H&N Cup München 2019

 

V Münchnu poteka med 23. in 27. januarjem veliki mednarodni turnir v streljanju z zračnim orožjem, ki so se ga tako kot vsako leto udeležili nekateri najboljši strelci na svetu. To je tudi eno izmed zadnjih večjih tekmovanj kjer lahko evropski strelci pilijo formo za prihajajoče evropsko prvenstvo. Tudi letos se ga je udeležila slovenska ekipa, ki jo sestavlja 27 strelk in strelcev. Najboljši rezultat sta od naših tekmovalcev dosegla Klavdija Jerovšek s 15. mestom v kvalifikacijah članic z zračno puško in Nejc Klopčič z 18. mestom in novim državnim rekordom v kvalifikacijah mladincev z zračno puško.

 

Rezultati prvi dan:

 

Po dolgi poti so prvi dan nastopile mlade strelke in strelci z zračno pištolo. Med mladinkami je s 556 krogi Sara Ščuri osvojila 35. mesto. Anja Prezelj je s krogom manj osvojila 38. mesto in Pia Srpčič s 542 krogi 60. mesto. V izjemno močni konkurenci je bilo potrebno za uvrstitev v finale zadeti kar 569 krogov. Zlato medaljo je po "shot-off-u" osvojila Francozinja Camille Jedrzejewski, četrtouvrščena z zračno pištolo na lanskem svetovnem prvenstvu, ki je z zadetkom 9,7 premagala Ukrajinko Dariyo Semenko, ki je zadela 8,3. Tretje mesto je osvojila Nadezhda Koloda (Rusija), ki je bila s 578 krogi najboljša v kvalifikacijah.

 

Za dekleti so na tekmovališče stopili tudi mladinci z zračno pištolo. Od naših predstavnikov je najbolje tekmoval Amadej Slak, ki je močno izboljšal osebni rekord na 564 krogov in osvojil 30. mesto. Tokrat ni šlo po načrtih Domnu Celcu, ki je s 531 krogi osvojil 62. mesto. Tudi med mladinci je bila izjemna konkurenca, saj je bilo za uvrstitev med najboljših osem strelcev potrebno zadeti kar 574 krogov. Jan-Luca Karstedt (Nemčija), ki je bil šesti na MOI 2018, pa je kot najboljši v kvalifikacijah zadel kar 583 krogov. V finalu je osvojil prvo mesto z 240,1 kroga Švicar Jason Solari, bronasti iz MOI 2018. Drugo mesto je z 1,1 kroga zaostanka osvojil Jonathan Mader (Nemčija), tretje pa Francoz Edouard Dortomb, tretjeuvrščeni na MOI 2014.

 

Rezultati drugi dan:

 

Drugi tekmovalni dan so najprej nastopile mlade strelke z zračno puško, katerim pa žal ni šlo vse po načrtih. Najbolje je streljala Urška Hrašovec, ki je s 615,6 kroga osvojila 63. mesto, Nuša Žnidarič je osvojila 70. mesto (612,3 kroga), Naja Prezelj 71. (612,1 kroga) in Katarina Fevžer 74. mesto (611,3 kroga). V finalu, kamor je vodilo vsaj 625,4 kroga, je osvojila prvo mesto Rusinja Daria Boldinova z 247,9 kroga. Dober krog in pol manj je za drugo mesto zadela Poljakinja Aleksandra Szutko, šesta na lanskem svetovnem prvenstvu. Tretja pa je bila Nicole Gabrielli iz Italije.

 

Pri mladincih z zračno puško je bil v kvalifikacijah med našimi strelci najboljši Nejc Klopčič na 49. mestu s 614,2 kroga. Luka Lukić je osvojil 52. mesto s 612,4 kroga in Jure Sočič 62. s 606,3 kroga. Za finale je bilo potrebno zadeti 624,6 kroga. Zlato medaljo je osvojil z 249,6 kroga Filip Nepejchal (Češka), eden najboljših strelcev na svetu. Poljak Maciej Kowalewicz je drugo mesto osvojil z 0,9 kroga manj, tretje mesto pa je osvojil Maximilian Ulbrich, perspektivni mladi nemški strelec.

