Na 1. turnirju državnih lig z zračnim orožjem ponovno državni rekordi

 

 

20. in 21. oktobra 2018 je SD Trzin na centralnem strelišču v Ljubljani organiziral 1. turnir državnih lig v novi sezoni. Tekmovalci so dosegli nekaj zelo dobrih rezultatov, zaradi novih disciplin pa tudi nekaj novih državnih rekordov.

 

Dvoršakova ni dovolila presenečenja

 

Živa Dvoršak (SD Olimpija) je bila tokrat premočna za vse tekmovalke in tekmovalce v 1.A ligi z zračno puško. Že v kvalifikacijah je bila najboljša, saj je zadela kar 626 krogov. Klavdija Jerovšek (SD Grosuplje) je bila s 621,9 kroga druga, Urška Hrašovec (SD 1. Pohorski bataljon Ruše) pa s 620,8 kroga tretja. V finalu je Dvoršakova po drugi seriji prevzela vodstvo, ki ga je samo še povečevala do konca, in zmagala z 251,7 kroga. Drugo mesto je osvojil Franc Pinter (SD Kamnik)z 247 krogi, tretje pa Nuša Žnidarič (SD Kovinar Ormož).

 

V ekipni konkurenci so bili najboljši tekmovalci SD Olimpija (Dvoršak, Gotovina, Juvan) s 1849,1 kroga, drugo mesto so osvojili tekmovalci SD Grosuplje (Jerovšek, Kolenc, Slak) s 1844,4 kroga, tretje pa tekmovalci SD 1. Pohorski bataljon Ruše (Hrašovec, Jodl, Jakopiček).

 

Venta po burnem ogrevanju gladko do zmage

 

V 1.A ligi z zračno pištolo je Kevin Venta (SD Kovinar Ormož) gladko prišel do zmage. Po burnem ogrevanju, ko je po pozivu na linijo "letel" na drugi konec Ljubljane po očala, se je med tekmo zadosti umiril, da je bil v kvalifikacijah najboljši s 579 krogi. S sedmimi krogi manj je bil na drugem mestu Peter Tkalec, na tretjem pa Jože Čeper s 569 krogi (oba SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem). V finalu je Venta po prvi seriji prevzel vodstvo, ki ga ni več izpustil iz rok, in zmagal z 239,1 kroga. Drugo mesto je osvojil Tkalec z 234,6 kroga, tretje pa Klemen Tomaševič (SD Lotrič Železniki).

 

V ekipni konkurenci je prvo mesto osvojilo SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem (Tkalec P., Čeper, Tkalec J.) s 1691 krogi. Drugo mesto je osvojilo SD Kovinar Ormož (Venta, Vignjević, Polajnko) s 1680 krogi, tretje pa SK Ptuj (Stojak, Raušl, Potočnik) s 1674 krogi.

 

Smoličeva in Somogyi najboljša v 1.B ligi

 

Klara Smolič (SD Gorjanci) je z zračno pištolo v 1.B ligi gladko osvojila prvo mesto, saj je s 562 krogi imela kar šest krogov prednosti pred Ludvikom Pšajdom ml. (SD Juršinci), ki je osvojil drugo mesto. Tretje mesto je osvojil Miha Grohar (SD Domžale) s 554 krogi.

 

V ekipni razvrstitvi je zmagalo SD Juršinci (Pšajd L., Moleh, Pšajd N.) s 1649 krogi pred SD Gorjanci (Smolič, Bele, Hudoklin) s 1645 krogi na drugem mestu in SD Olimpija (Fux, Bevk, Serafin) na tretjem mestu s 1626 krogi.

 

Peter Somogyi (SD "Jezero" Dobrovnik) se je očitno odločil, da bo to sezono nadaljeval tako kot je tekmoval v prejšnji. Tudi tokrat je bil prepričljivo najboljši, saj je zmagal s 624,4 kroga. Drugo mesto je osvojil Mitja Černi (SD Gančani) s 617,3 kroga, tretje pa Antonija Kosi (SD Mesto Ljutomer) s 612,5 kroga.

 

V ekipni konkurenci je prvo mesto pripadlo SD Mesto Ljutomer (Kosi, Špindler, Robnik) s 1824,9 kroga, drugo mesto so osvojili tekmovalci SD "Jezero" Dobrovnik (Somogyi, Kološa, Car) s 1818,7 kroga, tretje pa tekmovalci SD "Koloman" Flisar Tišina (Ziško, Zelko, Žalik).

