28. DP 10m – 2. dan: Dvojni naslov državnih prvakov med člani s puško za SD Trzin – velika nagrada za uspešno izvedbo DP

Drugi dan 28. Državnega prvenstva z zračnim orožjem 10m, ki je potekalo v Wellness Centru Harmonija v Mengšu in na katerem je nastopalo več kot 700 tekmovalcev, smo spremljali zanimive odločitve v mladinskih in članskih kategorijah z zračno puško in pištolo. V kvalifikacijskem nastopu je najboljši rezultat dneva v moški konkurenci s puško postavil trzinski mladinec Nejc Klopčič in s 623,3 krogi dosegel še nov kvalifikacijski  državni rekord. Za najboljši rezultat dneva s puško pa je poskrbela olimpijina strelka Sonja Benčina s 624,6 krogi. V tekmovanju z zračno pištolo smo videli zelo izenačeno konkurenco, z dvojno zmago med posamezniki pa sta zablestela Sevničana Mojca Kolman in Blaž Kunšek. Za piko na i pa so v članski konkurenci s puško poskrbeli domačini iz Trzina ter slavili dvojni naslov državnih prvakov. Izjemen in zgodovinski naslov za trzinsko društvo pa je odraz in predvsem velika nagrada za zelo uspešno organizacijo 28. DP, za katero si domačini pod vodstvom predsednika organizacijskega odbora 28.DP Marka Živkoviča in predsednice SD Trzin Andreje Gorjup zaslužijo veliko priznanje in zahvalo!

Med članicami s puško prvič zmagala Ormožanka Urška Kuharič

Svoj prvi naslov državne prvakinje med članicami z zračno puško je osvojila državna rekorderka Urška Kuharič (SD Kovinar Ormož). V izjemno dramatičnem finalu je bila za 0,7 kroga boljša od dvakratne olimpijke Žive Dvoršak (SD Olimpija), ki je drugič zapored osvojila srebrno medaljo. Klavdija Jerovšek (SD Grosuplje) pa je že drugič zapored osvojila bronasto medaljo. Ekipne državne prvakinje so četrtič zapored postale s 1849,3 kroga strelke SD Olimpija (Benčina, Dvoršak, Juvan), drugo mesto je osvojila ekipa SD Kovinar Ormož (Žnidarič, Kuharič, Fras) s 1817 krogi in tretje mesto ekipa SD Tovarne Sladkorja Ormož (Mele, Muhič, Črnko) s 1787,1 kroga.

Pri članih prvič do naslova državnega prvaka – Maj Kadunc iz Trzina

Naslov državnega prvaka je med člani z zračno puško osvojil Maj Kadunc (SD Trzin), 2. mesto je osvojil Žan Kelenc (ŠD Črenšovci), bronasto odličje pa si je priboril Rajmond Debevec (Strelsko društvo Olimpija), ki je pred tremi dnevi slavil svoj 56. rojstni dan.

Naslov ekipnih državnih prvakov so prvič v klubski zgodovini osvojili strelci SD Trzin (Adlešič, Kadunc, Močnik) s 1836,8 krogi. S slabima dvema krogoma manj so drugo mesto zasedli strelci SD Štefan Kovač Turnišče (Markoja, Maučec, Žalik), tretji so bili strelci iz SD Olimpija (Debevec, Gotovina, Pirih) s 1834 krogi.

Sevničana Mojca Kolman in Blaž Kunšek nova državna prvaka z zračno pištolo

V finalu članic z zračno pištolo je bila prvič po letu 2016 in tretjič do zdaj nepremagljiva Mojca Kolman (SD Marok Sevnica), ki je prevzela vodstvo po štirinajstem strelu in ga do konca samo še povečevala. Tako je imela na koncu kar dobrih pet krogov prednosti pred Romano Prelec (SD Lotrič Železniki) na drugem mestu. Tretje mesto je z 0,8 kroga zaostanka za Prelčevo osvojila Klara Smolič (SD Gorjanci).

