, za finale pa je bilo potrebno zadeti pet krogov več. V finalu je zmagal 18-letni ruski tekmovalec Andrei Chilikov, ki je na letošnjem evropskem prvenstvu osvojill 6. mesto.

V disciplini pištola s središčnim vžigom je Jože Čeper osvojil 17. mesto s 560 krogi, Peter Tkalec pa je bil s 547 krogi 24. Zmagovalec je postal Indijec Harpreet Singh, 2. mesto je osvojil Poljak Oskar Miliwek (oba 580 krogov) in 3. mesto Ukrajinec Viktor Bankin.

V disciplini hitrostrelna pištola je Peter Tkalec s 554 krogi osvojil 38. mesto, Jože Čeper je bil s 547 krogi 45. in Andrej Brunšek s 497 krogi 63. V finalu je po razstreljevanju zmagal Ukrajinec Maksym Horodynets pred Čehom Martinom Podhráským in Nemcem Mathiasom Putzmannom.

V disciplini pištola 50 m je od Slovencev nastopal samo Rok Ivanc. Njegovih 525 krogov je bilo dovolj za 24. mesto. Zmagal je Slovek Pavol Kopp s 559 krogi, drugo mesto je osvojil Viktor Bankin s 555 krogi in tretje mesto Denys Mustafaiev s 550 krogi (oba Ukrajina).

Med članicami z zračno pištolo je Jagoda Tkalec s 561 krogi osvojila 30. mesto, Klara Smolič pa s 553 krogi 43. mesto. Tako v kvalifikacijah s 575 krogi kot tudi v finalu z 241,3 kroga je bila najboljša Nemka Josefin Eder. Drugo mesto je osvojila Michelle Skeries (Nemčija) in tretje Matea Omazić (Hrvaška).

V disciplini pištola 25 m je Denis Bola Ujčič zadela 565 krogov in s tem osvojila 35. mesto, Jagoda Tkalec pa je bila s tremi krogi manj 42. V kvalifikacijah je bila najboljša Nemka Josefin Eder s 589 krogi, ki je v hitrostrelnem programu zadela 19 centrov in eno samo devetko. V finalu je bila najboljša Čehinja Anna Dedová pred Michelle Skeries in Josefin Eder.