 


Liga mladih

 

Med mladinci zračno pištolo najboljša Prezljeva in Celec

 

Na 1. turnir je neposredno iz letališča, kjer je pristalo letalo z udeleženci MOI v Buenos Airesu, prišla Anja Prezelj (SD Lotrič Železniki), ki je pokazala prevlado v kategoriji mladink z zračno pištolo. Kljub dolgi poti je bila očitno še dovolj spočita, da je rutinsko zadela 556 krogov in osvojila prvo mesto s prednostjo skoraj 30 krogov. Drugo mesto je osvojila Teja Barašin (SD Škofja Loka) s 529 krogi, tretje pa Ula Zelnik Gregorčič (SD Gorjanci) s 525 krogi.

 

Med mladinci je bil najboljši Domen Celec (SD škofja Loka), ki je zmagal s 553 krogi. Štiri kroge manj je zadel Anže Gmajnič (SK Brežice) in s tem osvojil drugo mesto, tretje pa Aleš Mitja Janc (SD Marok Sevnica) s 545 krogi.

 

V ekipni konkurenci so zmagali tekmovalci SD Lotrič Železniki (Prezelj, Demšar, Medved) s 1605 krogi pred tekmovalci SK Ptuj (Volgemut, Bezjak, Luževič), ki so zadeli 1597 krogov. Tretje mesto so osvojili tekmovalci SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem (Maček, Jager, Lukež) s 1564 krogi.

 

Z zračno puško najboljša Žnidaričeva in Lužar

 

Med mladinkami je bila tokrat najboljša Nuša Žnidarič (SD Kovinar Ormož), ki je osvojila prvo mesto s 615, 5 kroga. Druga je bila s 612,8 kroga Urška Hrašovec (SD 1. Pohorski bataljon Ruše), tretja pa Katarina Fevžer (SD Slovenske Konjice) s 606,4 kroga.

 

Dosti bolj napeto je bilo med mladinci, saj je Blaž Lužar (SD Olimpija) osvojil prvo mesto s samo 0,2 kroga prednosti pred Nejcem Klopčičem (SD Trzin), ki je zadel 607,3 kroga. Tretje mesto je osvoji Leon Režonja (SD Štefan Kovač Turnišče) s 605,1 kroga.

 

V ekipni konkurenci so zmagali predstavniki SD 1. Pohorski bataljon Ruše (Osrajnik, Hrašovec, Jakopiček) s 1800,8 kroga. Drugo mesto so osvojili predstavniki SD Trzin (Klopčič, Vinko, Janežič) s 1792,5 kroga pred SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem (Mrgole, Patrik, Matek), ki so zadeli 1787,3 kroga.

 

Med kadeti z zračno pištolo najboljša Srpčičeva in Kecelj

 

Pia Srpčič (SK Brežice) je bila najboljša kadetinja z zračno pištolo na prvem turnirju. Prvo mesto je osvojila s 364 krogi in štirimi krogi prednosti pred Nežo Vodeb (SD Liboje). Tretje mesto je osvojila Nina Bogša (SD Jože Kerenčič Miklavž pri Ormožu) s 356 krogi.

 

V konkurenci kadetov je bil s 355 krogi najboljši Matija Kecelj (SD Domžale). Z dvema krogoma manj je po petih mesecih treninga z zračno pištolo osvojil drugo mesto Timotej Plahut (ŠSD Murska Sobota), tretje pa Marsel Krajnc (SK Ptuj) s 346 krogi.

 

Ekipne zmagovalce so postale predstavnice SK Brežice (Zorko, Srpčič, Ščuri) s 1049 krogi. Drugo mesto so osvojili predstavniki SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem (Trkulja, Korun, Vodišek) z 940 krogi pred predstavnicami SK Moris – Kočevska Reka – Kočevje (Lunder, Gorše, Kramžar) z 907 krogi.

 

Med kadeti z zračno puško najboljša Prezljeva in Lukić

 

V konkurenci kadetinj z zračno puško je prvo mesto osvojila Naja Prezelj (SD Lotrič Železniki). S 407,7 krogi je imela skoraj tri kroge prednosti pred Saro Slak, ki je osvojila drugo mesto. Tretje mesto je osvojila Laura Erjavec (obe SD Grosuplje) s 399 krogi.

