28. tekmovanje Strelskih upov

V Plznu je med 11. in 15. 7. 2018 potekalo že 28. tekmovanje Strelskih upov. Med 384 strelci iz 22 držav so tekmovali tudi naši mladi strelci.

Med prvimi sta s tekmovanjem pričeli Anja Prezelj in Klara Smolič z zračno pištolo. Prezljeva je s 561 krogi osvojila 19. mesto, Smoličeva pa s 557 krogi 29. mesto. V finalu, kamor je vodilo najmanj 567 krogov, je bila popolnoma brez konkurence Manu Bhaker (Indija), ki je bila najboljša že v kvalifikacijah s 574 krogi. V finalu je zadela 238,7 kroga in za več kot 4 kroge premagala konkurenco. Drugo mesto je osvojila Camille Jedrzejewski (Italija), tretje pa Martina Maršálková (Slovaška).

V konkurenci mladincev je Aleš Mitja Janc s 539 krogi osvojil 73. mesto, Dejan Jager pa s 535 krogi 79. mesto. Za finale je bilo potrebno zadeti 574 krogov. Tako kot med mladinkami je tudi med mladinci šla zmaga v Indijo. Z 245,4 kroga je Chaudhary Saurabh za več kot 5 krogov premagal Aleksandra Kondrashina, tretje mesto pa je osvojil Anton Arisarkhov (oba Rusija).

Z zračno puško je s 607 krogi 54. mesto osvojil Maj Kadunc, Patrik Jakopiček je bil 66. s 597,9 kroga, Filip Deželak pa s 563,6 kroga 78. Za finale je bilo potrebno zadeti 623,6 kroga. V finalu je bil tako kot v kvalifikacijah (628,5) najboljši Rus Grigorii Shamakov (249,9 kroga), točno dva kroga manj na drugem mestu je imel Maciej Kowalewicz (Poljska), tretje mesto pa je osvojil Hriday Hazarika (Indija).

V isti disciplini je v konkurenci mladink Suzana Lukić osvojila 62. mesto (613,6 kroga), Nuša Žnidarič s 613,1 kroga 66. mesto, Urška Hrašovec 71. mesto (611,7), Katarina Fevžer 75. (609,8) in Ana Nuša Detela 97. mesto (597,6 kroga). V finalu je bila najboljša Indijka Elavenil Valarivan z 250,8 kroga, drugo mesto je osvojila Nicole Gabrielli (Italija), tretje pa Aleksandra Szutko (Poljska).

Z mk puško leže sta tekmovali Katarina Fevžer, ki je s 613,1 kroga osvojila 30. mesto, in Ana Nuša Detela, ki je osvojila 69. mesto s 599,9 kroga. Zmagala je Nicole Gabrielli s 626 krogi, Sheileen Waibel (Avstrija) je s 624,8 kroga osvojila drugo mesto, tretje pa Katerina Kolarikova (Češka) s 623,2 kroga.

Med mladinci je na 50 m leže zmagal Romun Dragomir Matei Iordache s 624,8 kroga, drugo mesto je osvojil Rus Artem Filippov 622,9 kroga, tretje Italijan Marco Suppini s 622,6 kroga, Maj Kadunc pa je osvojil 56. mesto (603,3 kroga).

V trojnem položaju z mk puško je med mladinkami Katarina Fevžer osvojila 45. mesto s svojim drugim najboljšim rezultatom 1142 krogov. V finalu, kamor je vodilo vsaj 1163 krogov, je zmagala z lepo prednostjo štirih krogov in pol Elizabeth Marsh (ZDA) pred Tatiano Kharkovo (Rusija) na drugem mestu in Saro Karasovo (Češka) na tretjem mestu. Dorina Toma (Madžarska), ki je bila v kvalifikacijah najboljša s 1172 krogi, je v finalu osvojila 5. mesto.

Filip Nepejchal (Češka) je bil zmagovalec med mladinci z mk puško v trojnem položaju. V finalu je zmagal s 457,2 kroga in 1,5 kroga prednosti pred Zaltanom Peklerjem (Madžarska). Tretje mesto je osvojil Dragomir Matei Iordache. Maj Kadunc je z osebnim rekordom 1142 krogov osvojil 41. mesto.

Zadnji dan tekmovanja sta bili še tekmi mešanih parov z zračno puško in zračno pištolo. Z zračno puško sta v finalu zmagala Italijana Sofia Benetti in Marco Suppini pred parom Indija B, ki sta ga sestavljala Shreya Agrawal in Hriday Hazarika, na drugem mestu in parom Indija A (Elavenil Valarivan in Divyanish Singh Panwar). V kvalifikacijah sta Suzana Lukić in Maj Kadunc osvojila 20. mesto z 813,3 kroga, Urška Hrašovec in Patrik Jakopiček pa 23. mesto z 809,4 kroga.

Z zračno pištolo sta prvi dve mesti osvojila indijska para: Manu Bhaker in Anmol Anmol (Indija A) sta osvojila prvo mesto, Devanshi Rana in Chaudhary Saurabh (Indija B) pa drugo mesto. Bron je pripadel Slovakoma Martini Maršalkovi in Mareku Kosturju. V kvalifikacijah sta Klara Smolič in Aleš Mitja Janc osvojila 16. mesto (740 krogov), Anja Prezelj in Dejan Jager pa 20. mesto (735 krogov).