Jasmina Maček na 8. mestu na Svetovnem pokalu v Acapulcu

Konec minulega meseca je indijski New Delhi gostil uvodno tekmo svetovnega pokala z zračnim in malokalibrskim orožjem, konec tega tedna pa bodo na veliko sceno stopili še strelci in strelke s puško šibrenico. Med 17. in 23. marcem bodo v znanem mehiškem letoviškem mestu nastopili štirje slovenski predstavniki v trapu: v ženski konkurenci Jasmina Maček, v moški pa njen brat Boštjan ter Denis Vatovec in Tomaž Blazinšek.

Mačka v mešanih parih z novim državnim rekordom osvojila 16. mesto

Izjemno močna konkurenca je bila tudi v tekmovanju mešanih parov, saj so trije najboljši pari v kvalifikacijah postavili nov svetovni rekord, ki sedaj znaša 149 tarč. To je uspelo avstralskemu paru Smith/Iles Crevatin, turškemu paru Sariturk/Tuncer in ameriškemu paru Browning/Burrows. Tudi slovenska predstavnika Jasmina in Boštjan Maček sta izvrstno streljala, saj je Jasmina Zgrešila samo 5 tarč, Boštjan pa 1. Tako sta s 144 zadetki, kar je nov državni rekord, osvojila 16. mesto.

Avstralca Scanlan in Willet sta se v finale uvrstila šele po dodatnem razstreljevanju, nato pa v finalu s 46 zadetki osvojila zlato medaljo. S tremi zadetimi tarčami manj sta drugo mesto osvojila Američana Browning in Burrows, tretje mesto pa sta osvojila s 34 zadetimi tarčami predstavnika Velike Britanije Barr in Coward-Holley.

Maček najboljši Slovenec s 25. mestom

Prvi kvalifikacijski dan v trapu so bili Boštjan Maček, Denis Vatovec in Tomaž Blazinšek izvrstni. V izjemno močni in izenačeni konkurenci je bil Maček z eno zgrešeno tarčo na 12. mestu, Vatovec z enakim številom zadetkov na 38. in Blazinšek z dvema zgrešenima tarčama na 57. mestu. Kako izenačeni so bili tekmovalci pove dejstvo, da je kar sedem tekmovalcev zadelo vse tarče, kar triintrideset pa jih je zgrešilo samo eno tarčo. Drugi kvalifikacijski dan so naši tekmovalci nekoliko popustili, tako da je Boštjan Maček s 121 zadetki osvojil 25. mesto, Denis Vatovec je bil z zadetkom manj 40. in Tomaž Blazinšek s 117 zadetki 69.

V kvalifikacijah je bil z izenačenim kvalifikacijskim svetovnim rekordom 125 zadetkov najboljši Avstralec James Willett, četrti v trapu na svetovnem prvenstvu v Changwonu in peti v dvojnem trapu na olimpijskih igrah v Riu. Willet je bil nepremagljiv tudi v finalu, saj je zmagal s 47 zadetki in s tem osvojil svojo prvo medaljo na velikih tekmovanjih v trapu, saj je ostalih devet medalj v njegovi lasti iz dvojnega trapa. Svoji prvi medalji na tekmah za svetovni pokal pa sta osvojila Egipčan Ahmed Zaher, ki je s 43 zadetki v finalu osvojil drugo mesto, in Kitajec Haicheng Yu, ki je bil s 35 zadetki tretji. Oba sta poleg medalj osvojila še kvoti za nastop na olimpijskih igrah.

Kljub novemu državnemu rekordu Mačkovi finale ušlo po dodatnem razstreljevanju

Kljub temu, da je slovenska reprezentanca strelcev s puško šibrenico potovala v Mehiko skoraj v stilu znanega filma "Ko to tamo peva", je Jasmina Maček prvi tekmovalni dan v trapu pričela izjemno dobro. Z 71 zadetimi tarčami od 75 je zasedala visoko 12 mesto in je imela samo dve tarči manj od takrat vodilne Avstralke Penny Smith, zmagovalke tekme za svetovni pokal v New Delhiju 2017. Drugi dan je Mačkova še bolje streljala in se z zadnjo popolno serijo brez zgrešene tarče uvrstila v dodatno razstreljevanje. Namreč kar 6 tekmovalk, ki so v kvalifikacijah zadele 119 tarč, se je spopadlo za zadnje mesto, ki je še vodilo v finale. Z osmimi zadetki je to mesto pripadlo Avstralki Laetishi Scanlan, četrtouvrščeni strelki iz lanskega svetovnega prvenstva. Jasmina Maček je zadela 3 tarče, s čimer je osvojila 8. mesto in s tem dosegla svojo najboljšo uvrsitev na tekmovanjih Svetovnega pokala. Rezultat 119 tarč pa je tudi nov kvalifikacijski državni rekord.

V kvalifikacijah je bila Finka Satu Makela-Nummela najboljša in to z novim svetovnim rekordom 123 zadetih tarč.

V finalu je bila nepremagljiva Italijanka Jessica Rossi, ki je zadela 45 tarč in s tem poleg zlate medalje osvojila še kvoto na zastop na olimpijskih igrah. Avstralka Laetisha Scanlan, ki je na lanskem svetovnem prvenstvu s 4. mestom dobila kvoto, je osvojila srebrno medaljo s 40 tarčami. Svojo prvo medaljo na velikih tekmah je s tretjim mestom osvojila Kitajka Weiyun Deng. Poleg stopničk je Dengova osvojila tudi kvoto za nastop na olimpijskih igrah.

mediji

Spored tekmovanj (termini so zapisani po slovenskem času, v Acapulcu so 7 ur za nami):

Nedelja, 17. 3. 2018:

16:00                          Kvalifikacije članice trap prvi dan (Jasmina Maček)

Ponedeljek, 18. 3. 2018:

16:00 – 20:10            Kvalifikacije članice trap drugi dan (Jasmina Maček)

16:50 – 21:50             Kvalifikacije člani trap prvi dan (Boštjan Maček, Tomaž Blazinšek, Denis Vatovec)

Torek, 19. 3. 2018

00:00                          Finale članice trap

16:00 – 21:00             Kvalifikacije člani trap drugi dan (Boštjan Maček, Tomaž Blazinšek, Denis Vatovec)

Sreda, 20. 3. 2018

00:00                          Finale člani trap

16:00                          Kvalifikacije trap mešani pari (Jasmina Maček, Boštjan Maček)

23:00                          Finale trap mešani pari

Rezultate bomo objavljali na facebook strani SZS, dosegljivi pa so tudi na povezavi: https://www.issf-sports.org/competitions/venue/schedule.ashx?cshipid=2541.

Po Acapulcu bo naslednjo tekmo svetovnega pokala med 5. in 16. aprilom gostil Al Ain v Združenih arabskih emiratih, tretja tekma bo med 7. in 18. majem v južnokorejskem Changwonu, četrta pa med 13. in 23. avgustom v finskem Lahtiju.

V tem olimpijskem športu bo izjemno pomembni tekmi letos gostil tudi italijanski Lonato: med 30. junijem in 11. julijem bo tam svetovno prvenstvo, med 3. in 17. septembrom pa še evropsko prvenstvo.

STA in Martin Kolar