Debevec z novim državnim rekordom do 8. mesta na vojaškem svetovnem prvenstvu

V švicarskem Thunu je med 1. in 4. 6. 2018 potekalo 50. vojaško svetovno prvenstvo prvenstvo v streljanju, ki so se ga udeležili vodja reprezentance Andreja Vlah, Rajmond Debevec, Dušan Ziško in Robert Markoja.

1. 6. 2018

Prvi dan tekmovanj s puško velikega kalibra so v disciplini standardna puška 300 m trojni položaj tekmovali vsi trije strelci. V eliminacijah, ki so hkrati štele tudi kot ekipno tekmovanje, so s skupnim rezultatom 1712 krogov osvojili 8. mesto med 27 ekipami. Zmagala je ekipa Norveške (Lund, Brekne, Bryhn) z novim rekordom prvenstev 1752 krogov, ekipa Finske (Kurki, Leppä, Autio) je bila druga s 1729 krogi, ekipa Poljske (Bartnik, Skorupa, Kraskowski) pa tretja s 1726 krogi. Videli smo tudi rekord prvenstev, ki ga je s 590 krogi postavil Steffen Olsen (Danska).

V posamičnem delu tekmovanja, kamor so se uvrstili vsi trije slovenski predstavniki, je z izenačenim rekordom prvenstev zmagal Kim-André Aannestad Lund (Norveška). Drugo mesto je osvojil njegov rojak Odd Arme Brekne s s 587 krogi, tretje pa domačin Giles Dufuax z enakim rezultatom vendar z manj notranjimi centri. Rajmond Debevec je izboljšal dve leti star državni rekord z rezultatom 584 krogov za en krog in osvojil 8. mesto. Robertu Markoji je uspelo izboljšati rezultat iz eliminacij in je s 578 krogi osvojil 19. mesto, Dušan Ziško pa s 560 krogi 39. mesto.

4. 6. 2018

Svetovno prvenstvo se je zaključilo z disciplino 300 m vojaška hitrostrelna puška 3x20. Že v včerajšnjih eliminacijah so se naši trije predstavniki uvrstili v današnje tekmovanje posameznikov. Hkrati so osvojili ekipno 9. mesto s 1642 krogi (Markoja 557 krogov, Debevec 556 krogov, Ziško 529 krogov). Ekipni svetovni prvaki v tej disciplini so postali predstavniki Norveške (Brekne, Lund, Bryhn) s 1710 krogi, drugo mesto so osvojili domačini (Bereuter, Rossi, Dufaux) s 1689 krogi, tretje pa Poljaki (Kraskowski, Bartnik, Skorupa) s 1670 krogi.

V tekmovanju posameznikov je z osebnim rekordom 566 krogov Robert Markoja osvojil 9. mesto, Rajmond Debevec je osvojil 18. mesto s 561 krogi, Dušan Ziško pa 43. s 519 krogi. Naslov svetovnega prvaka je tudi tokrat šel na Norveško, saj je zmagal Odd Arme Brekne s 577 krogi, Švicar Gilles Dufaux je bil drugi z dvema krogoma manj, še en krog manj na tretjem mestu pa je imel Danec Steffen Olsen.