 

Drugi dan so nastopali tudi člani z zračno puško. Kvalifikacije so bile zares "nore", saj je bilo za uvrstitev v finale potrebno zadeti vsaj 630 krogov, kolikor je imel Istvan Peni (Madžarska), sicer osmi v kvalifikacijah. Od naših tekmovalcev je bil najboljši Jakob Petelinek, ki je osvojil 78. mesto (618,1 kroga), Robert Markoja je bil z dvema krogoma manj na 86. mestu, mesto nižje pa je bil Anže Presterel s 615,9 kroga. V izjemno izenačenem finalu je bil z 250,3 kroga najboljši Rus Vladimir Maslennikov, večkratni evropski in tudi svetovni prvak z zračno puško. Dober krog na njim je zaostal Istvan Peni, ki je osvojil srebrno medaljo, bron pa si je pristreljal Sergey Richter iz Izraela, ki je bil s kar 631,9 kroga najboljši v kvalifikacijah.

 

V popoldanskem času so ponovno stopili na strelišče mladinci z zračno pištolo. Amadej Slak ni ponovil rezultata iz prejšnjega dneva, s 552 krogi je tokrat osvojil 52. mesto. Domen Celec pa je tako kot dan prej zadel 531 krogov in osvojil 64. mesto. V kvalifikacijah je bil najboljši mladi italijanski predstavnik Federico Maldini, ki je zadel kar 582 krogov. Tudi v finalu je prikazal popolno nadvlado nad ostalimi tekmovalci, saj je zmagal z 239 krogi. Paul-Casian Codrean iz Romunije, ki je osvojil drugo mesto je zaostal za več kot štiri kroge. Bronasto medaljo pa je osvojil Jan-Luca Karstedt.

 

Tudi mladinke z zračno pištolo so ponovno tekmovale. Tokrat je bila naša najboljša tekmovalka Anja Prezelj, ki je s 553 krogi osvojila 41. mesto. Pia Srpčič je nekoliko popravila vtis iz prejšnjega dne in s 550 krogi osvojila 50. mesto, Sara Ščuri pa je s 548 krogi osvojila 53. mesto. Tudi v teh kvalifikacijah je bilo potrebno za vstop med najboljših osem tekmovalk zadeti kar 569 krogov. Tekmovalke, ki so si dan prej razdelile odličja, se tokrat niso uspele uvrstiti v finale. Zmagovalka je postala Američanka Sarah Eungee Choe, šestouvrščena mladinka s športno pištolo na svetovnem prvenstvu 2018. S krogom in pol zaostanka je drugo mesto osvojila Vanessa Seeger iz Nemčije, ki je bila šesta na lanskem svetovnem prvenstvu z zračno pištolo med mladinkami, tretja pa je bila perspektivna italijanska predstavnica Margherita Brigida Veccaro.

 

Rezultati tretji dan:

 

Tretji dan so najprej pričele s tekmovanjem mladinke z zračno puško. Tokrat se je izkazala mlada Naja Prezelj, ki je zadela kar 619,5 kroga in se uvrstila na 47. mesto. Tudi Urška Hrašovec in Katarina Fevžer sta izboljšali svoj rezultat iz prejšnjega dne in s 619,3 kroga oziroma s 616,5 kroga osvojili 49. oziroma 60. mesto, Nuša Žnidarič pa je s 611 krogi osvojila 75. mesto.

V finalu sta se za prvo mestu "udarili" Poljakinja Weronika Bykovska in Američanka Mary Tucker, ki ju je pred zadnjima streloma ločilo samo 0,1 kroga. V zadnji seriji dveh strelov je bila nekoliko bolj zbrana Poljakinja, ki je osvojila zlato medaljo z 0,2 kroga prednosti. Na tretje mesto se je uvrstila Mari Bardseng Lovseth (Norveška).