Med kadeti je bila borba za prvo mesto dosti bolj izenačena. Do zadnjega strela sta se za prvo mesto borila Luka Lukić (SD Trzin) in Jure Sočič (ŠSD Murska Sobota). Po zadnjem strelu je postalo jasno, da je zmagal Lukić z 0,2 kroga prednosti pred Sočičem. Tretje mesto je osvojil Patrik Farkaš (ŠSD Murska Sobota) s 404,1 kroga.

 

V ekipni konkurenci so zmagale predstavnice SD Grosuplje (Slak, Kolenc, Katarinčič) s 1193,4 kroga pred predstavniki ŠSD Murska Sobota (Sočič, Farkaš, Makari), ki so zadeli 1191 krogov. Tretje mesto so osvojili tekmovalci SD Mesto Ljutomer (Stajnko, Budja, Zadravec) s 1165,6 kroga.

 

Pionirji rekordno s standardno zračno puško in pištolo

 

Tokrat so pionirji prvič imeli možnost tekmovati z zračno pištolo in standardno zračno puško v svoji kategoriji.

Z zračno pištolo so tekmovali samo predstavniki SD Lotrič Železniki. Z novim državnim rekordom 135 krogov je zmagal Anto Pratljačić  pred Majem Prezljem (107 krogov) in Tianom Dolšakom (84 krogov). Ti trije mladeniči so postavili tudi nov ekipni državni rekord, ki sedaj znaša 326 krogov.

 

S standardno zračno puško je v kategoriji pionirjev tekmoval samo Luka Šoper (SD 1956 Trbovlje), ki je zadel 177 krogov in s tem rezultatom postavil novil državni rekord.

 

Med pionirkami je bila s standardno zračno puško najboljša Tina Prejac (SD Kovinar Ormož), ki je s 177 krogi postavila dražvni rekord. Z desetimi krogi manj je drugo mesto Pia Gakovič (SD Trzin).

 

Rezultati

Rezultati liga mladih

Fotografije FB SZS

 

 

Državna pionirska liga

 

Zoja Kalin in Dejan Jurko najboljša pionirja

 

V konkurenci pionirk s serijsko zračno puško smo gledali izredno napeto tekmo med Zojo Kalin (SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem) in Tijo Šiles (SD Kisovec), ki se je odločila šele po zadnjem strelu. Z rezultatom 184 krogov je zmagala Kalinova, drugo mesto je z istim rezultatom osvojila Šilesova. Tretje mesto je osvojila Iza Kalin (SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem) s 179 krogi.

 

Tudi ekipna zmaga v konkurenci pionirk je šla v Rečico pri Laškem, saj so tekmovalke SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem (Kalin Z., Kalin I., Zupanc) s 522 krogi imele trinajst krogov prednosti pred tekmovalkami SD "Celjska četa" Mala Breza (Žumer, Kristanšek, Privšek), ki so osvojile drugo mesto. Tretje pa so bile tekmovalke SD Trzin (Prostran, Stjepanović, Vukadinovič) s 481 krogi.

 

V konkurenci pionirjev je bilo na koncu še bolj napeto kot med pionirkami, saj sta najboljše tri tekmovalce ločila samo dva kroga. Zmagal je Dejan Jurko (SD Dolič) s 183 krogi. S krogom manj je drugo mesto osvojil Nik Kralj (SD Kisovec), tretje mesto pa je z enakim rezultatom osvojil Matevž Pogačnik (SD Triglav Javornik - Koroška Bela).

 

Ekipni zmagovalci med pionirji so postali tekmovalci SD Kisovec (Kralj, Rokavec, Jazbec) s 523 krogi pred tekmovalci iz SD Triglav Javornik - Koroška Bela (Pogačnik, Klinar, Močivnik) na drugem mestu (522 krogov) in tekmovalci SD Dolič (Jurko, Vodenik, Hatunšek) na tretjem mestu (520 krogov).

 

Rezultati

Fotografije FB SZS

 

 

Martin Kolar

Strelska zveza Slovenije

Dolenjska cesta 11

1000 Ljubljana

 

01 427 10 09

01 428 05 82

info[@]strelska-zveza.si

Obvestilo

- Veliko datotek na naši strani je v PDF formatu. V kolikor jih ne morete odpirati, si namestite Adobe Reader.

- Imate novico za našo spletno stran? Pišite nam na info[@]strelska-zveza.si. Ne pozabite priložiti tudi fotografije.

- Pripombe, predloge in pobude posredujte na info[@]strelska-zveza.si