Odlična pripravljenost pred Svetovnim prvenstvom

Med 9. in 12. avgustom je potekal Grand Prix Novega Sada, ki je zadnje tekmovanje pred vrhuncem sezone Svetovnim prvenstvom. Naši tekmovalci pod vodstvom vodje reprezentance za puško in pištolo Andreje Vlah so prikazali izvrstno formo in upamo, da jo bodo še dvignili v naslednjih dveh tednih. V izjemno hudi konkurenci tekmovalcev, ki so prišli iz kar 17 držav iz treh celin, so domov prinesli kar 5 medalj, od tega 2 zlati, 2 srebrni in eno bronasto.

Venta z zračno pištolo do zlata in rekorda, Prezljeva do srebra

Z zračno pištolo sta nas odlično zastopala Kevin Venta in Anja Prezelj. Kevin je prišel v finale z 8. rezultatom kvalifikacij (570 krogov), nato pa v finalu pokazal vse svoje mojstrstvo in zmagal z novim državnim rekordom 241,7 kroga. Drugo mesto je osvojil s skoraj 4 kroge slabšim rezultatom Duško Petrov (Srbija), ki je bil v kvalifikacijah najboljši s 577 krogi. Dimitrije Grgič (Srbija) je osvojil tretje mesto.

Venta je zelo dober nastop prikazal tudi zadnji tekmovalni dan, ko je s pištolo 50m osvojil 4. mesto, bronasta  medalja pa mu je ušla za samo 1 krog. Dosegel je rezultat 554 krogov ravno tako kot tretji Morgan Johansson (Švedska). Prvo mesto je osvojil Dimitrije Grgić s 560 krogi, drugo pa Željko Posavec (Hrvaška) s 556 krogi.

Z zračno pištolo je nastopal tudi v mešanih parih, kjer je z Estonko Kristino Kiisk osvojil 6. mesto. V finalu, ki sta zgrešila samo za en krog, je zlato medaljo osvojil par Major/Tatrai (Madžarska) pred Momčilović Veličković/Grgić (Bor 030-Akademac) na drugem mestu in Žarić/Petrov (novi Sad 1790-Aleksa Dejović) na tretjem mestu.

Odličen nastop je prikazala tudi Anja Prezelj, ki je z zračno pištolo med mladinkami osvojila drugo mesto z rezultatom 561 krogov. Pred njo je bila samo odlična gruzijska tekmovalka Nino Khutsiberidze (567 krogov), ki je s tem rezultatom v enotni konkurenci mladink in članic osvojila 5. mesto v kvalifikacijah. Tretja najboljša mladinka pa je bila Adiel Ilieva iz Bolgarije s 559 krogi.

Jerovškova bronasta z zračno puško

Naše tekmovalke so bile med najboljšimi z zračno puško. V finale sta se uvrstili Živa Dvoršak kot druga iz kvalifikacij (626,1 kroga) in Klavdija Jerovšek kot osma (623 krogov). Jerovškova se je v finalu enakovredno borila za drugo mesto s Snježano Pejčić (Hrvaška), dobitnico bronaste olimpijske medalje iz Pekinga. Na koncu je bila Hrvatica za 0,3 kroga boljša in je osvojila srebrno medaljo. Zmagala je Milica Babić (Srbija), ki je bila najboljša tudi v kvalifikacijah s 628,3 kroga.

V kvalifikacijah je Urška Kuharič osvojila 14. mesto (620,6), Urška Hrašovec 47. (608), Katarina Fevžer 50. (600,5) in Zala Junger 51. (595). V konkurenci mladink je Hrašovčeva osvojila 24. mesto, Fevžerjeva 26. in Jungerjeva 27.

