3 uvrstitve v finale na Svetovnem prvenstvu za invalide v streljanju 2018

V petek, 4. maja 2018, se je v Južni Koreji v kraju Cheongju pričelo 6. Svetovno prvenstvo za invalide. Trenerja Polona Sladič in Aleš Kosmač sta na tekmovanje odpeljala Frančka Gorazda Tirška, Franca Pinterja in Damjana Pavlina. Žal je kljub nekaj odličnim uvrstitvam v finalu zmanjkalo nekaj sreče, da bi domov prinesli tudi medaljo.

4. 5. 2018

Prvi tekmovalni dan je minil v nastopu Franca Pinterja, ki je tekmoval z zračno puško stoje v kategoriji SH1. V kvalifikacijah je s 614,2 kroga osvojil 15. mesto, v finale pa je vodilo vsaj 617,6 kroga. Svetovni prvak je postal Radoslav Malenovsky (Slovaška), drugo mesto je osvojil Jinho Park (Koreja), tretje pa Andrii Doroshenko (Ukrajina).

5. 5. 2018

Drugi tekmovalni dan sta tekmovala Franček Gorazd Tiršek in Damjan Pavlin z zračno puško stoje mešano v kategoriji SH2. Tiršek je bil zelo prepričljiv v kvalifikacijah, saj je bil najboljši s 634,3 kroga, medtem ko je Damjan Pavlin je s 621,7 kroga osvojil 32. mesto. Tiršek je nato odlično začel finale in bil vodilni do 15. strela, ko je zadel 9,9. Kljub naslednjim odličnim zadetkom je takrat izgubil stik z vodilnimi tremi in na koncu osvojil 4. mesto. Z novim svetovnim rekordom 254 krogov je zmagal Jiseok Lee (Koreja), drugo mesto je osvojil s samo 0,4 kroga manj Michael Johnson (Nova Zelandija), tretje pa Youngjun Jeon (Koreja).

8. 5. 2018

Po včerajšnjem prostem dnevu je danes na svoji drugi tekmi na tem svetovnem prvenstvu nastopil Franc Pinter v disciplini zračna puška leže mešano v kategoriji SH1 in s 623,5 kroga je osvojil 41. mesto. Svetovna prvakinja je postala Veronika Vadicova (Slovaška) z novim svetovnim rekordom 255 krogov. S tem je postala lastnica tako kvalifikacijskega svetovnega rekorda (639,7 iz leta 2016) kot tudi finalnega svetovnega rekorda. Vendar ni samo Slovakinja dosegla nov svetovni rekord. V kvalifikacijah je uspelo Avani Lekhara (Indija) postaviti nov mladinski svetovni rekord, ki sedaj znaša 631,7 kroga.

9. 5. 2018

Danes sta z zračno puško leže mešano v kategoriji SH2 tekmovala Franček Gorazd Tiršek in Damijan Pavlin. Pavlin je v kvalifikacijah zadel 629,7 kroga in s tem osvojil 32. mesto Tiršek pa se je s 635,2 kroga kot četrti v kvalifikacijah uvrstil v veliki finale. Kljub Tirškovemu odličnemu streljanju v finalu je bilo 5 strelcev boljših od njega. Svetovni prvak je postal Dragan Ristić (Srbija) z 254,8 kroga pred Vitaliem Plakushchyijem (Ukrajina) in Hakanom Cevikom (Turčija).

11. 5. 2018

Zadnji tekmovalni dan je z mk puško leže mešano v kategoriji SH2 tekmoval Franček Gorazd Tiršek. V disciplini, v kateri letos tekmuje prvič, si je najprej v kvalifikacijah s 614 krogi priboril nastop v finalu, nato pa v finalu osvojil 5. mesto.

Svetovna prvakinja je postala Slovakinja Kristina Funkova z novim mladinskim in članskim svetovnim rekordom 250,7 kroga pred Vasylom Kovalchukom (Ukrajina) in Pamelo Novaglio (Italija).