 

Med mladinci z zračno puško je odlično streljal Nejc Klopčič, ki je z rezultatom 622,8 kroga izboljšal skoraj tri leta star mladinski državni rekord Žana Kelenca za 0,2 kroga. S tem rezultatom je Klopčič v kvalifikacijah osvojl 18. mesto, za uvrstitev v finale so mu zmanjkali točno štirje krogi. Tudi mlada Luka Lukić in Jure Sočič sta odlično streljala in s 616,9 oziroma 612,6 kroga osvojila 40. oziroma 61. mesto.

V finalu je bil prepričljivo najboljši Filip Nepejchal (Češka), lanski evropski podprvak, ki je zmagal z 250,6 kroga. Drugo mesto si je po "shot-off-u" priboril Čeh Jiri Privratsky, ki je premagal Norvežana Vegarda Nordhagna.

 

Izjemno blizu uvrstitve v finale je bila Klavdija Jerovšek med članicami z zračno puško. Samo 1,1 kroga ji je zmanjkalo za uvrstitev med najboljših osem tekmovalk, tako da je s 627,7 kroga osvojila 15. mesto. Živa Dvoršak je s 626,6 kroga osvojila 30. mesto, Suzana Lukić s 620,8 kroga osvojila 69. in Urška Kuharič s 620,7 kroga 71. mesto.

Indijka Vinita Bhardwaj je v finalu uspešno "odbijala napade" tekmic in osvojila zlato medaljo z 251 krogi. Z 0,8 kroga manj je drugo mesto osvojila domača tekmovalka Isabella Straub, tretje mesto pa je osvojila Alison Marie Weisz (ZDA).

 

V kvalifikacijah članic z zračno pištolo je bilo doseženih kar nekaj visokih rezultatov. Poleg Olene Kostevych (Ukrajina), ki je bila vodilna s 586 krogi, so preko 580 krogov zadele še tri tekmovalke, za uvrstitev v finale pa je bilo potrebno zadeti kar 577 krogov. Med našimi tekmovalkami je bila najboljša Denis Bola Ujčič, ki je s 561 krogi osvojila 57. mesto, s krogom manj je bila Klara Smolič 58., Jagoda Tkalec je bila s 559 krogi 62. in Sabina Suljič s 541 krogi 78.

Kostevycheva, ena najboljših in legendarnih strelk na svetu, je bila tudi v finalu nepremagljiva, saj je zmagala z 242 krogi. Drugo mesto je osvojila Rusija Vitalina Batsarashkina, olimpijska podprvakinja iz leta 2016, tretje mesto pa si je priborila Indijka Heena Sidhu.

 

V kvalifikacijah članov z zračno pištolo je odlično streljal Sašo Stojak, ki je zadel 572 krogov, kar je v izjemno močni konkurenci zadostovalo za 47. mesto. Peter Tkalec in Jože Čeper sta s 564 krogi osvojila 79. oziroma 80. mesto, Rok Ivanc pa s 552 krogi 92. mesto. Kako močna je bila konkurenca pove tudi dejstvo, da je kar deset strelcev zadelo 580 krogov ali več. V finalu smo gledali izjemen dvoboj med Rusom Artemom Chernousovim, svetovnim prvakom z zračno pištolo, in izkušenim srbskim strelcem Damirjem Mikcem, ki je bil v vodstvu po 22 strelih s prednostjo 0,1 kroga. V zadnji seriji pa je bil Chernousov nekoliko bolj zbran in zmagal z rezultatom 245,4 kroga oziroma 0,1 kroga prednosti pred Mikcem. Nekaj časa jima je štrene mešal še Kevin Venta, novopečeni nemški tekmovalec, ki je na koncu osvojil tretje mesto.

