Živa Dvoršak osvojila 3. mesto na Svetovnem pokalu

Nekaj mesecev pred Svetovnim prvenstvom v streljanju poteka na istem prizorišču med 10. in 30. 4. 2018 tudi ISSF Svetovni pokal za puško, pištolo in šibrenico. Vodja reprezentance za puško in pištolo Andreja Vlah je povabila na tekmovanje Živo Dvoršak, Rajmonda Debevca, Roberta Markojo in Kevina Vento, vodje reprezentance na leteče tarče Nikolaj Mejaš pa Jasmino Maček, Denisa Vatovca, Boštjana Mačka, Tomaža Blazinška, Ivana Krkača in Matjaža Lepena.

22. 4. 2018

Prvi tekmovalni dan sta nastopali pripadnici lepšega spola. Bolje je šlo Jasmini Maček, ki je prvi dan kvalifikacij v trapu zasedla 14. mesto s šestimi zgrešenimi tarčami in trenutno zaostaja samo dve tarči za mesti, ki vodijo v finale. Po prvem dnevu kvalifikacij je brez zgrešene tarče vodilna Satu Makela-Nummela (Finska), dve tarči je zgrešila Alessandra Perilii (San Marino), ki je druga, tri pa Fatima Galvez (Španija) na tretjem mestu.

Živa Dvoršak je v kvalifikacijah zračne puške zadela 619,1 kroga, kar je zadostovalo za 66. mesto. V kvalifikacijah je bila najboljša Mingyang Wu (Kitajska), ki je z rezultatom 629,6 kroga postavila nov svetovni rekord. Tudi v finalu, v katerega so prišle strelke, ki so zadele vsaj 628 krogov, smo videli nov svetovni rekord. Tokrat je s 252,4 kroga v finalu z novim svetovnim rekordom med mladinkami in članicami zmagala Ruozhu Zhao (Kitajska), dober krog za njo je bila na drugem mestu Ying-Shin Lin (Tajvan), tretja pa Jenny Stene (Norveška).

23. 4. 2018

Na ISSF WC v Čangvonu Jasmina Maček v trapu odlična 11

Drugi tekmovalni dan so članice v trapu nadaljevale s kvalifikacijami. Z novim svetovnim rekordom (122 tarč) je bila v kvalifikacijah najboljša Alessandra Perilli (San Marino). Jasmina Maček je od prejšnjega dneva še nekoliko napredovala in s 114 zadetimi tarčami osvojila 11. mesto, žal pa so ji za vstop v finale zmanjkale 3 tarče. V finalu je zlato medaljo osvojila Satu Makela Nummela, srebrno Fatima Galvez, bronasto pa Alessandra Perilli.

Začele so se tudi kvalifikacije članov v trapu. Trenutno odlično kaže Denisu Vatovcu, ki je z eno zgrešeno tarčo po prvem dnevu kvalifikacij na 4. mestu, in Boštjanu Mačku, ki je z dvema zgrešenima tarčama na 8. mestu. Tomaž Blazinšek je prvi dan zgrešil 6 tarč kar ga trenutno uvršča na 54. mesto. Kvalifikacije se nadaljujejo v torek dopoldne. (fotografija zgoraj: reprezentanca v disciplini trap).

24. 4. 2018

Tretji tekmovalni dan so člani v trapu končali s kvalifikacijami. Žal Denis Vatovec in Boštjan Maček nista nadaljevala s takšnim streljanjem kot dan prej. Vatovec je s 118 zadetimi tarčami osvojil 17. mesto,  Maček pa s 117 tarčami 21. Tudi Tomažu Blazinšku ni šlo vse po načrtih in s 105 tarčami je osvojil 76. mesto. Za finale, kjer je zmagal Mauro De Filippis (Italija) pred Jirijem Liptakom (Češka) in Yavuzom Ilnamom (Turčija), je bilo potrebno zadeti vsaj 121 tarč.

Streljala sta tudi Ivan Krkač in Matjaž Lepen v MQS konkurenci, kjer sta oba zadela 112 letečih tarč.

Ravno tako je v kvalifikacijah z zračno pištolo nastopal Kevin Venta. S 574 krogi je osvojil 40. mesto, za finale pa je bilo potrebno zadeti 581 krogov in poleg tega imeti še vsaj 24 notranjih centrov. V kvalifikacijah je najbolje streljal Samuil Donkov (Bolgarija) s 586 krogi, v finalu pa je bila napeta borba do zadnjega strela. Zmagal je Artem Chernousov (Rusija) s samo 0,2 kroga prednosti pred Shahzarjem Rizvijem (Indija).

25. 4. 2018

Danes sta v eliminacijah mk puške trojni položaj tekmovala Robert Markoja in Rajmond Debevec. Markojinih 1141 krogov in Debevčevih 1154 krogov je zadostovalo za uvrstitev v jutrišnje kvalifikacije. Najvišji rezultat v eliminacijah je dosegel Alexis Raynaud (Francija) s 1178 krogi.

V mešanih parih v trapu sta tekmovala Jasmina Maček in Tomaž Blazinšek. S 132 zadetimi tarčami sta osvojila v kvalifikacijah 26. mesto. V finale je vodilo 9 zadetih tarč več.  V kvalifikacijah smo tudi videli nov svetovni rekord, ki sta ga postavila Sarah Alhawal in Khaled Amudhaf (Kuvajt). Ta sedaj znaša 145 zadetih tarč.

26. 4. 2018

Živa Dvoršak se je kot 3 najboljša strelka v eliminacijah mk puške trojni položaj uvrstila v kvalifikacije, ki bodo jutri zjutraj. V eliminacijah je bila najboljša Snježana Pejčić (Hrvaška), ki je s 1180 krogi postavila nov svetovni rekord. Osemnajstletna Zeru Wang (Kitajska) pa je izboljšala mladinski svetovni rekord. Ta sedaj znaša 1172 krogov.

V kvalifikacijah mk puške trojni položaj v moški konkurenci sta tekmovala Rajmond Debevec in Robert Markoja. Debevec je osvojil 60. mesto (1159 krogov), Markoja pa 65. (1153 krogov). V finalu, kamor je vodilo najmanj 1177 krogov, je zmagal Sergey Kamenskiy, ki je eden izmed najboljših strelcev v tej disciplini.

27. 3. 2018

Živa Dvoršak osvojila 3. mesto na Svetovnem pokalu

Danes je enega izmed največjih uspehov v svoji strelski karieri dosegla Živa Dvoršak. Zelo dobro je streljala že v kvalifikacijah mk puške trojni položaj, kjer je bila najboljša s 1178 krogi. Tudi v finalu je uspela ohraniti  mirne živce, ves čas je bila med vodilnimi strelkami in na koncu je osvojila 3. mesto. Pred njo sta bili samo mlada talentirana Zeru Wang (Kitajska), ki je prvič tekmovala na tekmi Svetovnega pokala, in Franziska Peer (Avstrija).

rezultati

Mediji