Venta 13. na Svetovnem pokalu v Münchnu

5. tekma ISSF Svetovnega pokala s puško in pištolo v letošnjem letu je potekala med 22. in 29. majem 2018 v Münchnu. Vodja reprezentance Andreja Vlah je na tekmo odpeljala 15 tekmovalcev, ki so se borili za čim višje uvrstitve. Tekmovali so izjemno hudi konkurenci, ki jo je predstavljalo več kot 800 tekmovalcev iz 84 držav. S 13. mestom z zračno pištolo je bil Kevin Venta tokrat najboljši med našimi predstavniki. Hkrati je s 579 krogi z zračno pištolo postavil tudi svoj najvišji rezultat na tekmah za Svetovni pokal.

Četrtek, 24. 5. 2018

Z zračno puško so tekmovale naše članice. Med 146 tekmovalkami se je v kvalifikacijah najvišje uvrstila Živa Dvoršak na 47. mesto (623,6 kroga), z 0,6 kroga manj je bila Klavdija Jerovšek 55., Urška Kuharič pa 89. (620,2 kroga). V MQS konkurenci sta tekmovali Sonja Benčina, ki je zadela 622,8 kroga, in Suzana Lukić (620,2 kroga). V finalu je zmagala devetnajstletna Ying-Shin Lin (Tajvan) z 250,3 kroga, drugo mesto je osvojila Mingyang Wu (Kitajska), na zmagovalnem odru pa jima je delala družbo Rikke Maeng Ibsen (Danska) na tretjem mestu.

V eliminacijah mk puške trojni položaj sta tekmovala Robert Markoja in Rajmond Debevec. Debevcu se je s 1169 krogi uvrstil v kvalifikacije, Markoja pa je s 1154 krogi žal obstal v eliminacijah.

S pištolo 25 m je tekmovala Denis Bola Ujčič in je po prvem tekmovalnem dnevu zasedala 83. mesto z 279 krogi.

Petek, 25. 5. 2018

Drugi tekmovalni dan je odlično tekmoval Kevin Venta, ki je v kvalifikacijah s svojim najboljšim rezultatom na tekmah svetovnega pokala (579 krogov) osvojil 13. mesto. Žal sta mu samo 2 kroga zmanjkala za uvrstitev v finale. V kvalifikacijah je bil s kar 590 krogi najboljši Artem Chernousov (Rusija), ki je nato v finalu osvojil 5. mesto. Z novim svetovnim rekordom 243,6 kroga je zmagal Oleh Omelchuk (Ukrajina), z dobrim krogom manj je drugo mesto osvojil Christian Reitz (Nemčija), tretje pa Qifeng Pu (Kitajska).

Rajmond Debevec je v kvalifikacijah mk puške trojni položaj zadel 1159 krogov in s tem osvojil 71. mesto. V disciplini, kjer je dolga leta kraljeval Debevec in bil več kot 20 let tudi svetovni rekorder, smo videli dva nova svetovna rekorda. Kvalifikacijski svetovni rekord sta postavila kar dva strelca in sicer Kitajec Haoran Yang in Rus Sergey Kamenskiy. Svetovni rekord sedaj znaša kar 1187 krogov. V finalu je dominiral Yang in zmagal z novim svetovnim rekordom final (465,3 kroga). Srebrno medaljo je s skoraj dvema krogoma manj osvojil Kamenskiy, tretje pa Marco de Nicolo (Italija).

Po končani disciplini pištola 25 m je Denis Bola Ujčič s 556 krogi osvojila 84. mesto. Za uvrstitev v finale je bilo potrebno zadeti 582 krogov. V finalu sta prvi dve mesti osvojili Kitajki Yaxuan Xiong in Yushi Yaoi, tretje pa Ukrajinka Olena Kostevych.

Sobota, 26. 5. 2018

Tretji tekmovalni dan so nastopale samo članice z mk puško v trojnem položaju. Najbolje je tekmovala Živa Dvoršak, ki je v prvi eliminacijski skupini osvojila 10. mesto (1175 krogov). V 2. eliminacijski skupini sta nastopali Urška Kuharič, ki je osvojila 47. mesto (1147 krogov) in Klavdija Jerovšek, ki je bila 51. (1137 krogov). Žal pa se Kuharičevi in Jerovškovi ni uspelo prebiti v naslednji krog tekmovanja.

V eliminacijah smo tudi videli izenačen svetovni rekord, kar je uspelo Indijki Anjum Moudgil in Kitajki Binbin Zhang (obe 1180 krogov).

Nedelja, 27. 5. 2018

Nedeljskega počitka niso imele tekmovalke z mk puško v trojnem položaju, z zračno pištolo in tekmovalci s hitrostrelno pištolo.

V kvalifikacijah z mk puško trojni položaj je tekmovala samo Živa Dvoršak, ki je s 1164 krogi osvojila 43. mesto. Smo pa ponovno videli izenačen svetovni rekord, kar je uspelo Kitajkama Dongqi Chen in Binbin Zhang. Tudi Martina Lindsay Veloso (SIngapur) je tudi odlično tekmovala v kvalifikacijah, saj je postavila nov mladinski svetovni rekord (1177 krogov). V finalu je s 455,4 kroga zmagala Elaheh Ahmadi (Iran), ki je imela pred Dongqi Chen na drugem mestu skoraj krog in pol prednosti, tretje mesto pa je osvojila Binbin Zhang.

Z zračno pištolo sta tekmovali Jagoda Tkalec in Anja Prezelj. Tkalčevi je s 564 krogi uspel malo boljši rezultat in je osvojila 62. mesto, Prezljeva pa je s 3 krogi manj osvojila 74. mesto med 122 tekmovalkami. V kvalifikacijah je bila z naskokom najboljša Grkinja Anna Korakaki s 586 krogi. V finalu je bila od prve do zadnje serije v vodstvu Olena Kostevych (Ukrajina) in je osvojila zlato medaljo pred Qian Wang (Kitajska) in Minjung Kim (Koreja).

S hitrostrelno pištolo je tekmoval Peter Tkalec. Žal se mu ni uspelo približati državnemu rekordu, ki ga je postavil pred dobrim mesecem na 1. kvalifikacijskem tekmovanju. V soboto je bil v prvi stopnji tekmovanja z 278 krogi na 54. mestu, v nedeljo pa je zadel 272 krogov in s tem osvojil skupno 64. mesto. Tako v kvalifikacijah s 587 krogi kot tudi v finalu je bil nepremagljiv Junmin Lin (Kitajska), drugo mesto je osvojil Oliver Geis (Nemčija), tretje pa Jorge Alvrez (Kuba).