 

Rezultati četrti dan:

 

Četri tekmovalni dan na MT v Münchnu so tekmovali samo tekmovalci v članskih kategorijah. Že zjutraj so nastopile članice v kvalifikacijah z zračno pištolo. Tokrat so bile tekmovalke še malo bolj "našpičene" kot dan prej, saj je bilo potrebno za uvrstitev med najboljših osem tekmovalk zadeti kar 578 krogov. Klara Smolič in Denis Bola Ujčič sta zadeli 561 krogov, kar jima je prineslo uvrstitev na 58. oziroma 62. mesto. Jagoda Tkalec je bila z enim krogom manj na 62. mestu in Sabina Suljič s 544 krogi na 76. mestu.  Tako kot dan prej je prvo mesto osvojila Olena Kostevych pred Vitalino Batsarashkino, tretje mesto pa je osvojila odlična Švicarka Heidi Diethelm Gerber, ki ima v lasti tudi bronasto medaljo iz olimpijskih iger.

 

Tudi kvalifikacije članic z zračno puško so bile pravo "mesarsko klanje", saj je bilo potrebno za uvrstitev v finale zadeti najmanj 629,3 kroga. Tokrat je bila najboljša slovenska strelka Živa Dvoršak, ki se je s 626,2 kroga uvrstila na 32. mesto, Klavdija Jerovšek je bila z dvema krogoma manj na 55. mestu, Urška Kuharič je s 622,7 kroga osvojila 67. mesto in Suzana Lukić s 619,6 kroga 75. mesto.

V izenačenem finalu je prvo mesto osvojila Jeanette Duestad iz Norveške z 250,1 kroga. S samo 0,4 kroga manj je drugo mesto osvojila Aneta Brabcova (Češka), ki pa je imela pred tretjeuvrščeno Agnieszko Nagay (Poljska) samo 0,1 kroga prednosti.

 

Jože Čeper je v današnjih kvalifikacijah članov z zračno pištolo za deset krogov izboljšal svoj rezultat iz prejšnjega dneva in s 574 krogi osvojil 35. mesto. Sašo Stojak je s 570 krogi osvojil 62. mesto, Peter Tkalec s 559 krogi 87. mesto in Rok Ivanc s 556 krogi 89. mesto. Tudi večina ostalih tekmovalcev je izboljšala svoje rezultate iz prejšnjega dneva, saj jih je kar dvanajst zadelo 580 krogov ali več, za finale pa je bilo potrebno zadeti kar 582 krogov. S 588 krogi je najboljši rezultat kvalifikacij dosegel Ukrajinec Pavlo Korostylov, ki pa v finalu ni prišel do odličja. Tam je namreč tako kot prejšnji dan zmagal Rus Artem Chernousov, ki je imel pred Olehom Omelchukom iz Ukrajine več kot tri kroge prednosti. Zelo blizu srebra je bil tokrat Kevin Venta (Nemčija), ki mu je ušlo za samo 0,1 kroga, tako da je ponovno osvojil tretje mesto.

 

Tudi kvalifikacije članov z zračno puško so bile "divje", saj je za uvrstitev med najboljšo osmerico bilo potrebno zadeti 630,1 kroga. Jakob Petelinek je izboljšal rezultat izpred dveh dni in s 619,4 kroga osvojil 79. mesto. Nekoliko nižja rezultata pa sta dosegla Anže Presterel, ki je bil s 613,8 kroga na 88. mestu, in Robert Markoja, ki je s 610,5 kroga osvojil 91. mesto. V finalu so bili izenačeni Avstralec Dane Sampson, eden najboljših strelcev v Oceaniji, Romun Alin George Moldovenau, olimpijski prvak iz leta 2012,  in Izraelec Sergey Richter. S samo 0,1 kroga zaostanka za srebrno medaljo je bron osvojil Richter, zmagal pa je Sampson z 0,3 kroga prednosti pred Moldoveanujem.

 

 

Martin Kolar

 

Fotografije FB SZS

Rezultati

Strelska zveza Slovenije

Dolenjska cesta 11

1000 Ljubljana

 

01 427 10 09

01 428 05 82

info[@]strelska-zveza.si

Obvestilo

- Veliko datotek na naši strani je v PDF formatu. V kolikor jih ne morete odpirati, si namestite Adobe Reader.

- Imate novico za našo spletno stran? Pišite nam na info[@]strelska-zveza.si. Ne pozabite priložiti tudi fotografije.

- Pripombe, predloge in pobude posredujte na info[@]strelska-zveza.si