Lukić s 14. mestom blizu finala

Letošnji vrhunec zimske sezone za strelce iz Evrope z zračnim orožjem je EP v Osijeku med 17. in 24. 3. 2019. Skupaj z našimi tekmovalci bo na njem nastopilo skoraj 600 športnikov iz 46 držav. Mladinski del reprezentance sestavlja 10 tekmovalcev:

Mladinci pištola: Amadej Slak (Grosuplje) - 18. in 19. 3.

Mladinke pištola: Anja Prezelj (Železniki) – 18. in 19. 3., Sara Ščuri (Brežice), Pia Srpčič (Brežice) – 19. 3.

Mladinci puška: Nejc Klopčič (Trzin) – 18., 19. in 20. 3., Luka Lukič (Trzin), Jure Sočič (Murska Sobota) – 18. 3. in 20. 3.

Mladinke puška: Urška Hrašovec (I.Pohorski bataljon Ruše) 18. in 19. 3., Nuša Žnidarič (Kovinar Ormož), Katarina Fevžer (Slovenske Konjice) -18. 3.

20. 3. 2019

Slovenija osvojila 7. mesto v ekipni tekmi

V četrtfinalu zračne puške 10 m mladinci ekipno se je slovenska ekipa (Lukić, Klopčič, Sočič) pomerila z madžarsko (Toeroek, Klenczner, Pekler). Naši strelci so zadeli 613 krogov, madžarski pa so bili boljši, saj so zadeli kar 624 krogov. To je Madžarom omogočilo, da so lahko napredovali v nadaljnje tekmovanje. Tudi tam so se izkazali, saj so v tekmi za zlato medaljo premagali rusko ekipo (Shamakov, Vasilyev, Goncharenko) s 17 proti 7. V tekmi za bronasto medaljo pa so Nemci (Braun, Blos, Bernardi) premagali Čehe (Nepejchal, Privratsky, Tichy) s 16 proti 14.

Od slovenske ekipe sta bili boljši samo še Norveška na 5. mestu in Italija na 6. mestu.

19. 3. 2019

Urška Hrašovec in Nejc Klopčič 24. v mešanih parih

V kvalifikacijah mešanih parov zračna puška sta nastopala Urška Hrašovec in Nejc Klopčič. Z 820,7 kroga sta osvojila 24. mesto, za finale pa je bilo potrebno zadeti kar 832,5 kroga. Tam sta izjemno streljala ruska predstavnika Kharkova/Shamakov, ki sta osvojia naslov evropskih prvakov z novim mladinskim evropskim rekordom, ki sedaj znaša točno 500 krogov. Z več kot šestimi krogi manj sta osvojila srebro Nemca Janssen/Ulbrich, tretje pa Danca Grundsoee/Hansen.

Slak 53. z zračno pištolo

Med mladinci z zračno pištolo je Slovenijo zastopal Amadej Slak. Na svojem prvem evropskem prvenstvu je dodal 27. mestu iz mešanih parov še 53. mesto v posamični konkurenci, katero je osvojil s 549 krogi.

Že tretjič zapored je naslov mladinskega evropskega prvaka osvojil Rus Anton Aristarkhov, ki je v finalu zadel 236,5 kroga. Z 0,7 kroga manj je srebro osvojil Belorus Abdul-Aziz Kurdzi, kateremu je to prvo odličje iz evropskih prvenstev. Nemec Walter Robin, ki je bil v kvalifikacijah najboljši s kar 581 krogi, je v finalu s popolnoma ponesrečenim zadnjim strelom (zadel je samo 7,1 kroga) osvojil bronasto medaljo.

Mladinke z zračno pištolo osvojile 13. mesto

Anja Prezelj, Sara Ščuri in Pia Srpčič, mladinska ekipa strelk z zračno pištolo, so s 1654 krogi osvojile 13. mesto. Posamično se je Anja Prezelj s 560 krogi uvrstila na 19. mesto, Sara Ščuri s 547 krogi na 49. mesto in Pia Srpčič s 538 krogi na 56. mesto.

Tako v kvalifikacijah s kvalifikacijskim mladinskim evropskim rekordom 577 krogov kot tudi v finalu z evropskim rekordom 237,1 kroga je bila nepremagljiva Sevval Ilayda Tarhan iz Turčije, mladinska svetovna prvakinja iz Changwona 2018. Zmagovalki je zelo dolgo časa delala preglavice Rusinja Nadezhda Koloda, ki je vodila za 0,2 kroga še štiri strele do konca, nato pa je z zadnjimi tremi streli izgubila vso prednost in si še pridelala krog in pol zaostanka. Bronasto medaljo je osvojila Gruzijka Lizi Kiladze, bronasta na svetovnem prvenstvu v Changwonu 2018.

18. 03. 2019:

Lukiću zmanjkalo 1,3 kroga do finala, ekipa napreduje v četrtfinale

Najboljši strelec slovenske reprezentance v prvem tekmovalnem dnevu je bil mladi Luka Lukić, ki je s 621,4 kroga osvojil 14. mesto. Nejc Klopčič in Jure Sočič sta streljala nekoliko slabše in s 613,3 ter s 612,3 kroga osvojila 33. oziroma 34. mesto. V finalu je naslov evropskega prvaka z evropskim mladinskim rekordom 252 krogov osvojil Čeh Filip Nepejchal, ki je srebrni medalji iz lanskega prvenstva tako dodal še zlato. Drugo mesto je osvojil Madžar Zalan Pekler, lanski svetovni podprvak s puško 50 m, kateremu je to prva medalja na večjih tekmah z zračnim orožjem. Do brona pa je prišel Marton Istvan Klenczner (Madžarska).

V ekipni konkurenci se je naša trojica strelcev odlično odrezala, saj so s 1847 krogi osvojili 8. mesto,  kar jim je prineslo uvrstitev v sredin četrtfinale ekipne tekme. Za sabo so pustili tudi srbsko in hrvaško reprezentanco.

Urška Hrašovec najboljša Slovenka z zračno puško

Med mladinkami z zračno puško je bila najbolje uvrščena Slovenka Urška Hrašovec, ki je s 619,9 kroga osvojila 31. mesto. Katarina Fevžer je s 617, 3 kroga osvojila 42. mesto, Nuša Žnidarič pa s 605,5 kroga 66. mesto. V izjemno izenačenem finalu je zmagala z 248 krogi Danka Stephanie Laura Scurrah Grundsoee, zmagovalka MOI 2018 z zračno puško. S samo 0,2 kroga prednosti je ugnala lansko evropsko prvakinjo Nemko Anno Janssen, ki je imela pred zadnjo serijo še 1 krog prednosti. Tretje mesto je osvojila šestnajstletna Francozinja Oceanne Marianne Muller.

V ekipni konkurenci so naše strelke osvojile 18. mesto, s čimer se niso uvrstile v četrtfinale ekipne tekme.

Anja Prezelj in Amadej Slak 27. v mešanih parih

V disciplini mešani pari zračna pištola sta tekmovala Anja Prezelj in Amadej Slak. Po odlični prvi seriji sta bila na petem mestu, nato pa se jima je roka prevečkrat zatresla in sta s 738 krogi osvojila 27. mesto. Točno 20 krogov več bi ju vodilo v željeni finale najboljših petih mešanih parov. V finalu je prvo mesto osvojil ukrajinski par Cuchmarova/Solovei s 480,4 kroga, evropska podprvaka sta postala z več kot desetimi krogi manj Nemca Heckner/Mader, bron pa sta osvojila Rusa Koloda/Chilikov.