3 medalje na GP Plzen 2018

V Plznu poteka med 2. in 7. majem 2018 že 49. GP Liberation Plzen. Tako kot vsako leto nas na tem tekmovanju zastopajo strelci z zračnim in mk orožjem in dosegli so tudi nekaj lepih rezultatov. Tako so z zračno puško članice osvojile ekipno zlato medaljo, Živa Dvoršak je z mk puško trojni položaj osvojila srebrno medaljo in v isti disciplini so članice osvojile ekipno bronasto medaljo. Poleg tega so naši strelci in strelke postavili tudi 4 nove državne rekorde.

3. 5. 2018

Prvi tekmovalni dan so nastopali strelci z zračno pištolo, mk pištolo in mk puško. Z zračno pištolo je med članicami nastop najbolje uspel Jagodi Tkalec, ki je s 565 krogi osvojila 17. mesto. Denis Bola Ujčič pa je bila s 559 krogi 32. Žal jima je nekoliko zmanjkalo do finala v katerega je vodilo 569 krogov. Pri članih je z zračno pištolo tekmoval samo Sašo Stojak, ki je zadel 564 krogov in s tem v kvalifikacijah osvojil 51. mesto. Stojaku je za uvrstitev med 8 najboljših strelcev zmanjkalo 10 krogov.

Z mk puško leže so tekmovali naši člani. Najbolje je streljal Robert Markoja, ki je s 524,4 kroga osvojil 10. mesto. Rajmond Debevec je bil s 617 krogi 64., Jakob Petelinek s 612,1 kroga 100. in Erik Kandare s 604,5 kroga 116.

S standardno pištolo so nov ekipni državni rekord postavili Peter Tkalec, Andrej Brunšek in Jože Čeper. Rekord sedaj znaša 1647 krogov, več kot 20 let stari rekord pa so popravili za 17 krogov. V posamezni uvrstitvi je bil najboljši na 13. mestu Peter Tkalec s 558 krogi, Rudi Rener je bil 27. s 553 krogi, Jože Čeper je bil 34. s 549 krogi in Andrej Brunšek 49. s 540 krogi.

4. 5. 2018

Danes je v kvalifikacijah zračne puške odlično streljala Urška Kuharič, ki je bila s 626,2 kroga najboljša. V finalu je nato osvojila 5. mesto. Prvo mesto je osvojila Mihika Poore (Indija), ki je Julio Simon (Nemčija) premagala šele po dodatnem strelu, saj sta bili z 249 krogi izenačeni. Tretje mesto je osvojila Johanna Teresa Tripp (Nemčija). Samo 0,7 kroga je zmanjkalo Klavdiji Jerovšek do uvrstitve v finale. S 622,6 kroga je osvojila 11. mesto, Živa Dvoršak je bila s 621,8 kroga 14. in Sonja Benčina s 618,6 kroga 39. V ekipni konkurenci je naša ekipa, ki so jo sestavljale Klavdija Jerovšek, Urška Kuharič in Živa Dvoršak, s 1870,6 kroga zmagala.

Končano je tudi tekmovanje z mk puško v trojnem položaju. Našim tekmovalcem se žal ni uspelo uvrstiti v finale. Najbolje je streljal Robert Markoja, ki je s 1155 krogi osvojil 41. mesto, z enakim rezultatom vendar manj notranjimi centri je bil Rajmond Debevec 44., Erik Kandare je osvojil 84. mesto (1135 krogov) in Jakob Petelinek 88. mesto s krogom manj. Tako v kvalifikacijah kot tudi v finalu je bil najboljši Matthew Emmons (ZDA).

S hitrostrelno pištolo so nastopali Jože Čeper, Peter Tkalec in Andrej Brunšek. Najbolje je tekmoval Čeper, ki je s 553 krogi osvojil 48. mesto, Tkalec je bil s 545 krogi 55. Andrej Brunšek pa je bil diskalificiran po tekmi zaradi proženja. V finalu je bil najboljši Martin Strnad , drugo mesto je osvojil Martin Podhrasky (oba Češka), tretje pa Christian Reitz (Nemčija).

