Mladi tekmovalci prinesli kar 14 medalj iz Srbije

V Smederovem v Srbiji je med 23. in 25. novembrom potekalo četrto mednarodno tekmovanje z zračnim orožjem, ki so se ga udeležili tekmovalci iz devetih držav. Slovenijo so predstavljali člani mlade reprezentance in tekmovalci SD Trzin ter SD Postojna. V petek in soboto je bila tekma za Grand Prix, v nedeljo pa Walther Youth Competition.

Žnidaričeva in Sočič srebrna v mešanih parih

Prvi tekmovalni dan sta bili na sporedu tekmi mešanih parov z zračno puško in pištolo. V finalu mešanih parov z zračno puško smo imeli kar dva para. Srebrno medaljo sta osvojila Nuša Žnidarič in Jure Sočič (Slovenija 1), saj sta ju premagala samo domača tekmovalca Natalija Tasić in Veljko Ilić (SD Smederevo). Odlično peto mesto pa sta osvojila tekmovalca SD Trzin Suzana Lukić in Maj Kadunc. V kvalifikacijah je ekipa Slovenija 2 (Sara Slak in Luka Lukić) osvojila sedmo mesto, ekipa Slovenija 2 (Katarina Fevžer in Blaž Lužar) pa osmo mesto.

Med mešanimi pari z zračno pištolo sta zlato osvojila Miroslava Mincheva in Kaloyan Stamenov (Bolgarija). Ekipa Slovenija 2 (Pia Srpčič in Aleš Mitja Janc) je s 732 krogi osvojila šesto mesto in za las zgrešila uvrstitev v finale. Ekipa Slovenija 1 (Anja Prezelj in Matija Kecelj) je osvojila deseto, ekipa Slovenija 3 (Sara Ščuri in Timon Lukež) pa dvanajsto mesto.

Sara Ščuri in Anja Prezelj do zlata z zračno pištolo, mladinke močno izboljšale državni rekord

Drugi tekmovalni dan so bila na sporedu tekmovanja v posamični konkurenci. Med mladinci z zračno pištolo do 16 let je srebrno medaljo osvojil Matija Kecelj s 537 krogi, bronasto pa Timon Lukež s 535 krogi. Zmagal je domači tekmovalec Dušan Bojić. Med mladinci do 18 let je Aleš Mitja Janc osvojil 8. mesto.

V ekipni konkurenci so naši mladinci prepričljivo osvojili tretje mesto s 1614 krogi in zaostali samo za zmagovalno ekipo Španije in srebrno ekipe Diana Yambol (Grčija).

Med mladinkami do 16 let z zračno pištolo smo videli ogorčen boj za zmago do zadnjega strela. Zlato medaljo je osvojila Sara Ščuri s 554 krogi in šestnajstimi notranjimi centri. Z enakim rezultatom je bila srebrna Nadja Martinović (SK Partizan). Pia Srpčič je s 543 krogi osvojila 5. mesto.

Med mladinkami do 18 let je zlato medaljo z lahkoto osvojila Anja Prezelj  s 569 krogi, saj je drugouvrščena Gergana Kaloeva iz Bolgarije zadela 5 krogov manj.

V ekipni konkurenci so bile mladinke nepremagljive, saj so zmagale z novim državnim rekordom 1666 krogov (in hkrati starega izboljšale za kar 50 krogov). Srebrno medaljo so osvojile tekmovalke bolgarske ekipe AP Sport s 1628 krogi, bronasto pa ekipa Španije s 1608 krogi.

Suzana Lukić do zlata, skupaj kar sedemkrat na stopničkah

Med mladinci do 16 let z zračno puško je zmagal Djordje Savić (Srbija) s 616,7 kroga, drugo mesto je osvojil Marko Ivanović (SK "Čika Mata" Kragujevac) s 616 krogi, odlično tretje pa Luka Lukić s 615,1 kroga. S samo 0,1 kroga manj je bil četrti Jure Sočič, Aljaž Kerlatec (SD Postojna) pa trinajsti s 600,9 kroga. Med mladinci do 18 let je Kristjan Vinko (SD Trzin) osvojil deseto mesto (608,4 kroga), Blaž Lužar pa dvanajsto mesto (607,4 kroga).