Četrti naslov ekipnih državnih prvakinj so osvojile tekmovalke SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem (Tkalec, Kufner, Vodopivec). S 1621 krogi so bile za več kot trideset krogov boljše od tekmovalk SK Ptuj (Pešaković, Raušl, Mojzer), ki so osvojile srebro, bronaste pa so bile tekmovalke SD Lotrič Železniki (Dobravec, Prelec, Ahačič Srednik).

Blaž Kunšek med člani s pištolo za tri desetinke ugnal domačina Maria Hološa

V dramatičnem zaključku finala članov z zračno pištolo je bil Blaž Kunšek (SD Marok Sevnica), kljub bučnemu navijanju za domačina Maria Hološa (SD Trzin), bolj zbran in je osvojil svoj prvi naslov državnega prvaka po letu 2013. Hološ je bil drugi z 0,3 kroga zaostanka, tretji pa po "shot-off-u” lanski državni prvak Sašo Stojak (SK Ptuj).

Tekmovalci SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem (Čeper, Tkalc, Jenko) so s 1674 krogi osvojili že svoj sedmi naslov ekipnih državnih prvakov. Drugo mesto je s sedmimi krogi manj osvojila ekipa SK Brežice (Krajnčič, Rožman, Kuhar), tretje pa s 1665 krogi SK Ptuj (Stojak, Potočnik, Kostanjevec).

Anja Prezelj iz Železnikov in Brežičan Anže Gmajnič  najboljša mladinca z zračno pištolo

Anja Prezelj (SD Lotrič Železniki) je s 563 krogi osvojila drugi zaporedni naslov državne prvakinje med mladinkami z zračno pištolo. Državna podprvakinja je presenetljivo postala Svjetlana Petković (SD Policist Maribor) s 528 krogi. Urška Gmajnič (SK Brežice) je tretjemu mestu v pokalu dodala še tretje mesto na državnem prvenstvu, ki ga je osvojila s 523 krogi.

Anže Gmajnič (SK Brežice) je po lanskem 3. mestu na državnem prvenstvu tokrat v finalu zračne pištole mladinci osvojil naslov državnega prvaka. Z 226,4 kroga je bil kar za šest krogov boljši od Nejca Medveda (SD Lotrič Železniki), ki je osvojil drugo mesto. Tudi bronasta medalja je šla na Gorenjsko, saj jo je osvojil Domen Celec (SD Škofja Loka).

V ekipni konkurenci so tekmovali mladinci SD Lotrič Železniki (Bernik, Medved, Košir), ki so zadeli 1548 krogov.

Rušanka Urška Hrašovec zmagovalka med mladinkami z zračno puško

Svoj prvi naslov državne prvakinje med mladinkami z zračno puško je osvojila Urška Hrašovec (SD 1. Pohorski bataljon Ruše). Z 242,9 krogi je za 1,5 kroga premagala Tejo Medved (SD Lotrič Železniki), državno prvakinjo iz 2018. Na tretje mesto se je uvrstila vodilna po kvalifikacijah, Katarina Fevžer (SD Slovenske Konjice).

Trzinski mladinec Nejc Klopčič postavil nov kvalifikacijski državni rekord

Nejc Klopčič (SD Trzin) se je po bronu iz leta 2017 in srebru iz lanskega leta letos okitil še z zlatom, ki ga je osvojil med mladinci z zračno puško. Tokrat je bil nepremagljiv, saj je bil najboljši že v kvalifikacijah z novim kvalifikacijskim državnim rekordom s 623,3 krogi. Drugo mesto je osvojil njegov klubski kolega Kristjan Vinko (SD Trzin), s prvo udeležbo v finalu DP pa se je bronastega odličja razveselil rečiški strelec Nik Matek (SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem).

Ekipni mladinski državni prvaki z zračno puško so postali tretjič zapored domačini, tekmovalci SD Trzin (Klopčič, Vinko, Janežič) s 1824,8 krogi. Boj za drugo mesto je potekal med mladinci SD Kidričevo (Cicmanovič Zimet, Stoto Vargas, Vuk) in SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem (Matek, Žagar, Mrgole), po izjemnem boju pa so šele po zadnjem strelu zmagali tekmovalci iz Kidričevega s 1765,9 krogi oziroma z 0,4 kroga prednosti pred Laščani.

Fotografije FB SZS in SD Trzin