5. 5. 2018

V kvalifikacijah z mk puško trojni položaj je bila v kvalifikacijah najboljša Živa Dvoršak s 1173 krogi. Urška Kuharič je bila z nekoliko slabšo drugo serijo kleče in 1150 krogi 30., Klavdija Jerovšek pa s 1147 krogi 37. V finalu je izjemno dobro začela s tekmo Sanja Vukašinović (Srbija), Živa Dvoršak pa jo je ves čas uspešno lovila. Žal pa je bila srbska tekmovalka premočna, tako da je Dvoršakova osvojila srebrno medaljo. V ekipni konkurenci so zmagale predstavnice Finske s 3485 krogi, drugo mesto je pripaslo predstavnicam Nemčije s 3481 krogi, tretje mesto pa so osvojile naše tekmovalke (Dvoršak, Kuharič, Jerovšek) s 3470 krogi, kar je tudi nov državni rekord.

Z zračno puško sta tekmovala Anže Presterel in Jakob Petelinek. Petelinek je osvojil 55. mesto s 615,9 kroga, Presterel pa 62. s 0,8 kroga manj. V finalu je zlato medaljo osvojil Martin Strempfl (Avstrija), ki je bil najboljši tudi že v kvalifikacijah. Drugo mesto je z dobrima dvema krogoma zaostanka Filip Nepejchal (Češka), tretje pa Peter Somogyi (Madžarska).

S športno pištolo sta tekmovali Denis Bola Ujčič in Jagoda Tkalec. Bola Ujčičeva je s 558 krogi osvojila 45. mesto, Tkalčeva pa je bila 54. s 550 krogi. V finalu je prvo mesto osvojila Doreen Vennekamp (Nemčija) pred Miroslavo Minchevo (Bolgarija) in Slawomiro Szpek (Poljska).

6. 5. 2018

Zadnji tekmovalni dan na GP Plzna 2018 je padlo še nekaj končnih odločitev. Članice so tekmovale z mk puško leže. Živa Dvoršak tokrat ni posegla po medaljah, je pa bila kljub temu zelo blizu. Z novim državnim rekordom 620,6 kroga je osvojila 5. mesto, za bron pa je bilo potrebno zadeti 622,3 kroga, kolikor je imela Finka Annika Sihvonen. Tudi zmagovalka prihaja iz Finske, s 624,6 kroga je to bila Inka Havukainen, drugo mesto pa je osvojila Melisa Ruschel (Nemčija). Urška Kuharič je s 610,5 kroga osvojila 39. mesto, Klavdija Jerovšek je bila s 609 krogi 46., Vesna Mele pa s 598,8 kroga 62.

V disciplini mk pištola 50 m smo imeli samo enega predstavnika. Rok Ivanc je s 524 krogi osvojil 38. mesto. S 556 krogi je zmagal Abdul-Aziz Kurdzi (Belorusija), ki je imel krog prednosti pred Amanpreetom Singom (Indija), tretji pa je bil Luca Tesconi (Italija) s 553 krogi.

Očitno je pištola s središčnim vžigom bolj zanimiva za naše tekmovalce, saj smo imeli kar 4. Na 28. mesto se je uvrstil Jože Čeper s 565 krogi, z enakim rezultatom vendar enim notranjim centrom manj je Peter Tkalec osvojil 29. mesto, Rudi Rener je bil s 556 krogi 40. in Andrej Brunšek s 541 krogi 55. Čeper, Tkalec in Rener so skupaj izboljšali 3 leta star ekipni državni rekord za 5 krogov. Ta sedaj znaša 1686 krogov in je zadostoval za končno 6. mesto. V posamični konkurenci je bil tokrat nepremagljiv Christian Reitz, ki je zlato medaljo osvojil s 590 krogi, Oleksandr Petriv (Ukrajina) je bil drugi s 584 krogi, Michael Schleuter (Nemčija) pa tretji s 579 krogi.

Povezava do rezultatov