Prvi državni prvaki v mešanih parih

Strelsko društvo Lotrič Železniki je 22. in 23. septembra 2018 organiziralo prvo državno prvenstvo v mešanih parih z zračnim orožjem. Prvenstva se je udeležilo 27 parov, od tega 12 z zračno pištolo in 15 z zračno puško (8 parov med mladinci in 7 med člani). V finalih pa smo videli tudi 3 finalne državne rekorde.

Med mladinci najboljša Hrašovčeva in Jakopiček

V kvalifikacijah z zračno puško med mladinci sta bila najboljša Suzana Lukić in Maj Kadunc, predstavnika SD Trzin, ki sta zadela 818,9 kroga. Dobre tri kroge sta za njima zaostala Urška Hrašovec in Patrik Jakopiček (SD 1. Pohorski bataljon Ruše), tretja pa sta bila Sara in Amadej Slak (SD Grosuplje). Med pet finalistov sta se uvrstila še Antonija Kosi in Tic Budja (SD Mesto Ljutomer) ter Naja Prezelj in Rok Frelih (SD Lotrič Železniki).

V finalu smo nato gledali napeto borbo med Trzinčanoma in Rušanoma. Lukićeva in Kadunc sta vodila od začetka finala, nato pa sta prevzela pobudo Hrašovčeva in Jakopiček in šele zadnji štirje streli so dali zmagovalca. To sta z novim finalnim državnim rekordom 486,9 kroga postala Urška Hrašovec in Patrik Jakopiček. Drugo mesto sta osvojila Suzana Lukić in Maj Kadunc (SD Trzin) s samo 0,2 kroga zaostanka za zmagovalcema. Tretje mesto sta osvojila Sara in Amadej Slak (SD Grosuplje).

V članski konkurenci najboljši Ormožani

V kvalifikacijah z zračno puško med člani najboljša Urška Kuharič in Jan Šumak (SD Kovinar Ormož) kljub temu, da se je Kuharičevi pokvarila puška in kvalifikacije končala s sposojenim orožjem. Druga sta bila Vesna Markelj in Jani Šuštar (SD Lotrič Železniki) pred Lio Lazar in Erikom Kandaretom (Cerkniško društvo strelk in strelcev) na tretjem mestu. V finale sta se uvrstila še dva para: Nuša Žnidarič in Žan Tomažič (SD Kovinar Ormož 2) in Nuša Špindler ter Rajko Robnik (SD Mesto Ljutomer).

V finalu sta nato Urška Kuharič (s popravljeno puško) in Jan Šumak gladko osvojila naslov državnih prvakov z novim finalnim državnim rekordom 488,1 kroga in tremi krogi prednosti pred Nušo Žnidarič in Žanom Tomažičem (vsi SD Kovinar Ormož). Tretje mesto sta tako kot v kvalifikacijah osvojila Lia Lazar in Erik Kandare (Cerkniško društvo strelk in strelcev).

Anja Prezelj in Klemen Tomaševič državna prvaka z zračno pištolo

Zaradi premalo prijavljenih ekip v mladinski konkurenci so strelci z zračno pištolo tekmovali samo v članski konkurenci. V kvalifikacijah sta bila najboljša Anja Prezelj in Klemen Tomaševič (SD Lotrič Železniki), ki sta odlično formo prikazala tudi v finalu in zmagala z novim finalnim državnim rekordom 465,5 kroga. Dva kroga manj sta imela predstavnika SK Ptuj Sašo Tojak in Majda Raušl na drugem mestu, tretje mesto pa sta osvojila Jagoda in Peter Tkalec (SD Dušan Poženel Rečica pri Laškem). Četrto mesto je pripadlo Mojci Kolman in Blažu Kunšku (SD Marok Sevnica), peto pa Petri Vernik in Kevinu Venti (SD Kovinar Ormož). Zanimivo je, da je vseh pet najboljših ekip doseglo enako uvrstitev, kot so jo imeli v kvalifikacijah.