Boštjan Maček evropski prvak

Evropsko prvenstvo s puško šibrenico poteka med 31. julijem in 13. avgustom v Leobersdorfu z udeležbo 387 tekmovalcev iz 42 držav. Športni park Leobensdorf spada v Baden v okrožju Spodnje Avstrije in je namenjen za streljanje skoraj vseh disciplin, za to prvenstvo v disciplini šibrenica pa so obnovljeni tudi stroji, zgrajeno novo finalno strelišče in nova servisna hiša. Na vseh streliščih s puško šibrenico so postavljeni monitorji preko katerih se lahko sproti spremlja rezultate tekmovalcev, za gledalce pa je namenjenih na pokritih tribunah skoraj 300 sedežev. V navedenem času se bo prvenstvo odvijalo v disciplinah trap, dvojni trap in skit, udeležuje pa se ga tudi naša reprezentanca s tekmovalci v disciplini trap.

SLO reprezentanca EP trap Leobersdorf 2018 - zasedba 4 mladincev in 6 članov:

Člani trap: Boštjan Maček (Trap Štefan Kovač Murska Sobota), Denis Vatovec (Vrhnika), Matjaž Lepen (Trap Kungota), MQS Andrej Starc (Kamnik) in Ivan Krkač (Kunšperk)

Članice trap: Jasmina Maček (Trap Štefan Kovač Murska Sobota)

Mladinci trap: Rene Maček (Trap Štefan Kovač Murska Sobota), Žiga Juretič (ZLD Gorica), Miha Nahtigal (Trap Ormož) in MQS Sašo Hrovat (Olimpija)

Vodstvo reprezentance: Vodja reprezentance Nikolaj Mejaš s trenerjem pomočnikom za mladince Savo Strmole

03.08.2018

Boštjan Maček evropski prvak!

Boštjan Maček je 3. 8. 2018 na Evropskem prvenstvu v streljanju s puško šibrenico, ki poteka med 31. julijem in 12. avgustom v Leobersdorfu v Avstriji, dosegel največji uspeh kariere. Že v kvalifikacijah je bil najboljši, saj je od 125 letečih tarč zgrešil samo eno, nato pa v finalu zadel 46 od 50 tarč in premagal ostalih 5 konkurentov. Najbližje mu je prišel Anton Glasnović (Hrvaška), svetovni podprvak iz leta 2013, s 44 zadetimi tarčami, medtem ko je Jiri Liptak (Češka) osvojil 3. mesto. Denis Vatovec je s 119 tarčami osvojil 26. mesto, Matjaž Lepen pa s 117 40. mesto. Andrej Starc in Ivan Krkač sta v MQS konkurenci zadela 110 oziroma 101 tarčo.

Izjava Mačka po osvojeni zlati medalji: "Izjemno zadovoljen sem po osvojeni zlati kolajni. Moj začetek v finalu ni bil najboljši, zato pa sem bil iz strela v strel boljši, v drugem delu finala sem dal svoj maksimum. Preteklo sezono sem izgubil zaradi poškodbe, v tej sezoni sem si želel le dobrega izida. V zadnjem času sem intenzivno vadil, trdo delo pa je bilo poplačano." (www.rtvslo.si)

Tudi v ekipnikonkurenci so bili naši strelci v samem vrhu. Ekipa, sestavljena iz Mačka, Vatovca in Lepna je v kvalifikacijah postavila nov evropski in državni rekord 360 tarč. Ravno tako sta ekipni rekord v kvalifikacijah izenačili tudi ekipi Italije in Turčije. V sobotni ekipni tekmi je naša ekipa v četrtfinalu osvojila 6. mesto z zadetimi 66 tarčami, naslov ekipnega evropskega prvaka v trapu pa je šel Italijanom, ki so ga osvojili z novim evropskim rekordom.