Med člani sta z zračno puško tekmovala Patrik Jakopiček, ki je osvojil 42. mesto s 600,9 kroga, in Simon Potrč, ki je osvojil 43. mesto s 599,4 kroga. Jakopiček je bil s tem rezultatom med mladinci 19. Med člani je v finalu zmagal Istvan Peni (Madžarska) po napeti borbi z Milutinom Stefanovićem z 250,6 kroga in 0,3 kroga prednosti, tretje mesto pa je osvojil Milenko Sebić (oba Srbija). Peni je izjemno streljal že v kvalifikacijah, kjer je s 633,9 kroga izboljšal tudi madžarski državni rekord.

V mešanih parih z zračno puško "smo" imeli tri pare. Najboljši je bil slovensko-estonski par Živa Dvoršak/Meelis Kiisk, ki sta z 826,4 kroga osvojila 10. mesto. Urška Hrašovec in Patrik Jakopiček (1. Pohorski bataljon Ruše) sta osvojila 19. mesto (811 krogov), Katarina Fevžer in Simon Potrč pa 21. z 802,5 kroga. Zmagala je ekipa Arsović/Stefanović (Partizan-Čika Mata) pred Kurki/Hyrkas (Finska) in Johansson/Madsen (Švedska).

Dvoršakova srebrna v trojnem položaju med članicami, Fevžerjeva zlata med mladinkami

Med članicami z mk puško v trojnem položaju je odlično tekmovala Živa Dvoršak. V finale se je zanesljivo prebila z najboljšim rezultatom kvalifikacij (1175 krogov), ki si ga je delila z odlično hrvaško strelko Snježano Pejčič. V finalu pa ji je Pejčičeva po 15 strelih pobegnila na dobra dva kroga prednosti, ki jih je na koncu zadržala do konca. Dvoršakova je tako s 455,6 kroga osvojila srebrno medaljo, tretja pa je bila Sanja Vukašinović (Srbija). V kvalifikacijah sta tekmovali še Urška Kuharič (14. mesto in 1149 krogov) in Klavdija Jerovšek (17. mesto in 1146 krogov).

V isti disciplini med mladinkami je Katarina Fevžer prikazala odlično streljanje in zanesljivo zmagala s 1150 krogi ter za samo 5 krogov zaostala za svojim državnim rekordom, ki ga je dosegla letos aprila. Boj za drugo mesto sta do zadnjega strela bili Marija Kolarević in Ana Akifović (obe Srbija). Obe sta imeli na koncu 1149 krogov, srebro pa je pripadlo Kolarevićevi, bron pa Akifovićevi.

Katarina Fevžer je tekmovala tudi z mk puško leže. V skupni kategoriji članic in mladink je s 611,2 kroga osvojila 15. mesto, v kategoriji mladink pa ji je za las ušel bron in se je morala zadovoljiti s 4. mestom. Samo 0,9 kroga več je imela češka strelka Sabina Thurnwaldova na tretjem mestu, 0,1 kroga več od Čehinje pa je imela Nevena Armus (Srbija). Zmagala je Dorina Toma (Madžarska) s 616,6 kroga. Med članicami je s 624,7 kroga in z več kot 4 krogi prednosti pred ostalimi tekmovalkami premočno zmagala Snježana Pejčič.

Z mk puško leže je bil blizu medalje Rajmond Debevec, ki je s 623,5 kroga osvojil 4. mesto. Robert Markoja pa je s 621,3 kroga osvojil 9. mesto. Zmagal je Milenko Sebić (Srbija) s 628,3 kroga pred Fincem Juho Kurkijem (625,2) na drugem mestu in Istvanom Penijem (624,8 kroga) na tretjem mestu.

Debevec je v kvalifikacijah mk puške trojni položaj med člani osvojil 13. mesto (1164 krogov), Markoja pa s 4 krogi manj 17. mesto. Za uvrstitev med najboljših 8 je bilo potrebno zadeti najmanj 1169 krogov. V finalu je zmagal Istvan Peni s 456,2 kroga, ki je bil najboljši že v kvalifikacijah s 1184 krogi. Drugo mesto je z 2,4 kroga manj osvojil Milutin Stefanović, tretje pa Stevan Pletikosić (oba Srbija).