V konkurenci mladincev z zračno puško do 20 let je srebrno medaljo osvojil Nejc Klopčič s 612,1 kroga, bronasto Maj Kadunc s 611,6 kroga, peto mesto pa je osvoji Žan Močnik (vsi SD Trzin) s 602,9 kroga. Zmagal je Miloš Božović (Črna Gora) s 614,4 kroga.

V ekipni konkurenci mladincev je ekipa Slovenija (Lužar, Sočič, Lukić) osvojila tretje mesto (1837,5 kroga), na četrto pa se je uvrstila ekipa SD Trzin (Vinko Klopčič, Kadunc) s 1832,1 kroga. Prvo mesto so osvojili tekmovalci iz SK "Čika Mata", drugo pa ekipa Črne Gore.

Katarina Fevžer si je med mladinkami do 18 let z zračno puško s 614,7 kroga pristreljala bron, Nuša Žnidarič pa je s 610,7 kroga osvojila sedmo mesto. Med mladinkami do 16 let je Sara Slak s 609,4 kroga osvojila šestnajsto mesto.

Suzana Lukić (SD Trzin) je s 623,8 kroga zanesljivo osvojila zlato medaljo med mladinkami do 20 let z zračno puško.

V ekipni konkurenci je ekipa Slovenija (Slak, Fevžer, Žnidarič) s 1834,8 kroga osvojila tretje mesto. Pred njih sta se uvrstili samo ekipi SK "Čika Mata" in ekipa Španije.

Na Walther Youth Competition kar štirje tekmovalci v finalih

Zadnji tekmovalni dan je potekalo tekmovanje Walther Youth Competiton kjer so mladi strelci tekmovali v enotnih mladinskih kategorijah.

Z zračno puško med mladinci je v finalu zmagal Aleksa Mitrović pred Markom Ivanovićem (oba Srbija) na drugem in Plamenom Emilovim (Bolgarija) na tretjem mestu. Odlično šesto mesto je osvojil Luka Lukić, ki se je uvrstil v finale z osebnim rekordom 616,9 kroga. Samo en krog (615,1) je zmanjkal Juretu Sočiču, da bi se uvrstil med osem najboljših tekmovalcev, tako pa je osvojil deveto mesto. Na dvanajsto mesto (614,2) se je uvrstil Nejc Klopčič, na dvaindvajseto (608,2) Maj Kadunc, na šestindvajseto (604,5) Blaž Lužar, na osemindvajseto 602,5) Kristjan Vinko, na triintrideseto (599,8) Aljaž Kerlatec, na petintrideseto (596,8) Žan Močnik in na devetintrideseto (591,9) Ažbe Janežič.

V finalu mladink z zračno puško smo imeli kar dve tekmovalki. Nuši Žnidarič je za las ušla medalja in je osvojila nehvaležno četrto mesto (622,8 v kvalifikacijah), Suzana Lukić pa je osvojila peto mesto (623,5 v kvalifikacijah). Katarina Fevžer je v kvalifikacijah osvojila šestnajsto mesto (616,3 kroga), Sara Slak pa trideseto (606 krogov).

Z osebnim rekordom 549 krogov je v kvalifikacijah zračne pištole med mladinci osvojil dvanajsto mesto Timon Lukež, Aleš Mitja Janc je osvojil štirinajsto mesto (546 krogov) in Matija Kecelj enaindvajseto mesto (539 krogov). Najboljši tako v kvalifikacijah kot tudi v finalu je bil Dionis Korakakis (Grčija) in tako pokazal, da gre po stopinjah svoje znane in uspešne sestre Anne Korakaki.

V finale zračne pištole med mladinkami se je uvrstila Anja Prezelj s petim mestom v kvalifikacijah (555 krogov). Žal se ji je nato v finalu prevečkrat zatresla roka, tako da je osvojila šesto mesto. Prva tri mesta so osvojile bolgarske tekmovalke. Zmagala je Miroslava Mincheva pred Adiel Ilievo in Gegrano Kaloevo. Pia Srpčič je s 541 krogi osvojila enajsto, Sara Ščuri pa petnajsto mesto (538 krogov) v kvalifikacijah.

Fotografije FB SZS