V konkurenci članic v trapu je Jasmina Maček z 9. mestom v kvalifikacijah dosegla svojo drugo najboljšo uvrstitev na evropskih prvenstvih, boljša je bila samo leta 2000, ko je osvojila 6. mesto. Tokrat je s 116 zadetimi tarčami samo za 1 krog ostala izven dodatnega razstreljevanja za finale, saj so namreč kar 3 strelke zadele 117 tarč in se potegovale za zadnje mesto, ki je vodilo v finale.

V konkurenci mladincev je zmagal Murat Ilbilgi (Turčija), ki je z 38 tarčami v finalu za 1 tarčo ugnal Francoza Clementa Francisa Andre-a Bourgueja in Čeha Fabia Beccaria (27 zadetkov v finalu). V kvalifikacijah je Rene Maček osvojil 23. mesto (111 tarč), Žiga Juretič 29. mesto (106 tarč) in Miha Nahtigal 32. mesto (105 tarč). V MQS konkurenci je tekmoval še Sašo Hrovat, ki je zadel 104 tarče. S 322 tarčami so v kvalifikacijah osvojili 8. mesto. V sobotni ekipni tekmi so nato naši mladi upi streljali nekoliko bolje in osvojili 7. mesto z zadetimi 58 tarčami. Naslov ekipnih evropskih prvakov med mladinci so osvojili Francozi z novim evropskim rekordom pred Finci in Nemci.

Zadnja tekmovalna disciplina so bili mešani pari, kjer sta Slovenijo zastopala Jasmina Maček in Denis Vatovec. Vatovec je prikazal odlično streljanje in v treh serijah zgrešil samo eno tarčo, Mačkova pa je zgrešila 11 tarč. Skupno sta s 138 tarčami osvojila 21. mesto med 29 ekipami in samo 4 tarče so jima zmanjkale za dodatno razstreljevanje za uvrstittev v finale.  V kvalifikacijah so Španci, Italijani in Finci s 145 zadetimi tarčami postavili nov kvalifikacijski evropski rekord in hkrati izenačili svetovni kvalifikacijski rekord. Italijana Jessica Rossi in Giovanni Pellielo sta pokazala izjemno natančnost v finalu, saj sta zgrešila samo 3 tarče od 50 in s tem potrdila naslov evropskih prvakov z novim evropskim in svetovnim rekordom. Drugo mesto sta osvojila Slovaka Zuzana Rehak Stefecekova in Erik Varga, tretje pa Turka Safiye Sariturk in Oguzhan Tuzun.

Mediji:

Rezultate lahko spremljate na tej povezavi

Fotografije ESC

Seznam prenosov

Prenosi na Šport TV 2

Spremljanje finalnih tekem preko Livestreama

Razpored EP s slovenskimi nastopi:

SREDA 1.8.2018

Mladinci trap 1.dan: Kvalifikacije ob 8.30 (75 tarč)

ČETRTEK 2.8.2018

Mladinci trap 2.dan: Kvalifikacije ob 8.30 (50 tarč)

Članice trap 1.dan: Kvalifikacije ob 8.30 (50 tarč)

Člani trap 1.dan: Kvalifikacije ob 8.30 (50 tarč)

PETEK 3.8.2018

Članice trap 2.dan: Kvalifikacije ob 8.30 (75 tarč), finale 16.00 (v živo po Šport TV!)

Člani trap 2.dan: Kvalifikacije ob 8.30 (75 tarč), finale 17.00 (v živo po Šport TV!)

SOBOTA 4.8.2018

Ekipna tekma člani trap (novost EP)

Ekipna tekma mladinci trap (novost EP)

NEDELJA 5.8.2018

Mešani pari člani/članice trap: Kvalifikacije ob 8.30, finale 17.00 (v živo po Šport TV!)

TV program predvajanja EP na Šport TV  (3x tudi v živo!):

PETEK 3.8.

2.00 Trap finale moški
13.00 Trap finale ženske
14.00 Trap finale moški

Za strokovni komentar TV prenosov skrbel Franc Kolarič, predsednik Komisije za puško šibrenico SZS in član Strokovnega sveta SZS